Burgemeester en wethouders maken filmpje voor Utrechters: ‘Hou vol en let op elkaar’ | De Utrechtse Internet Courant Burgemeester en wethouders maken filmpje voor Utrechters: ‘Hou vol en let op elkaar’ | De Utrechtse Internet Courant

Burgemeester en wethouders maken filmpje voor Utrechters: ‘Hou vol en let op elkaar’

Burgemeester en wethouders maken filmpje voor Utrechters: ‘Hou vol en let op elkaar’
Archieffoto Sharon Dijksma
Burgemeester Dijksma heeft dinsdag samen met de wethouders een filmpje gemaakt om Utrechters een hart onder de riem te steken in aanloop naar de feestdagen. Dijksma wijst erop dat je eenzaamheid niet altijd ziet, maar dat sommige Utrechters zich wel degelijk eenzaam voelen.

Burgemeester Dijksma heeft dinsdag samen met de wethouders een filmpje gemaakt om Utrechters een hart onder de riem te steken in aanloop naar de feestdagen. Dijksma wijst erop dat je eenzaamheid niet altijd ziet, maar dat sommige Utrechters zich wel degelijk eenzaam voelen.

“Als nieuwe burgemeester van Utrecht was ik zo graag de stad in gegaan om met jullie kennis te maken”, zegt Dijksma. “Helaas moet veel nu wachten. Ik vraag nu online en aan mensen die ik tegenkom in de stad: ‘Hoe gaat het met u?’ Oprechte belangstelling voor elkaar is nu zo belangrijk. Wat doe jij tegen eenzaamheid?”

Wethouder Maarten van Ooijen vertelt vervolgens dat hij tijdens de eerste lockdown iets extra’s kookte voor bewoners uit de buurt, en wethouder Lot van Hooijdonk belt in deze tijd net wat vaker met vrienden die single zijn en met haar ouders.

Facetime

Ook wethouder Anke Klein denkt aan mensen die alleen wonen. “Sinds maart facetime ik ieder weekend met twee vrienden die ook allebei alleen wonen. Zo houden we elkaar gedrieën op de been”, vertelt Klein in het filmpje.

Wethouder Linda Voortman zegt dat een simpele ‘hoi’ de dag van een mens al mooier kan maken. Dat beaamt wethouder Eelco Eerenberg.

Ondernemers

Maar ook aan anderen wordt gedacht. Wethouder Kees Diepeveen gaat bijvoorbeeld op bezoek bij zijn dementerende buurvrouw in het verzorgingstehuis. “En als het niet binnen kan, dan door een raamvisitie.” Wethouder Klaas Verschuure staat even stil bij de ondernemers: “Ook voor ondernemers is eenzaamheid dit jaar een thema. Je zal bijvoorbeeld maar horecaondernemer zijn een geen gasten kunnen ontvangen.”

Burgemeester Dijksma besluit het filmpje met bemoedigende woorden: “Hou vol en let op elkaar. Wij wensen jou, ondanks dat veel anders is dan anders, hele mooie dagen.”

8 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Persoonlijk begrijp ik niet waarom er zo negatief wordt gedaan over eenzaamheid.
  Ben zelf een groot liefhebber van eenzaamheid.
  De afgelopen negen maanden is mijn vriendin constant thuis en mis ik de eenzaamheid enorm.
  Voor de corona was ze vaak een paar weken of een maand van huis en deed ik er alles aan om geen contact te hebben met anderen.
  Heerlijk, telefoon uit, lekker je ding doen hondjes uitlaten en genieten van de eenzaamheid.

 2. Joas

  @ Yoshua

  Simpel antwoord. Voor sommige mensen is eenzaamheid geen keus, maar iets waarmee ze (soms onverwacht) geconfronteerd worden.

  Dan begint het al snel de zielerust en het mentale van de mens aan de te tasten.

  De mens is nu eenmaal een kuddedier, maar kan ook los van de groep uit de voeten, maar het helpt wel enorm als het uit keus is. Als je moedwillig verstoten bent of wordt van de groep is het een ander verhaal.

 3. JvS

  @yoshua, ik gniffelde. Maar kun je dan de hondjes niet beter de deur uit doen. Dan ben je nog maar met zijn 2’en ipv met 4.

 4. Hadek

  De eenzaamheid met huisdieren is inderdaad soms beter te verdragen dan het samenzijn met een partner.

 5. Yoshua

  @Joas,

  Heb je het filmpje wel goed bekeken?
  De burgemeester stelt duidelijk dat sommige Utrechters zich eenzaam voelen.
  Misschien niet altijd, misschien niet de hele dag.
  Maar ze voelen zich soms of vaker alleen.
  Wethouders die vaker videobellen met single vrienden, zijn die vrienden echt eenzaam?
  Alsof single zijn per definitie zielig en eenzaam is

  We hebben het niet over mensen die moedwillig verstoten zijn van de groep.
  Mensen die helemaal met niemand contact hebben maar dat dolgraag zouden willen, dat is ernstig, maar die hebben geen wethouder als vriend die ze kunnen videobellen..
  Daar hoor je de burgemeester en wethouders niet over.

  @JvS,

  Vrienden en vriendinnen komen en gaan.
  Een hond komt als pup en vertrekt wanneer zijn/haar leven tot een einde is gekomen.

 6. JongMaarNietZoJong

  Een hart onder de riem is altijd fijn, maar actie tegen jongeren die op de late avond en midden in de nacht zwaar vuurwerk afsteken zou ook fijn zijn.

  Waarom is er niet meer patrouille? Waarom wordt het niet minder en blijft het maar doorgaan?

  In deze periode die toch al eenzamer en verder stiller is, en waarin mensen toch al wat minder goed slapen, is dit echt heel vervelend.

 7. HArry

  Burgemeesterwaardig krijgt een nieuwe inhoud.

 8. Koel Hoofd

  De kersverse burgemeesteres is in het warme bad van ons linkse bestuur gedompeld, lekker ff knuffelen maar wel op afstand.

  @Yoshua
  Eenzaamheid is een zaligheid voor gevorderden.
  Of zoals de Britten zeggen, it’s an acquired taste…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).