Burgemeester: “Geef hinderlijk gedrag bedelaars aan” | De Utrechtse Internet Courant Burgemeester: “Geef hinderlijk gedrag bedelaars aan” | De Utrechtse Internet Courant

Burgemeester: “Geef hinderlijk gedrag bedelaars aan”

Burgemeester: “Geef hinderlijk gedrag bedelaars aan”
Een bedelaar langs de Oudegracht. Foto: DUIC
Het aantal meldingen van overlast door bedelaars is de laatste dagen toegenomen nadat winkeliers hebben geklaagd. De burgemeester ging  vandaag met deze ondernemers in gesprek en constateert dezelfde problemen. Hij roept daarom ook op om iedereen die overlast ondervindt melding daarvan melding te doen.

Het aantal meldingen van overlast door bedelaars is de laatste dagen toegenomen nadat winkeliers hebben geklaagd. De burgemeester ging  vandaag met deze ondernemers in gesprek en constateert dezelfde problemen. Hij roept daarom ook op om iedereen die overlast ondervindt melding daarvan melding te doen.

Burgemeester Jan van Zanen: “Dit is onwenselijk en daarom zetten we extra in op handhaving wanneer er sprake is van hinderlijk gedrag. Gemeente en politie trekken hier samen in op, houden de situatie in de gaten en treden op zodra er sprake is van overlast. Illegaal gedrag wordt niet getolereerd in Utrecht. We vragen bewoners en ondernemers die hinderlijk gedrag door bedelaars ervaren of illegale activiteiten signaleren dit te melden bij gemeente en/of politie.”

De overlast beperkt het zich niet alleen tot het centrum, maar ook in andere delen van de stad zijn inmiddels bedelaars gezien. De gemeente wil aan de hand van meldingen een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de aard en omvang van de problematiek en de eventueel te treffen maatregelen.

Er wordt daarbij ook gekeken of er sprake is van groepsmatig opereren en vormen van dwang en/of uitbuiting. De gemeente laat tot slot weten dat: “Gegeven de verschillende vormen van bedelen die zich nu manifesteren in de stad, het van belang is bij meldingen zoveel mogelijk details te verschaffen. Het gaat daarbij om de plaats waar het gebeurt, beschrijving van de betrokkenen, kentekens van auto’s, brommers etc. en eventuele andere informatie die relevant lijkt.”

Een melding maken kan via het gemeentenummer 14030.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Frederik

  Hoe kan een bedelaar hinderlijk gedrag vertonen? Je kan eromheen lopen en hem/haar negeren. Of is het psychisch hinderlijk voor ons arme burgers?

 2. Ikke

  Op zich: vanavond op de paardeveld kruising liep een bedelaar tussen wachtende auto’s voor het rode stoplicht om geld te bedelen. Niet alleen hinderlijk maar ook gevaarlijk voor oa de man zelf, zou ik zeggen.

 3. PvC

  @Frederik: als het ‘toneelstukjes’ zijn van georganiseerde groepen dan vind ik dat op zich al hinderlijk.

 4. Utrechter

  Frederik: ja bedelen is hinderlijk. Gedwongen worden te bedelen door Oost-Europese criminelen is ook hinderlijk. Mensen agressief benaderen voor geld is hinderlijk. Op de stoep zitten en te doen alsof je een handicap hebt is hinderlijk. Valselijk inspelen op goedwillendheid van mensen is hinderlijk. Mensen een onveilig gevoel geven in hun eigen straat is hinderlijk. Parasiteren op de samenleving is hinderlijk.
  Nu jij weer.

 5. Lekkage

  Dit is een bedelorganistaie die als doel heeft geld te ontvangen via bedelen. Juridisch aldus een onderneming met medewerkers die onder het minimumloon werkzaam zijn. Tevens zijn ze belastingplichtig en zouden ze als organisatie ingeschreven moeten in de KVK. Kortom er zijn meer dan voldoende aanknopingspunten om onrechtmatige organisatie aan te pakken. Aanpakken die baas van deze club.

 6. wilco

  Fijn, zo’n burgervader die CONSTATEERT dat er sprake is van hinderlijk gedrag maar daarna oproept om datzelfde gedrag te MELDEN zodat ‘politie en/of gemeente’ er wat mee kunnen. Gewoon oppakken en de stadsgrenzen overzetten. DOE.ER.GEWOON.WAT.AAN.

 7. Van Pimpelen

  … meer politici op straat, dunkt mij. Dames/heren democratisch gekozen Gemeentevertegenwoordig/st/ers, vertegenwoordig uw Gemeente, bewerk stellig de belangen van de inwonenden uwer Gemeente (presentie-vergoeding zou ‘prestatie-vergoeding’ moeten zijn; ik vrees met vrezen).
  Btw, in mijn tijd vroeg ik op het station een kwartje om te kunnen bellen in de telefooncel; na vier successen trok ik een kroket uit de automatiek.
  Telefooncellen verdwenen, kroketten ietsjes duurder. Al waren de kaassoufflés op Station Haarlem werkelijk een ontdekking; na vijfendertig jaar ook wat rimpelig…

 8. D.

  Ik heb een klacht ingediend en krijg als antwoord dat er gebedeld mag worden in Utrecht sinds 2010. Maar of ik wel wil melden als ik bv busjes etc zie.
  Waarom wordt er dan gevraagd of ik een klacht wil indienen als ze er niks aan kunnen/willen doen.
  Mijn kinderen vinden die bedelaars diodeng maar dat is dan jammer blijkbaar. Get used to it!

 9. Niiiko

  > Een melding maken kan via het gemeentenummer 14030.

  Gebeurt het anoniem? Ik heb weinig zin in boze bedelaars op m’n stoep.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).