Burgemeester: ‘Ik spreek Hudson’s Bay aan op misstanden tijdens openingstoespraak’ | Burgemeester: ‘Ik spreek Hudson’s Bay aan op misstanden tijdens openingstoespraak’ – De Utrechtse Internet Courant

Burgemeester: ‘Ik spreek Hudson’s Bay aan op misstanden tijdens openingstoespraak’

Burgemeester: ‘Ik spreek Hudson’s Bay aan op misstanden tijdens openingstoespraak’
Burgemeester Jan van Zanen zegt bereid te zijn om tijdens de openingstoespraak bij Hudson’s Bay de kledingwinkel aan te spreken op de misstanden bij de productie. Ook wil de burgemeester al voor de opening in gesprek met de directie.

Burgemeester Jan van Zanen zegt bereid te zijn om tijdens de openingstoespraak bij Hudson’s Bay de kledingwinkel aan te spreken op de misstanden bij de productie. Ook wil de burgemeester al voor de opening in gesprek met de directie.

Van Zanen reageert hiermee op de verontwaardiging van een vijftal Utrechtse partijen. Partij voor de Dieren, Denk, ChristenUnie, PvdA en de SP vonden het ongepast dat de burgemeester de openingstoespraak houdt bij een kledingwinkel die zich niet zou scharen achter duurzame doelstellingen.

Hudson’s Bay heeft tot op heden het transitieakkoord voor veilige fabrieken in Bangladesh niet getekend. Volgens de partijen zet de Canadese winkel zich dus niet in voor een verantwoorde consumptie en productie. Ze willen dan ook dat de burgemeester zich hierover uitspreekt.

Daarnaast willen de partijen weten waarom de burgemeester überhaupt aanwezig is bij de opening van een winkel die niet vooroploopt op het gebied van duurzaamheid. Van Zanen zegt hierop dat Hudson’s Bay een belangrijke bijdrage levert aan de werkgelegenheid in de stad en aan het imago van Utrecht als aantrekkelijke winkelstad.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Theo

  Waarom moet een overheid zo belerend zijn?
  Laat Hudson’s Bay zijn bijdrage leveren aan Utrecht als aantrekkelijke winkelstad.

 2. Marcel

  Geachte heer van Zanen,
  Politiek bij een opening van een zaak bedrijven in de vorm van vingertje omhoog en bestraffend toespreken mag natuurlijk overal. Maar dat u zich voor een karretje laat spannen door een paar partijen die nergens een normale kiesdrempel zouden halen is een beetje…over de top?
  In een prive gesprek met de directie mag natuurlijk alles maar dit is niet de plek…..?

 3. Lombokker

  Hebben deze vijf deugende partijen ook al bij FC Utrecht geklaagd over diens nieuwe sponsor Nike? En zo zijn er vast nog wel wat meer bedrijven te vinden als je wat open deuren in wilt trappen.

 4. Hans

  De heer van Zanen is er de man niet naar om zich voor welk karretje dan ook te laten spannen. Hij is een moedig en integer mens. Deze burgemeester staat boven de partijen en spreekt vanuit zijn sociaal geweten terecht dit bedrijf aan. Laten we deze burgemeester in ons hart sluiten en hem om dit voornemen waarderen.

 5. claudia

  Als burgemeester laat je je niet in met dit soort gedoe. Geen vingertje en zeker geen opening van een bedrijf wat staat voor ellende als fast fashion. Het zou goed zijn als we als consument dit soort bedrijven negeren. En er ruimte is voor de ondernemers die geen keten zijn en wel kijken waar hun producten vandaan komen.

 6. Loek

  @ Hans

  Nee, van Zanen laat zich alleen maar voor het karretje van een multinational spannen, maar dat terzijde. Waarom bij het ene bedrijf wel aanwezig zijn en bij het andere niet? Daarnaast gaat dit bedrijf via uitzendbureaus en flexcontracten tegen de laagste salarissen mensen in dienst nemen. Niet echt heel goed voor de inwoners van Utrecht dus…..

  Van de andere kant, de reaguurders gebruiken dit onderwerp maar weer eens om hun rechtse sympahtietjes ten toon te strijden, ook al slaan die in dit geval nergens op; en om links weer eens lekker te bashen…… Het enige wat je doet als je rechts stemt is tegen al je eigen burgerlijke belangen instemmen. Rechts= de multinationals die belastingvrijstellingen en privileges voor zichzelf willen, zodat ze zelf nog rijker kunnen worden. Dat is wat rechts al heeeeel erg lang wil en doet. Ook de PVV en het FvD, daarom stemmen ze ook in 90% van de gevallen met de VVD mee.

  En de Partij voor de Dieren en ook de SP vertegenwoordigen in Utrecht bijzonder veel mensen, gelet op stemgedrag de laatste jaren. Partij voor de Dieren groet en groeit alleen maar, ook nu weer. Het is dus voor veel mensen steeds veiliger om gewoon voor hun voorkeuren en sympathie voor deze partij (PvdD) uit te komen. Doe dat dus ook maar gewoon mensen. Je gaat het ook zien bij de Provinciale Staten verkiezingen en all verkiezingen daarna. Het is gewoon de stem van nieuwe generaties. Volledig democratisch ook nog eens.

 7. Jeroen

  Naar het schijnt is er geen vestiging van Hudson’s Bay die het in Nederland goed doet. Kortom, sommige problemen lossen zichzelf op 😉

 8. Herman

  Een burgermeester is van een stad, en daar hoort gemeente politiek bij, dat is Hudson Bay vertellen hoe het moet niet.
  Dat moet de gemeente overlaten aan de landelijke overheid.

  Utrecht, en ook de politiek, mogen blij zijn met dit warenhuis, goed voor economie, en wekkgelegenheid en uitstraling winkelaanbod.

 9. Anne Marie ten Berge

  @ Hans, ben je soms familie van Van Zanen ? Of heb je oogkleppen op in verband met de persoon Jan van Zanen ? Hoe kan jij weten dat hij moedig, integer is en een sociaal bewogen mens is ? Heb jij soms zijn sollicitatie brief geschreven en daar een humane beloning voor gekregen ? Kom Hans wordt wakker. 9 van de 10 VVD-ers bewandelen een laf, oneerlijk en a-sociaal levenspad. Jan van Zanen verdient het niet als een duurzame heilige afgeschilderd te worden want dat is hij niet.

 10. Cico

  Hudson Bay: het verdienmodel waarbij de aller-armste mensen worden geëxploiteerd en de lokale concurrentie de nek omdraait, zodat je tienerdochter goedkope kleertjes kan kopen om erbij te horen.
  Beetje hypocriet om het enerzijds te vieren als ‘woaaah groot warenhuis in Utrecht!’ en anderzijds een burgemeester die een moraliserend praatje zonder gevolgen gaat houden. Daar heeft niemand wat aan.

 11. Hans

  Integer? Een lid van de VVD?
  Zal ik eens een rijtje “integere” politici uit die partij opnoemen?

 12. JdV

  Cico is een verwarde man/vrouw. Het onderscheid tussen de H&M/Zara/Primark en Hudson Bay is hem/haar niet duidelijk.

 13. Dakhaes

  Hudson B staat sterk, als ze het niet bevalt kiezen ze Utrecht als eerste plek om te vertrekken. Weer een groot gat.

 14. Marlou

  Ohjaa mensenrechten is tegenwoordig moraliseren. Sowieso vraag ik mij af hoelang Hudsons Bay het vol gaat houden in NL. Een winkel waar echt niemand op zit te wachten. Alsof je 10 jaar terug de tijd inloopt bij de V&D. Totaal geen smoelwerk. Beetje van alles en veel van niks.

 15. Sjraar

  @ JdV

  Hudsons B wil allerlei verklaringen en richtlijnen NIET tekenen die fast fashion, slavenarbeid, misstanden moeten tegen gaan. Dat moet je aan het denken zetten. Men wil dus geen verbeteringen. Moet je te denken geven waar ze hun spullen laten maken en hoe hun verdienmodel eruit ziet.

  Ik denk dat Cico iets beter op de hoogte is of dat jij gewoon komt zeiken om te zeiken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).