Burgemeester Jan van Zanen heeft vertrouwen in goed verloop Black Lives Matter-demonstratie Burgemeester Jan van Zanen heeft vertrouwen in goed verloop Black Lives Matter-demonstratie

Burgemeester Jan van Zanen heeft vertrouwen in goed verloop Black Lives Matter-demonstratie

Burgemeester Jan van Zanen heeft vertrouwen in goed verloop Black Lives Matter-demonstratie
In Den Haag kwamen duizenden mensen samen om te demonstreren. Foto: Robert Oosterbroek
Meer dan 2400 mensen hebben op sociale media aangegeven vanavond naar Utrecht te komen voor de Black Lives Matter-demonstratie. Dit aantal is slechts een voorzichtige schatting. Burgemeester Jan van Zanen heeft er in ieder geval vertrouwen in dat het protest goed gaat verlopen op het Jaarbeursplein.

Meer dan 2400 mensen hebben op sociale media aangegeven vanavond naar Utrecht te komen voor de Black Lives Matter-demonstratie. Dit aantal is slechts een voorzichtige schatting. Burgemeester Jan van Zanen heeft er in ieder geval vertrouwen in dat het protest goed gaat verlopen op het Jaarbeursplein.

Update: bekijk hier de berichtgeving over de demonstratie

De organisatie van de demonstratie en de gemeente gaan vanavond maatregelen nemen om het protest volgens de coronarichtlijnen te laten verlopen. “Maar de belangstelling kan toch weer zo groot zijn, dat het door de drukte niet mogelijk is om de anderhalve meter afstand in stand te nemen”, zei Van Zanen donderdagavond op vragen van de gemeenteraad. Als het toch te druk wordt zal het protest ‘de-escalerend’ beëindigd worden.

Ruimte bieden

De afgelopen week is er op verschillende plekken in Nederland gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Aanleiding zijn de protesten in de Verenigde Staten die volgen op de dood van George Floyd.

De demonstraties in Nederland zijn wisselend verlopen. In Amsterdam en Rotterdam werd het te druk waardoor er geen afstand meer gehouden kon worden. In Den Haag en Groningen ging het wel goed.

Het Jaarbeursplein en omgeving moeten volgens de gemeente Utrecht voldoende ruimte bieden. Van Zanen verwacht ook dat de organisatie van het protest in Utrecht – waar volgens de burgemeester uitstekend contact mee is – in staat is om de actie in goede banen te leiden. De demonstratie start om 18.30 uur.

38 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  En als het te druk dreigt te worden, dan stuur je als burgemeester gewoon ff een appje naar Grapperhaus dat je niet gaat handhaven om jezelf op voorhand in te dekken zodat je met een deugbutton op met de demonstratie kan meelopen.

 2. alex

  Met dit weer zal het wel meevallen met de drukte

 3. Joas

  Reaguurders die weer allerlei kulargumenten komen aandragen om af te leiden waar deze demonstraties nu eigenlijk zo hard voor nodig zijn in 1,2 en 3!!!!

  O wacht. De eerste heeft zich al gemeld 😉

  En dat gelul over Femke steeds. Ze heeft gewoon juist gehandeld. Nul incidenten. Maat de teveel mensen niet goed. Vandaar ook dat zij nu demo’s op de beperkte de Dam heeft verboden zijn. 5000 mensen op de Dam is trouwens niet zo veel hoor, bij andere demo’s staan er met gemak 20.000 mensen. Laat je dus niet verleiden door foto’s vanuit bepaalde perspectieven. Veel mensen deden pogingen om afstand te bewaren.

  Overvallen worden doordat zaken in de praktijk anders lopen dan gepland kan altijd. Het enige dat ze misschien had kunnen of moeten doen was naar de microfoon hebben gelopen en hebben willen vragen of mensen rustig en voorzichtig binnen 30-45 minuten de Dam hadden willen verlaten, omdat het te druk was, zonder politieoptreden.

  En dat gelul over deugen steeds. Grappig dat een burgemeester zich niet mag uitspreken voor een demonstratie. Het lijkt me dat een burgemeester over DIT onderwerp zich mag en juist moet uitspreken. Ze is de eerste der burgers en aangezien het hier gewoon over artikel 1 van de grondwet gaat, mag ze zeker sympathie hebben voor deze demo en ook demo’s die daartegen gaan verwerpen.

  De enige die dat niet willen en die hard het hoofd van Femke willen zien rollen zijn mensen die tegen artikel 1 zijn.

 4. Co

  Onder deze weersomstandigheden is het vertrouwen van Jan van Zanen volkomen gerechtvaardigd.
  Demonstranten komen alleen maar opdagen met mooi weer!

 5. OFA-AFO

  Misschien goed idee om het aanmeldpunt/link beter overal te vermelden, dan kan de inschatting ook realistischer gemaakt worden. Nergens te vinden nu.

 6. Kloek

  @ Co

  Ik denk dat er meer dan genoeg belangstelling is vanavond, ook in de regen. Ik denk ook dat mensen gewoon gaan proberen afstand te houden.

 7. Jo

  Ben het helemaal eens met Joas

 8. Justin

  @Co, lekker cynisch van je, en bovendien is het onzin. Vorig jaar nog in de stromende regen met de klimaatmars meegelopen. Dat je zelf te lui bent om uit je stoel op te staan wil niet zeggen dat anderen dat ook zijn.

 9. De count

  Joas, dit is utrecht. Daar hoef je het niet op te nemen voor Femke, waar overigens niet over geluld wordt in dit artikel/comments. Hopelijk is dit trouwens geen 1-2tje om v Zanen op te volgen 😉

 10. [email protected]😉

  Het is goed dat er een vuist wordt gemaakt tegen racisme, maar het zijn altijd dezelfde aandachts types die graag in de schijnwerpers willen staan.
  Maar racisme bestrijden begint ook bij jezelf door de zaken te benoemen zoals ze zijn,dus niet wegkijken voor feiten of oververtegenwoordiging in misdaadcijfers.

 11. [email protected]

  Het zullen wel weer mensen zijn die vanuit hun werk komen,dus ik ga er vanuit dat de demonstratie rustig verloopt.
  Maar je weet nooit of er tegen demonstranten komen van PEGIDA,wie weet 🤔

 12. Piet

  Nul incidenten? We zullen het afwachten. Dat zien we over 2 weken pas.

 13. Wim

  Joas ben jij in een verzorgings huis geweest waar mensen 3 maanden opgehokt hebben gezeten.

 14. woutvr

  Ik ook @Jo. Heb er helemaal vertrouwen in. Fijn dat er mensen opstaan

 15. Bert

  @Joas

  Een burgemeester hoort geen partij politiek te bedrijven, laat staan iedereen de schuld te geven, om haar straatje schoon te vegen. Nul bezorgdheid over de gezondheid van de demonstranten, de politie etc. Maar wel over hoe ze overkomt in de media.

  “Het lijkt me dat een burgemeester over DIT onderwerp zich mag en juist moet uitspreken”

  Niet als je zegt dat een buitenlands situatie belangrijker is, dan het handhaven van extreme maatregelen. Maatregelen wat duizenden mensen hun business heeft gekost en meer. Waarbij strafbladen werden uitgedeeld, als of het snoep is.

  Verder is het natuurlijk kul dat een stad (die zichzelf als het centrum van de wereld ziet), evenementen als de Sail, Dodenherdenknig, Koningsdag, Pride en een Internationale voetbalclub huisvest, niet ingecalculeerd heeft dat er meer mensen komen, dan initieel bekend waren. Dus “overvallen” worden is een kul argument.

  En voor je over rechten begint: nog geen week ervoor waren ruim 30 man op gepakt wegens het demonstreren tegen de lockdown. Waarbij bijna 600 ME’ers waren ingezet.

 16. Pete

  Ik doe niet mee aan deze demo
  Mij maakt het niet uit of iemand zwart rood wit pimpelpaars is
  Ik zelf ben toevallig wit geboren, had ook zwart mogen zijn,,net zo stoer
  Ik laat mij niet door die Linkse demonstranten in een raciaal hoekje zetten
  Omdat ik toevallig wit ben
  Ik buig voor niemand
  Niemand buigt voor mij
  Ik kniel voor niemand
  Niemand knielt voor mij
  Toon respect voor elkaar
  Zo eenvoudig is dat

 17. Hans

  Eens met Joas!
  Cynisme is uit de tijd.
  Op je luie reet zitten en commentaar leveren op mensen die wat ondernemen is een achterhaalde houding.
  Van Zanen pakt het prima aan, dat zal blijken.
  Weer of geen weer: als je hart voor de zaak hebt trek je je van een buitje regen niks aan.

 18. Joas

  @ Wim

  Ja (en nee toen het niet mocht) mijn opa en oma en tante verbleven er.

  Ik erger me vooral en de veelal klein horeca die al vanaf maandag 1 juni geen enkele maatregel neemt en waar mensen soms met z’n 8’en aan 1 tafel over elkaar heen het hangen zijn, zonder afstand en waar er weer lekker ‘klef’ en gezellig gedaan wordt en gegeten wordt vanaf 1 schaal bitterballen, dit, omdat KHN al maanden geen zin heeft in 1,5 meter. Dat is veel gevaarlijker voor een 2e coronagolf dan mensen die in de buitenlucht afstand van elkaar (proberen te) houden, met mondkapjes op.

  Of waar ik me aan erger; filmtheaters bijvoorbeeld, moeten bizarre protocollen opstellen, maken, en naleven om mensen op afstand te houden en aan hygiëne protocollen te laten voldoen, maar over een paar weekjes zitten de vliegtuigen weer vol, met 150 mensen, zonder 1,5 meter afstand, met een gesloten luchtsysteem. De stranden lagen de afgelopen week voller met meer dan 5000 mensen, ook met beperkte afstand. In Venlo waren er op Hemelvaartsdag 30.000 mensen in de stad, zonder 1,5 meter afstand op veel plekken. De NS heeft al meerdere weekenddagen overvolle treinen naar Zandvoort gehad, zonder 1,5 meter afstand, met weet ik niet hoeveel mensen in zo’n trein De bouwmarkten en Ikea’s laat ik nog buiten beschouwing.

  Ik heb weinig oproepen om aftreden van directies en andere burgemeesters gehoord de afgelopen weken.

  Maar nu we een anti-racisme democratie hebben is het ineens HET argument over te vallen. Puur bedoeld om af te leiden van de zaak.

  Punt.

 19. MJPD

  @Joas
  De achtergrond van de demonstratie staat helemaal niet ter discussie, integendeel, maar ach u wilt zo graag “deugen” op het internet en hebt uw (linkse) punt gemaakt. Het is helemaal niet gebruikelijk, zelfs onwenselijk, dat een burgemeester uitspraken doet over de inhoud van demonstraties. U moet zich maar eens beter in verdiepen.

  Zullen de demonstranten over een aantal weken nog denken aan hun “I can’t breathe” spandoeken als zij (of hun familie) op hun buik aan het beademingsapparaat liggen op het IC?

 20. Yoshua

  Joas je hoeft je echt niet te verdedigen tegen mensen die niet weten wat ze zeggen.
  er kunnen ook 250.000 mensen op de Dam staan, so what.
  het gaat toch om het doel dat racisme nu eens eindelijk stopt wereldwijd.
  Daar gaat het om en niet om een burger-meesteres die gehaat wordt door extreem rechtse figuren die een ieder die anders is uitsluit.
  We gaan vanavond het racisme probleem oplossen op het Jaarbeursplein.
  Ik hoop dat alle 320.000 Utrechters hun stem komen laten horen!

 21. mark

  Artikel 1 is het zogenaamde gelijkheidsbeginsel..gelijke gevallen, gelijk behandelen. Je eigen belang (het willen demonstreren, en dat is niet niet het onderwerp van de demo zelf…daar ga je de mist in) boven het belang van een ander (gezondheid, noodverordening etc.) betekent dus dat er niet gelijk gehandeld is door Halsema. de Burgemeester van immers alle Amsterdammers. Het zou haar sieren dat ook toe te geven, in plaats van de schuld bij anderen te leggen…dan zou ze een goede Burgemeester zijn geweest…Nu…tja. Voor de demonstratie hier: veel succes., voor mij is het onderwerp te beperkt, maar ik steun het als zwijgende middengroep 🙂

 22. GGbrie

  ALs je niet kunt of wilt meedemontreren maar wel wat wil doen: zet een brandende kaars neer in je vensterbank. dan weet iedereen dat je wel mee had willen doen maar niet durft (en dat is heel terecht dat je dan niet gaat) of kan.

 23. Erik

  Grappig om te zien dat pro-demonstranten blijkbaar vinden dat je alleen tegen racisme bent zodra je op jaarbeursplein staat vanavond.

  Guess what, ik ben tegen racisme en ga vanavond netflixen.

 24. Justin

  “Het onderwerp is te beperkt”, uhuh. Super beperkt, inderdaad, racisme in Nederland en Europa. Bedankt voor je zelfgenoegzaamheid, Mark!

 25. Marky Mark

  @ Mark

  Mooie afleiding alweer hier.

  De demo is tegen racisme; als je niet snapt in hoeverre dat over artikel 1 gaat, dan weet ik het ook niet meer.

  Het verbod op samenscholing was in Amsterdam op 1 juni om 12.00 opgeheven, bleef alleen de 1,5 meter over. Voor demo’s hoef je trouwens geen toestemming te hebben, je hoeft ze alleen maar aan te melden.

  Daarnaast: het was geen keus van de burgmeester om de demo op deze wijze door te laten gaan. Ze heeft aangegeven dat ze de aantallen en het gebrek aan 1,5 meter wel degelijk problematisch vond, alleen zou ingrijpen de situatie verergerd hebben.

  Je gaat dan in 1 klap al die mensen door straten duwen, om ze van het plein af te krijgen, als in een trechter, waardoor de afstand die mensen nog probeerde te bewaren al helemaal zou verdwijnen.

  Ik heb de burgmeester van Amsterdam trouwens nergens de schuld bij een ander zien leggen. Ze heeft aangegeven waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn en ze heeft aangegeven dat de verklaring van de minister later op de avond haar tegenvielen; hij steunde namelijk in eerste instantie het argument dat handhaven op basis van 1,5 meter niet te doen was en hij gaf ook aan dat hij snapte door het delicate onderwerp, hardhandig optreden van de politie onwenselijk was.Verder was er duidelijk sprake van miscommunicatie tussen beiden. Ik weet niet waar de burgemeester de schuld precies heeft proberen af te schuiven? Verder heeft ze gezegd dat de beslissingen in samenspraak met de politietop in Amsterdam gemaakt zijn, hetgeen feitelijk juist is. Ik heb nog niemand om het aftreden van de politiecommandant horen vragen trouwens.

  Precies zo zou het vandaag in Utrecht gaan. De burgemeester gaat in samenspraak met de politie in real time afwegingen maken of en wanneer er ingegrepen gaat worden. Ook vandaag zijn de aantallen mensen die komen niet helemaal goed te voorspellen, dus het kan zijn dt er weer afwegingen en keuzes gemaakt moeten worden die gelet op de tijd waarin we zitten niet ideaal zijn. Echter hoeven problemen ook niet enorm uitvergroot en opgeblazen te worden, alleen maar om er bepaald politiek gewin mee te halen.

  Alle politici zouden namelijk achter de boodschap van de demo an sich moeten staan.

  Aangezien er op andere plekken en in andere situatie (doelbewust vaak) geen afstand wordt gehouden, is de verontwaardiging nogal hypocriet en bewust afleiden van de boodschap.

 26. Sjors

  @ Erik

  Ja, dat heeft zin.

  Ik ben tegen wel meer, maar zolang je er niets daadwerkelijk tegen/ aan doet; heb je er weinig aan.

  Verder is het prima dat je gaat netflixen, ik ben niet in Utrecht vandaag en ga niet de trein belasten, maar ik vind wel dat als je je ergens voor of tegen kan uitspreken, zichtbaar, met aantallen mensen, dat dit wel echt een kans is. Ook al moeten we vanavond op 1,5 meter afstand letten.

 27. Joas

  @ MJPD

  Leuk weer, het links-bash-spelletje gaan spelen.

  Ik heb het nergens over een linkse demonstratie gehad by the way.

  Het is helemaal niet onwenselijk dat een burgemeester universele zaken als vrede, anti-racisme, verdraagzaamheid steunt en daar voor uitkomt. Burgemeesters die opkomen tegen regimes of tegen antidemocratische maatregelen zijn immers helden. Zo waren er een aantal in WO II die tegen de toenmalige wet- en regelgeving ingingen. Hadden zich dus niet mogen uitspreken volgens u. Kulargument dus.

  Burgemeesters die op de vlakte blijven als 1 van de kernwaarden van een democratie, gelijkwaardige behandeling van haar burgers, ter discussie staat; dat is pas onwenselijk en een probleem.

  We gaan zien hoe het er voor staat met de demonstranten over een paar weken.

  Ik maak me meer zorgen over mensen die over een paar weekjes weer massaal in vliegtuigen gaan zitten met gesloten ventilatie zonder afstand en mensen die in de horeca gezellig intiem op elkaars lip zitten (en daarmee schijt hebben aan alle richtlijnen en regelgeving). Als er al brandhaarden ontstaan opnieuw, dan zijn dat de oorzaken, net als dat ook de grootste bronnen waren bij de eerste golf.

 28. MJPD

  @mak/Erik
  Als u zwijgt of iets anders gaat doen, ook dan bent u een “racist” volgens de reacties hier en de rest van de linkse inclusieve deugkliek dat vanavond opeengepakt staat.

  Natuurlijk heel veel selfies maken om aan de buitenwereld te tonen hoe “woke” men wel niet is. ‘s Avonds dan klappen op het balkon voor de zorg. Dat is hoe de naïeve millennial vaart. Past geheel in het tijdsbeeld dat het belangrijker is om ‘gezien’ te worden, dan dat men er een eigen mening op nahoudt.

  Het wereldwijde racisme probleem oplossen door een demonstratie, ik moest er hartelijk om lachen.

 29. Hans

  Voor elke roomblanke Nederlander die zegt: ‘het kan me niet schelen hoor of iemand wit, zwart, geel of pimpelpaars is. Voor mij is iedereen gelijk, niks aan de hand dus’, kijk even naar Roel Maalderink van Vox Pop, dan snap je misschien waarom je het punt mist.

  https://www.youtube.com/watch?v=up-t5CJE_h4

 30. Peet

  Pro demonstranten krijgen sektarische trekken
  Ik ben ook tegen racisme
  Hoe ik dat doe?
  Respect tonen
  En niet hysterisch te gaan schreeuwen op pleinen

 31. anna

  elk leven doet ertoe, zwart, wit, geel. Dus in coronatijd ga je niet met elkaar opeengepakt staan. Je kunt je stem ook anders laten horen.

 32. Mark

  Bedankt Justin. De organisatie deed anders vermoeden vandaar. Hopelijk komt dan vanavond ieder onderwerp aan bod en niet alleen geïmporteerde BLM kreten en uitingen. Helemaal goed.

 33. Scherpschutter

  @GGbrie 14:13

  Ik overweeg om vanavond om 20.00 mijn raam open te zetten en keihard te zingen. Mag dat ook?

 34. HArry

  Sinds wanneer heeft die gene die het hardst schreeuwt gelijk?

  Ik wens alle goed bedoelende en deugende mensen een droge avond. Helaas ga je niet alle discriminatie verbannen omdat van geen mensspecificatie eenzelfde aantal binnen en groep bestaat. Er is dus altijd ergens een minderheid dus een meerderheid van.

  Of sommige zijn in bepaalde zaken nou eenmaal beter dan andere omdat ze ergens talent voor hebben. Maar gelukkig hebben andere dan weer een ander talent. Ook zijn er de talentloze. Maar die zijn weer belangrijk om het talent van een ander zichtbaar te maken.

 35. Kloek

  @ Peet

  Wat is er hysterisch aan demonstreren?

  Het is 1 van de democratische basisbeginselen en de manier waarop de democratie in het westen tot stand is gekomen (vanuit de Franse verlichtingsdenkers via de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en de Franse revolutie).

  Ik vind vooral de mensen die kritiek hebben op de democratische basisprincipes zoals demonstreren heel erg hysterisch.

  @ Anna

  Zoals in Groningen, Maastricht en Arnhem staat er niemand dicht op elkaar gepakt. Er is meer ruimte tussen de mensen dan in de supermarkt, de trein naar Zandvoort, de meubelboulevard, de mouwmarkt, de Ikea, het strand, etc….

  En niet ieder leven doet er in de praktijk dus toe, anders zouden deze demonstraties niet zoveel emoties met zich mee brengen en anders was Black Lives Matter nog niet eens nodig geweest. Sommige levens zijn, met name vanuit blank perspectief in de realiteit nu eenmaal minder waard. Vanuit privilege zie je dit waarschijnlijk niet.

  Daarom is er vanuit achterstand eerst bewustwording nodig om de zaak überhaupt al meer gelijk te trekken.

 36. Grapjas

  Altijd grappig dat tegen racisme zijn als links wordt gezien, kennelijk ben je als je rechts bent automatisch voor racisme, aldus de gedachtengang van sommige lieden aan de rechterzijde.

 37. Scherpschutter

  @Grapjas

  Het hele linkse ‘gedachtengoed’ hangt van dat soort oppervlakkige non-sequitur’tjes aan elkaar. Epistemologisch broddelwerk van de bovenste plank.

 38. Jasper de vrije geest

  @Kloek

  “ Sommige levens zijn, met name vanuit blank perspectief in de realiteit nu eenmaal minder waard. Vanuit privilege zie je dit waarschijnlijk niet.”

  Dit vind ik nou extreem en eng. Vertellen wat andere mensen voelen, dingen voor een gehele groep (die niet zozeer een groep is; blanken) invullen… dat lijkt in mijn ogen ERG op racisme. Is dat niet juist waartegen we ons allemaal uitspreken?

  Het MOET mogelijk zijn om je punt te maken zonder te vervallen tot het niveau van datgene wat je probeert te bestrijden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).