Burgemeester Jan van Zanen neemt met fietstocht afscheid van Utrecht Burgemeester Jan van Zanen neemt met fietstocht afscheid van Utrecht

Burgemeester Jan van Zanen neemt met fietstocht afscheid van Utrecht

Burgemeester Jan van Zanen neemt met fietstocht afscheid van Utrecht
Foto's: Robert Oosterbroek
De burgemeester van Utrecht Jan van Zanen heeft met een fietstocht vrijdag afscheid genomen van de stad. Met tropische temperaturen fietste Van Zanen door alle tien de wijken van de stad en ging hij bij tal van personen en plekken langs.

De burgemeester van Utrecht Jan van Zanen heeft met een fietstocht vrijdag afscheid genomen van de stad. Met tropische temperaturen fietste Van Zanen door alle tien de wijken van de stad en ging hij bij tal van personen en plekken langs.

Burgemeester Van Zanen neemt afscheid van de stad Utrecht omdat hij op woensdag 1 juli start als burgemeester van de stad Den Haag. Het afscheid van de burgemeester verloopt anders dan zonder de coronamaatregelen het geval was geweest. Tot eind juni zijn grote samenkomsten van meer dan 30 personen niet toegestaan. Een publiek afscheid is daarom niet mogelijk.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Fietsen

Daarom stapte hij vrijdag op de fiets om zijn stad gedag te zeggen. Hij volgde daarbij deels de Vuelta-route die was voorzien voor deze zomer.

Hij opende onder meer het nieuwe hotel Muze aan de Tolsteegsingel. Dit voormalige bouwval is de afgelopen 2,5 jaar opgeknapt en is nu een hotel met zes kamers. Van Zanen wenst de familie succes met dit avontuur door de vlag van het hotel aan de Tolsteegsingel 34 officieel te hijsen.

Ook ging de burgemeester langs bij het Ledig Erf. Bij het voormalige politiebureau Tolsteeg – wat tegenwoordig bioscoop Louis Hartlooper Complex is – nam Van Zanen afscheid van het politiekorps. Om de hoek, bij het Centraal Museum, kreeg de burgemeester uit handen van artistiek directeur Bart Rutten het boek ‘het feest van nijntje’ in het Haags.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De laatste officiële opening verrichte Van Zanen in de Werkspoorfabriek. Daar opende hij Museum van Zuilen: “Vroeger was dit een kloppend industrieel hart. Daarna vergane glorie, maar nu zindert het, bruist het en kolkt het weer.”

Domplein

De fietstocht bracht Van Zanen door de hele stad, zo kreeg hij ook een eigen stripfiguur in de Pelikaanstraat, een alternatieve ambtsketting van basisschool de Blauwe Aventurijn, een stuk Domtoren op het Domplein en een laatste Spaanse les bij het Instituto Cervantes. De route – die langs te veel plekken ging om allemaal op te noemen – door de stad eindigde op het Stadhuisplein waar muzikanten hem opwachtten.

14 Reacties

Reageren
 1. Helena

  Wat een sterke, goede burgemeester hadden we.
  Dank, Jan van Zanen!

 2. Marcel de Korte

  Mooie man. Den Haag mag blij zijn.

 3. Massegast

  En het ‘jochie’ mag altijd terugkomen! Mocht de Haagse ‘kak’ niet te harden zijn.

 4. GeenStijl@Utrecht😉

  Leuke vent,jammer dat hij weggaat ….

 5. JJ

  Ik snap werkelijk waar die verheerlijking van van Zanen niet. Kan iemand mij effectief, puntsgewijs opnoemen wat deze burgemeester dan zo goed heeft gedaan? Ik lees namelijk vooral klachten over het college dat hij managed, om maar eens wat te noemen.

  Daarnaast is van Zanen echt geen jochie, maar een corpsbal, Utrechtse kak.

  Het enige dat ik zie is dat hij altijd vrolijk is.

 6. Claudia

  In de reactie van JJ kan ik me vinden. De rest snap ik ook niet helemaal. Wat heeft die man bijgedragen aan het welzijn van de stad? Beetje hypocriet allemaal hoor!

 7. W

  JJ!
  Klachten over het college betreffen veelal géén klachten over de burgemeester! Wél over de politieke bestuurders van dit Utrechtse college. De politieke partijen(de meerderheid!) maken keuzes, maken het beleid voor de Utrechtse bevolking/belastingbetalers. En ja, daar zijn regelmatig klachten over.
  De burgemeester is wel voorzitter van college en gemeenteraad. Maar de politiek is ‘de baas’!en is in ieder geval wel hoofd van politie en veiligheid. En deze burgemeester was heel duidelijk de verbindende kracht voor iedereen! En stónd ook tussen iedereen, was er voor de Utrechters!
  Ruim 26 jaar heeft hij gewerkt voor het Utrechtse als raadslid, wethouder en burgemeester! Wie doet hem dit na?
  ‘Jan van Zanen’ was zéker een burgemeester waarop Utrecht trots mag zijn! Ik wel in ieder geval!
  Dank ‘Jan’ van de gemeente, het gaat je goed!

 8. Koel Hoofd

  Ik sluit me aan bij JJ, een goede manager is het niet, een aardige en vrolijke man wel. En vanwege dat laatste wens ik hem veel succes want het ontbreekt in het polariserende Nederland steeds vaker aan oprechte aardigheid en vrolijkheid.

  Echter, hier zijn er echt veel klachten over het ontbreken van handhaving, een taak van de burgervader. Hij valt straks in Den Haag met zijn neus in de boter met een demonstratie welke nu is verboden, maar waarvoor de organisatie toch op TV (op meerdere kanalen NB!) heeft opgeroepen om te komen. Dus hoe zal dat volgend weekend in Den Haag gaan? Gaat het een ‘Halsemaatje’ worden of wordt de ME losgelaten op (witte) Hollanders die zich al maanden kapot vervelen of inkomsten verliezen? Den Haag is ook een compleet andere stad dan het makke timide Utrecht waar zelfs de FC Utrecht supporters netjes met twee woorden kunnen spreken en zware criminelen ‘het’ in een andere stad of land doen. En wanneer de Nederlandse bevolking pissed off is, komen ze massaal verhaal halen in Den Haag, niet in Utrecht waar ze gepacificeerd worden met vermaak en beleving op de fiets.

 9. Bert

  @JJ

  Ik denk dat het te maken heeft met de compleet incompetente “gekozen” voorganger.

 10. JJ

  @ W

  Ik vind het allemaal maar holle en loze kreten, dat verbinden en tussen de mensen staan. Ik heb dat zelf niet gemerkt en ervaren. Sterker nog, niks van gemerkt. Hij deed het minste van wat een burgemeester hoort te doen.

  Ik zag vooral een corpsbal met zegelringen en al die een heel ander belang dient en diende, getuige ook de reconstructie omtrent zijn sollicitatie in Den Haag. Het is vooral iemand die goed een showtje kan opvoeren. Goede mondelinge vaardigheden. En als voorzitter van het college bepaald hij mede de communicatiekoers van het college. De manier waarop een wethouder zoals van Hooydonk zich uit is in overleg en samenspraak net de burgemeester als sparringpartner. Hij laat haar zo optreden, om maar eens wat te noemen.

  Ik mis nog steeds de puntsgewijze opsomming van de goede dingen. Ik zie vooral iemd die een PR act opvoerde. Hij heeft niets ‘gedaan’. Vooral iemand die zijn college en raad laat/ liet zwalken. Beiden hoort hij in controle te hebben, heeft en had hij niet. Terwijl dat zijn 1e taak is.

 11. Scherpschutter

  @Claudia

  De verheerlijking van van Zanen gaat niet over van Zanen. Het is een georchestreerde verheerlijking van het ambt van burgemeester. Gemeentes willen graag dat burgers blijven geloven in de grootsheid van de autoriteiten.

  Het op het schild hijsen van deze burgemeester gaat om het op het schild heisen van het (totaal overbodige) ambt van burgemeester…

 12. Herman

  Dank! Dat zo’n topbestuurder zoveel jaar zijn kwaliteiten voor onze stad heeft ingezet. , mogen we trots op zijn.
  Succes in Den Haag

 13. Joas

  @ Herman

  Noem dan eens iets dat deze burgemeester gedaan heeft. Sterker nog, noem eens 5 dingen.

 14. Is

  De heer Van Zanen is exemplarisch voor het moderne bestuur: incapabel in het omgaan met de straatmentaliteit die ten grondslag ligt aan de hedendaagse veiligheids problematiek. Van Zanen heeft inderdaad mooie overwinningen geboekt: papieren overwinningen wel te verstaan. Kijk bijvoorbeeld naar de Kanaalstraat…paar maanden handhaven, tijdelijke gebiedsverboden..maar structureel is er geen barst veranderd. Ik neem Van Zanen heet meest kwalijk hoe hij om ging met de kwestie van een agent die door een hele meute werd opgejaagd. Verder dan ‘onacceptabel’ kwam de heer Van Zanen niet. En hoe zit het eigenlijk met die Vuelta? Een evenement waar nauwelijks een burger op zat te wachten. In een wereld waarin het vertrouwen in ons bestuur dagelijks onder druk staat heeft de heer Van Zanen 1 ding gedaan: dit vertrouwen verder doen dalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).