Burgemeester: ‘Je blijft met je handen af van hulpverleners’ | De Utrechtse Internet Courant Burgemeester: ‘Je blijft met je handen af van hulpverleners’ | De Utrechtse Internet Courant

Burgemeester: ‘Je blijft met je handen af van hulpverleners’

Burgemeester: ‘Je blijft met je handen af van hulpverleners’
Foto: Robert Oosterbroek
Burgemeester Jan van Zanen heeft gereageerd op het incident waarbij hulpverleners zaterdagavond werden bekogeld met vuurwerk. “Dit is onacceptabel. Je blijft met je handen af van hulpverleners”, aldus de burgemeester.

Burgemeester Jan van Zanen heeft gereageerd op het incident waarbij hulpverleners zaterdagavond werden bekogeld met vuurwerk. “Dit is onacceptabel. Je blijft met je handen af van hulpverleners”, aldus de burgemeester.

Van Zanen sprak zondagochtend met enkele hulpverleners die uitgerukt waren naar de brand aan de Stanleylaan in Kanaleneiland. “Ze houden zich sterk maar het hakt er echt in. Ook bij hun collega’s.” Drie hulpverleners raakten lichtgewond door het zware vuurwerk dat vanuit een groep toeschouwers werd gegooid.

Zaterdagavond al bracht de burgemeester een bezoek aan zo’n 20 bewoners die zijn opgevangen na de portiekbrand. “Mensen moesten halsoverkop hun huizen uit en waren erg geschrokken. Dat kan ik mij voorstellen en leef zeer met ze mee”, zegt de burgemeester in een reactie.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Dus, mijnheer Van Zanen? En nu? Welke acties mogen we verwachten na het uiten van deze gratuite woorden?

 2. MJPD

  Dus, mijnheer Johan? En nu? Welke acties mogen we van ú verwachten dan enkel het plaatsen van de zoveelste klaag-oneliner?

 3. walter

  @Johan Nederlanders doen dit ook hoor…

 4. Bernhard

  In feite zegt hij dus alleen ‘foei’. Daadkrachtige burgervader.

 5. Joep

  Het is toch echt van Zanen’s eigen VVD die massaal op politie en justitie heeft bezuinigd de afgelopen jaren en weigert grenzen te trekken qua het toetlaatbaren(en dan ook nog populistisch de zondebok toeschuift op anderen, net zoals de PVV en het FvD). Dan krijg je een sfeer van wetteloosheid. Beetje goedkope retoriek dit.

 6. Johan

  @ MJPD

  Ehhh…. ???? Ik ga toch echt niet over de openbare orde hoor. Onze burgervader wel en dan is het ‘foei’ roepen tegen dit tuig zonder maatregelen te treffen om dit wangedrag aan te pakken loze kretologie.

  @ Walter

  Wat lees jij dat ik niet lees? Van Zanen noch ik hebben het over nationaliteit.

 7. tom

  oppakken en 2 januari weer vrijlaten.. om te beginnen

 8. Spiderman

  @bernard Wat moet hij doen dan? Z’n supermanpak aantrekken en door de stad vliegen?

 9. James

  De overheid is als de dood om hier tegenop te treden. Dan zouden ze namelijk moeten toegeven dat er een structureel probleem is, en dat moeten kosten wat kost vermeden worden. Daarom maken ze zich er vanaf met dit soort holle uitspraken en doen vervolgens helemaal niets.

 10. Wouter

  Hierboven, wat stellen jullie dan voor? Avondklok? Vergeldigsacties?

 11. Swiebertje

  Glas, plas, was en weer door naar het volgende incident.

 12. Utrechter

  Met alle respect voor onze burgemeester, maar hij zegt dat hij het onacceptabel vindt terwijl hij het wél lijkt te accepteren. Want ik zie niet wat er dit jaar anders gaat dan vorig jaar. Blijkbaar is het in de brand steken van auto’s en het bekogelen van hulpverleners de normaalste zaak van de wereld in de welbekende delen van de stad.

 13. Sjaak

  De zoveelste VVD-er die roept ‘Je blijft met je handen af van hulpverleners’.
  Maar wàt gaat Van Zanen nu echt doen?
  Optreden? Of blijft het, neg als bij Opstelten, bij roepen..?

 14. Bill

  @sjaak: wolfsen en brouwer konden er ook wat van.

  Van Zanen is de meest zichtbare burgemeester van Utrecht in jaren, niets dan lof voor zijn aanpak! Het wordt wel tijd voor de lange lat in de nek van de onruststoker

 15. Mink Vaillant

  Van Zanen zou pas echt een goede burgemeester zijn als hij nu een vuurwerkverbod voor de hele stad afkondigt vanaf de komende oud en nieuw.

 16. 030

  Het is alsof je een inbreker in je huis aantreft, foei roept en vervolgens koffie gaat zetten…

 17. wollie

  net als in mechelen: jongeren uit de wijk zelf opleiden tot buurtwacht.

 18. Marcel

  @ Joep,

  Weer de VVD? Tjonge, ik dacht dat we een kabinet hebben met 76 stemmen. Dat is een meerderheid. En je huishoud beursje heeft een grens. Het ligt aan Mensen. Gewoon accepteren dat het mensen zijn die zo hufterig doen. Daar zou politie niks mee te maken moeten hebben.

 19. Bertje 030

  Alle roeptoeters hierboven: WAT moet je er dan tegen doen, bij een incident staan er altijd talloze figuren bij te kijken en alles van commentaar te voorzien, als er dan van achteruit de omstanders iets wordt gegooid ziet niemand wie het gooit.
  De politie heeft vaak de handen vol aan verklaringen opnemen en sporen veiligstellen en de ambulancemedewerkers en brandweermensen zijn druk met hun taak. Dus kom maar met oplossingen???

  Ikzelf denk dat camera`s op elke staathoek en op hulpverlener auto’s kan helpen, maar het is voor een groot deel een maatschappelijk probleem wat het hele jaar door speelt maar rond de jaarwisseling vaak een dieptepunt bereikt.
  Hulpverleners; sterkte en succes (vooral) vanavond.

 20. w

  juist omdat het in de publiciteit is en iedereen zegt dat het niet mag, stimuleert het dit soort elkaar opstokende jeugd het te doen, als een daad van durf, waardoor het aanzien in de groep stijgt.
  uiteraard zijn er ook nog andere triggers, maar 1 ervan is bovenstaande

 21. Jeroen

  Ik ben wel benieuwd hoeveel personen er gisteren en de afgelopen dagen zijn opgepakt voor het illegaal afsteken van (illegaal) vuurwerk. En hoeveel van die mensen vanavond doorbrengen achter tralies.
  En dan lijkt het mij zeer goed als deze personen op 1 januari, vanaf 8 uur ‘s ochtends de hele dag de straten van hun eigen wijk schoon staan te vegen, om daarna alsnog voorgeleid te worden bij justitie.

 22. Katja

  Vuurwerk verbieden in de stad, en pleiten voor landelijk verbod, go for it Van Zanen !

 23. G.

  Over al die autobranden geen woord.

 24. 030

  @ Bertje 030 Ik denk aan standaard bodycams op hulpverleners en politie en een financiële boete voor de ouders waar je u tegen zegt. Noem het maar een opvoedboete. Wijzen ze naar elkaar, beboet dan meteen de hele groep ipv een enkeling in het kader van medeplichtigheid. Moet je eens opletten hoe snel die antisociale onzin ophoudt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).