Burgemeester San Francisco op bezoek in Utrecht: ‘Hoe vind je hier ooit je fiets terug?’ Burgemeester San Francisco op bezoek in Utrecht: ‘Hoe vind je hier ooit je fiets terug?’

Burgemeester San Francisco op bezoek in Utrecht: ‘Hoe vind je hier ooit je fiets terug?’

Burgemeester San Francisco op bezoek in Utrecht: ‘Hoe vind je hier ooit je fiets terug?’
Burgemeesters London Breed en Sharon Dijksma
De burgemeester van de Amerikaanse stad San Francisco is maandag op bezoek in Utrecht. Samen met onze burgemeester Sharon Dijksma doet ze een ronde langs de bijzondere fietsinfrastructuur in de stad.

De burgemeester van de Amerikaanse stad San Francisco is maandag op bezoek in Utrecht. Samen met onze burgemeester Sharon Dijksma doet ze een ronde langs de bijzondere fietsinfrastructuur in de stad.

Hoewel menig Nederlandse toerist die San Francisco aandoet er een rondje op de fiets doet, blijft de auto toch wel het voornaamste vervoersmiddel in de stad. In Utrecht is dat natuurlijk anders, de stad staat altijd in de top van ranglijsten met beste fietssteden in de wereld. Reden voor burgemeester London Breed om een rondje te fietsen door Utrecht.

Breed werd door burgemeester Sharon Dijksma ontvangen op station Utrecht Centraal. Ze hebben elkaar al eerder ontmoet. “Ik was recent nog in Californië waar ik deelnam aan een nationale handelsmissie.” Die handelsmissie stond ook in het teken van Urban Mobility en dus kwam de fiets ook aan bod.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dijksma: “Natuurlijk ben ik dan trots dat Breed ook naar Utrecht komt om te kijken wat we verder van elkaar kunnen leren. En we hebben hier de grootste fietsenstalling van de wereld dus dat laat ik graag even zien.” Breed liet weten onder de indruk te zijn: “Maar hoe vind je hier ooit je fiets terug”, vroeg ze zich lachend af.

Breed vertelt dat ze zulke fietsenstallingen niet kennen in San Francisco. “We hebben de afgelopen jaren wel flink geïnvesteerd in fietsinfrastructuur en tientallen kilometers fietspaden gemaakt.” Net als Utrecht is San Francisco ook een groeiende stad: “En met die groei moeten we ook nadenken over onze mobiliteit en hoe al die mensen zich voortbewegen in de stad.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De rol van steden, en daarmee burgemeesters, wordt wereldwijd steeds belangrijker. De twee ambtgenoten spreken elkaar dan ook niet alleen over fietsen, maar ook over de rol van steden en innovatieve oplossingen bij andere uitdagingen. Op dit moment zijn er veertig burgemeesters van middelgrote en grote steden in Nederland om te praten over klimaatverandering, digitalisering, toerisme, een duurzame economie, de opvang van vluchtelingen, pandemieherstel en het fietsverkeer.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

18 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Wat leuk zeg,ik zie Sharon al een tegenbezoek brengen,om vooral even het belang van fietsen te onderstrepen 😉.

 2. Bill

  Die zal aardig onder indruk zijn van dit open riool, was er afgelopen keer maar wat een stank!!! Gemeente, iets met handhaving?

 3. Chantal

  Onze burgemeester??? Is ze gekozen??

 4. Jes

  Misschien moet ze snel weer terug op snoepreis naar SF om te kijken hoe je een tramlijntje aanlegt?

 5. Koel Hoofd

  In de USA zijn de afstanden veel te groot voor de fiets en is dat klimaat ook vaak ronduit mensonvriendelijk, om over de bergen nog maar te zwijgen.
  En daarnaast, dat hele land is aangepast op het praktische volume van de auto.
  Zelfs de boodschappen zijn in grootverpakking omdat je dan minder vaak naar de winkel op grote afstand moet…
  Heb ik nog niet eens de gevaren op straat genoemd, zaken die wij niet eens kennen maar daar echt mensen voor hun eigen veiligheid de auto in jagen met ramen en deuren gesloten.
  Ga daar maar lekker het fietsen promoten, veel succes verder.

 6. Fred

  @chnatal: moet dat dan? Heb jij de koning ook gekozen? Of de mp?

 7. Gunther

  Sharon laat zich vervoeren in haar dienstauto BMW 7 serie.

 8. Utrechter

  Het rook er voor de verandering eens niet naar urine, nu begrijp ik waarom.

 9. Rob

  Yep, we kunnen veel leren van steden als San Francisco. Bijv hoe met daklozen en verslaafden om te gaan. Half SF is tegenwoordig een skid row. Daarnaast wil ik de dames graag complimenteren met hun bijdrage aan het milieu met dit soort snoepreisjes.

 10. Realist

  Hopelijk luistert Dijksma niet teveel naar Breed want de democraten maken er een behoorlijke puinhoop van in SF.

 11. Staatsrecht

  Onzinnige vergelijking, @ Fred.
  De koning is geen bestuurder.
  MP is resultaat democratisch proces.

 12. G.H.

  @Koel Hoofd:
  San Francisco is helemaal niet zo’n grote stad. Rotterdam is een stuk groter en daar fietsen mensen ook.
  En wat betreft de gevaren waar u het over heeft; Amerika is groot hè. Niet overal krijg je in het eerste het beste achterafstraatje een pistool op je hoofd.

 13. F. ietsenmaker

  En ze hebber er ook hun eigen Daphne Schippers brug waar je overheen kan fietsen!

  https://hurray-usa.nl/fietsen-over-de-golden-gate-bridge-in-san-francisco/

 14. Koel Hoofd

  @G.H.
  Ik had het over Amerika, niet over die gesloten inrichting van de SF pretletter eco enclave waar deze bezoekende Democraat met grote ambities vandaan komt.

 15. PeterH

  G.H.: Rotterdam, meer inwoners dan San Fransisco, maar ook een heuvel of 40 minder. Appels en peren?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 16. Hans

  San Francisco is een prachtige stad met veel potentie voor de fiets. Dat Breed zich oriënteert op Utrecht is helemaal niet vreemd. Er valt wat te leren voor haar door de situatie ter plekke met eigen ogen te zien. Door meteen te stellen dat Dijksma dan ook wel weer op snoepreis naar SF zal gaan creëert men een vorm van wantrouwen die nergens goed voor is. Wie zegt dat dat zo is?
  En ja, Chantal, Dijksma is burgemeester van onze stad. We kennen het systeem van de gekozen burgemeester niet. Om dan te stellen dat ze ‘onze’ burgemeester niet is gaat wel erg ver. Je kunt natuurlijk wel zeggen: ik had liever iemand anders op die post. Dat kan.

 17. Marga

  Sharon laat zich graag vervoeren in haar dienstauto

 18. Marcel de Korte

  Wie laat zich niet graag vervoeren in een dienstauto. Wat een vreselijke betweters komen hier: dorpelingen die bij de pomp hun gal spuwen. Was ik even vergeten. Snel wegwezen hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).