Burgemeester Sharon Dijksma blikt terug op oudjaarsnacht Burgemeester Sharon Dijksma blikt terug op oudjaarsnacht

Burgemeester Sharon Dijksma blikt terug op oudjaarsnacht

Burgemeester Sharon Dijksma blikt terug op oudjaarsnacht
Het was een rustiger oudjaarsnacht dan voorgaande jaren; er waren minder autobranden, minder arrestaties en minder spoedritten van de ambulance. We vroegen burgemeester Sharon Dijksma hoe ze de nacht beleefd heeft.

Het was een rustiger oudjaarsnacht dan voorgaande jaren; er waren minder autobranden, minder arrestaties en minder spoedritten van de ambulance. We vroegen burgemeester Sharon Dijksma hoe ze de nacht beleefd heeft.

De avond begon voor Dijksma heel feestelijk. Ze stond als verrassing op de stoep bij de bewoners van de Vesuvius in Lunetten. “Deze straat kreeg de titel ‘Meest feestelijk verlichte straat van Utrecht’. Ik sprak de bewoners, die verrast waren om mij voor de deur aan te treffen.”

Na kennismaking in Lunetten ging Dijksma door naar het buurthuis in Hoograven. “Hier sprak ik met jongerenwerkers en vrijwilligers. Zij zijn onze ogen en oren in de stad en dus heel belangrijk voor ons optreden. Zij hebben ons erg geholpen, niet alleen afgelopen nacht maar ook voorgaande dagen, om het rustig te houden. Mooi om te zien dat ze zich zo inzetten voor Utrecht.” In totaal zijn er in de hele stad 200 vrijwilligers actief geweest.

Afgelopen oud en nieuw is volgens de eerste statistieken ook daadwerkelijk rustiger verlopen. “Maar ik wil wel meteen zeggen: elk incident is er één teveel. Tegelijkertijd ben ik blij dat een heleboel mensen gedaan hebben wat we van ze gevraagd hebben. Veel Utrechters vierden oud en nieuw in kleine kring. De samenleving heeft dit ook echt nodig op het moment.”

Dijksma is ook langs meerdere politieteams geweest in de stad. “Daar sprak ik met onze dienders, zij staan – soms letterlijk – met de voeten in het bluswater om de stad veilig te houden.” De politie verrichte uiteindelijk 11 arrestaties en de Mobiele Eenheid moest een keer kort ingezet worden.

Onderstaande grafiek is interactief. De verschillende onderwerpen kunnen aangevinkt worden.

Vuurwerk

Volgens de burgemeester is het nog te vroeg om conclusies te trekken wat precies de gevolgen zijn geweest van het vuurwerkverbod. Want er was zeker wel vuurwerk in de stad te horen en te zien. “Dat kon ik ook zien vanuit de 21e verdieping op het Stadskantoor. We gaan de komende tijd onderzoek doen, dat hebben we ook besproken met de gemeenteraad, naar hoe we oud en nieuw beleefd hebben.”

Vuurwerk wordt daarbij ook onderwerp van gesprek. Dijksma: “Er bleek toch een behoefte te zijn bij sommige bewoners om vuurwerk af te steken. Maar we moeten dat in de toekomst ook weer afwegen tegen de vele slachtoffers die erdoor vallen. Het is een maatschappelijk debat waar we middenin zitten. Daar ga ik natuurlijk ook niet in mijn eentje over. Dat is ook aan de gemeenteraad en natuurlijk de Rijksoverheid. Dit vuurwerkverbod werd ingevoerd door het kabinet.”

Dan nog corona. De maatregelen werden op de meeste plekken nageleefd. “Veel mensen hebben hun verantwoordelijkheid genomen; thuis gebleven en ook hun kinderen aangespoord om op hun gedrag te letten.” De politie moest ingrijpen bij één illegaal feest onder een viaduct bij de A12.

13 Reacties

Reageren
 1. Utregter

  En…heeft ze ook haar eigen Team Handhaving bezocht die zich al maanden inzetten voor de stad ?

 2. Manou De R.

  Wij blikken óók terug op Oudejaarsnacht. Het was zoals vanouds of zoals de Engelsen zeggen “same old same old”.

 3. paul

  om 3 uur snacht waren er op mijn fiets route ongeveer 6 corona party’s in de binnenstad.
  Het wordt tijd dat Utrecht nu ook eindelijke eens haar echte stads Nieuwjaar show met laser, Drones of zo krijgt.
  Oud en nieuw is meer dan handhaving alleen, wat opzich uiteraard goed is gegaan !

 4. Lombokker

  Minder autobranden; het is maar hoe je het bekijkt. Hier een overzicht:

  01.26 Marc Chagallstraat
  20.46 Pagelaan
  21.34 St Gotthard
  22.30 Cubadreef
  23.21 Catalonië
  23.28 Livingstonelaan
  00.06 Grevelingenstraat
  00.25 Sudeten
  00.29 Robijnhof/Robijnlaan
  00.32 Walcheren
  00.33 Pelmolenweg
  00.44 Jan v Arkelstr/Oranje Nassaulaan
  01.06 Merwedestraat
  01.19 Maasstraat
  01.23 IJsselstraat
  01.36 Lingestraat
  01.45 Livingstonelaan
  01.54 Muiderslotplantsoen
  02.06 Catalonië
  04.48 Neptunusstraat

 5. Uuutje

  @ Lombokker

  Zit een patroon in die branden. Zal het een enkeling of een groepje zijn? Wordt hier nu ook onderzoek naar gedaan? Want als men een route loopt, hoef je maar camerabeelden, ook bij particulieren op te vragen.

 6. Karel

  De grafiek geeft aan dat er niet zoveel verschil was met 17/18, alleen toen meer ambulanceritten. Kennelijk iets minder vuurwerk. Je kunt gauw klaar zijn met het onderzoek, lijkt me.
  Nu niet meer treuzelen tot het najaar met een vuurwerkverbod, maar snel een blijvend landelijk verbod afkondigen. Samen met de omringende landen tot hetzelfde besluit komen. En desondanks streng aan de grenzen controleren. Sharon, wees alsjeblieft een doortastende burgemeester, zet Utrecht op de kaart, hoe moeilijk kan het zijn? Kaart het alsjeblieft dringend aan in den Haag. Je kent de weg.

 7. Zuilen 030

  Zijn er ook gegevens van de “geheime” drone waar met hulp van defensie over gesproken werd?

 8. Bernhard

  De autobranden blijven een groot probleem, dat ook deze burgemeester weigert te benoemen en aan te pakken. Ik moet zeggen dat ik ook niet anders had verwacht.

 9. Koel Hoofd

  @Paul
  een laser show?
  soooooo last century eighties!

 10. BW

  @Lombokker
  Vorige jaarwisseling waren er 20 autobranden en dit keer 17. Hoe moet je dat anders bekijken? Moet wel zeggen dat de daling in absolute aantallen wat tegenvalt en te klein is om over een trend te spreken, maar de daling in brandweeracties en arrestaties is aanzienlijk. Overall komt dat volgens mij goed overeen met het landelijke beeld.

 11. David

  Vuurwerk, zo negende eeuw na Christus. Consumenten vuurwerk is gewoon weggegooid geld, waardeloos over het algemeen. (semi) professioneel vuurwerk in handen van amateurs is gewoon gevaarlijk. Daarbij de (lucht) vervuiling, vernielingen, stress bij alle dieren en vele mensen de vaak onschuldige verwondingen bij omstanders. Dit jaar weliswaar minder door covid. Ik zie geen rede meer om het verbod niet te handhaven. Maar wel graag een door gemeente georganiseerde vuurwerk show door professionals, want ondanks al het negatieve blijf ik een pro vuurwerk show erg vermakelijk vinden.

 12. Hebbe

  Onze burgemeester Dijksma heeft lekker een kopje muntthee zitten drinken in een hoogravens buurthuis , misschien een idee om eens een bezoekje te brengen aan de inwoners waarvan de auto’s in de brand zijn gestoken waar ze hard voor moeten werken werken .

 13. Pee

  @Hebbe
  Juiste opmerking.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).