Burgemeester Sharon Dijksma een week aan het werk: ‘Het is meteen vol aan de bak’ Burgemeester Sharon Dijksma een week aan het werk: ‘Het is meteen vol aan de bak’

Burgemeester Sharon Dijksma een week aan het werk: ‘Het is meteen vol aan de bak’

Burgemeester Sharon Dijksma een week aan het werk: ‘Het is meteen vol aan de bak’
Het zijn roerige tijden en de kersverse burgemeester van Utrecht heeft dan ook nog geen moment stilgezeten. Eigenlijk had ze dwars door de stad willen gaan om met iedereen kennis te maken, maar door de lockdown zit dat er even niet in. Een week geleden kreeg ze de ambtsketen omgehangen. We spraken met de burgemeester van Utrecht: Sharon Dijksma.

Het zijn roerige tijden en de kersverse burgemeester van Utrecht heeft dan ook nog geen moment stilgezeten. Eigenlijk had ze dwars door de stad willen gaan om met iedereen kennis te maken, maar door de lockdown zit dat er even niet in. Een week geleden kreeg ze de ambtsketen omgehangen. We spraken met de burgemeester van Utrecht: Sharon Dijksma.

Hoe zijn de eerste dagen verlopen, rustig kennis kunnen maken met Utrecht?

Het is meteen vol aan de bak. Aan de ene kant wil iedereen kennismaken, maar er zijn direct allemaal lopende zaken die opgepakt moeten worden. Zeker in de huidige periode, nu we in de hoogste staat van paraatheid verkeren rondom corona. Dat vraagt natuurlijk meteen wat van je. Ik ben ook voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht en in die rol ben ik ook erg druk met de lockdown. Het is dus geen kwestie van rustig aan doen, maar er gelijk volop in. Dat is ook nodig. Ik zie de effecten die deze crisis heeft op de samenleving. Er zijn economische gevolgen voor onze ondernemers, sociale gevolgen voor mensen die het nu moeilijk hebben en ook gevolgen op het gebied van gezondheid. Er overlijden nog dagelijks mensen.

Is het dan wel mogelijk om de stad in te gaan?

Dat gelukkig wel, maar alles is anders. We nemen alle coronarestricties in acht maar ik probeer wel fysiek aanwezig te zijn bij de inwoners. Ik ben bij een verzorgingstehuis geweest, waar ik met gepaste afstand met de bewoners in gesprek ben geweest. Ook ging ik naar de voedselbank om te helpen met het uitdelen van kerstpakketten. Het is belangrijk om als bestuur van de stad zichtbaar te zijn en mensen een hart onder de riem te steken. Natuurlijk zou ik nog veel meer zichtbaar willen zijn in Utrecht. Het liefst zou ik fysiek in alle wijken met een heleboel mensen willen spreken, maar dat gaat nu even niet.

Bent u zelf eigenlijk al echt inwoner van de stad?

Ik ondervind aan den lijve hoe lastig het is om een woning te vinden in Utrecht. Het is niet makkelijk. We hebben al meerdere bezichtigingen gedaan en zelfs een keer een bod uitgebracht, maar we werden flink overboden.

Maar welke wijk moet het worden dan?

Nou, als we dat soort eisen ook nog zouden hebben, dan wordt een woning vinden wel heel lastig. We willen in ieder geval een woning die groot genoeg is voor het hele gezin, met onze drie kinderen, en dat de jongsten buiten kunnen spelen. Verder moeten we onszelf niet te veel beperkingen opleggen want dan wordt het heel lastig zoeken. Dit geeft ook duidelijk aan dat er flinke woningschaarste is in Utrecht. Dat drijft de prijzen ook op, er is gewoon meer vraag dan aanbod. Het is belangrijk dat we hier als stad de komende jaren aan gaan werken.

Utrecht wordt juist steeds voller de komende jaren. We groeien als kool.

Dat klopt en die groei moeten we als stadsbestuur goed gaan begeleiden. Daarbij hoort ook dat we begrijpen dat er mensen zijn die zich daar zorgen over maken. Bijvoorbeeld op het gebied van betaalbaar wonen. Maar we moeten accepteren dat het zo is en ons daar op voorbereiden. De groei biedt ook kansen, als we die maar oppakken. Daar speelt de regio ook een belangrijke rol bij.

Wat moeten we met de regio dan?

De regio wordt steeds belangrijker, het is goed dat we ons nog meer gaan verbinden. We worden daar sterker van omdat we hetzelfde belang hebben en veel uitdagingen trekken zich ook niks aan van stadsgrenzen. De regio heeft recent een plan gemaakt hoe we in de toekomst onze mobiliteit willen inrichten. En ook op het gebied van ruimtelijke ordening trekt Utrecht samen met de omliggende gemeenten en de provincie op. Er is al veel gedaan, maar ik ga mij daar het komende jaar ook hard voor inzetten. Het is belangrijk om strategische keuzes te maken, en dat doen we samen met de regio.

Uw belangrijkste portefeuille is natuurlijk openbare orde en veiligheid. Wat zijn daar uw ervaringen in?

Als we kijken naar de aanpak van corona, dan kan ik mijn ervaringen met crisismanagement goed gebruiken. Daar voel ik mij geen kat in een vreemd pakhuis. Daarnaast heb ik mij afgelopen weken natuurlijk goed kunnen voorbereiden; op de bevoegdheden van een burgemeester, welke besluiten er wanneer genomen kunnen worden en welke stuks gereedschappen ik allemaal in de gereedschapskist heb zitten. Uiteraard is het ook gewoon veel vlieguren maken, dat geldt voor elke bestuurder. Iedereen die burgemeester van een grote stad wordt, moet ook nog onderweg ervaring opdoen.

Al een aantal keer heb ik u afgelopen week het onderwerp georganiseerde criminaliteit horen noemen. Hebben gewone Utrechters daar zo veel last van?

Georganiseerde criminaliteit is ongelofelijk ontwrichtend voor de samenleving. Kleinere criminaliteit heeft daar juist vaak een relatie mee. Die directe relatie moet niet veronachtzaamd worden. Kleine criminaliteit dient als zuurstof voor het vuur van de grotere criminaliteit. Daarbij speelt ook mee dat de bovenwereld en onderwereld in elkaar over kunnen lopen en dat er een grijs gebied ontstaat. Het is belangrijk dat we dat tegengaan want dat is voor de gehele samenleving een groot gevaar. We moeten daar niet naïef in zijn.

Laten we weer even de mooie kant van Utrecht benoemen. Wat is eigenlijk uw band met de stad?

Utrecht is een fantastische stad, een jonge en vooruitstrevende stad. Ik denk dat ik mij hier heel snel ga thuis voelen. Ik kom hier al tientallen jaren, ik heb er niet gewoond of gewerkt maar in mijn loopbaan heb ik heel vaak de stad bezocht. Toen ik jong was en politiek betrokken raakte heb ik hier vaak vergaderd en dan gingen we daarna natuurlijk de stad in. Maar ook toen ik staatssecretaris was, kwam ik hier regelmatig. Ik heb het nieuwe station Utrecht Centraal mogen openen en heb ook vele scholen bezocht omdat hier goed werk werd gedaan om leerlingen met achterstanden te helpen. De afgelopen dagen ondervind ik hier ook een enorme warmte. Als ik buiten loop, dan zeggen de mensen gedag en staan ze stil voor een praatje. Dat vind ik schitterend. Dit kwam ook naar voren tijdens mijn beëdiging in het stadhuis. Er was een filmpje gemaakt waarmee bewoners mij welkom heetten in Utrecht, dat was eigenlijk het meest ontroerende moment van de hele avond. Ik ben er dankbaar voor.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Repelstelen

  Eigenlijk kan de burrie wel een voorbeeld stellen. Kies gewoon voor wat krappe meters tegen 7k de meter in een kleurloze toren met het gezin. In plaats van de wens buitenspelen en groot voor het gezin. Dat is niet echt de Utrechtse ambtelijke gedachte.

 2. Thuisblijver

  Ze heeft nogal wat eisen vwb wonen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook in Overvecht of Kanaleneiland kun je prima buitenspelen, maar ik ben bang dat het uiteindelijk Wittevrouwen of Museumkwartier wordt. In de laatste wijk, bij het ledig erf, wordt er nog een stukje nieuwbouw gedaan voor 1 mEUR. Anders toch inschrijven bij de woningbouw (dat duurt jaren) of particuliere huur met een “Prins Bernhard” prijsje.

 3. Thuisblijver

  Evengoed veel succes voor Sharon. Ik vind haar sympathiek.

 4. Berend

  Misschien niet in de binnenstad kijken? Ik zie op Funda nog wel mogelijkheden.

 5. Van Hoorn,H

  Ik heb veel vertrouwen in mevr.Dijkstra.Een prima vrouw.Zij heeft bewezen dat zij integer is.

 6. Joas

  @ Berend

  Misschien overschat je een burgemeesterssalaris enorm.

  Het zegt al iets dat zelfs mensen met hoge salarissen die dus niet kritisch zijn op wijk en buurt, en slechts een tuintje willen en 3 slaapkamers, niet in aanmerking komen voor een huis; kun je nagaan hoe dramatisch het voor 85% van de bevolking is.

  Ze zegt trouwens niet dat ze niets kan vinden, ze wordt keer op keer overboden; en fors ook. Waarschijnlijk door (internationale) beleggers.

 7. antoondebeuker

  Goede dame lijkt me. Wat zou het fantastisch zijn als ze op een dreef in Overvecht gaat wonen. Wat houdt haar tegen zou ik zeggen?

 8. woutvr

  Leuk artikel!

 9. WvR

  @Joas:
  Ik denk dat ze best in aanmerking komt.
  Haar man doet het één en ander bij de gemeente Den Haag tegen een aardig salaris, en dan is er nog het huisje in Den Haag dat verhuurd wordt (of kan worden), die hebben echt wel 2+ ton aan inkomen om te verhypotheken. Een “huisje” van 1 to 1.2 miljoen moeten ze wel aankunnen hoor.

 10. Joas

  @WvR

  En kennelijk wordt ze nog steeds overboden; triest en sneu. Zo staat de woningmarkt ervoor. Maar ja. In mijn oude straat in Oudwijk gaan volksbuurthuizen voor rond de 400.000 en meer euro de de deur uit. Ook alleen nog maar voor heel goed verdienende mensen weggelegd. Daar zijn de huizen niet per sè voor gebouwd.

 11. Herman

  Iemand met haar capaciteiten kan in het bedrijfsleven een veelvoud verdienen vergeleken met burgermeestersalaris. We mogen blij zijn dat er mensen met dergelijke capaciteiten bereid zijn zo’n functie te vervullen.
  Mensen als Dijksma, van Zanen en Rutte kunnen elders met veel minder moeite bakken met geld bij elkaar graaien.

  Kruising tussen roeping, verantwoordelijkheid en ego.

 12. HArry

  Marketing en verkooppraatjes.

  Gaat allemaal van haar werkweek af.

 13. arbeider

  De baas zijn centen zijn niet van blik zeggen we in Utreg dus lekker werken voor de centen.

  Enne…Utreg is geen jonge stad, pas 2000 jaar oud, ontwikkeld door de Romeinen, doe een keer Dom Under aan,goed voor de historie

 14. Tom

  Misschien wordt het weer tijd voor een Burgemeesterswoning. Hebben we dit gezeur niet en kan een Burgemeester voor de tijd dat hij/zij in functie is fatsoenlijk wonen.

 15. wollie

  @herman burgemeesters verdienen niet slecht, zo’n 110 tot 140 mille per jaar.

 16. 030

  Het blijft in mijn ogen een omhoog gevallen baantjeshopper die zich echt nog moet bewijzen. En dat geblaat over dat je een band hebt met Utrecht omdat je daar wel eens kwam vroeger helpt daar niet bij.

 17. AA

  @herman: en welke capaciteiten mogen dat zijn? ‘Bestuurlijke’ capaciteiten? Laten we er niet omheen draaien, deze vrouw kan goed praten, verder niets.

 18. Kees Truijens

  Terug naar de ambtswoning op een goed zichtbare plaats in de stad en aanpassing van de fiscale regelingen die het voor een burgemeester moeilijk maken er een te aanvaarden.

 19. Uuutje

  @ AA

  2x uitstekend gefunctioneerd als staatssecretaris op 2 departementen, waar haar meeste voorgangers gefaald hebben op die posten + uitstekend gefunctioneerd als wethouder in Amsterdam; en op haar laatste werkdag nog even flink veel geld verzekerd door lobbywerk voor verlengen Amsterdamse metro, dat best noodzakelijk en essentieel is (en je moet maar niet letten op de hetze die zeer rechts altijd voert tegen vrouw en PvdA of ander links> de PvdA is trouwens al lang niet zo links meer, maar dat terzijde).

  Overigens is praten een zeer belangrijk deel van het werk van een burgemeester, als voorzitter en gezicht van het college en de gemeenteraad en in dit geval als voorzitter van de veiligheidsregio. Nadenken ook. Wat is er mis met goed kunnen praten? Als andere mensen daar vertrouwen uit putten? Dan ben je als burgemeester goed bezig namelijk.

  @ 030 Volgens mij gaf ze aan graag in Utrecht te komen, ook vaak voor haar werk. Dat is een wezenlijk verschil met wat u hier stelt? Volgens mij zat de gemeenteraad juist heel erg (onnodig te zoeken) naar een burgemeester die per sé een enorme band met Utrecht had. Niet per sé zijzelf en zij heeft gezegd wat iedereen zou zeggen bij een sollicitatie, als je een baan graag wil hebben.

  Waarom is ze eigenlijk een baantjeshopper? Heeft trouwens juist een stap terug gedaan door wethouder te worden. Was toen al duidelijk dat haar ambitie bij burgemeester zijn lag, ook vanwege haar eerdere sollicitaties. Heeft ze vast ook keurig gemeld toen ze wethouder werd.

  @ HArry; hele dagen roeptoeteren op DUIC gaat allemaal van de tijd voor het doen van je verplichte sollicitaties af en dat kost ons allemaal weer onnodig belastinggeld. In bepaalde sectoren zitten ze enorm verlegen om personeel. Je weet toch zo goed te vertellen wat er allemaal beter kan, begin dan meer eens met dat te praktiseren

 20. Berend en Linda

  Welkom Sharon. Je komt superaardig en enthousiast over! Ga door met hard werken in deze roerige tijden!

  Laat je niet gek maken door klagende en zeikende reaguurders!

  Klagen hoort bij de Utrechtse/ Utregse volksaard.

  Zij willen je doen geloven dat Utrecht Utrechts is, maar Utrecht is gelukkig in meerderheid Utlinks 😉

 21. arbeider

  @ Uuutje
  Wat een pallet met woorden om het voor Dijksema op te nemen zeg. Ik denk dat je op zeker uitgenodigd word voor een bakkie koffie en een Utregs Dommetje er bij natuurlijk, dat past wel bij jullie.

  @ Berend en Linda
  Waarschijnlijk wonen jullie in zo’n ” volkswoning” van 4 ton die niet meer te betalen is voor de gewone Utregter, met dank aan Groen ” Links’ en D66. .

 22. AA

  Uurtje: dat is inderdaad een goed CV, dan heb ik niks gezegd. Ik vraag me alleen wel af of ze het inzicht, de wil en moed heeft om buurten als Kanaleneiland, Lombok en Overvecht schoon te vegen.

 23. HArry

  @Uutje

  Altijd weer fijn uw gewogen oordelen te mogen lezen. Uw verrassende standpunten doet vermoeden dat u een voordeel of gunst kan verwachten van deze niet gekozen burgemeester. Een burgemeester die de kaatste tijd uitblinkt in het beoordelen van Italiaanse broodjes en holle frases.

  Dat geeft een nieuwe waarde aan de term burgemeester waardigheid.

  Ach, en wellicht bent u familie van deze zogenaamde statige dame. Dat verklaard dan nog beter uw fanatieke pogingen om het bevlekte blazoen schoon te krijgen en te houden.

  Een fijne kerst en een extra zwaar knallend oud jaar gewenst.

 24. Kees

  @ Arbeider

  De VVD is al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor het volkshuisvestings- en woningbeleid in Nederland, niet de lokale politiek. Vooral Stef Blok was lekker bezig. Volgens mij wordt dat in de reactievelden op DUC ook best vaak vermeld/ uitgelegd.
  Niet zo vreemd dat juist de verhuurders, ontwikkelaars, vastgoedsector enorm garen spinnen bij dit beleid, waar zij massaal op binnen lopen. Dat zijn toch de doelgroepen waarvoor de VVD opkomt.

  De bevolking is juist spekkoper, want 85% kan straks niks meer kopen en/ of huren. De lokale gemeentepolitiek, met daarin o.a. D’66 en GL en met name ook de SP, PvdA, maar ook de Partij voor de Dieren en een aantal andere partijen proberen dit te repareren. Zij zijn daar alleen niet heel succesvol in

 25. Uuutje

  @ HArry

  Aja, we gaan weer in complotten denken.

  Ja, ik ben uiteraard de neef/ vader/ zus. achternicht van Sharon. Ik heb ook die baan voor haar gefixed in de gemeenteraad. Dat heeft ze helemaal niet zelf op basis van haar sollicitatie en motivatie voor elkaar geboxt…

  @ AA

  Zij hoeft buurten niet in haar eentje schoon te vegen. De Nationale Politie, want dat is het gevolg van nationaliseren en macht bij een burgemeester weghalen als hoofdverantwoordelijke voor de bedrijfsvoering van de eigen politiemacht, moet hier financiën, middelen en mankracht voor vrij maken. Daar er door alle rechtse partijen zo hard bezuinigd is bij politie en zij verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van de nationale politie, hebben ze daar eerder een tekort aan manschappen. Zo erg dat de burgemeester hopelijk naar lang bedelen (meer kan de burgemeester immers niet meer doen)wat extra geld, middelen en mankracht krijgt om grote lokale problemen te kunnen aankaarten en aanpakken.

  Daarom is het dus ook al goed om een burgemeester met connecties in Den Haag te hebben. Is je lijntje en ingang bij de verantwoordelijk minister toch wat dichterbij.

 26. Koelio

  @ HArry

  Ga jij maar lekker je eigen vingers eraf knallen jochie en een lekkere dikke middelvinger naar het zorgpersoneel opsteken (zonder dat die vinger nog aan je hand zit 😉 ), waarvan een heel groot deel flink extra uren aan het maken is tijdens deze kerstdagen, omdat jullie rechtse roeptoeters al maanden de bevolking aan het ophitsen zijn zich niet aan de maatregelen te hoeven houden.

  Lekker bezig jochie. Lekker sociaal en netjes idd.

 27. Coen

  @ Arbeider

  Dankzij meerdere VVD-ministers op rij is de woningmarkt in de uitverkoop gegaan, ook de sociale woningmarkt.

  Ook zijn er moedwillig woningtekorten gecreëerd en wordt de prijs van woningen kunstmatig opgedreven.

  Daar zijn niet de lokale linkse partijen de schuldigen van.

 28. Kadoendra

  @Joas

  “@WvR
  En kennelijk wordt ze nog steeds overboden; triest en sneu. Zo staat de woningmarkt ervoor. Maar ja. In mijn oude straat in Oudwijk gaan volksbuurthuizen voor rond de 400.000 en meer euro de de deur uit. Ook alleen nog maar voor heel goed verdienende mensen weggelegd. Daar zijn de huizen niet per sè voor gebouwd.”

  Als je slechts naar de vraagprijs in Euro’s kijkt zie je een stijging in de woningprijzen, maar als je deze Euro’s in relatie met de Zwitserse Frank en de stijgende grondstoffen prijzen bekijkt dalen de woningprijzen!

  Iedereen die deze koersen ziet kan weten dat je op dit moment beter een woning kan huren in combinatie met beleggen in grondstoffen, want grondstoffen zijn een zeer goede hedge tegen inflatie!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).