Burgemeester Sharon Dijksma in Malmö: ‘Geef steden meer power en geld voor aanpak klimaatverandering’ Burgemeester Sharon Dijksma in Malmö: ‘Geef steden meer power en geld voor aanpak klimaatverandering’

Burgemeester Sharon Dijksma in Malmö: ‘Geef steden meer power en geld voor aanpak klimaatverandering’

Burgemeester Sharon Dijksma in Malmö: ‘Geef steden meer power en geld voor aanpak klimaatverandering’
Burgemeester Sharon Dijksma in het stadhuis van Malmö
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, roept vanuit de Zweedse stad Malmö op om steden meer slagkracht en geld te geven om klimaatverandering aan te pakken. Steden, zoals Utrecht, zouden nog meer een essentiële rol kunnen spelen. Maar daar is wel geld voor nodig.

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, roept vanuit de Zweedse stad Malmö op om steden meer slagkracht en geld te geven om klimaatverandering aan te pakken. Steden, zoals Utrecht, zouden nog meer een essentiële rol kunnen spelen. Maar daar is wel geld voor nodig.

Met de trein en boot vertrok burgemeester Dijksma eerder deze week naar Malmö voor het wereldcongres Local Governments for Sustainability. Honderden steden en dorpen uit tientallen landen werken via deze organisatie samen om stedelijke ontwikkeling via een duurzame weg te bewandelen. Dijksma was de enige Nederlandse vertegenwoordiger en was daar niet alleen om de belangen van Utrecht te behartigen maar ook van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de koepelorganisatie van alle gemeenten in Nederland.

“We zien wereldwijd dat de rol van steden steeds belangrijker wordt en dat wij de agenda moeten zetten voor duurzame ontwikkelingen, om zo de klimaattransitie vorm te geven”, aldus Dijksma. Op het congres in Zweden wordt gewerkt aan de stedelijke vertaling van het IPCC-klimaatrapport. In dit recent verschenen rapport staat dat er meer ambitie getoond moet worden en dat landen ‘onmiddellijk’ in actie moeten komen om de opwarming van de aarde minder snel te laten verlopen.

‘Laat ons dan ook echt meepraten en meebepalen’

Dijksma: “Je merkt toch dat de aandacht voor klimaataanpak veelal uitgaat naar nationale overheden, terwijl steden het verschil moeten maken. Simpelweg alleen al omdat de meeste mensen in de wereld in steden wonen. Laat ons dan ook echt meepraten en meebepalen. Wij zien letterlijk met eigen ogen iedere dag wat het effect van ons beleid is.”

Financiering

Naast de onderbelichte positie van steden bij het bepalen van hoe klimaatverandering het beste kan worden aangepakt, hamert Dijksma ook op het gebrek aan klimaatfinanciering voor steden om hun klimaatplannen voor de gebouwde omgeving, mobiliteit en circulariteit uit te kunnen voeren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het energiezuinig maken van huizen en gebouwen, gasvrije wijken, meer elektrisch (openbaar) vervoer en de benodigde (laad)infrastructuur en bewustwording bij inwoners over hergebruik, verwerking van afval en schoon vervoer als aantrekkelijk alternatief. Dijksma doet dan ook een duidelijke oproep aan Den Haag om over de brug te komen met financiering.

‘Nu sijpelt geld voor klimaataanpak onvoldoende door vanuit nationale overheden’

Burgemeester Dijksma zegt daarover: “Financiering blijft voor gemeenten een groot probleem om er daadwerkelijk uitvoering aan te kunnen geven. Nu sijpelt geld voor klimaataanpak onvoldoende door vanuit nationale overheden. Praten over beleid en welke koers is uiteraard van belang, maar het gaat om actie. En daar is geld voor nodig.”

Later dit jaar is er een belangrijke wereldwijde klimaatconferentie in Egypte. “Ik doe ook samen met burgemeesters wereldwijd een oproep dat steden en hun bestuurders een onderhandelingsrol krijgen bij deze conferentie, net als bij andere grote klimaatbijeenkomsten.”

Weer terug naar Utrecht

De Utrechtse burgemeester was gisteren en ook nog vandaag druk op het congres in Malmö, vanavond is zij alweer aanwezig op de Neude voor iets heel anders; daar krijgt zij de officiële rode trui van La Vuelta overhandigd. Die mag ze bewaren tot 19 augustus, als hij wordt uitgereikt aan de eerste leider in het algemeen klassement van de Vuelta. De wielerronde start dit jaar in Utrecht.

14 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Nou, dit had dus prima online gekund. Zonde van tijd, geld en CO2-uitstoot.

  2. Nina

    Geld voor klimaatprjecten is er niet meer. Dat budget inflateert momenteel met min. 10% per jaar weg.

  3. Scherpschutter

    Bon. Dus als ik het goed begrijp is mevrouw Dijksma helemaal naar Zweden gereisd om daar op totaal de verkeerde plek en tussen totaal de verkeerde mensen op te roepen tot meer macht en geld voor lokale autoriteiten…

    Nuttig reisje weer dus en straks zo te lezen nog even fijn op vakantie naar het zonnige Egypte, ongetwijfeld opnieuw voor helemaal niets. Wel op de fiets dit keer graag.

  4. Dicky

    Goed gedaan mevrouw Sharon Dijksma, zonder extra geld krijgen de steden geen kans om alles te veranderen.

  5. Realist

    In Malmö (en andere steden in Zweden) is zeker een verandering nodig maar niet op het gebied van klimaat.. Prioriteiten stellen is niet altijd makkelijk.

  6. Lexus

    De ronde van Spanje met het hele gemotoriseerde circus daaromheen in Utrecht laten starten is een fantastisch milieuproject! Daar kan de reis van Sharon Dijksma met trein en nachtboot naar Malmö echt niet tegenop.

  7. Koel Hoofd

    ” om zo de klimaattransitie vorm te geven”
    Klimaattransitie?
    Dus we moeten van een gematigd zeeklimaat naar landklimaat of poolklimaat.
    Dit is policor links gebrabbel.

  8. Don

    Misschien moet mevrouw Dijksma als voorbeeld het succesvolle tram naar de uithof project benoemen wat er allemaal gedaan kan worden met meer slagkracht en geld voor steden om klimaatverandering aan te pakken. Je bent heel veel geld kwijt van de gemeentelijke belasting betaler en iedereen gaat weer met de auto omdat het niet functioneert.

  9. Pieter

    Leuk vakantiereisje burgemeester,tja online kun je geen stad bezichtigen,had veel geld voor utrecht bespaarx

  10. Wim Barmentloo

    @Don!! misschien moet je de avond gebruiken om je in te lezen wie verantwoordelijkheid draagt voor alles wat met OV (tram en bus) in de provincie Utrecht te maken heeft. Eén ding verklap ik al vast: Dat is niet de gemeente Utrecht. Dat is het meest ondemocratische op feodale (Thorbecke) leest geschoeide bestuur van de provincie. Was het maar waar dat het OVbedrijf gewoon weer het GVU heette.

  11. Joop

    Misschien moet Sharon haar BMW 7 serie eens inruilen voor een elektrisch exemplaar

  12. Erik

    Snoepreisje? Want waarom niet gewoon online vergaderen …? zeker nu het gaat om klimaat erandering zouden de politici het goede voorbeeld moeten geven …

  13. Ad de Haan

    “De Utrechtse burgemeester was gisteren en ook nog vandaag druk op het congres in Malmö, vanavond is zij alweer aanwezig op de Neude voor iets heel anders” Mijn vraag: Hoe is ze zo snel terug gekomen. Toch niet met het vliegtuig hoop ik. Of was de milieuvriendelijke heenreis met de trein alleen windowdressing?

  14. Pee

    Ze zijn zo begaan met het klimaat dat ze ieder stukje groen vol zetten met beton , het land van boeren willen afpakken om woningen neer te zetten en dan ook nog de mond vol hebben over het uitstoten van co2.
    Dus wat willen ze nou?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).