Burgemeester Sharon Dijksma reist begin september samen met ruim twintig bedrijven, kennisinstellingen en organisaties uit regio Utrecht naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan een nationale handelsmissie in Californië. Vanuit haar rol als voorzitter van de Economic Board Utrecht (EBU) is ze van 5 tot en met 7 september aanwezig bij de handelsmissie met als thema’s Life Sciences & Health en Urban Mobility.
“Als voorzitter van de EBU reis ik samen met een aantal boardleden en deze bedrijven af naar San Fransisco om met Amerikaanse partners in gesprek te gaan over economische samenwerking”, schrijft Dijksma in een raadsmemo.
Niet alleen burgemeester Dijksma en verschillende Utrechtse organisaties vliegen naar Californië, ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en een aantal ministers gaan mee. Dat zijn onder meer minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De handelsmissie staat in het teken van Life Sciences & Health en Urban Mobility. Dat zijn volgens Dijksma belangrijke thema’s voor Utrecht. “Dit zijn beide onderwerpen waarop de regio Utrecht zich nadrukkelijk profileert en waar onze regio toonaangevende bedrijvigheid op kent. Dit wordt bevestigd door de grote afvaardiging vanuit onze regio aan deze missie.”
Belangrijke regio
In september staan onder meer gesprekken op het programma met de burgemeester van San Francisco en de luitenant-gouverneur van Californië. Met hen zegt Dijksma ook mogelijke samenwerking te willen bespreken in de aanloop naar de COP27: een klimaatconferentie in november in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Dat doet ze vanuit haar rol als speciaal gezant voor het stedennetwerk van de Verenigde Naties.
Verder praat Dijksma mee in een aantal panelgesprekken, zoals over uitdagingen waar grote steden mee te maken hebben of nog te maken krijgen in de toekomst. Ook praat ze samen met de EBU-boardleden met het Economic Board van Phoenix, volgens haar een belangrijke regio op het gebied van zowel life sciences en health als duurzame mobiliteit.
Gekoppelde berichten
Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma benoemd tot speciaal gezant voor de VN
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is benoemd tot speciaal gezant voor het stedennetwerk van de…
Burgemeester Sharon Dijksma in Malmö: ‘Geef steden meer power en geld voor aanpak klimaatverandering’
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, roept vanuit de Zweedse stad Malmö op om steden…
15 Reacties
ReagerenWoehahaha. Handelsmissie. In dat geval ga ik ook een paar keer per jaar naar de VS op handelsmissie. Alleen noem ik dat vakantie. Handelsmissie. Woehahaha
Een handelsmissie…Ja, ik zit me dan af te vragen wat ze die Amerikanen denken te gaan verkopen? California is een failliet woke-shithole waar de inwoners en bedrijven al jaren massaal vandaan vluchten richting staten als Texas, op de vlucht voor links schrikbewind. Miljoenen mensen zijn vertrokken, tienduizenden bedrijven weg, overal zwervers op straat, astronomische schulden dankzij de Democrats, de hoogste belastingen in de VS, onbetaalbare benzine, huizenprijsexplosies; California is ten dode opgeschreven.
Dus ja. Wat heeft de burgermeester van een mini-dorp als Utrecht uit speldeknop Nederland nou exact in de aanbieding om te verkopen aan het failliete California? Met life sciences en health ga je California niet redden in ieder geval…LOL
Overbodige reis. Handelsmissies zijn voor burgemeesters van steden als Rotterdam en Amsterdam.
Utrecht heeft daar niets te zoeken.
Snoepreisje dus, en ze kan niet eens met de trein.
Doet ze dan ook Portland aan? Dat is de Utrechtse stedenband met de VS, lijkt mij handig die band juist te onderhouden.
Ze vliegt toch wel economy mag ik hopen. Anders vallen onze woke gemeenteraadsleden weer collectief over haar heen…
Scherpschutter en JdV hebben er overduidelijk weinig kaas van gegeten en klinken als provincialen zonder een greintje ambitie. Als er ook maar 1 onderneming uit California (met uitbreidingsplannen in Europa, en dat zijn er legio) besluit haar kantoor in Utrecht te plaatsen zijn die tickets in een oogwenk terugverdiend. Verdiep je maar eens in de internationale life science ondernemingen die reeds op de Uithof zijn neergestreken. Utrecht is een toplocatie.
@Scherpschutter: links schrikbewind in de Verenigde Staten? Whahaha. Wat daar links genoemd wordt noemen we in Nederland rechts.
@Jonathan
Dat is nogal een ALS die je daar noemt…LOL. Alsof er ook maar 1 CEO van een Amerikaanse multinational beslist om naar Nederland te komen op basis van een korte presentatie van een onbekende burgemeester uit een (in zijn optiek) boerengat uit een speldeknop op de wereldkaart, die nog nooit een bedrijf van binnen zag. Hoe naïef kun je zijn…Dijksma mag blij zijn als ze een minuut de tijd krijgt om zich voor te stellen, voordat ze vriendelijk verzocht wordt te vertrekken.
Maar goed. Ik laat me graag verbluffen door de enorme buit aan business die Sharon op ̶v̶a̶k̶a̶n̶t̶i̶e̶ werkbezoek weet binnen te halen. LOL
Jammer dat er geen burgemeesteres verkiezingen zijn…
Door de gierende inflatie, aanstaande recessie en afwachtende regering zal het aantal afgehaakten en zwervers in Utrecht de komende jaren significant gaan toenemen. Tussen de geplande bijeenkomsten door zou Burgemeester Dijksma een stevige wandeling door San Francisco moeten maken. En dan natuurlijk niet de toeristische route olv de luitenant-gouverneur. Dan ziet ze het Utrecht van de nabije toekomst. Veel succes.
Nu maar hopen dat ze geen last van vliegschaamte krijgen.
Het probleem is juist dat de Amerikaanse bedrijven hier niets te zoeken hebben in de stad Utrecht, maar ach ze is weer lekker eruit en dat kost haar niets.
Grappig dat er ook nog even over klimaat wordt besproken terwijl ze net duizenden liters kerosine verstookt hebben…
Laten we hopen dat de Amerikanen Joetrekt voortaan totaal links laten liggen!
Strooien, strooien, strooien met gemeenschapsgeld dat er niet is, want de gemeentelijke belastingen stijgen met 15%.
Ga gewoon met een pak koffie en koekjes op de koffie bij de Utrechtse bevolking, burgemeester, en praat met hen over de problemen waar zij tegenaan lopen. Beter een goede buur, dan een verre vriend.
Ik zie niet in wat deze reis gaat opleveren voor onze stad.