Burgemeester Sharon Dijksma heeft ook Park Lepelenburg in Utrecht aangewezen als verblijfsontzeggingsgebied. Reden daarvoor is dat er verschillende meldingen zijn van overlast en onveiligheid in het park en de omliggende straten. Mensen die een verblijfsontzegging krijgen, mogen voor een bepaalde periode niet in het gebied komen.
In Park Lepelenburg en de straten eromheen hangt regelmatig een groep mensen rond die onder invloed van alcohol en drugs zijn. Dat leidt bij omwonenden en bezoekers van het park tot overlast en een gevoel van onveiligheid. De gemeente stelde eerder al Lucasbolwerk en Hieronymusplantsoen in als verblijfsontzeggingsgebied en daar wordt Park Lepelenburg nu dus aan toegevoegd.
De politie kan in en rond het park nu verblijfsontzeggingen opleggen aan overlastplegers. Mensen die een verblijfsontzegging krijgen, zijn voor een bepaalde periode niet welkom in het gebied. De maatregel is op 2 juni ingegaan en geldt voorlopig tot 1 februari 2025.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Andere maatregelen
Het verblijfsontzeggingsgebied is de volgende in een reeks al eerder genomen maatregelen. Zo is er sinds vorige zomer een team van mensen van verschillende organisaties, zoals Jellinek, Lister, Leger des Heils en de Tussenvoorziening, dat minimaal twee keer per dag door het park loopt om de mensen op weg te helpen naar de goede zorg.
Daarnaast is sinds 1 augustus vorig jaar het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte verboden en zijn er afgelopen najaar voor een periode van zes maanden extra camera’s bij Park Lepelenburg geplaatst. In april is besloten die periode met nog een half jaar te verlengen.
Gekoppelde berichten
Vanaf vandaag is harddrugsgebruik op straat in Utrecht verboden
Het is vanaf vandaag niet meer toegestaan om harddrugs te gebruiken op straat in Utrecht.…
Sinds verbod op harddrugsgebruik minder dealers en gebruikers van buiten Utrecht, maar harde kern ‘is een lastige groep’
Sinds het verbod van harddrugsgebruik op straat in Utrecht is de toestroom van gebruikers en…
Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen criminaliteit en overlast in omgeving van Park Lepelenburg
De gemeente Utrecht gaat maatregelen nemen om de overlast en criminaliteit in Park Lepelenburg tegen…
12 Reacties
ReagerenDus nu lopen de door naar een ander park? Nimby politiek.
Het openbare toiletgebouw in Lepelenburg wordt door de verslaafden gebruikt als drugs-gebruiksruimte en bezet gehouden.
Mensen die nodig moeten worden door de verslaafden gemaand om door te lopen en gezegd dat het toiletgebouw ‘locked’ is.
Waar eindigt dit, met een burgemeester die vrijwel wekelijks bewijst de verantwoordelijkheid van macht niet te kunnen dragen, en nu kennelijk naar hartelust publieke ruimtes tot ‘verblijfsontzeggingsgebieden’ kan verklaren?
Vanmiddag nog een politiebusje en 3-4 handhavers op fiets die even kwamen polsen bij de circa 15-20 figuren die er op dat moment rondhingen. Op zich goed natuurlijk, alleen zijn ze 5 minuten later weg en dan wordt er weer gewoon gedeald en gebruikt.
Eén van die lui hing tegen het podium aan met een vechthond naast zich, een paar meter voorbij het bord “Verboden voor honden”, maar dat was kennelijk niet de moeite waard om te handhaven.
Ik zou er met kinderen niet in de buurt durven komen.
@Joris 5/6/2024 – 16:10
“…Mensen die nodig moeten worden door de verslaafden gemaand om door te lopen en gezegd dat het toiletgebouw ‘locked’ is….”
Dat is het dan toch ook?
De één wil er iets in spuiten, de ander iets uit.
Lijkt me prima om openbare toiletten om te bouwen naar spuithokken, werkelijk waar nooit het nut van openbare toiletten gezien.
Zijn deze overlast gevende mensen nou niet veel beter af als je vastzet en dat hele hulpverleners circus daar op ze loslaat. Nu gaat de gemeente Utrecht het probleem weer verplaatsen met als gevolg weer overlast kost weer bakken met geld enz. Los het probleem op en niet weer van die half zachte maatregelen.
Ik denk dat je richting samenscholingsverbod moet gaan. Die groep moet opgesplitst worden. Max 4 man. Echt handhaven. Zijn ze met meer, bekeuren of oppakken en dagje vast zetten. Vooral op mooie zonnige dagen.
@Scherpschutter
U overdrijft. Er worden niet ‘naar hartelust’ publieke ruimtes tot verblijfontzeggingsgebied verklaard. Die maatregel geldt alleen voor mensen die overlast bezorgen en voor onveiligheid zorgen en dan een verblijfsontzegging voor bepaalde tijd kunnen krijgen. Wat moet de burgemeester dan doen? De zaak maar laten verloederen?
Inmiddels zitten ze bij Manenburg.
Samenscholingsverbod. De enige oplossing, inderdaad.
@Moniek
Dat zeg ik ook niet. Lezen! Wat ik zeg is dat ze ze naar hartelust KAN opleggen en dat ik dat zorgwekkend vind aangezien Dijksma ongeveer wekelijks bewijst niet met macht om te kunnen gaan.
@ Olivier, spijker op z’n kop. Wanneer ik door het park fiets, iets op de grond gooi of een grote mond heb tegen een handhaver of agent dan volgt een boete. Studenten op kleedjes met een flesje wijn? Boete. Twintig man die fietsen staat te demonteren, intimideert/bedreigt, afval in de rondte slingert, drugs gebruikt, dealt, door het park fietst en er wordt niet of nauwelijks opgetreden. Het harddrugs verbod is nooit de oplossing is geweest. Het handhaven van een normatieve grens bij specifiek deze groep is het probleem. Om wat voor reden dan ook krijgt deze groep meer vrijheid dan de brave burger. Daar zit ook een groot deel van de overlast. Haal dat eerst eens weg.
@Scherpschutter
Uw reactie was dus prematuur en ook overdreven. Eerst maar afwachten wat er KAN gebeuren.