Burgercomités: Kijk opnieuw naar het nieuwe (afval) inzamelen | De Utrechtse Internet Courant Burgercomités: Kijk opnieuw naar het nieuwe (afval) inzamelen | De Utrechtse Internet Courant

Burgercomités: Kijk opnieuw naar het nieuwe (afval) inzamelen

Burgercomités: Kijk opnieuw naar het nieuwe (afval) inzamelen
Uitpuilende afvalcontainers in Utrecht. Archieffoto: DUIC
De comités Afvalinzameling van Vogelenbuurt, Tuinwijk en Wittevrouwen roepen in een brief aan de Utrechtse politieke partijen, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, op nog eens goed na te denken over de invulling van het afvalinzamelingsplan ‘Het Nieuwe Inzamelen’. Ze spreken zich uit tegen de plannen voor ondergrondse afvalcontainers in de oude stadswijken. 

De comités Afvalinzameling van Vogelenbuurt, Tuinwijk en Wittevrouwen roepen in een brief aan de Utrechtse politieke partijen, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, op nog eens goed na te denken over de invulling van het afvalinzamelingsplan ‘Het Nieuwe Inzamelen’. Ze spreken zich uit tegen de plannen voor ondergrondse afvalcontainers in de oude stadswijken. 

In de brief spreken de comités hun bezwaren tegen de ondergrondse containers uit. “Bewoners moeten dus al hun afval (behoudens gft) voortaan zelf gaan wegbrengen. Voor de doorsnee burger is dit al een belastend corvee, gehandicapten en ouderen worden hierdoor met een enorm probleem opgezadeld”, schrijven René Peters, Jelleke Meijer en Eric Westzaan, de ondertekenaars van de brief.

“Mini-vuilstortplaatsen”

De containers gaan volgens de ondertekenaars van de brief ook ten koste van groen, parkeerplaatsen en leefruimte. Ook vrezen de schrijvers dat de omgeving van ondergrondse vuilcontainers zich zullen ontwikkelen tot “mini-vuilstortplaatsen”, mede door de grote hoeveelheid studenten en passanten in de binnenstad en de oude wijken.

Ook zijn de comités verbaasd over de zin van het schrappen van dertig arbeidsplaatsen in de gemeentelijke dienstverlening. “Het lijkt het voorbeeld van een hiaat tussen de losgezongen abstracte doelstellingenwerkelijkheid van de overheid en de dagelijkse problemen van de burgerij”, aldus de comités.

De comités vragen de bij de komende gemeenteraadsverkiezingen betrokken partijen opnieuw na te denken over het nieuwe afvalinzamelingssysteem en deze “zo nodig te staken”.

28 Reacties

Reageren
  1. René

    Haha, een “belastend corvee”! Merkwaardig dat men er kennelijk wel zonder klagen in slaagt om al die rommel in huis te halen. Mij lijkt dat wanneer men zelf al die rommel in huis kan halen, men ook zelf al die rommel weer weg kan brengen.

  2. Mees

    @Rene
    Redelijk kort door de bocht. Wat te denken van de grote groep ouderen waar de boodschappen en maaltijden thuis bezorgd worden.

  3. Maria

    Prima dat deze comités zich uitspreken. Met name het benoemen van het hiaat tussen abstracte beleidsdoelstellingen en de alledaagse problematiek is treffend. Verkiezingen in aantocht: politieke partijen onderscheidt U!

  4. Adje

    @mees, een statiegeldsysteem kan dan uitkomst bieden? Als die organisaties toch langskomen én geld verdienen, dan kunnen zij die service ook wel organiseren?

  5. Ben

    En Lombok, Nieuwe Engeland en Majella ook aub. De vuilnis ligt soms van voor tot achter in de straat (een vuilniszak kan echt dicht met een knoop oid) en bij de inleverpunten loop je door de glasscherven. Ook denken enkelen dat als het niet meer past, je het er naast kan zetten, dat de wind het voor je opruimt? We moeten echt van die vuilniszakken op straat af in deze eeuw.

  6. Lydia

    Het is slechts een beperkt groepje mensen die tegen Het Nieuwe Inzamelen is. Het vervelende is dat de tegenstanders van zich laten horen, de overgrote meerderheid die voor is, zwijgt helaas. Bij deze dus nogmaals: Het Nieuwe Inzamelen is goed voor het milieu, voor de kosten en het is nog verrekte handig ook dat ik altijd mijn restafval kwijt kan. Zo snel mogelijk invoeren.

  7. Bert

    Ik sluit me bij je aan @Lydia.

    Verder lijkt het mij juist een kans om personen welke hulp behoevend zijn in contact te laten komen met hun omgeving. Het is toch een kleine moeite voor een buur dat zakje even mee te nemen.

  8. JdV

    @Adje. Helemaal mee eens. Zo’n systeem heeft jarenlang prima gefunctioneerd. Er kwamen mensen bij u langs om uw afval op te halen en af te voeren. In ruil daarvoor betaalt u statiegeld (reinigingsbelasting/afvalstoffenheffing) en hielp u met dit systeem 30 mensen aan het werk met als gevolge een lagere werkloosheid. Deze mensen werden door de gemeente voorzien van afvalverwijdersystemen (ook wel vuilniswagens genoemd) en verleenden deze dienstverlening een of meerdere malen per week. Nu betaalt u nog steeds de zelfde of zelfs hogere statiegelden maar is de uitvoering van het werk naar u verschoven en komen er 30 werkzoekenden bij.
    Onmiddellijke afschaffing van Het Nieuwe Inzamelen lijkt mij een goede zaak.

  9. Rietje

    Als je je afval goed scheidt houd je nauwelijks restafval over. Ik heb zelf een heel klein zakje in de week. Dat kan ik als gehandicapte wel wegbrengen. En anders nemen de buren het mee, want het is bijna niks.
    Voor luiers en incontinentiemateriaal is er toch ook een recyclesysteem, of in Utrecht niet ? We kunnen niet in dit tempo de wereld blijven vervuilen. Denk ook maar beter na over wat je koopt.

  10. Viez

    @ Lydia?

    Klein groepje tegen?

    Ik ken helemaal niemand die er op zit te wachten eerlijk gezegd.

    Daarnaast leiden al die containers op straat tot mini vuilnisbelten in de openbare ruimte, daar ze niet of nauwelijks schoongemaakt worden en trekken ze extra afval aan. Het wordt gewon zoveel viezer op straat.

    Het is een bezuinigngsmaatregel voor de gemeente, die wel steeds meer dure topmanagers in dienst heeft, maar u als burger, mag meer gaan betalen, terwijl u zelf het meeste werk heeft

  11. Dirk

    In de basis geloof ik ook dat als je de troep je huis in kunt slepen, dat je het ook naar een inzamelingspunt kunt brengen. Voor ouderen/mensen die slecht ter been zijn zijn er vast oplossingen te verzinnen (en daar moet zeker naar gekeken worden).

    Ik kan niet wachten tot het nieuwe inzamelen in mijn wijk geintroduceerd wordt en ik kijk uit naar het moment dat ik een vuilniszak die vol zit op het moment dat het nodig is naar een inzamelingsstation kan brengen. Ik wil in de zomer geen stinkende vuilniszakken in mijn achtertuin hebben (en voor studenten/minima die geen balkon of tuin hebben is het een nog groter probleem).

  12. cas

    @ Rietje, dat je afval in aparte zakjes stopt helpt niets aan het minder vervuilen van de wereld. Verder wordt jouw afval naderhand nog eens gescheiden en gecontroleerd, de industrie kan dit namelijk beter dan de mensen zelf.
    Dus dubbel en onnodig werk.
    En plastic gaat toch weer de oven in doordat scheiden hiervan bijna onmogelijk is en de gerecyclede kwaliteit slecht.
    Het laten scheiden is een wassen neus die nagenoeg niks bijdraagt… Elke komkommer of paprika in plastic verpakken… daar begint het mee, consumenten zijn een tussenstap die geen invloed kunnen uitoefenen op het begin of einde.

  13. Sophia Berendsen

    Ik denk dat de gemeente dit onderschat heeft.
    T.o. mijn huis staan 3 containers.
    Dit betekent dat dat ‘n vuilnisbelt is.
    Ik zie mensen van alles & nog wat er in gooien & allerlei zooi ernaast plaatsen.
    Gescheiden afval?

  14. VoordorpPaul

    Mensen…wees blij dat het systeem hier in Utrecht nog gratis is. Als de koop doorgaat dan woon ik binnenkort in plaats buiten de provincie Utrecht. Ik heb gisteren op de site gezien dat ze daar al plm 2 jaar draaien volgens het Diftar-systeem…dus naast je vaste kosten voor afval, wordt ook alle afvalzakken verrekend die je middels je pas in de ondergrondse container gooit. Iets wat ze in Utrecht gelukkig nog niet hebben (dankzij de SP).

  15. MJPD

    ‘Het Nieuwe Inzamelen’ zou beter werken als er meerdere soorten afvalcontainers zouden staan. Dat is vaak niet het geval. Bij mij aan de overkant in de wijk Tolsteegplantsoen bijvoorbeeld staan maar liefst 3 containers, enkel restafvalcontainers, waarvan ik er maar tot 1 toegang heb met mijn afvalpasje. Ik zie buurtbewoners dan ook ALLES in deze restafvalcontainers gooien, dus ook Plastic, Metaal, Drankverpakkingen (PMD), glas, karton/papier en groenafval. Heb meerdere keren gevraagd aan de gemeente om twee van deze restafvalcontainers te vervangen door een PMD en een Glascontainer. Zo stimuleer je gescheiden afvalinzameling en hoef je niet van hot naar her te lopen langs alle verschillende containers in de wijk.

    Maar blijkbaar hanteert de gemeente een andere definitie van het Nieuwe Inzamelen dan ik…

  16. Isabelle

    Ja…de RHD kneep haar oogjes dicht bij het idee dat zij 40 FTE in mindering kon brengen op haar overhead. En minder wagens die rondrijden, laat staan de dure aanschaf van nieuwe exemplaren. Dat was dan ook echt het enige doel van deze operatie.

    Alle opgevoerde, bedenkelijke drogargumenten blijken in de praktijk meteen wat ze zijn: drogargumenten.

    Gewoon terug naar de man op de kar. Gezellig.

  17. blm

    Doe Rijnsweerd dan maar eerst. Kijk er naar uit. Zeer goede ervaringen mee in Leidsche Rijn/Terwijde. Kan niet wachten.
    Sluit me aan bij @Renee, @Lydia, @Bert, @Rietje, @dirk.
    Nooit meer vuilnis in huis/schuur, weggooien 24/7.
    Een vuilniscontainer in de straat is altijd nog dichterbij dan de supermarkt waar je volle verpakkingen hebt gekocht en naar huis gebracht, de restafval/papier kun je kwijt in de straat/buurt, lege flessen en plastic weer voor de deur van de supermarkt waar je je tas weer kunt vullen met nieuwe boodschappen…. wat een goed leven hebben we eigenlijk.

  18. GeeWee

    @Cas: wil je stoppen met fake news verspreiden?

  19. Erik

    Aangenaam @Viez, ik zit er op te wachten.
    Afval hoeft dan niet meer gemiddeld een halve week in de tuin te wachten voordat het weg kan. Verder zijn bewoners vaak nozel genoeg om niet van de containerplaatsen bij hun om de hoek een puinhoop te maken. Ik wordt een beetje moe van die doom-scenario’s die gepresenteerd worden wat dit betreft.
    Heb vertrouwen in je buurtgenoten.

  20. Bep van Mokum

    Dit probleem zegt meer over de mentale instelling van de Utrechter dan over het systeem. In Amsterdam werkt het supergoed, behoudens inderdaad een enkele debiel die er dozen of andere rommel naast zet. Spreek elkaar daarop aan, en je hebt een leefbare, schone buurt waar iedereen te allen tijde het vuilnis kwijt kan.

  21. Viez

    @ Erik

    Leuk dat jij er op zit te wachten, neemt niet weg dat ik nog steeds niemand persoonlijk in mijn omgeving ken die er op zit te wachten. Dat is een feit.

    En, ik woon in een buurt waar het nieuwe inzamelen al soort van bestaat, dus nee, ik heb geen vertrouwen in de medemens en ook niet in de gemeente, want mijn buurt ziet er uit als een afvaldumpplek; zeker de naaste omgeving van de containers. Waar de gemeente nooit echt schoon maakt of opruimt. Het hele straatbeeld in mijn buurt is er 1 van verloedering, viezigheid en smerigheid.

    Vergelijk dat eens met veel van de ons omringende landen en je schrikt van hoe vies en vuil het in Utrecht op straat is. Zeker na invoering van het nieuwe inzamelen. Simpelweg bedoeld zodat het geld anders verdeeld kan worden; lees: naar top managementlagen kan gaan.

  22. Sjaak

    Ha, nu komt de aap uit de mouw! Het is een bezuinigingsoperatie (30 man op straat!).
    Niks milieu, gewoon een geldzaak.
    Ik erger me dood aan die mini-vuilnisbelten. Ga voor de grap eens kijken bij Griftpark of Van Noortplein. Wat een gore bende!

  23. Ernst Cliné

    Als een krassende plaat in de herhaling over de ‘Nieuwe Inzamelen’
    – de oude wijken zijn er niet op gebouwd
    – nog meer mechanisch / electronisch straatmeubilair dat gevoelig is voor storingen. En lelijk bovendien.
    – hoe verder van de eigen voordeur + hoe minder verantwoordelijk mensen zich voelen = nog meer zooi rond die verzamelpunten.
    – vuilnis ophalen is werkgelegenheid.
    Kortom: doe dit niet!

  24. Rietje

    @Cas Daarom zeg ik ook denk na over wat je koopt.

  25. Willen

    Dit comité spreekt absoluut niet namens alle inwoners. Wij, en met ons nog velen, zijn groot voorstander van het nieuwe inzamelen.

  26. Reactionaire rechtse zak.

    (Nog) niet aangeraakt door het ‘nieuwe inzamelen’ ligt onze wijk er op deze mooie winterdag fris en fruitig bij, zoals altijd.
    Afgelopen dinsdag waren ze er weer, zoals elke dinsdag, de immer vriendelijke vuilnismannen en -vrouwen die ons van ons huisvuil verlossen. Zij velen geen ergerniswekkende vuilnishopen, krijsende kraaien rond her en der verspreide belten of verwaaid afval door de straten.
    Zij stellen eer in hun werk dat voor hen – gelukkig maar – nog niet is wegbezuinigd onder het doorzichtig mom van de nieuwe tijd, ‘het nieuwe inzamelen’.

  27. Quadrangulaire averechtse Jacques

    … want bij een ondergrondse container wordt dezelfde hoeveelheid vuilnis opgehaald door robots? Ik mis dat even in het artikel, maar goed dat je even wat context schetst Zak.

  28. Reactionaire rechtse zak.

    Quadrangulaire averechtse Jacques 9/2/2018 – 13:36
    Bijna goed. Waar er bij de ‘traditionele ophaalmethode’ minstens drie man m/v – één chauffeur plus minstens twee beladers – hun brood mogen verdienen, is bij het ‘nieuwe inzamelen’ slechts één man m/v nodig die de wagen bestuurd en met een remote controle de containers in de laadbak leegt. Of die laadbak compartimenten heeft zodat het papier, restafval en blik etc ook gescheiden blijft, vraag ik mij af.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).