De gloednieuwe busbaan Dichterswijk in Utrecht tussen de Croeselaan en de Overste Den Oudenlaan is nu ruim 1,5 jaar open. Uit recent onderzoek blijkt dat de veiligheid verbeterd is, maar bussen rijden er te hard en er worden maatregelen genomen om veiligheid van de kruising Croeselaan en Van Zijstweg te verbeteren. Vorig jaar vond hier ook nog een ongeval plaat waarbij een fietser na een botsing met een bus om het leven kwam.
De busbaan zorgt ervoor dat bussen makkelijker kunnen doorrijden en dat fietsers en voetgangers meer ruimte hebben. Daarmee is er dus zeker het nodige verbeterd, maar er zijn ook wel wat puntjes qua veiligheid.
Het ruime merendeel van de bussen rijdt er bijvoorbeeld te hard. Er is een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur toegestaan maar onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV laat weten dat dit niet gerecepteerd wordt. 85 procent van alle bussen rijdt er tussen de 43 en 48 kilometer per uur. Ook automobilisten die op de rijwegen naast de busbaan rijden gaan ook te snel. Maar zo zegt het onderzoeksbureau, er wordt ook niet goed aangegeven dat de wegen binnen een 30 kilometer per uur-zone vallen.
De gemeente laat weten dat er gesproken is met de busmaatschappijen over de naleving van de maximumsnelheden. Ook komen er extra borden en markeringen om de maximale snelheid duidelijk te maken.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Kruispunt
Een ander punt van zorg is de veiligheid op het kruispunt Croeselaan en Van Zijstweg. Royal HaskoningDHV benadrukt dat het niet om grote problemen gaat, maar wel om enkele ‘knelpunten’. Op dit kruispunt vond vorig jaar nog een dodelijk ongeval plaats tussen een fietser en een bus. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid voornamelijk in geding komt doordat fietsers het rode licht negeren, dit was ook de oorzaak van het dodelijke ongeval.
Andere knelpunten zijn de beperkte opstelruimte voor fietsers en voetgangers waaruit conflicten ontstaan, lange wachttijden, auto’s die zonder dat dit is toegestaan vanuit de Croeselaan links afslaan naar de Van Zijstweg en het slechte zicht op aankomende bussen.
De gemeente heeft al verschillende verbetermaatregelen aangekondigd. Zo is in overleg met Google de navigatie aangepast, want via Google Maps werden auto’s juist vanuit de Croeselaan linksaf geleid richting de Van Zijstweg. Ook worden voor fietsers extra opstelruimte gemaakt en de afstelling van de verkeerslichten gaan aangepast worden.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
Gekoppelde berichten

Slachtoffer van zwaar ongeval Van Zijstweg in Utrecht overleden
De fietser die maandagochtend gewond raakte bij een ongeval met een bus is overleden. Het…
20 Reacties
ReagerenDie bussen rijden veel te hard. Ook op vredeburg. Houden geen enkele rekening met anderen. Gaat gewoon niet.
“…Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid voornamelijk in geding komt doordat fietsers het rode licht negeren, dit was ook de oorzaak van het dodelijke ongeval…”
Ik heb hier een hele goedkope en simpele oplossing voor:
Rode verkeerslichten niet negeren.
Ik vind dat alle bussen moeten worden voorzien van stootkussens, en bovendien niet harder mogen rijden dan 10 km per uur. Dan kunnen alle fietsers gewoon door rood blijven rijden, Utrecht is niet voor niets een fietsvriendelijke stad. /s
Is een busbaan en nog af en toe rood en wachten;rijd eens door met zo/n bus….vooral naar rechtsaf de Overste Den Oudenlaan op richting Lanslaan;kan sneller! Blijf toch niet op rood staan!….Af en toe werkt het! Dank!
Het is gezien de vele ernstige ongevallen onverantwoord om bussen en fietsers zo dicht bij elkaar te laten rijden. Keuzes maken is het antwoord, geen slappe evaluaties en uitprobeersels.
Niet meer door rood fietsen. En anders risico van degene die door rood fietst. Het zijn vrij duidelijke oversteekpunten verder…
Op gevaarlijke plekken een slagboom, als het stoplicht voor fietsers op rood is, zodat fietsers niet meer door rood kunnen rijden. En naar rechts afslaande auto s niet gelijk met fietsers groen, maar apart. Rijden door rood is kans op dood !
De bussen kunnen daar *eindelijk* een paar honderd meter doorrrijden om de vertraging in te halen van Europaplein, Europalaan/Kon. Wilhelminalaan en meerdere gelijkvloerse flessenhalzen.
Laat de gemeente iets doen aan die stomme flessenhals tussen de Overste den Oudenlaan en Dr MA Tellegenlaan, wat net als de rest ondertunneld had moeten worden voor een betere doorstroom.
Blijft helaas lapwerk voor laagwaardig bus-OV in een stad met dorpsvisie.
Wat een grote onzin wordt hier geschreven ga eens zelf mee en kijk dan op de snelheidsmeter van de bussen en het gedrag van de Utrechtse verkeersdeelnemers !!En door de hele stad doet men maar waar men zelf zin in heeft!! En dan staat de krant weer vol van o die fietsers toch ?!!Wat erg als er wat ernstigs gebeurt!
@Realist:
Zo dicht bij elkaar? De bus rijdt op de middenberm. En tenzij je alles ongelijkvloers wil maken zullen die elkaar toch moeten kruisen.
Dus als ik het goed begrijp dan rijden
– bussen hard op hun eigen busbaan.
– fietsers door hun rode licht en wijzen met hun vingertjes naar de grote gele bus
Lijkt me duidelijk, die fietsers zijn er het probleem.
Probleem is dat het allemaal nogal apart is aangelegd. De Van Zijstweg moet een 30 km-u weg voorstellen, maar hij is kaarsrecht, breed en staat vol met stoplichten zodat ke als automobilist noet echt alert hoeft te zijn. Daarnaast zijn die stoplichten heel verraderlijk afgesteld, je hebt 9 van de 10 keer zo’n gevoel dat je nergens op wacht. In de spits zijn ze vanwege de drukte misschien nodig, maar buiten de spits zou je moeten kunnen volstaan met waarschuwingslichten voor bussen. Ten slotte is het natuurlijk sowieso te zot voor woorden dat zo’n grote fietsersstroom zoals die op de Croeselaan het moeten doen met zulke gekke oversteken en weinig ruimte. Gaat nog lachen worden als de Merwedekanaalzone gebouwd is.
@Tim:
Nee hoor, het probleem is dat veel fietsers te beroerd zijn om voor een rood verkeerslicht te stoppen. Staat letterlijk in het artikel.
@Tim
Inderdaad een stom punt als je van de Croeselaan komt, als je van de kanaalweg komt is er al een ongelijkvloerse oversteek, of je steekt direct over bij Villa Jongerius. Niet echt over nagedacht als Merwede straks volgebouwd is, maar dat is wel bij veel meer infrakwesties in het dorpje Utrecht..
Het is duidelijk: kans op executie bij rood negeren. Een zware straf voor een stompzinnige overtreding. Zoals de Romeinen stelden: de wet is hard, maar het is de wet. Gebeurd ook bij spoorweg overgangen. Bizar.
Met vriendelijke groet,
PeterH
@Statler:
Nee, kans op een dodelijk ongeval bij rood negeren.
Daar hoef je niks over in de wet te zetten.
Niks bizars aan.
Anders dan dat er mensen zijn die dit niet begrijpen.
@WvR : het is bizar dat mensen niet begrijpen dat ze door een stompzinnige verkeersovertreding met hun leven spelen. Kans op de doodstraf dus, als het fout gaat. Ik had die Romeinen weg moeten laten, verduidelijkten de inhoud aantoonbaar niet.
Met vriendelijke groet,
PeterH
@Statler:
Zat te twijfelen tussen 2 interpretaties van je reactie, ik blijk de verkeerde te hebben gekozen 😉
Nou PeterH alias Statler, dat jij als oude babyboomer nou genoeg tijd hebt tijdens je pensioen lekker lang voor een fietslicht te wachten. Dat geldt niet voor iedereen. De stoplichten staan daar zo bizar afgesteld dat je regelmatig lang voor niks staat te wachten, en dat terwijl je de trein moet halen. Dus dan ga je op een gegeven moment dat stoplicht maar negeren zo nu en dan. Zeker als je geen bus en/of auto aan ziet komen. Blijkbaar heeft iemand toen een bus over het hoofd gezien maar dat lijkt me geen fout waar de doodstraf op zou moeten staan. Bussen dus langzamer als ze het kruispunt naderen, lichten beter afstellen zodat je niet te lang staat te wachten als fietser. Simpele oplossingen die levens redden. Het is allemaal niet zo moeilijk.
@Jeroen:
Inderdaad: boo-mer daarom ook Statler-Waldorff was al vergeven.
Of ik als pensionado wel of geen tijd voor een verkeerslicht heb doet niets af aan het risico dat mensen nemen door een rood verkeerslicht, spoorbomen of tramovergang te negeren. Als dat mis gaat kan dat de dood tot gevolg hebben. Ik noem dat de doodstraf op een stompzinnige overtreding en de vraag is of je dat risico moet willen nemen. Overigens is op tijd van huis vertrekken om je trein te halen een prima remedie, en als dat niet lukt de prijs ” de trein halen” het risico waard is.
En inderdaad, in die hoek moet je redelijk lang wachten, maar een beetje zen zijn kan geen kwaad toch? Ik gebruik verkeerslichten om even te ontzuren, fiets nl. nogal e-bike zonder -e.
Met vriendelijke groet,
PeterH