Buurtbewoners halen zwerfafval op tijdens Mega Plogging Challenge | De Utrechtse Internet Courant Buurtbewoners halen zwerfafval op tijdens Mega Plogging Challenge | De Utrechtse Internet Courant

Buurtbewoners halen zwerfafval op tijdens Mega Plogging Challenge

Buurtbewoners halen zwerfafval op tijdens Mega Plogging Challenge
Foto's: Bas van Setten
Verschillende teams streden zondag tegen elkaar tijdens de zogenoemde Mega Plogging Challenge. Het doel van de wedstrijd was om binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk zwerfafval op te halen

Verschillende teams streden zondag tegen elkaar tijdens de zogenoemde Mega Plogging Challenge. Het doel van de wedstrijd was om binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk zwerfafval op te halen

Er deden drie teams mee; het Utrechtse team, een team uit Leidsche Rijn en een team uit de Betuwe. Helaas voor de twee teams uit Utrecht is het team uit de Betuwe de winnaar. Zij wisten maar liefst 46 afvalzakken te vullen. Het Utrechtse team vulde er 38 en het team uit Leidsche Rijn 12.

Uiteindelijk ging het er bij de Mega Plogging Challenge niet om wie de winnaar werd. “Het is een evenement en hiermee willen we aandacht vragen zodat mensen straks zelf, of met een groepje, de straat opgaan om zwerfafval op te ruimen”, aldus Ankelien Barkman, initiatiefnemer van de challenge.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Ook de gemeente Utrecht steunde het evenement. Zo deelden zij vuilniszakken en grijpers uit aan de deelnemers. Daarnaast wees Marc Boon van de gemeente Utrecht erop dat ze de hulp van bewoners goed kunnen gebruiken. “Wij zijn dagelijks bezig met het opruimen van zwerfafval, maar we kunnen het niet alleen. We hebben de hulp van bewoners hard nodig.”

Hierom wil de gemeente dit soort initiatieven ook faciliteren. Wanneer een groepje mensen een soortgelijke actie wil houden, of dit nu eenmalig is of structureel, levert de gemeente de benodigdheden zoals vuilniszakken en grijpers.

13 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Super actie mensen, je word er enorm verdrietig van als je al dat zwerfafval ziet liggen op de straat.

 2. Massegast

  Alle hulde voor het opruimwerk! Dat zwerfvuil blijft een permanente bron van ergernis. En er zijn toch zoveel simpele maatregelen te bedenken om dit aan te pakken. Waarom gebeurt dat nou niet? O ja, het zal wel geen prioriteit hebben…..

 3. cas

  De challenge van een stuk land opruimen met voor en na foto is al behoorlijk oud. Blijkbaar lopen ze hier niet zo hard….

 4. Natte Otter

  Als er geen winnaar is, is er geen wedstrijd.

 5. cas

  @ Massegast, Daar is helaas geen simpele oplossing voor omdat mensen dit zelf op straat gooien. je kan alleen hopen dat mensen zelf een beetje hun best doen, meer niet.

 6. Hadjememaar

  Als ik mijn honden uitlaat, ruim ik behalve de poep van mijn eigen honden ook vaak de poep van andere honden op, of ik pak wat halflege Redbull blikjes op en doe die in de prullenbak. Laats nog een rondje door de wijk gemaakt om glas op te ruimen. Dat was een halve boodschappentas vol glasscherven. Er zouden wat mij betreft wat meer prullenbakken in de wijk mogen staan, dan is het makkelijker om wat op te rapen en weg te gooien. Een challenge heb ik niet nodig om wat zwerfvuil op te rapen. Iedereen kan het. Ook zonder gewichtigdoenerij.

  Op zich zou ik willen dat er minder zwerfvuil op straat kwam te liggen, maar dat is nou eenmaal niet zo.

 7. Massegast

  @cas In mijn beleving is een kleine groep medeburgers immuum voor gedragsverandering. Verhoog de prijs van plastic flesjes en blikjes met 10€cent, zorg voor een paar inleverpunten en voilà, je krijgt er een hele groep opruimers bij, die zo een centje bijverdienen. Zelf ruim ik blikjes op en lever ze tegen betaling in bij een metaalbedrijf op de Lage Weide. Ik heb het financieel niet nodig; het is meer om uit een uitlaat aan m’n ergernis te geven.

 8. Berend

  Hulde voor deze mensen! Ik probeer de blikjes en zakken in mijn eigen straat nog wel mee te pakken, maar het is onbegonnen werk. En nee, het hoort niet bij in de stad wonen. Meer Roteb in Utrecht!

 9. Louise

  Het blijft de omgekeerde wereld, om mensen aan te sporen de zooi van anderen op te ruimen. Ook lekker dweilen met de kraan open……

 10. MJPD

  “Wij zijn dagelijks bezig met het opruimen van zwerfafval, maar we kunnen het niet alleen.”

  Nou, dat valt reuze tegen hoor, gemeente Utrecht… Ik zie eigenlijk zelden de gemeente zwerfafval opruimen. Daarnaast worden prullenbakken in parken niet vaak genoeg geleegd of zijn er gewoon te weinig van, vooral op zomerse dagen. Gevolg is dat deze binnen no-time uitpuilen en al het vuil ernaast wordt gezet dat zich vervolgens verspreidt.

  Wat ook niet helpt is, dat de meeste supermarkten in Utrecht deze rotzooi tegenwoordig gekoeld aanbieden. Zoals de Plus. En maar opgeven hoe “duurzaam” men wel niet is.

  @Massegast
  Helaas heeft D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven ervoor gezorgd dat er geen statiegeld komt op blikjes. Dat had al deze problemen kunnen oplossen.

 11. Cor

  @Louise: U maakt uw huis ook niet schoon omdat het toch wel weer vies wordt? Wees blij dat mensen bereid zijn hieraan mee te doen, ondanks dat het niet hun zooi is.

 12. bee

  het werd al eerder genoemd om statiegeld op blikjes en flesjes te doen.
  als iemand dan toch nog zijn blikje/flesje op straat gooit word het zeer zeker door iemand anders opgepakt om het in te leveren .
  zo verdwijnen deze dan ook weer uit het vuil ,omdat men r geld voor krijgt als ze het inleveren.

 13. Rietje

  Hier zie je wel eens een schoonmaakploeg…kletsend in hun wagentje met een kopje koffie…rommel opruimen doen ze niet. Ik ruim het al jarenlang op. Gigantische hoeveelheden zwerfvuil. We maken er een potje van met zijn allen. Geen enkel respect voor de natuur, nou ja wat er nog van over is dan.
  Beschaving noemen we het.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).