De gemeente Utrecht is opnieuw begonnen met het ontwerpproces voor de Trui van Lier-speelplek. Buurtbewoners krijgen daarbij opnieuw de kans om mee te denken over de inrichting van de speeltuin. Het eerdere ontwerp stuitte op flinke kritiek, vooral omdat slechts een kleine groep bewoners was geïnformeerd en betrokken bij de plannen.
Volgens veel buurtbewoners paste het voorgestelde ontwerp niet bij het karakter van het monumentale park. “Lelijk en volstrekt ongepast,” aldus een van de reacties.
In een recent wijkbericht legt de gemeente uit hoe zij het proces nu anders aanpakt. Een deel van de speeltoestellen moet sowieso worden vervangen vanwege veroudering. Om ervoor te zorgen dat de vernieuwde speelplek beter aansluit bij de wensen van de buurt, gaat de gemeente actief in gesprek met omwonenden.
Buurtbewoners kunnen op verschillende manieren hun ideeën en wensen delen. De gemeente organiseert twee inloopmomenten op het wijkbureau aan de F.C. Donderstraat. Daarnaast zullen medewerkers op twee momenten aanwezig zijn bij de speelplek om direct met bezoekers te praten. Ook is het mogelijk om online mee te denken via de website denkmee.utrecht.nl.
De gemeente verwacht in het najaar een nieuw ontwerp te kunnen presenteren, waar bewoners opnieuw op kunnen reageren.
Gekoppelde berichten

Herontwikkeling speeltuin Wilhelminapark in Utrecht ‘had anders gemoeten’
De herontwikkeling van de speeltuin bij het Wilhelminapark in Utrecht had anders moeten verlopen. Dat…

Ophef over renovatie Trui van Lier Speelkwartier in Utrecht: ‘Lelijk en volstrekt ongepast’
Het zorgde voor enigszins scheve blikken bij omwonenden van het Wilhelminapark in Utrecht: de aankondiging…
19 Reacties
ReagerenVraag: willen die omwonenden/speeltuingebruikers eigenlijk wel een nieuwe speeltuin?
Of is dit weer zo’n geldverkwistend politiek deugprojectje waar niemand op zit te wachten?
Dat is met tot op heden niet helemaal duidelijk.
“…Buurtbewoners krijgen daarbij opnieuw de kans om mee te denken over de inrichting van de speeltuin…”
Euh…
Volgens mij was, naast het afgrijselijke ontwerp, de klacht dat de buurtbewoners nooit gevraagd is om mee te denken. Door de gemeente in eufemistisch verwoord als “…uit de reacties op het ontwerp wordt duidelijk dat een deel van de buurt niet goed is betrokken bij de plannen en dat de communicatie hierover beter had gekund…”
De gemeente heeft een buiging voor het groot geld gedaan, kleurrijk is niet wat de bewoners van het statige Wilhelminapark willen. Liefst hebben ze het park uitsluitend voor de bewoners aan en rondom het park zelf. Het zullen ongetwijfeld de dames en heren van de Wilhelminapark-elite zijn die nu gaan bepalen wat de kinderen leuk en kleurrijk mogen vinden. Toegankelijk voor kinderen met een fysieke en/of visuele beperking zal wellicht opgeofferd worden, dat ziet er denk ik al te robuust uit voor deze gefortuneerde ikke ikke bewoners die naar ik vermoed, een wip en een glijbaan al heel wild vinden.
Wat is er mis met de huidige speelplek. Wie heeft gevraagd om dit aan te passen. Hebben we niet een tekort van € 100 miljoen en gaan we gewoon door met geld over de balk smijten aan zaken waar niemand op zit te wachten gemeentebestuur van utrecht.
Ik zou hoofdzakelijk een comité van kinderen instellen, want willen er spelen.
Opnieuw inrichten??
Volstrekt onnodig.
Hoogst onverantwoorde geldverspilling !!
Sinds kort woon ik aan her wilhelminapark.Ik ken het park nog van zo 20jaar geleden.
Ik zou het vooral sber houden.azeker geen felle kleuren.Padt niet bij al het mooie grioen.Onlangs hebben het gekleurdevobjecht a an de lepelenburg gelukkig ook weggehaald.I, hoop (velen met mij) dat het sober wordt uitgevoerd aangepast aan de mooie omgeving!
Er staat in het stukje dat een deel van de speeltoestellen verouderd zijn en vervangen moeten worden, dan vind ik het helemaal niet gek dat er een nieuw ontwerp/plan komt. Speeltoestellen moeten aan heel strenge veiligheidseisen voldoen.
Tsja, @ Inez. Wat is verouderd, hoe definieer je dat. Misschien als de term van pas komt?
Waarom moeten omwonenden überhaupt meedenken over de herinrichting van een speeltuin? Omdat de kleurtjes niet mooi zijn? Moet er daarom een duur overlegcircus georganiseerd worden? Iedereen klaagt over de kosten en het aantal ambtenaren dat hiermee bezig is. Nah ja, hoe zou dat nou komen? Precies, omdat er overlegavonden, inspraaksessies georganiseerd moeten worden, proefplannen voorgelegd, en dat alles een paar keer en over het overgrote deel van de plannen in de openbare ruimte. Dát kost geld. Gewoon laten inrichten door mensen die er verstand van hebben. Je kunt de wereld niet helemaal inrichten volgens je eigen smaak, er kan ook te veel inspraak zijn.
De haters hebben gelijk. Wij elitaire park bewoners willen geen schreeuwende speeltuin. Kleine aanpassing zijn welkom. De Truus van Lier speeltuin kan een likje verf gebruiken. Kleine aanpassing is genoeg.
Laat ons park aanzicht met rust en steek het surplus van centen aub in andere wijken die het veel harder kunnen gebruiken.
Het is nu feitelijk een grote zandbak met wat speeltoestellen er in. Kan het niet gewoon blijven zoals het is, d.w.z. de verouderde toestellen vervangen door nieuwe versies van dezelfde toestellen?
Met andere woorden: waarom moet een schreeuwerig gedoe worden in de naam van ‘toegankelijkheid’? Moeten we dan het hele Wilhelminapark maar omkappen en met neonkleurige rubber tegels bestraten zodat het ‘toegankelijk’ is?
“Die ouderwetse bomen en dat pollenveld zijn toch niet meer van deze tijd!”
Kan de parkwachter zichzelf in de wacht zetten. Zijn achterhaalde standpunten op het gebied van een vermeende relatie tussen kenniskloof en geld berusten op gevaarlijke aannames. Niet op feiten.
Het is belachelijk dat dit opnieuw kan met participatie, maar een rosse buurt in Paardeveld creëren een voldongen feit is.
Klassenjustitie in onze stad.
Otto Nelemans 4/6/2025 – 10:56
Is dat zo Otto? Hoe kan het dat voor de hoerenbuurt in Wijk C dan geen participatie gewenst is? Ondanks erg veel wijkbewoners die tegen zijn, die worden niet gehoord.
Dit heeft enkel te maken met wie je kent binnen de gemeenteraad (en dus) hoeveel geld je hebt.
@De Roeptoeter:
Voor zover ik heb kunnen nagaan, kiezen de zogenaamd elitaire burgers dat er zo weinig mogelijk aan de huidige inrichting verandert (zie ook Parkbewoner en N.). De goedkoopste oplossing dus. Maar inderdaad, voor de gemeente is deze zogenaamde inspraak politiek ongevaarlijk en dat ligt in Wijk C wel anders.
@Otto N. en M.: Jullie mening is waar zonder feiten? De gemeente moet de speeltoestellen aanpassen i.v.m. de gewijzigde veiligheidseisen (=feit). Door jullie standpunt wordt een een uitgewerkt plan in de prullenbak gestopt en moet de gemeente opnieuw beginnen. Dus wel degelijk extra kosten (=feit), die wij met z’n allen moeten betalen.
minder participeren en minder ambtenaren die met volslagen idiote plaannen komen. Hoe moeilijk kan het zijn om een speeltuintje beetje te renoveren in stijl van de plek. Daar hoeft geen maanden overheen te gaan.
@FB59: ik ben er absoluut niet tegen om aan alle veiligheidseisen te voldoen en vervolgens voldoende onderhoud te plegen. Feit! Maar daar kan het wat mij betreft bij blijven. De gemeente had de bewoners en gebruikers eerder kunnen raadplegen en dan had er geen plan in de prullenbak te hoeven worden gegooid. Ook een feit.