Buurtbewoners stoppen illegale bomenkap in Utrechtse wijk Hoograven Buurtbewoners stoppen illegale bomenkap in Utrechtse wijk Hoograven

Buurtbewoners stoppen illegale bomenkap in Utrechtse wijk Hoograven

Buurtbewoners stoppen illegale bomenkap in Utrechtse wijk Hoograven
Oplettende buurtbewoners in Hoograven in Utrecht hebben donderdagochtend ingegrepen bij een illegale bomenkap. Rond 07.00 uur zagen omwonenden dat werklui bezig waren met het kappen van de boom die zo’n 15 meter hoog is. De bewoners stapten erop af en lieten weten dat het kappen moest stoppen.

Oplettende buurtbewoners in Hoograven in Utrecht hebben donderdagochtend ingegrepen bij een illegale bomenkap. Rond 07.00 uur zagen omwonenden dat werklui bezig waren met het kappen van de boom die zo’n 15 meter hoog is. De bewoners stapten erop af en lieten weten dat het kappen moest stoppen.

Rina kijkt vanuit haar woning recht op de boom uit: “Om 07.00 uur hoorde ik een hoop kabaal en zag ik dat er een man met een grote zaag in de boom hing.” Terwijl Rina naar buiten ging kwamen ook haar buren Bruno en Bogi erbij. “We zeiden direct: die boom gaat niet om.” Er ontstond enige discussie maar de omwonenden bleven rond de boom staan zodat er niet verder gekapt kon worden.

In het gebied is woningcorporatie Portaal bezig met werkzaamheden. Enkele gebouwen gaan gesloopt worden en daar komen nieuwbouwwoningen voor terug. Daar moeten wel meerdere bomen voor wijken.

Geen vergunning

Rina, Bruno en Bogi bleven enkele uren bij de boom staan. Zij wisten dat er geen vergunning was. “We kijken al jaren uit op deze boom, die moet gewoon blijven staan. Illegaal kappen is natuurlijk niet de bedoeling.” Bogi doet elk jaar mee met de vogeltellingen en merkt dat het aantal vogels afneemt: “Dan moeten we niet ook nog deze boom weghalen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De gemeente Utrecht werd gewaarschuwd en kwam kijken. Een woordvoerder van de gemeente reageert: “Het blijkt inderdaad om illegale kap te gaan. Dat hebben we stopgezet en we starten een handhavingstraject. Een deel van de kroon is eraf. Over wat we gaan doen, bijvoorbeeld een boete uitschrijven of aangifte doen, zijn we nog in beraad. We zijn blij met het kordate optreden van de bewoners, want daardoor konden we direct kijken en de kap stoppen.”

Reactie Portaal

Portaal laat weten dat er inderdaad een fout is gemaakt. “En daar bieden we excuses voor aan”, laat een woordvoerder weten. Er is overleg met de aannemer geweest en er zou verwarring zijn geweest over welke bomen er wel en welke er niet zonder een vergunning gekapt mochten worden. Zo mogen bomen, die op eigen grond van Portaal staan, waarvan de dwarsdoorsnede van de stam kleiner is dan 15 centimeter wel gekapt worden. Maar deze boom is veel dikker. “We zijn daarom direct gestopt.”

Portaal laat wel weten dat ze de boom wel graag willen neerhalen voor de bouwwerkzaamheden. “We gaan kijken of we deze boom dus mee kunnen nemen in een vergunningsaanvraag.”

29 Reacties

Reageren
 1. Tja2...

  Schandalig toch?

 2. Erwin

  Wat wen boeven bij Portaal! “Verwarring”, yeah right!
  Chapeau voor de bewoners!

 3. Kadoendra

  Rina en haar buren Bruno en Bogi laten op een mooie manier hun sterke kant zien!

 4. Katja

  Heel goed bewoners ! Kappen met kappen. Het zijn geen dingen, maar levend organisme.

 5. Willow

  Goede acties van de bewoners!

 6. treehugger

  Dan plant je een nieuwe boom. Dat gezeur over bomen ook altijd. Ik ben groot liefhebber. Maar die mensen moeten zelf weten wat ze met hun grond doen

 7. PeeBee

  Prachtige actie, Rina, Bruno en Bogi!! Het zijn ook mooie bomen. Superoplettend en moedig. Ik heb hier wel respect voor.

 8. Koel Hoofd

  Niet te vroeg juichen over deze klein overwinning.
  De gemeente wil 60.000 woningen in de stad, daarvoor gaan er grote hoeveelheden bomen gekapt worden. Om dan ergens buiten de stad te worden gecompenseerd, niet in het energiepark uiteraard.
  Onze gemeente pretendeert slechts duurzaam groen te zijn maar is feitelijk gek op binnenstedelijk beton en het geld wat het meebrengt.

 9. Ronald

  Het verhaal van Portaal is volstrekt ongeloofwaardig, ze willen die boom neerhalen geven ze zelf al aan.
  Hulde aan de helden: Rina, Bruno & Bogi!

 10. PvC

  uitstekende actie. Complimenten aan de bewoners. Dat illegale kappen was vast en zeker geen ‘vergissing’. Dus dat moet worden afgestraft.

 11. GeenStijl @Utrecht

  Dat is het probleem met woningcorporaties, alles regelen maar de bomen vergeten en er van uit gaan dat ze er mee wegkomen.
  De gemeente Utrecht heeft in deze ook boter op zijn hoofd.

 12. Reindert

  @treehugger. Gelukkig hebben we nog regels waar iedereen zich aan moet houden. Met jouw standpunt houden we geen boom over. Ik woon zelf tegenover woningen van Portaal, maar die organisatie geeft geen stuiver uit aan te onderhoud of behoud van bomen. Ze zagen alles om wat er maar in de weg lijkt te staan. Bizar dat portaal nog niet onder verscherpt toezicht staat van elke ambtenaar van de gemeente.

 13. Kadoendra

  @treehugger

  “Dan plant je een nieuwe boom.”

  Ik heb het sterke vermoeden dat Rina, Bruno en Bogi niet zo’n zin hebben om + – 70 jaar te moeten wachten voordat er in hun wijk weer een fatsoenlijke boom staat.

  Mensen als Rina, Bruno en Bogi verdienen groot respect want zij zijn uiteindelijk niet slechts bezig met een boom maar met de leefbaarheid van hun wijk.

  De grond kan wel van Portaal zijn maar de gemiddelde woninghuurder die maandelijks veel geld aan Portaal betaald wil in een mooie wijk wonen en daar maken bomen meestal deel vanuit.

 14. UtrechtvoorUtrecht

  “We hebben een fout gemaakt” maar ze willen de boom wel graag (alsnog) neerhalen. Serieus? Doe de aangifte maar. Opportunistische hufterigheid. Het moest maar eens afgelopen zijn met het proberen zonder consequenties als het per ongeluk niet lukt.

  Graag vanuit Portaal een vergoeding voor de uren van deze mensen, uit de zak van de aannemer en degene die de “communicatiefout” heeft gemaakt.

 15. JdV

  O jee. Maar goed dat de kou voorbij is. Anders was er onvoldoende brandstof voor de biomassa centrale waar dagelijks een scheepslading van dit soort bomen wordt opgestookt.

 16. Hans

  Het AD meldt:

  Utrecht gaat als één van de eerste steden in Nederland het OM actief benaderen illegale bomenkappers strafrechtelijk te vervolgen. De maximale boete voor deze overtreding is 27.000 euro.
  Men is gewaarschuwd.
  Dit gaat overigens ook op voor de eventuele snode plannen van de asfaltboeren die een voorschot willen nemen op een nog niet verleende vergunning i.z. het verbreden dan wel het aanleggen van wegen.

 17. Chris

  Ik heb hier onlangs een illegale kap aangevochten, de boom is toen gewoon omgezaagd en na twee jaar vechten is de conclusie van de handhaver van de gemeente: plant maar een nieuwe boom, maakt niet uit wat voor boom en hoe groot, dan hebben we het nergens meer over.. Schandalig beleid. Er is dus letterlijk gwen verschil tussen het wel en niet vragen van een vergunning, want uiteindelijk mag je een randim tak terugplaatsen zonder gevolgen. GroenLinks hadden we gekozen toch? Onvoorstelbaar..

 18. Isabelle

  Schandalige actie van Portaal!! Niks ‘verwarring’, daar trapt echt niemand in.

  Goed gedaan, bewoners!!

 19. woutvr

  Kan de directie van portaal niet afgezet worden?

 20. Pee

  Iemand moet het startsein hebben gegeven om deze boom om te zagen.
  Diegene weet ook dag er geen vergunning voor is .
  Wie is deze persoon en wanneer word deze vervolgt?
  Dat zijn de dingen die moeten gebeuren en niet met een sorry er vanaf laten komen want het gebeurt moedwillig en niet per ongeluk.
  Als deze bewoners niet hadden ingegrepen dan was de boom weg en geen haan die er verder naar kraaide.
  Wie weet hoe vaak dit al gebeurt is.
  Ik dacht dat er ingezet was op meer groen in plaats van minder .
  Ze willen toch doelstellingen halen van wegen de klimaatafspraken ?
  Dat haal je niet als ze alles maar blijven omhakken,

 21. Utrechtse Jantje

  Alles is al gezegd , en inderdaad hulde aan de moed en vastberadenheid van deze 3 omwonenden …

 22. Jannes

  Je kunt absoluut niet om de boom heen werken? En er is geen tekening waarop exact staat aangegeven welke bomen gekapt mogen/moeten worden? Dat valt toch nauwelijks te geloven?

 23. Kadoendra

  @Chris

  Beste Chris,

  Jij hebt goed werk verricht maar omdat jij in je eentje was hebben ze je de klere geschopt in een lange procedure.
  Als je kijkt naar de ellende met de kinderopvangtoeslag dan hebben de slachtoffers een geluk bij een ongeluk gehad want het ging niet om een individueel geval maar om heel veel mensen.
  Daar het om heel veel mensen ging wordt het ook interessant voor politieke partijen want zij kunnen zo electoraal scoren.
  Terwijl het voor politieke partijen electoraal niet interessant is om zich in te zetten voor 1 burger die door de overheid de klere wordt geschopt.

  Wat betreft GroenLinks, vergeet die lui en ga je eens verdiepen in de enige echte milieu partij van Nederland De PvdD en dan kom je er zelf achter dat de groene visie van GroenLinks allemaal is gekopieerd van de PvdD.

 24. Stadsie

  Idd @Ronald…. helemaal geen vergissing, gewoon brutaal.

 25. Claudia

  en een nieuwe boom planten? Als je deze laat staan hoef je niets te planten. Verder is het planten van bomen geen oplossing, Een boom die ergens al jaren staat heeft ondergronds een heel netwerk van schimmels en wortels. Die dienen ergens voor namelijk andere natuur. Er word te snel gezegd we planten wel even een nieuwe. Alleen duurt het jaren eer dat zo een structuur is opgebouwd. Hulde aan mensen zoals deze bewoners die in actie durven komen en zich niet laten wegsturen.

 26. Albert

  Dit is een van de redenen waarom ik echt wil vluchten uit m’n geboortestad. Utrecht stond ooit vol met bomen.l,,, de Biltstraat was echt een bommenlast tot enkele tientallen jaren terug en nu een lelijke vreetboulevard voor verwende nesten.

 27. Harm

  Een kapvergunning duurt minstens 6 weken met mogelijkheid tot zienswijze. Vanaf 15 maart begint het broedseizoen en dan mag er helemaal niet meer gekapt worden. Kortom Portaal kan het voorlopig wel vergeten. Maar let op, in het najaar komen ze terug!

 28. ada

  Nou let maar op die boom wordt toch gekapt,portaal weet altijd zijn zin door te drijven.
  Hoe dan ook en anders kan er niet gesloopt worden.
  De sloop staat trouwens tijdelijk stil i.v.m de vleermuis kastjes.

 29. Aad

  Nou let maar op de boom wordt toch straks gekapt,portaal drukt het er wel door.
  Anders kan er zowel niet gesloopt als gebouwd worden.
  Trouwens de sloop ligt tijdelijk stil,i.v.m de vleermuizen kastjes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).