Buurtbewoners zetten Lombokplein in bloei | De Utrechtse Internet Courant Buurtbewoners zetten Lombokplein in bloei | De Utrechtse Internet Courant

Buurtbewoners zetten Lombokplein in bloei

Buurtbewoners zetten Lombokplein in bloei

Tuinieren in verplaatsbare, zelfgemaakte houten plantenbakken, midden in de stad. Stadstuintjes zijn hip. En daar speelde “Mobiele Tuinen, halte Westplein”, goed op in. Afgelopen zondag vond de kick-off plaats, waarbij al flink wat bloembollen werden geplant. Maar in het voorjaar gaat het project pas écht van start.

De ontwikkelvisie van het college van B&W is al ruim een jaar geleden vastgesteld. Maar wat er nu werkelijk gaat gebeuren met het Lombokplein, blijft onduidelijk. Om de situatie zo aangenaam mogelijk te maken hebben de bewoners van Lombok besloten het gebied in de tussentijd al te laten bloeien, door middel van het planten van bloemen, groenten en fruit.

Sociale verbinding

De Mobiele Tuinen, Halte Westplein – een verwijzing naar de verdwenen tramhalte op de middenberm – is zo’n initiatief dat dat bewerkstelligt. “Het in zelfbeheer uitgeven van tuintjes vergroot de betrokkenheid met het gebied en de sociale verbinding onderling. Het idee is om van het verkeersplein een oase te maken die kan meegroeien met de veranderingen die het plein zal ondergaan,” zegt initatiefnemer Remco Jutstra.

Positieve reacties

De bewoners die bij de kick off aanwezig waren, reageerden in ieder geval positief. Zo blijkt uit het verslag van Dichtbij. “Ik vind het een super leuk initiatief. Ik kreeg de flyer en ik vond het eigenlijk wel lachen om me daarvoor in te schrijven. Het tuintje van één bij één meter zal dan ook puur voor de lol zijn. Als ik er een paar tomaten uit haal is het alleen maar mooi meegenomen”, zegt buurtbewoner Jos Witjes (25) in Dichtbij. Ook Riet Veldkamp (67) is enthousiast en weet al precies wat er in haar tuintje komt. “Ik wil er schitterende en geurende bloemen in hebben en daarnaast misschien nog wat kruiden, zoals lavendel en rozemarijn.”

1384228_240045752815657_25814354_n 1380235_244902708996628_1698495298_n 1379301_244902648996634_629579181_n 1378469_240040299482869_999013485_n

8 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Leuk initiatief! Dat intens lelijke plein kan er alleen maar op vooruit gaan

 2. Ulaan

  Leuk hoor. Kijken jullie uit bij het oversteken?

 3. UrbanUtrecht

  Och och, tuintjes en gezellige crea-bea doen in het centrum van de 4e stad van Nederland. Om moedeloos van te worden; die provincialen die eigenlijk in een dorp willen wonen.

 4. Paul Wilke

  Kabouter tuintjes…voor vormalige dorps bewoners die maar niet kunnen wennen aan de grote stad…..vlak naast het drukste ov terminal van NL…
  Zeer tijdelijk hopelijk..

 5. Ulaan

  Kijk, op zich is het natuurlijk heel aardig, dit groene gedoe. Waar ik helemaal iebel en hilarisch van word is dat die brave mensen één vierkante meter toegewezen hebben gekregen. ÉÉN VIERKANTE METER! Ik zou gek worden van hilariteit, echt waar, als men mij van overheidswege zo iets zou aandoen – en dan ook nog spreken van Ontwikkelvisie… hahahahaha.

  Mensen, waarom laten jullie je toch zo verschrikkelijk betuttelen? Confisceer dat erf van niks en maak er iets spectaculairs van met waterpartijen, looppaden, groenteverwijspanelen en ludieke duiventillen. Ontwikkel je eigen visie en laat de ambtenarij gaar smoren in zijn eigen vierkante metertjes. Werkelijk, in Noord-Korea krijg je nog meer.

 6. Stella

  Een vierkantemetertuin kan aardig wat opbrengen. Maar een moestuin moet niet op zo’n druk verkeerspunt staan.

 7. Ulaan

  Nee Stella, dat bedoel ik niet. Het gaat mij om De Overheid die tot in het bespottelijke met haar bestuurlijke tengels bepaalt en betuttelt. Waarom vertrouw je zo’n perk niet in zijn geheel aan de mensen toe, om het ze vervolgens helemaal zelf te laten uitvogelen? Wat is dat voor déreguleringsangst? Wordt die angst misschien veroorzaakt door de wetenschap dat eigen initiatief meer creativiteit oplevert, waardoor De Overheid zichzelf overbodig maakt? Zou zo maar kunnen. Beste Lombokkers, trek je laarzen aan en ga lekker pionieren en tuinieren. Droom van het mooiste stukje Utrecht zonder ambtelijk geneuzel, en leef je uit. Daarin steekt de ware oogst van dit stukje grond.

 8. Stella

  Er zullen genoeg mensen zijn voor wie 1m2 genoeg is om bij te houden. Het is waarschijnlijk net hanteerbaar om er naar toe te gaan, wat te rommelen en weer verder met je leven.
  Ik vraag me af wat het langer volhoudt: ieder zijn eigen bak of een collectieve tuin die door iedereen bijgehouden wordt, maar in de praktijk door slechts een paar mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).