Buurthuis het Wevehuis heeft tijdelijk plek aan Aartsbisschop Romerostraat, nog geen definitieve locatie Buurthuis het Wevehuis heeft tijdelijk plek aan Aartsbisschop Romerostraat, nog geen definitieve locatie

Buurthuis het Wevehuis heeft tijdelijk plek aan Aartsbisschop Romerostraat, nog geen definitieve locatie

Buurthuis het Wevehuis heeft tijdelijk plek aan Aartsbisschop Romerostraat, nog geen definitieve locatie
Bron: Google Maps
Het Wevehuis heeft een vergunning voor tijdelijke huisvesting in het leegstaande pand aan de Aartsbisschop Romerostraat gekregen. De komende twee jaar mag het buurthuis hier de deuren geopend houden.

Het Wevehuis heeft een vergunning voor tijdelijke huisvesting in het leegstaande pand aan de Aartsbisschop Romerostraat gekregen. De komende twee jaar mag het buurthuis hier de deuren geopend houden.

Al sinds de zomer van 2020 was het Wevehuis op zoek naar een vervangende locatie voor het buurthuis, vertelt initiatiefnemer Christa Tober. Voor het buurthuis was er in het oude schoolgebouw aan de Wevelaan geen plek meer. Dat gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid, zodat het vervolgens dienst kan doen als kinderopvang.

De gemeente Utrecht schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het Wevehuis nu een tijdelijk onderkomen heeft gevonden aan de Aartsbisschop Romerostraat 332-338. Dit gebouw stond al een tijd leeg, zegt Tober. Er lagen al plannen om onder meer zeventig woningen te bouwen aan de straat in de Utrechtse wijk Voordorp. Later kwamen er contacten met de gemeente en met de verhuurder en zodoende in juli een huurovereenkomst.

Deuren open

Sinds november zit buurthuis Het Wevehuis aan de Aartsbisschop Romerostraat. Sinds kort kunnen vanwege het verdwijnen van de coronamaatregelen de deuren ook echt open. Donderdag 24 maart vanaf 14.00 uur is de eerste vrije inloop. Maar een definitief plan, dat ligt er nog niet voor het buurthuis. Het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken of en hoe een buurtfunctie in de definitieve situatie een plek kan krijgen”, schrijft de gemeente.

Het uitblijven van definitieve plannen maakt het voor Christa Tober en andere initiatiefnemers bijvoorbeeld moeilijk om het pand verder op te knappen. We zitten hier nu twee jaar, daarna weet je niet wat je nog kan doen. In het pand hebben wij alleen het hoognodige opgeknapt. Er waren geen radiatoren en de cv-ketel was defect. Ook zijn de muren nu geverfd, en de oude gordijnen zijn door een vrijwilliger vermaakt.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

3 Reacties

Reageren
 1. Lynn

  Volgens mij kunnen ze hier gewoon blijven zitten. Er mogen geen nieuwe torenflats worden gebouwd of überhaupt een andersoortig gebouw.

  Het bestemmingsplan van Voordorp is heel duidelijk: er mag NIETS aan de huidige bebouwing worden toegevoegd aan Voordorp.

  De gemeente mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, zoals bijv. een afgebrand huis, een bouwvergunning afgeven voor in dit geval herbouw van het afgebrande huis.

  Voor nieuwe woontorens mag de gemeente dus simpelweg geen bouwvergunning afgeven:

  1.4.6.3 Welke bouwmogelijkheden biedt het bestemmingsplan?
  In Voordorp – Voorveldsepolder is geen plek voor nieuwe hoofdgebouwen. Het bestemmingsplan verbiedt dan ook het bouwen van nieuwe hoofdgebouwen. De regels geven wel de mogelijkheid om een vergunning te verlenen voor het vervangen van een hoofdgebouw. Een huis dat afbrandt mag dus, met een vergunning, weer worden opgebouwd.
  Het bouwen van aanbouwen en bijgebouwen mag alleen als dat zonder omgevingsvergunning mag: zie de volgende paragraaf “Vergunningvrij bouwen”. Dat geldt ook voor het verbouwen van een hoofdgebouw.

  Link: https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0344.BPCHWVOORDORPVELD-ON01/t_NL.IMRO.0344.BPCHWVOORDORPVELD-ON01.html

  Veel plezier dus op deze mooie, nieuwe plek! Heel leuk zo naast de gemeenschappelijke buurttuin.

 2. Woning nood mij een zorg !

  @lynn….Voordorp is toch niet een soort zelfstandig eiland of Koninkrijk?
  Triest als je niet ziet welke problemen ervin de stad zijn. Iedereen die dit bewust wil een steentje bijdragen.
  Er zijn jongere die totaal afhankelijk geworden van hoge huren , status houders die woning nodig hebben, Oekraïners en andere vluchtelingen, en mensen die 10 jaar oo de wachtlijst staan… en uw geluk wordt bepaald alleen bepaald door deze visie ?
  Overigens zijn 6 hoog geen Torens , natuurlijk !

 3. Nina

  @Woning nood mij een zorg !

  Ik denk zeker niet dat ieder stukje groen volbouwen in de stad en licht en lucht ontnemen door hoogbouw de oplossing voor het immense woningtekort is. De stad wordt op die manier steeds onleefbaarder. Enne…. het blijft natuurlijk niet bij 6 verdiepingen, want er kan vergunningsvrij nog wel wat bovenop.

  Verder staat er al voldoende hoogbouw tot ver om de plek waar dit laagbouw gedeelte destijds ter compensatie gold (ook in het naastgelegen Veemarkt). Daarnaast is het fijn, als de naastgelegen buurttuin ook nog wat zonlicht behoudt.

  De nare waarheid is dat Polder Rijnenburg volgebouwd moet worden. Dat kan zeker aangezien de regering het plan heeft vele windmolenparken op zee te bouwen en daarmee kunnen die paar geplande molens in Polder Rijnenburg komen te vervallen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).