Buurtzorg Utrecht voert actie voor meer personeel: ‘Iedereen is welkom’ | De Utrechtse Internet Courant Buurtzorg Utrecht voert actie voor meer personeel: ‘Iedereen is welkom’ | De Utrechtse Internet Courant

Buurtzorg Utrecht voert actie voor meer personeel: ‘Iedereen is welkom’

Buurtzorg Utrecht voert actie voor meer personeel: ‘Iedereen is welkom’
Vertrek van de Van Asch van Wijckskade. Foto's: Mirte van Eysden/DUIC
Het personeelstekort in de buurtzorg is nijpend. Daarom gingen donderdagmiddag Utrechtse buurtzorgteams de straat op om mensen te vinden. “Het personeelstekort gewoon accepteren, werkt voor ons niet”, vertelt Thea Ploeg (43), wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Utrecht.

Het personeelstekort in de buurtzorg is nijpend. Daarom gingen donderdagmiddag Utrechtse buurtzorgteams de straat op om mensen te vinden. “Het personeelstekort gewoon accepteren, werkt voor ons niet”, vertelt Thea Ploeg (43), wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Utrecht.

Afgelopen zomer werd de schrijnende situatie zichtbaar. Buurtzorg Utrecht kreeg een zorgvraag voor een terminale patiënt, iemand die in de laatste fase van het leven zit. Door het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden konden ze de zorg niet op zich nemen. “Er zijn vaak wel andere organisaties die dat dan kunnen doen, maar wij hadden het liever zelf willen doen”, aldus Ploeg.

Greta Thiele (61), eveneens wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Utrecht, herkent die situatie. “We moeten nu soms zorg weigeren, omdat we helemaal vol zitten. Dan moeten we onderhandelen met andere organisaties om te zorgen dat iemand toch zorg krijgt.”

Actie

Daarom heeft Buurtzorg Utrecht een actie georganiseerd. Op donderdagmiddag gingen ze de straat op om mensen te enthousiasmeren voor het werk. Met attributen als krukken en rolstoelen maakten zij een tocht van de Van Asch van Wijckskade naar het Domplein. Onderweg vertellen zij geïnteresseerden over het werken in de buurtzorg.

Veranderend werk

Het werk dat Thiele doet als wijkverpleegkundige houdt onder andere in dat zij cliënten helpt met wassen, aankleden en het verzorgen van wonden. Daarnaast helpt ze ook mensen die chronisch ziek zijn, of mensen die in de laatste fase van hun leven zitten.

Dat doet Thiele nu al 10 jaar. Door de jaren heen heeft ze de zorg zien veranderen. “De zorg wordt complexer”, legt Thiele uit. “Mensen moeten langer thuis blijven dan vroeger. Mensen leven ook langer en hebben daardoor uiteindelijk ook meer kans op aandoeningen en ook chronische aandoeningen.”

Oplossing

Op dit moment zijn er gewoon niet genoeg mensen in de zorg om voor deze cliënten te kunnen zorgen. “Met name in de randstad is het echt vissen in een lege vijver”, aldus Thiele. “Bovendien hebben veel zorgopleidingen nog steeds een studentenstop, omdat er niet genoeg stagebegeleiders zijn om leerlingen te begeleiden. Het is echt een vicieuze cirkel.”

De oplossing ligt volgens Thea Ploeg in het anders organiseren van de zorg. “We kunnen iedereen gebruiken. Mensen met een andere achtergrond dan zorg kunnen via een zij-instroomroute een opleiding volgen. Senioren die zeggen: ‘ik heb nog wel tijd over’ zijn van harte welkom om te komen helpen als vrijwilliger. Voor studenten zijn er ook bijbanen waarbij ze met een korte training aan de slag kunnen in de buurtzorg. Echt bijna iedereen is welkom.”

Greta Thiele hoopt met de actie vandaag nieuwe collega’s te vinden. “Het is een hoop werk om mensen op te leiden, maar het is vooral ook erg leuk”, vertelt ze enthousiast. “Ik hoop vandaag mensen te vinden die gewoon zin hebben in het werk.”

Greta Thiele (rechts) voert samen met één van haar collega’s actie

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).