Cao-akkoord voor gemeentepersoneel; nieuwe stakingen voorlopig van de baan Cao-akkoord voor gemeentepersoneel; nieuwe stakingen voorlopig van de baan

Cao-akkoord voor gemeentepersoneel; nieuwe stakingen voorlopig van de baan

Cao-akkoord voor gemeentepersoneel; nieuwe stakingen voorlopig van de baan
Foto's: Robert Oosterbroek
De vakbonden CNV en FNV en werkgeversorganisaties VNG en WSGO zijn het eens over een nieuwe cao. Dit betekent dat de eerder aangekondigde stakingen zijn opgeschort. Eerder deze maand legden de vuilnismannen en -vrouwen in Utrecht nog zeven dagen hun werk neer om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

De vakbonden CNV en FNV en werkgeversorganisaties VNG en WSGO zijn het eens over een nieuwe cao. Dit betekent dat de eerder aangekondigde stakingen zijn opgeschort. Eerder deze maand legden de vuilnismannen en -vrouwen in Utrecht nog zeven dagen hun werk neer om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

De nieuwe cao geldt voor 190.000 medewerkers van Nederlandse gemeenten en gaat met terugwerkende kracht in per 2 januari. De afspraken lopen tot 1 januari 2024.

Op verschillende plekken in Nederland legden de medewerkers van de vuilnisophaaldiensten en handhavers afgelopen weken het werk neer. Zij staakten voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Zo haalden de Utrechtse vuilnismannen tussen 31 januari en 6 februari geen afval op. Daarnaast waren honderden vuilnismannen- en vrouwen op 15 februari aanwezig bij de landelijke staking op het Jaarbeursplein in Utrecht. 

Nieuwe cao 

Volgens vakbond FNV krijgen medewerkers van gemeenten een loonsverhoging van bijna 16 procent, aflopend naar de hoogste schalen. Gemiddeld is dat een loonsverhoging van 9,1 procent voor alle werknemers. Verder krijgen ambtenaren vanaf dit jaar een extra verlofdag en is 5 mei (Bevrijdingsdag) vanaf 2024 een vaste vrije dag. Ook krijgen ambtenaren die thuiswerken een vergoeding van drie euro per dag. 

“Dankzij dit principeakkoord krijgen de werknemers in de laagste schalen een forse loonsverhoging, die zij hard nodig hebben om rond te komen in deze voor hen financieel zware tijden”, aldus Marieke Manschot van FNV. Het principeakkoord wordt voorgelegd aan de leden van de vakbonden, die erover mogen stemmen. 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. walter

  Gefeliciteerd stadsreinigers,jullie verdienen het!

 2. Jeroen

  Mooi zo, en wat mij betreft niet anders dan verdiend.

 3. Koel Hoofd

  Gefeliciteerd voor de stadsreinigers en handhavers, die verdienen het.
  Dat dan ook gelijk weer de hogere regionen (die met parttime banen meer dan het dubbele verdienen en niet eens doorhebben dat er inflatie is) moeten meeliften lijkt niet echt fair. Dat houdt de loonkloof eerder in stand in plaats van het te verkleinen.

 4. Scherpschutter

  Oh! Peanuts! 190.000 medewerkers die er pakweg 400 Euro de neus bijkrijgen per maand; dat kost de belastingbetaler dus ‘slechts’ 76 miljoen Euro extra per maand en dus ‘maar’ 912.000.00 miljoen Euro extra per jaar. Miljardje meer of minder…Waar hebben we het over?

  Reaguurders Jeroen en Walter hierboven zou deze “welverdiende” salarisverhoging voor ambtenaren graag even willen pinnen om dit af te rekenen. Iemand moet de rekening oppakken tenslotte.

 5. Herman1963

  @Scherpschutter: je laat jezelf weer van je beste kant zien. De mensen van de reinigingsdienst krijgen er wat bij en welverdiend want zij horen tot de laagstbetaalden, en jij reageert weer met zo’n ongenuanceerde reactie. Zwaar werk en slecht betaald; werk wat jij en vele anderen niet willen of kunnen doen. Maar ook belangrijk werk waar iedereen van profiteert. Je zou wat meer respect mogen tonen. Schaam je, verwend kreng!

 6. Klaasjan

  @Scherpschutter
  Voor dat “oppakken van de rekening” hebben we een regering en twee kamers en… een belastingdienst en een heleboel belastingbetalers.
  In uw blinde haast hebt u een flink aantal nullen teveel opgeschreven.

 7. Scherpschutter

  @Herman1963

  Correctie. Iedere gemeenteambtenaar (alle 190.000!) krijgen er een enorme salarisverhoging bij. Bovendien gaan ze nota bene óók nog eens minder arbeid leveren voor dat geld.

  De genoemde miljard(!) aan extra kosten per jaar(!) voor mínder service moeten door iemand worden betaalt, en dat is uiteraard weer de belastingbetaler….Laten veel van die belastingbetalers het nu zelf al heel erg moeilijk hebben.

  Een overheid die in dienst staat van haar bevolking geeft haar eigen medewerkers uiteraard niet zulke belachelijk hoge salarisverhogingen (de hoogste ooit!), laat staan in een tijd dat de belastingbetaler het moeilijk heeft. Een overheid die in dienst staat van haar bevolking, snijdt uiteraard juist driest in haar eigen vet op het moment dat de bevolking het lastig heeft, in plaats van dus nóg meer van de toch al uitgemergelde bevolking te zuigen.

  Hey is abject en ronduit schaamteloos gegraai over de rug van de belastingbetaler.

  @Klaasjan

  De enigen die deze rekening oppakken zijn belastingbetalers. Een overheid heeft geen stuiver ‘eigen’ geld. Iedere Euro die ze uitgeeft, is een Euro die uit de zak van een belastingbetaler is geroofd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).