Catalaanse protesten op Domplein | De Utrechtse Internet Courant Catalaanse protesten op Domplein | De Utrechtse Internet Courant

Catalaanse protesten op Domplein

Catalaanse protesten op Domplein
Gisteren waren er op het Domplein zo’n tachtig mensen op de been om te protesteren voor een onafhankelijk Catalonië. Aanleiding was de arrestatie van twee vooraanstaande activisten van de onafhankelijkheidsbeweging. Het protest werd georganiseerd door de Nederlandse afdeling van de Nationale Assemblee van Catalonië (ANC Nederland). De bijeenkomst verliep rustig en werd afgesloten met een traditionele dans in een kring.

Gisteren waren er op het Domplein zo’n tachtig mensen op de been om te protesteren voor een onafhankelijk Catalonië. Aanleiding was de arrestatie van twee vooraanstaande activisten van de onafhankelijkheidsbeweging. Het protest werd georganiseerd door de Nederlandse afdeling van de Nationale Assemblee van Catalonië (ANC Nederland). De bijeenkomst verliep rustig en werd afgesloten met een traditionele dans in een kring.

De Spaanse regering wil Catalonië onder bestuur van Madrid brengen. Premier Rajoy heeft dat gisteren bekend gemaakt. Hij heeft de Spaanse senaat gevraagd regiopresident Puigdemont en dienst regering af te zetten. Het Catalaanse parlement zou dan nog wel blijven functioneren, maar krijgt minder rechten.
Honderdduizenden aanhangers van de Catalaanse afscheidingsbeweging zijn zaterdag de straat opgegaan in Barcelona. Ze demonstreerden tegen de arrestatie van de twee separatistische leiders en tegen het ingrijpen van Spanje. De lokale politie schat dat zo’n 450.000 mensen zich hebben aangesloten bij de manifestatie.

De demonstranten op het Domplein.

12 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Als Catalonië kan aantonen dat ze zichzelf prima kan bedruipen? Prima! Dan krijgen ze van mij mijn zegen. Catalonië is m.i. een wingewest van Spanje en dat, tegen beter weten in blijven koloniseren, is gewoon een ongezonde situatie en dat ze zelf willen beschikken over hun eigen uitgaven en inkomsten lijkt mij vrij logisch.

 2. Ben

  Er is een reden dat gebieden zich niet zomaar onafhankelijk kunnen verklaren van een land. Er zijn internationale afspraken over. Maar sinds Kosovo zijn er blijkbaar toch mogelijkheden.

 3. Wim Vreeswijk

  Als, dichter bij huis, Friesland en de FNP zelfstandig zouden willen worden en in hun eigen onderhoud kan voorzien met olie- en gasboringen in de Waddenzee mogen ze van mij financieel zelfstandig worden. Vrijheid blijheid. Hetzelfde geldt voor vele andere Europese regio’s.

 4. WvR

  @Ben: Dat is omdat de onafhankelijkheid van Kosovo door de EU & NATO *wel* gewenst was. En dan wordt er over een afscheidinkje in eens niet meer zo moeilijk gedaan, en struikelen politici over elkaar heen om voor de camera hun steun voor het nieuwe aspirant land uit te spreken, In het geval Catalonie durft geen enkele niet-Spaanse politicus zich aan een uitspraak te wagen.

  Anyway:
  Als ze onafhankelijk willen zijn: Succes, maar ik denk dat het een vergissing is. Landje spelen is leuker dan landje zijn denk ik. Geen enkel verdrag, geen lid van de EU (veto Spanje), geen lid van de NAVO (veto Spanje), geen handelsverdrag met de EU (veto Spanje), of met welk land dan ook….Ik denk dat menig bedrijf zal overwegen het hoofdkantoor naar Spanje te verhuizen.

  We gaan het zien.

 5. Willem

  Grootspraak @wim vreeswijk!
  Makkelijk praten als het Friesland betreft, maar wat als het Zuid- of Noord-Holland betreft?
  Vind je het dan ook prima…? Geloof ik niks van.

 6. Dom en dommer

  @Willem, @Wim Vreeswijk:

  Of Utrecht, om de vergelijking even lokaal te maken? Grofweg de helft van de Catalanen is helemaal niet voor een zelfstandige staat (wisselende percentages, zie de almachtige bron Wikipedia onder Catalan Independence), maar die Spaans/Catalaanse burgers hebben straks geen Spaans én geen EU-paspoort meer door een stel volksophitsers. Als Henk Westbroek, Wim Vreeswijk en Scherpschutter samen een halfgaar in elkaar geknutseld referendumpje organiseren en daar 51% halen lijkt het me ook niet dat we dat moeten laten gebeuren.

 7. Wim Vreeswijk

  Bij alle regio’s in Europa die kunnen aantonen dat ze op eigen kracht, budgettair neutraal en zonder externe subsidies zelfstandig kunnen draaien krijgen van mij (wie ben ik overigens?) alle vrijheid van handelen en regeren, wars van elke vorm van despotisme en onderdrukking door derden en buitenstaanders!

 8. Wim Vreeswijk

  Dat is eenvoudig te verklaren. Zuid-Holland en haar burgers hebben zich never nooit gemeld in hun wens om zelfstandigheid. De opmerking van Ben vind ik overigens heel relevant, want toen de enclave Kosovo onder de onderdrukking van Servië uit wilde, kregen ze onderhand steun van de hele wereld en een andere regio, zoals Catalonië, zou dit niet mogen van Madrid? Dit lijkt mij niet met elkaar te rijmen !

 9. Cico

  Wat Dom dommer zegt: dat referendum is absoluut niet representatief. Volksmennerij vermomd als democratisch middel. Reactie van Madrid was daarentegen ook weer overgevoelig.

 10. Wim Vreeswijk

  @Cico: De reactie van Madrid was inderdaad overgevoelig en volstrekt buitensporig om maar liefst ruim 800 burgers het ziekenhuis in te rammen. Het hele probleem is dat Catalonië een grote netto betaler is aan Madid met jaarlijks 17 miljard en daar wil Catalonië liever besteden voor het welzijn van de eigen bevolking. Madrid is bang dat ze bij zelfstandigheid van Catalonië deze melkkoe gaat kwijtraken en daarom zo idioot reageert.

 11. Co Sovo

  Wim, Kosovo stapte uit een land dat zelf nog geen 20 jaar (weer) zelfstandig was, net als de andere staten in de regio. Daarbij, zowat de hele wereld steunde Kosovo? Van de vier grootste landen in de wereld hebben er 3 Kosovo nooit erkend, en van alle VN-leden nu na bijna 10 jaar nog slechts 58%. In de EU zelf zijn er nog 5 landen die het niet erkennen (waaronder Spanje), waardoor EU-lidmaatschap niet snel zal gebeuren. Als het met Catalonie net zo afloopt wordt dat ‘zelf bedruipen’ van je nog een probleem.

 12. utrechtse jantje

  Ik wil alleen maar opmerken , dat als Catalonié … Zich afscheidt van Spanje , de FC. Barcelona …ook niet meer aan de spaanse competitie kan meedoen … Verder denk ik , dat alles zo doorgaat …Er alleen maar verliezers zullen zijn …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).