Catharijnesingel in Utrecht is uit 326 inzendingen gekozen als winnaar van belangrijke Europese prijs Catharijnesingel in Utrecht is uit 326 inzendingen gekozen als winnaar van belangrijke Europese prijs

Catharijnesingel in Utrecht is uit 326 inzendingen gekozen als winnaar van belangrijke Europese prijs

Catharijnesingel in Utrecht is uit 326 inzendingen gekozen als winnaar van belangrijke Europese prijs
Foto: Stijn Poelstra
Het project Catharijnesingel heeft de European prize for urban public space 2022 gewonnen. Uit 35 landen werden 326 projecten ingezonden. Een internationale jury koos daaruit de Catharijnesingel als winnaar.

Het project Catharijnesingel heeft de European prize for urban public space 2022 gewonnen. Uit 35 landen werden 326 projecten ingezonden. Een internationale jury koos daaruit de Catharijnesingel als winnaar.

De European prize for urban public space 2022 is een prijs van het Centre of Contemporary Culture of Barcelona. De wordt elke twee jaar uitgereikt aan ingrepen in het landschap ‘die de stedelijke openbare ruimte herstellen en verbeteren’. OKRA Landschapsarchitecten gaf de Catharijnesingel vorm en zond het project ook in voor de prijs.

Het verhaal is inmiddels bekend: de Catharijnesingel werd in de jaren 70 gedempt om er een autoweg aan te kunnen leggen. Die ingreep werd jaren later als fout gezien, waarop de gemeente besloot de singel weer in ere te herstellen. Inmiddels is de singel weer helemaal rond.

Stedelijke transformatie

De jury van de prijs concludeert dat ‘de Catharijnesingel een modelproject is geworden voor stedelijke transformatie waarmee een leefbare en klimaatbestendige toekomst voor de stad wordt veiliggesteld’.

Wethouder Eelco Eerenberg noemt de prijs ‘een prachtige erkenning voor onze geliefde singel’. “Deze prijs toont weer eens aan hoe bijzonder het is dat al die betrokken Utrechters die zich jarenlang hard hebben gemaakt voor het herstel van de singel. En het is ook een erkenning voor al die professionals, waaronder OKRA landschapsarchitecten, die lef hebben getoond door de fout uit het verleden te transformeren tot een gebied waar allerlei stedelijke functies natuurlijk door groen en water worden verbonden.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Mooi hoor, zo’n prijs voor ‘ingrepen in het landschap die de stedelijke openbare ruimte herstellen en verbeteren’. Kennelijk speelt het voor die ‘internationale jury’ geen enkele rol dat in Utrecht de herplant van gekapte bomen stelselmatig worden vergeten. Terwijl dat toch van veel groter belang is voor die ‘leefbare en klimaatbestendige toekomst’ dan een beetje meer singelwater.

 2. Bill

  Fijn dat een internationale jury met een objectieve kijk er toch wat positiever over is dan alle negatieve reaguurders op DUIC. Het is een mooi project en we mogen er als Utrecht trots op zijn.

 3. Leon

  Terecht natuurlijk.

 4. Ton

  Weer iets waar een kleine grote stad terecht trots op kan zijn.

 5. de hovenier

  Applaus voor de mannen die er weer een mooi groen park van hebben gemaakt.
  gebak is vast onderweg!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).