Catharijnesingel in Utrecht is een van de vijf finalisten voor de European Public Space Prize 2022 Catharijnesingel in Utrecht is een van de vijf finalisten voor de European Public Space Prize 2022

Catharijnesingel in Utrecht is een van de vijf finalisten voor de European Public Space Prize 2022

Catharijnesingel in Utrecht is een van de vijf finalisten voor de European Public Space Prize 2022
Foto's: Stijn Poelstra
De herinrichting van de Catharijnesingel in Utrecht door landschapsarchitect OKRA zit bij de vijf finalisten voor de European Public Space Prize 2022. Dat heeft het Centre of Contemporary Culture of Barcelona bekendgemaakt. De Catharijnesingel is de enige Nederlandse inzending op de shortlist.

De herinrichting van de Catharijnesingel in Utrecht door landschapsarchitect OKRA zit bij de vijf finalisten voor de European Public Space Prize 2022. Dat heeft het Centre of Contemporary Culture of Barcelona bekendgemaakt. De Catharijnesingel is de enige Nederlandse inzending op de shortlist.

Met de selectie op de shortlist maakt het project kans op een tweejaarlijkse prijs voor ingrepen in het landschap in de openbare ruimte van de stad. Uit 326 inzendingen vanuit heel Europa belandden 25 projecten in de voorselectie, waaronder ook het Spoorpark in Tilburg. Nu is de Catharijnesingel het enige Nederlandse project dat nog over is als een van de kanshebbers. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

“Dit project geldt als het sluitstuk van het herstel van de Utrechtse stadssingel”, schrijft landschapsarchitect OKRA. “Hiermee is niet alleen de controversiële transformatie van ruim 50 jaar geleden tot stadssnelweg ongedaan gemaakt, maar zijn ook nieuwe oplossingen geïntroduceerd om de singel extra kwaliteit te geven op het gebied van verblijfskwaliteit, beloopbaarheid, natuur-inclusiviteit en klimaatadaptatie.”

De herinrichting onder en rond de A8 in Zaanstad hoort bij een van de eerdere winnaars van de prijs. Ook de herontwikkeling van het havengebied in Marseille en het nieuwe operagebouw van Oslo vielen eerder in de prijzen. In november wordt bekend wie de European Public Space Prize van dit jaar gaat winnen.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Toch leuk om te merken dat dit soort projecten, buiten de DUIC reaguurders om, wel daadwerkelijk gewaardeerd en geprezen worden. Hulde aan het stadsbestuur!

  2. Confusius

    Je sloopt iets voor teringveel geld, komt er al binnen de 15 jaar achter dat je echt de domste keus ever gemaak hebt en moet het voor heel veel geld weer herstellen en krijgt er dan een prijs voor.

    @ Bill, sorry hoor, maar dat is toch echt niet zeuren om het zeuren hoor en hiermee ben ik ook geen reaguurder.

    Overigens zijn dat prijsjes die op basis van inzending door ambtenaren verdeeld worden. De ambtenaren moeten maar net weten van de prijsvraag en de gemeente Utrecht is fanatiek alles wat ze doen aan het insturen naar prijsvragen, vaak georganiseerd door collega ambtenaren. Je zit dan vrijwel altijd bij de selectie en dan kan je weer zeggen als stad dat je “genomineerd” bent.

  3. Wilma

    Trots

  4. Zuilen030

    De grootste winst is behaald toen dat houten, drijvende gevaarte is verwijderd.

  5. Massegast

    @Bill — Ja, toch nog wat zuurs. Het blijft aan mij knagen dat velen in de jaren 60 tegen de demping waren en nooit de erkenning daarvoor gekregen hebben. Ze gingen niet met hun tijd mee. Ze waren tegen de glorende toekomst met iedereen een milieuvervuilende stikstofauto voor de deur. Mocht het Catharijnesingelproject winnen dan dient de prijs naar de actievoerders van toen te gaan en niet naar het stadsbestuur. Datzelfde stadsbestuur heeft ooit met droge ogen die singel gedempt. En dan nu een prijs in ontvangst nemen? Een gotspe!

  6. Joris

    @confusius Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedraaid. O, wacht…

  7. Herman

    Terecht, onze stad is weer stuk mooier geworden. Heerlijk wandelgebied pal naast de moderne en oude binnenstad.

  8. Bill

    Dus als je als bestuur niks doet is het niet goed maar als je het herstelt mag je daar ook geen waardering voor ontvangen, duidelijk.

    Daarnaast lijkt het me vrij helder dat het huidige bestuur niet hetzelfde bestuur is dat in de jaren ’60 deze keuzes heeft gemaakt.

  9. Anne Marie ten Berge

    @ Bill, wat bedoelt u met ‘het stadsbestuur?’ De gemeenteraad is namelijk de baas in de stad. Het college van B&W doet het dagelijks bestuur. ORKA is een zakenparter van de Gemeente.
    De reacties van Confusius en Massegast zijn mij uit het hart en uit het verstand gegrepen. Waarom? Omdat Utrecht kennelijk vanaf de jaren ’50 vorige eeuw erg dom en verkwistend bestuurd wordt als het om onze middeleeuwse Singels, (buitengrachten), haar parken en de binnengrachten gaat. Om van andere opgeruimde objecten die volgens de raad in de weg stonden, nog maar niet te spreken.

  10. Wim

    @Massagast.
    Dat stadsbestuur van toen is allang dood en begraven .
    Het is nu door een nieuw stadsbestuur en bijbehorende ambtenaar tot stand gekomen . Dus wat zeur je nu.

  11. Wies

    Mooi, en terecht! Zonde om op zo’n plek een snelweg te hebben. Snelwegen zijn er al genoeg, mooie leefbare steden met weinig verkeer niet. Als je steden in andere landen hebt ervaren, merk je al gauw dat onze autoluwe steden niet vanzelfsprekend zijn. De nieuw vormgegeven Catharijnesingel is ook al een prettige(r) plek. Blijf het kruispunt met de brug alleen wel spannend vinden als de spitsdrukte straks terug is…

  12. Wim

    Quote van de eeuw: “dat is toch echt niet zeuren om het zeuren hoor en hiermee ben ik ook geen reaguurder”, zegt een van de grootste reaguurders van dit forum.

  13. Bill

    @Anne Marie, dus het punt is…dat het goed is dat er geprobeerd wordt om de schade uit eind vorige eeuw te herstellen? Je zou zelfs kunnen stellen dat je dit zou kunnen prijzen. Prijzen…met een prijs misschien?

  14. Massegast

    @Wim — Technisch gezien heb je natuurlijk gelijk. Het stadsbestuur wordt nu door anderen bevolkt, maar is wel de ‘erfgenaam’ van het toenmalige stadsbestuur. Kijk, je moet goed begrijpen dat de nijd – bij mij en vele anderen in Utrecht – over de singeldemping nooit verdwenen is. De tijd heelt niet alle wonden als een stadsbestuur zo lijnrecht tegen diepe gevoelens van de bevolking in handelt. Ik zie het in Amsterdam al gebeuren: vanwege de toeristische drukte gaan we de Herengracht dempen. Laat je fantasie maar de vrije loop.

  15. Anne Marie ten Berge

    @ Bill, NEE dat is het punt niet. Schade aan de stadsgrachten kunnen niet hersteld worden. Wat weg, is weg.
    En @ Wim, Dat stadsbesturen op enig moment overlijden is te verwachten. maar daardoor zijn de misleidende veranderingsdweepzucht van de opvolgende politici nag niet uitgestorven. In 2002 hebben de inwoners in een enquete in meerderheid gestemd dat de groene singel moest blijven en dat er geen hoogbouw zou komen. Neem van mij aan dat van die politici die in 2002 niet naar ons geluisterd hebben, het gros nog in leven is.

  16. Hans

    De singelstructuur is hersteld. Het is een juweeltje. Soit.

  17. Confusius

    @Wim

    Nee hoor, eerder een anti-reaguurder.

    Ik ben geen onderdeel van een trollenleger, heb geen zeer rechtse sympathiën, probeer mensen niet te manipuleren, heb geen dubbele agenda, verpak mijn mening duidelijk als mening en niet als zogenaamd feit, etc..

    Dus nee, onjuist wat u daar zegt 🙂🙂🙂🙂

  18. Herman

    @Wim, soms mis ik de “like”, knop. Die zou je anders krijgen.

  19. Liza

    @ “Herman: (Wim)

    Wat een bijzonder toevoegende tekst weer.

  20. Koel Hoofd

    Die prijs wordt uitgedeeld op basis van tekst en foto’s, heel misschien een live bezoekje van de juryleden? Dus wat zien ze dan op die foto’s?
    Op deze foto’s:
    Waar vroeger een park was met bomen en oprit Karel V, is nu water, een paar miezerige jonge boompjes met op de achtergrond een foeilijk hotel met glazen muur (totale verspilling van ruimte) over het water. De rest van de singel is nog steeds hetzelfde met dezelfde bomen, zelfde bebouwing en in de andere blikrichting dezelfde brug, alleen is die steiger nu beter toegankelijk door de kade.
    Hoezo is dat een nominatie voor een prijs waard?
    Het echt mooie gedeelte ligt er pas een paar honderd jaar…

  21. Jaco

    @ koel hoofd

    Zucht.

  22. Herman

    @Koel Hoofd, alsjeblieft verlaat je zolderkamertje en ga kijken!

    Probeer te bedenken hoe het was en kijk hoe her is.
    Dan zou je niet van die vreemde teksten, die volledig de plank misslaan plaatsen.

  23. Henk

    @ Herman

    Toch wel fijn, zo’n bedankje van Liza, het alter ego van veelreaguurder confusius 😉😆

  24. Liza

    @ Henk/ Willem/ Herman etcteraetcetera

    Wordt nog lastig om bij te houden allemaal…..pffff

  25. Katja

    Jammer is alleen dat dinosaurusei in de singel, ook wel Poortgebouw genoemd. Op de foto’s is het behendig aan het zicht onttrokken. Slopen die hap. Totaal zinloos ding.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).