CDA kritisch over plannen stadsbioscoop De Kade | De Utrechtse Internet Courant CDA kritisch over plannen stadsbioscoop De Kade | De Utrechtse Internet Courant

CDA kritisch over plannen stadsbioscoop De Kade

CDA kritisch over plannen stadsbioscoop De Kade
Het CDA heeft kritisch gereageerd op de plannen voor de ‘stadsbioscoop De Kade’. De gemeente wil een bioscoop realiseren waar onder andere ’t Hoogt en het Nederlands Filmfestival (NFF) een plaats krijgen. Volgens het CDA subsidieert de gemeente hiermee een toekomstig overschot aan bioscoopstoelen.

Het CDA heeft kritisch gereageerd op de plannen voor de ‘stadsbioscoop De Kade’. De gemeente wil een bioscoop realiseren waar onder andere ’t Hoogt en het Nederlands Filmfestival (NFF) een plaats krijgen. Volgens het CDA subsidieert de gemeente hiermee een toekomstig overschot aan bioscoopstoelen.

Het CDA stelt de vraag waarom de gemeente zich hiermee bemoeit als er ook ondernemers zijn met plannen in dit filmsegment. Raadslid Bert-Jan Brussaard (CDA): “We hebben twijfels bij de vraag- en aanbodcijfers en het plan is te sterk afhankelijk van subsidies. De cijfers geven aan dat er vooral een tekort aan ‘mainstream’ bioscoopstoelen is. Dus niet in het ‘Arthouse’ segment.”

Het aantal bioscoopstoelen in Utrecht neemt in de komende twee jaar flink toe. Onder andere met de bouw van de nieuwe bioscoop bij de jaarbeurs. “Ook voor het segment waar ‘De Kade’ zich bevindt, de ‘Arthouse’-film, zijn in Utrecht het Springhaver Theater en Louis Hartlooper Complex.”

Risico gemeente

Ook zijn er plannen van een ondernemer om de City-bioscoop aan de Voorstraat te herontwikkelen binnen dit segment. Brussaard (CDA): “Als een ondernemer met eigen investering een dergelijke bioscoop wil ontwikkelen, waarom gaan we dan als gemeente risico nemen?”

Het Nederlands Film Festival, de HKU en ’t Hoogt zullen onder andere intrek moeten nemen in De Kade. ’t Hoogt en het NFF zijn gesubsidieerde instellingen, deze twee zijn samen goed voor jaarlijks €800.000 subsidie. Brussaard reageert: “Wanneer de financiële situatie van ’t Hoogt al zwak is, moeten zij dan een grotere broek aantrekken? Voor je het weet moeten we als gemeente weer de portemonnee trekken, dat is de laatste tijd al vaker gebeurd.”

10 Reacties

Reageren
 1. Bahco

  Het plan gaat niet over de Westerkade maar over de aansluiting van de Catharijnekade en de Nieuwe Kade, en over de parkeergarage Paardenveld.

 2. Fredy de Vries

  Het wordt tijd dat de landelijke en regionale pers ‘s een uitgebreid artikel besteedt aan de weloverwogen en tot in de finesses uitgewerkte plannen van Jos Stelling met betrekking tot de ontwikkeling van de oude City Bioscoop tot een Arthouse complex, die de hele oostelijke binnenstad een geweldige boost geeft. Stelling maakt in zijn rapportages tevens met niet mis te verstane cijfers duidelijk dat er met de ontwikkeling van de Kade een overkill aan bioscoopstoelen ontstaat, ook met name in de Arthouse sector. Met eigen middelen wil Stelling van het oude City een bioscoop maken, die de gehele programmering van het noodlijdende ‘t Hoogt kan overnemen, zonder dat daarvoor maar één Euro subsidiegeld nodig is. Die vierhonderd- tot vijfhonderdduizend Euro die ‘t Hoogt opslokt kan dan voor andere culturele zaken gebruikt worden.
  Dus, journalisten, op naar Stelling!!

 3. Antimonopolie antipoetinisme

  Langzamerhand begint het er op te lijken dat Jos Stelling een monopolie wil hebben op het vertonen van niet-mainstream films en tegelijkertijd doet voorkomen dat hij ondernemer is en de markt zijn werk laat doen. Jos wil gewoon alle programmering van films regelen en ook de subsidies die daarbij horen ontvangen. Kleine reminder: LHC en Springhaver krijgen jaarlijks subsidie! En de aankoop LHC kostte Jos maar 1 Euro …… Ophouden met dat huilie huilie en ruimte geven aan ander initiatieven, vooral omdat niet 1 persoon/organisatie mag bepalen welke films we mogen zien!

 4. Jozef

  Subsidie? 1 euro het pand gekocht? Denk dat we iemand zijn huiswerk niet goed heeft gedaan.

 5. jos stelling

  Erg geestige bijdrage van “antimonopolie antipoetinisme” aan de discussie. Geheel in de geest van Poetin.cs. doen de makkelijk te controleren feiten er niet meer toe (“internet-poep”)..

 6. Toine Goossens

  @ anonieme anti, of hoe u zich ook presenteert.

  Met uw reactie vervuilt u de journalistieke kwaliteit van DUIC, en neemt u mij als lezer niet serieus. Transparantie en het onderbouwen van standpunten lijkt niet aan u besteed.

  De subsidie die u noemt betreft de aanbodsubsidie op het vertonen van subsidiabele films. Iedere bioscoop exploitant in Nederland ontvangt deze subsidie. U vindt deze subsidie ook terug in de jaarrekening van ´t Hoogt.

  Uw andere kennis zal ook wel van geen waarde zijn.

 7. Joost

  Filmhuizen horen midden in het oude centrum, tussen de horeca, niet op het Paardenveld.

 8. marc

  weer een geld opsleurpend project , hebben ze dan niks geleerd van het nieuw gebouwde muziekcentrum? dat duurt minimaal 100 jaar eerdat de bouwkosten eruit zijn ! aan de verkoop van concertkaartjes word niets aan verdient ze moeten de winst uit de drankomzet halen….duh! en dan willen ze nu een 2e megabioscoop bouwen? wat op voorhand nooit rendabel zalwezen , hoe impie moet je wezen om dit te bedenken hee?

 9. fredy

  De afzender, die zich hoogdravend ‘antimonopolie enz’ noemt, laat met zijn bijdrage weten absoluut niet gehinderd te zijn door ook maar de geringste kennis van feiten. Zijn diarree van domheid is een belediging voor de menselijke intelligentie.

 10. Antimonopolie antipoetinisme

  Eens temeer blijkt dat sentiment, naiviteit en subjectiviteit de boventoon voeren in deze discussie. Dat doet Jos goed. Zoals hij meer goed doet. Jammer dat mensen de zaak niet kunnen scheiden van de persoon. Feiten worden niet gechecked of weerlegd. “De Kade” is zonder subsidie. LHC is met! En LHC is voor 1 € aangekocht. Als je je beroept op ondernemerschap, wees dan ondernemer en laat de markt bepalen wie gelijk heeft ipv huilie huilie doen in media en gemeenteraad om monopolie op programmering en markt te krijgen. En gebruik van de woorden #internet-poep en #diarree … dat zegt genoeg. Hoe geloofwaardig is een scheldende bron? (“belediging van de menselijke intelligentie” haha #leerspellen)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).