Celstraf, geldboete en vrijspraak geëist tegen krakers van panden aan Burgemeester Reigerstraat Celstraf, geldboete en vrijspraak geëist tegen krakers van panden aan Burgemeester Reigerstraat

Celstraf, geldboete en vrijspraak geëist tegen krakers van panden aan Burgemeester Reigerstraat

Celstraf, geldboete en vrijspraak geëist tegen krakers van panden aan Burgemeester Reigerstraat
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag verschillende straffen geëist tegen personen die verdacht worden van het kraken van panden aan de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. De eisen variëren van vrijspraak tot gevangenisstraffen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag verschillende straffen geëist tegen personen die verdacht worden van het kraken van panden aan de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. De eisen variëren van vrijspraak tot gevangenisstraffen.

Op dinsdag 1 oktober 2019 arresteerde de politie 21 mensen bij de ontruiming van verschillende panden aan de Burgemeester Reigerstraat. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de krakers uit de gebouwen te halen.

In totaal zijn er 21 verdachten in de zaak. Het OM acht bewezen dat vijftien personen zich schuldig hebben gemaakt aan ‘kraken in vereniging’. Aan acht van deze verdachten is een boete van 500 euro of tien dagen vervangende hechtenis geëist. Zij hebben allemaal een blanco strafblad.

Celstraf

Tegen degenen die in het verleden al een keer zijn veroordeeld voor een vergelijkbaar vergrijp is een hechtenis van tien dagen cel met aftrek van het voorarrest geëist.

Daarnaast zijn er nog zes verdachten die zich volgens het OM niet schuldig hebben gemaakt aan kraken. Zij bevonden zich tijdens het incident niet in de panden, maar buiten op straat.

De panden aan de Burgemeester Reigerstraat 48-53 staan al geruime tijd leeg en werden ook al eerder gekraakt. Op 1 oktober van dit jaar werd er nog door krakers een spandoek aan de gevel gehangen.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Leegstand agv van een ondoorzichtige vergunningverlening.

  Wie is daar verantwoordelijk voor?

 2. Joepie

  Gaat de eigenaar van de panden nu ook beboet of veroordeeld worden?

  1 van de redenen waarom er een wet “kraken EN leegstand” kwam, mede onder invloed van lobbywerk van vastgoedeigenaren en een compromis met de politiek, was dat bewuste langdurige leegstand aangepakt zou worden, om zodoende het kraken overbodig te maken.

  Nu wordt er alleen maar aan 1 kant opgetreden.

 3. Koel Hoofd

  @HArry,
  Om met de woorden van Bono te spreken: throw a rock in the air and you’ll someone guilty?

 4. Dave

  Ook al staat het leeg en doe je er niks mee, blijf met je fikken van andermans spullen af.

 5. BdV

  Het gaat hoe dan ook niet heel erg goed met deze panden. Dat trekt de aandacht van de krakers en daar vestigen zij vervolgens met deze actie de aandacht op. Strafbaar, tsja.

 6. Uuutje

  @ Dave

  Fatsoenlijke woomruimte laat je niet leegstaan om er zelf beter van te worden. Wonen is een primaiere levensbehoefte en een recht.

 7. Kees Truijens

  Kraken van een leegstaand pand is vaak de redding ervan. Voorbeeld: Krommenieuwegracht 43. https://nl.wikipedia.org/wiki/Truttige_Tuyl

 8. G.H.

  Een ontslag van rechtsvervolging zou m.i. een mooie uitspraak zijn.
  Dat is geen vrijspraak, maar wel een streep door de strafbaarheid van het ten laste gelegde.
  Aangezien deze historische panden, als ze het overleven, dat volledig aan de krakers te danken hebben.

 9. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat woonruimte te waardevol is voor speculatie. Huisjesmelkers zijn criminelen.

 10. De ex-bankier

  Speculanten voor burgerrechten, heh

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).