Celstraffen tot vier jaar geëist tegen drie mannen voor mensenhandel en seksuele uitbuiting in Utrechts pand Celstraffen tot vier jaar geëist tegen drie mannen voor mensenhandel en seksuele uitbuiting in Utrechts pand

Celstraffen tot vier jaar geëist tegen drie mannen voor mensenhandel en seksuele uitbuiting in Utrechts pand

Celstraffen tot vier jaar geëist tegen drie mannen voor mensenhandel en seksuele uitbuiting in Utrechts pand
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot vier jaar cel geëist tegen drie mannen die verdacht worden van mensenhandel. De mannen zouden ten minste vier vrouwen van buitenlandse afkomst seksueel hebben uitgebuit. De vrouwen werkten als prostituee en moesten ruim de helft van hun inkomsten afstaan. Het onderzoek werd in februari 2020 gestart, toen de gemeente een inval deed bij een pand in Utrecht. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot vier jaar cel geëist tegen drie mannen die verdacht worden van mensenhandel. De mannen zouden ten minste vier vrouwen van buitenlandse afkomst seksueel hebben uitgebuit. De vrouwen werkten als prostituee en moesten ruim de helft van hun inkomsten afstaan. Het onderzoek werd in februari 2020 gestart, toen de gemeente een inval deed bij een pand in Utrecht. 

Er waren meldingen binnengekomen van illegale en gedwongen prostitutie in het Utrechtse pand. Ook werd een actief bordeel aangetroffen. Na uitvoering onderzoek konden in maart 2021 drie Roemeense mannen van 41, 39 en 30 jaar oud worden aangehouden.

Niet alleen in Utrecht werden de slachtoffers aan het werk gezet. De vrouwen moesten zich verplaatsen tussen locaties in Utrecht, Amsterdam, Amstelveen en Hilversum. 

Kwetsbare positie 

De slachtoffers zijn vrouwen die hun thuisland zijn ontvlucht op zoek naar een inkomstenbron om hun familie te onderhouden. De slachtoffers van Roemeense of Zuid-Amerikaanse afkomst waren illegaal in Nederland, spraken de taal niet en hadden geen woonruimte of bankrekening. “Het gaat over vrouwen die vaak geen officiële status hadden, die bij de Nederlandse autoriteiten nergens bekend waren en als pakketjes werden doorgeschoten”, zo schetste de officier van justitie tijdens de zitting op 9 februari 2023. 

‘Eigenlijk waren ze maar in één ding geïnteresseerd: hoeveel bracht de vrouw op’

Pooiers

De drie verdachten haalden de vrouwen naar Nederland om hier als prostituee te werken. De mannen verzorgden de reis, regelden een woonruimte, maakten advertenties, bepaalde de prijzen en regelden klanten. Ruim vijftig procent van de opbrengsten moesten de vrouwen afstaan. “Het zijn mannen die zelf niet of nauwelijks werkten maar die de vrouwen het –bij tijd en wijlen gevaarlijke- prostitutiewerk lieten doen en hun lichamen lieten uitwonen”, vertelt de officier van justitie. “Eigenlijk waren ze maar in één ding geïnteresseerd: hoeveel bracht de vrouw op.”

Gevangenisstraf 

De mannen worden verdacht van mensenhandel en zijn schuldig aan deelname aan een criminele organisatie en mensensmokkel. Alles meewegende eist het OM vier jaar onvoorwaardelijk gevangenisstraf tegen de 41-jarige verdachte en drie jaar onvoorwaardelijke gevangenis tegen de 39- en 30-jarige verdachten. Voor drie medeverdachten, die ook verdacht werden van deelname aan een criminele organisatie, is vrijspraak gevraagd. Tegen deze verdachten was onvoldoende concreet bewijs dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het uitbuiten van vrouwen.

Het is nog niet duidelijk op welke datum de rechtbank uitspraak zal doen.

14 Reacties

Reageren
 1. Rob

  Dus voor (moderne) slavernij acht het OM en rechter zo rond de 3-4 jaar celstraf wel voldoende..

 2. Geenstijl@Utrecht

  Die lachen zich de ballen uit hun broek,met deze fopstrafjes in Nederland.
  En ontnemen gaat ook een probleem worden,want die verdwijnen naar het land van herkomst.
  Met dank aan alle kabinetten van Mark Rutte.

 3. Christel van Walveren

  Dit is dus de eigenlijke walgelijkheid in de samenleving. Waar zijn al die schreeuwers die een heksenjacht voeren op Pim Lammers (die onschuldig is tot het tegendeel bewezen is) nu?

  Maar onder diezelfde schreeuwers zitten vast ook een aantal hoerenlopers, zoals altijd, de klanten van mensenhandel, uitbuiting en ook het misbruik van vaak (officieel) minderjarigen. Boter het hoofd van hier tot Tokio.

  Nu hoor je ze weer eens niet, terwijl dit pas echt verontwaardiging eist.

 4. Yoshua

  Drie en vier jaar gevangenisstraf voor Roemenen die vier vrouwen aan het werk zetten die 7 dagen per week, dagelijks gemiddeld € 1000.- p.p. omzetten.
  De Roemeense pooiers gaan na het afstraffen niet stoppen met deze activiteiten.
  Dit inkomen kunnen ze niet in Roemenië verdienen met vier jaar legaal werken.

 5. Realist

  @Christel. Wat een vergelijk, wat een insinuaties. Geen woord over deze arme vrouwen maar wel wijzen naar andere omdat ‘ze’ dit moeten veroordelen. Heel vreemd.

 6. Scherpschutter

  Kozen deze vrouwen vrijwillig voor dit werk of werden ze hiertoe gedwongen? Ik mis dit cruciale stuk informatie in dit artikel.

  Er is natuurlijk niets mis met vrouwen die er vrijwillig voor kiezen om hun lichaam te verkopen en ook vrijwillig een deal sluiten met een ‘facilitator’ die effectieve verkoop mogelijk voor ze maakt tegen de helft van de opbrengsten. No crime in that…

 7. Peter

  Dat krijg je er van als een Gemeente na 12 jaar! Nog steeds geen oplossing biedt voor de afgebroken protistutie oa op het Zandpad @

  Dit is nog maar het begin!

 8. Kees feestbeest

  Weet je wat mij nog het meeste opvalt,dat mensen met een hennepkwekerij, harder worden aangepakt en gestraft dan dit soort laffe criminelen.

 9. Scherpschutter

  @Yoshua

  De vraag is eerder wat de prostituees nu gaan doen nu alle inkomsten zijn weggevallen. Uit het verhaal begrijp ik dat de deal was dat ze aanspraak maakten op 50% van de totale omzet. Als een dagomzet van 1000 Euro per prostituee correct is zoals u claimt, dan missen de prostituees nu dus pakweg 15.000 Euro aan inkomsten per maand.

  Bij de Lidl achter de kassa verdien je het niet, zeg maar…

 10. Putjesschepper

  @scherpschutter, begrijpend leren lezen kerel, mensenhandel is altijd met dwang.

 11. Anne Marie ten Berge

  @ Scherpschutter, Mijn vraag zou eerder zijn: Wordt al het zwart verdiende geld van deze slavendrijvers tot op de laatste cent teruggevorderd?

 12. Ihsan

  Misselijkmakend. Voor fraude worden hogere straffen geëist. Mensen die slaven houden zouden nooit meer vrijgelaten moeten worden. En dan vindt men het vreemd dat niemand nog vertrouwen heeft in justitie…

 13. Len

  Het hele verhaal is eigenlijk een grote metafoor voor hoe de economie werkt: ‘hoeveel brengt een mens op’, welke zich al dan niet vrijwillig laat uitwonen door het systeem. Daarbij neemt de belastingdienst ook een goeie 50% van je inkomsten als je het werkgevers- en werknemersdeel bij elkaar optelt.

  Ik keur dit overigens niet goed.

 14. Scherpschutter

  @Putjesschepper, Anne Marie ten Berge en Ihsan

  U begrijpt dat het hier om verdachten gaat? U weet wel; mensen waarvan moet worden aangenomen dat ze onschuldig zijn totdat schuld bewezen is….?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).