Champagne, vuurwerk, autobranden tijdens verder ‘rustiger’ oud en nieuw in Utrecht Champagne, vuurwerk, autobranden tijdens verder ‘rustiger’ oud en nieuw in Utrecht

Champagne, vuurwerk, autobranden tijdens verder ‘rustiger’ oud en nieuw in Utrecht

Champagne, vuurwerk, autobranden tijdens verder ‘rustiger’ oud en nieuw in Utrecht
Met champagne, maar ook met vuurwerk en autobranden is het nieuwe jaar ingeluid in Utrecht. Ook werd de Mobiele Eenheid eenmaal ingezet. De jaarwisseling is in de stad Utrecht rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, boa’s en ambulance.

Met champagne, maar ook met vuurwerk en autobranden is het nieuwe jaar ingeluid in Utrecht. Ook werd de Mobiele Eenheid eenmaal ingezet. De jaarwisseling is in de stad Utrecht rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, boa’s en ambulance.

De jaarwisseling verliep echter niet zonder incidenten. Zo werden er in de stad 11 aanhoudingen verricht (ten opzichte van 38 vorig jaar), waren er 17 autobranden (vorig jaar 20) en moest de ME één keer worden ingezet (vorig jaar viermaal).

Anders dan anders
Burgemeester Dijksma: “Net als vele momenten afgelopen jaar, zag ook de jaarwisseling er deze keer een stuk soberder uit. Ik ben trots op de vele Utrechters die de overgang naar het nieuwe jaar thuis, in hele kleine kring hebben gevierd. Ook vind ik het fijn dat de jaarwisseling rustiger dan voorgaande jaren is verlopen. Tegelijkertijd is ieder incident er één te veel.”

Inzet nood- en hulpdiensten
Om de jaarwisseling in goede banen te leiden, waren er veel politieagenten, boa’s, brandweermensen en andere nood- en hulpdiensten op de been. Diverse incidenten konden in de kiem worden gesmoord. Zo werd een illegaal feest onder een viaduct van de A12 vroegtijdig ontdekt. Hier zijn 15 bekeuringen uitgedeeld. Op de Robijnlaan werd kortdurend de ME ingezet omdat groepen jongeren overlast veroorzaakten en een politievoertuig bekogelden met stenen. De inzet van de ME had het bedoelde effect, de groepen werden uit elkaar gedreven en de rust keerde terug.

De burgemeester bracht gedurende de nacht bezoeken aan alle vier de basisteams van de politie en de boa’s die de straat op gingen tijdens de jaarwisseling. In totaal zijn er zes meldingen binnengekomen van geweld tegen hulpverleners. Burgemeester Dijksma veroordeelt dit: “Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel en ook onbegrijpelijk. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de veiligheid in onze stad verdienen respect.”

Vrijwilligers
Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben rond de jaarwisseling geholpen de verschillende Utrechtse buurten zo veilig en rustig mogelijk te houden. Zij surveilleerden ‘s avonds en ‘s nachts op straat en spraken buurtbewoners aan op hun gedrag. Tijdens een bezoek in Hoograven op oudjaarsavond complimenteerde burgemeester Dijksma vrijwilligers met hun inzet.

Vuurwerk
Ondanks het vuurwerkverbod was er het nodige vuurwerk te zien in Utrecht. “Hoe de jaarwisseling er zonder vuurwerkverbod uit had gezien weten we niet”, aldus burgemeester Dijksma. “We onderzoeken of het vuurwerkverbod en de andere maatregelen hebben bijgedragen aan deze relatief rustige jaarwisseling.” De uitkomsten van dit onderzoek volgen in het voorjaar.

33 Reacties

Reageren
 1. Hans

  In de directe omgeving van het Diak ging veel vuurwerk de lucht in. Als een uitgestoken middelvinger naar het zorgpersoneel.

 2. Katja

  Op de ASW werd veel (zwaar) vuurwerk afgestoken en was er een samenscholing van feestende mensen. Politie heeft met megafoon mensen opgeroepen zich te verspreiden op straffe van aanhouding. Mensenmensen, is het nou zo moeilijk om een keer rustig aan te doen ?
  Ik wens een ieder een gezond en verstandig 2021 !

 3. Don

  Misschien minder vuurwerk maar wat er af ging moet zwaar illegaal geweest zijn wat een enorme dreunen. En zoals te doen gebruikelijk in Utrecht kan dat gewoon ook in 2021 kun je blijkbaar ongestraft weer overal schijt aan hebben. Gezien de grote woorden van onze nieuwe burgemeester zou ik veel arrestaties verwachten. Maar nee de brave belasting betalende burger heeft zich weer een feestje door de neus laten boren terwijl het tuig weer lekker zijn gang is kunnen gaan.

 4. Manou De R.

  Een groot succes dus. Volgend Oud & Nieuw wéér?

 5. Kees Mulder

  Geweldig, geen kanaleneiland in het nieuws met oudjaar. Buurtvaders en ordehandhavers bedankt.

 6. Antoinette

  Ik hoop dat mevrouw Dijksma uitgroeit tot een burgemeester die zich niet enkel in cliché’s uitdrukt.

 7. Janah

  Blij dat december voorbij is.

 8. Gerard Brugmans

  Bij al die stoere typjes die zo openlijk het vuurwerkverbod hebben overtreden vraag ik me af wat die dan nog meer op hun kerfstok zullen hebben. Ze beroepen ze zich op een ‘traditie’, een schaamteloze smoes waarmee de vreselijkste dingen worden rechtgepraat. Reden temeer om het verbod nu snel permanent te maken zodat we van die rare discussie af zijn!

 9. Alex

  Heeft iemand inzichtelijk waar (straten) deze autobranden precies plaatsvonden?

 10. Anna

  Trots mevrouw Dijksma. Er is megaveel afgestoken. Nog steeds auto’s in de brand, ME om mensen uiteen te drijven. Geweld tegen hulpverleners. En diegene die wel hebben afgestoken (bedoel ik geen kindervuurwerk) hebben dus blijkbaar schijt aan het verzoek niets af te steken. Wat dis respectvol naar iedereen die iemand heeft verloren. Maar gaat het om de pleziertjes. En Dijksma trots?

 11. Katja

  17 Autobranden. Wees eens echt stoer en steek de auto van je vader in de fik. Kijken of ‘ie dat ook leuk vindt.

 12. Scherpschutter

  Wat een feestje was dit zeg! Ouderwets normaal zou je kunnen zeggen. Massa’s vuurwerk (het leken wel bommen af en toe, overal gezellig mensen op straat, geen agent in kilometers te ontdekken en heel weinig gewonden.

  Een prachtige spreekwoordelijke middelvinger van een volwassen bevolking richting de overheid, die deze eenvoudigweg niet nodig heeft.

 13. G. de Vries

  Buurtvaders, politiemensen, dronebestuurders, politiehelicopterbemanning en zich keurig aan de regels houdende bewoners van Kanaleneiland-Noord: BEDANKT!
  Eindelijk eens een relatief rustige jaarwisseling zonder vele auto’ s in de hens, rellende jeugd, -tig donderslagen waarbij je ruiten in hun sponningen trillen en veelvuldig loeiende sirenes van politie en brandweer waarbij je het idee kreeg in een war- zone te wonen. Wat een verschil met voorgaande jaren!
  Gelukkig en vooral gezond 2021 !!

 14. HArry

  Nooit gedacht dat het afsteken van vuurwerk een verzetsdaad zou worden.

  Volgend jaar graag weer een gewoon feest met vuurwerk want zonder is wel heeeel erg saaaai.

 15. MJPD

  Je lekker boos maken over een beetje vuurwerk dat mensen afsteken, maar geen onvertogen reactie hier over de stenengooiers en brandstichters in/uit bepaalde wijken. Bij deze dan.

  Het wegkijken en niet durven benoemen is ook in 2021 nog aan de orde helaas…

 16. cas

  @ gerard, of niet illegaal maken, ben je ook van de discussie af. Is hoe je erin staat van welke zijde je de discussie voert. Volgend jaar kijken wat het verbod op knal en pijlen doet. Anders wordt er dit jaar wel veel meer uit het buitenland gehaald.
  Veilig afsteken is niet moeilijk, knutselen en stoer doen helaas ook niet.

 17. Roytje

  Ik vond het heeeeel mooi en prachtig, een jaarwisseling waar je U, tegen zegt. In Hoograven & Kanalen eiland was het een bijzonder leuk sfeer. Ik heb ervan genoten. Dank u stadsgenoot!

 18. C.B

  Wat een negatieve kletskoek weer. Waarom legt iedereen de verantwoordelijkheid altijd bij politie en burgemeester. Waar zijn de ouders van deze vandalen. Waar zijn de buren die mensen aanspreken op vuurwerk afsteken. Lekker makjijk commentaar leveren veilig uit huis. Kanaleneiland nam die verantwoordelijkheid kennelijk wel.

 19. Lombokker

  @Alex
  Overzicht is onder meer hier te vinden:
  https://alarmeringen.nl/utrecht/utrecht/brandweer/

  Autobranden worden vermeld als: P 1 BR wegvervoer . . . . . .

 20. Uuutje

  Wat is eigenlijk het verschil met verkeersregels?

  Als iets niet mag, mag het toch gewoon niet? Er is bovendien een legitieme reden voor en goede argumentatie.

  200 Km/u rijden is ook lekker, gaat soms vast wel goed, soms ook niet, maar er is een reden om het niet te mogen doen.

  En waarom kan je alleen iets laten als er handhaving is? Leg dat eens uit. Doe iets gewoon niet als het van je gevraagd wordt. Ik wil zoveel dat soms even niet kan.

 21. Jees

  Fijn om bevestigd te zien dat Scherpmissert dus een middelvinger opsteekt naar zijn collega burgers. Kennelijk staat hij zelfs aan de kant van het reltuig. Nou, stoer. Wees er maar trots op.

  @ Anna. Wat heeft een landelijk verbod met Dijksma te maken eigenlijk?

  Erger is dat veel mensen menen middelvingers naar anderen te moeten opsteken, schijt hebben aan anderen, aan hun bezit, hun dieren, aan de zorg en dat alles vanwege een feesie. Triest en sneu.

  Overigens was er wel degelijk minder vuurwerk, Viel zeker gister en vandaag overdag op en ook vannacht was het wel degelijk veel minder dan normaal,

 22. Koel Hoofd

  Ik wens alle medereaguurders, terpetijnzeikerds en groene teletubbies een vrolijk en gezond 2021!

 23. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “Een prachtige spreekwoordelijke middelvinger van een volwassen bevolking richting de overheid, die deze eenvoudigweg niet nodig heeft.”

  Al die personen die illegaal vuurwerk af hebben gestoken hadden daarbij de Nederlandse overheid inderdaad even niet nodig, maar deze personen hadden de overheden in omliggende landen wel even nodig daar de vuurwerkwetgeving in de omliggende landen anders is dan in Nederland.

 24. Marco

  Ik ben voor een geheel vuurwerk verbod, waarbij de provincie zorgt voor een spectaculaire show net als op veel.plekken in de wereld. Minder ongevallen minder belasting voor milieu minder belasting voor ons collega Nederlanders die in de zorg werken. Wie is nog meer voor??

 25. Hans

  Meneer Scherpschutter valt nu definitief door de spreekwoordelijk mand met zijn lofzang op de opgestoken middelvinger. Deze middelvinger, en dus ook die van hem, ging op deze oudejaarsnacht vol illegaal vuurwerk rechtstreeks naar de zorgmedewerkers voor wie hij waarschijnlijk maart 2020 hypocriet en gratuit stond te applaudisseren. Weten uit welke hoek de wind waait.

 26. Derk van Dorth

  Rustiger? Al weken/maanden leek het wel oorlog zoveel vuurwerk werd er afgestoken in Overvecht-Zuid (en ik hoor Ondiep), niet alleen vuurpijlen maar ook zware dreunen, overdag, ‘s avonds en ‘s nachts. Vannacht nauwelijks minder dan andere jaren.

 27. Anne Marie ten Berge

  Herstel: Net als ALLE momenten in 2020 was deze jaarwisseling NIET om aan te zien. Tegelijkertijd was ieder feit dat maakte dat mensen thuis bleven om te rouwen er één te veel. Dat heeft NIETS met -trots zijn op – te maken
  Vraag: Hoe kan er een bestuurlijk onderzoek gestart worden naar een vuurwerkverbod dat niet bestaat ? De verkoop van vuurwerk was verboden en niet het afsteken daarvan.

 28. Massegast

  Wanneer houden die autobranden nou eens op? Of is het van: wen er maar aan. Als dat zo is, dan is het ook niet meer nodig er over te berichten in de media. Het is gewoon een fact of life geworden. En de ambitie-loze overheid is dat dan ook. Een fact of life. Net als de regen en de wind. Je kan er over praten, maar het verandert niets.

 29. Jos

  Als burgers recalcitrant willen doen, dan ligt dat niet aan de politie of burgemeester. Het ligt aan die burgers zelf. Zij, die recalcitrante burgers, zijn modderfakking aso.

 30. Katja

  @Derk van Dorth. Klopt helemaal. Je mag bovendien niet van “rustiger” spreken (bestaat niet, het is óf rustig, óf niet), maar van minder geweld. Een betere reden voor een totaal vuurwerkverbod is er volgens mij niet. Maar ja, de politiek hè, loopt altijd achter de feiten aan. Geen ruggegraat.

 31. Natte Otter

  @Brugmans, sowieso klopt er natuurlijk niets van wat je zegt. De genen die onrust en meeste schade en letsel veroorzaken zijn niet de mensen die siervuurwerk afsteken…

  Daarnaast zie je maar weer hoe er direct misbruik gemaakt wordt door direct te zeggen: “nu een vast verbod”. Iedereen die braaf doet wat terecht gevraagd wordt krijgt nu een FU van Groen Links. Je geeft een vinger en krijgt een middelvinger terug.

  Ander punt terzijde; dit jaar is natuurlijk niet de vergelijken met andere jaren vanwege de pandemie. Een algemeen vuurwerk verkoop verbod is niet het enige dat speelt. Ook het illegale vuurwerk is natuurlijk zeer beperkt dit jaar vanwege restricties op reizen in Europa. De harde knaller komen niet uit Belgie maar uit Tjechie of Polen.

  Elk weldenkend mens zal dat kunnen begrijpen voor als er weer groepen domme 17 jarige door wijken trekken en knallers afsteken en dingen opblazen. (Ter verduidelijking: alles wat knalt en geen mooie lichtjes geeft in de lucht was per definitie al dit jaar sowieso illegaal geweest, er is dan dus sprake van illegale import uit het buitenland, dat lastig te voorkomen is met een vuurwerk verbod).

 32. Koel Hoofd

  Wat een grappige discussie.
  Het is heel simpel, overheid of niet: als iets niet mag, zijn er altijd mensen die het toch doen. En er zijn altijd mensen die er een mening over hebben.

  Daarom een constatering:
  Feit is dat het heel veel rustiger was dan in voorgaande jaren.
  Maar de weinige knallen die er waren wel krankzinnig hard waren, bommen dus.
  Ongeveer hetzelfde aantal auto’s in brand als vorig jaar, maar omdat er meer inwoners en dus ook meer auto’s zijn, is het percentage afgefikte auto’s ook een stuk lager lager.

  Al met al een rustig, bijna saai, uiteinde van al even saai en rustig jaar.
  Dus een vrolijker 2021 allemaal!

 33. Bah

  “De inzet van de ME had het bedoelde effect, de groepen werden uit elkaar gedreven en de rust keerde terug.”

  Zolang dit het beoogde effect is – en niet het oppakken en vervolgen van elke persoon die moedwillig de wet overtreedt en daarmee bijdraagt aan enorme overlast en maatschappelijke en financiële schade – werkt een verbod natúúrlijk niet. De ME had de hele nacht mensen in busjes moeten leiden en af moeten voeren naar het bureau.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).