ChristenUnie op de bres voor bijna dakloos Villa Vrede | De Utrechtse Internet Courant ChristenUnie op de bres voor bijna dakloos Villa Vrede | De Utrechtse Internet Courant

ChristenUnie op de bres voor bijna dakloos Villa Vrede

ChristenUnie op de bres voor bijna dakloos Villa Vrede
Veel bloemen en kaarsen op de stoel bij Villa Vrede waar het leven van Luel eindigde
Villa Vrede, de dagopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, heeft grote moeite met het vinden van een nieuw onderkomen. De organisatie moet de locatie in de Marcuskerk de Wijnesteinlaan 4 in Hoograven binnenkort verlaten. 

Villa Vrede, de dagopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, heeft grote moeite met het vinden van een nieuw onderkomen. De organisatie moet de locatie in de Marcuskerk de Wijnesteinlaan 4 in Hoograven binnenkort verlaten. 

Villa Vrede is een dagopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, bedoeld om de ongeveer 4000 mensen zonder verblijfsvergunning in Utrecht van de straat te houden. Het project startte in 2014 en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met zestig vrijwilligers. In mei 2017 kwam de opvang negatief in het nieuws door de dood van de 18-jarige asielzoeker Luel, die voor de deur werd neergestoken.

Omdat er sinds kort in de Marcuskerk geen kerkdiensten meer worden gehouden, wordt het gebouw verkocht. Villa Vrede kan een commerciële huurprijs, ondanks de financiële steun van particulieren, organisaties en kerken, niet opbrengen en moet het gebouw uit. Tot nu toe heeft de organisatie, ondanks lang zoeken en meerdere gesprekken, nog geen nieuwe locatie kunnen vinden. “Zodra er een koper is, staan wij op straat”, vertelt coördinator Wilma Rozenga in het Reformatorisch Dagblad.

Motie

De Utrechtse raadsfractie van de ChristenUnie dient komende week een motie in, waarin de partij de gemeente oproept om actief een oplossing voor de dagopvang te zoeken.

“Het is de enige structuele dagopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers”, vertelt fractievoorzitter Maarten van Ooijen. “We moeten niet willen dat die straks wegvalt”.

De organisatie is volgens de ChristenUnie van groot belang voor de asielzoekers én de stad. “Uitgeprocedeerde asielzoekers staan na 9 uur ‘s ochtends op straat, als de nachtopvang sluit. Dan begint de overlast, het op straat hangen. Daar word je lamlendig van”, zegt de CU-fractievoorzitter. Villa Vrede is de enige structurele plek waar ze anderen kunnen ontmoeten, zichzelf activeren, cursussen volgen en kunnen nadenken over terugkeer.”

Dubbelzinnig

Hoewel de gemeente volgens de ChristenUnie heeft aangeboden in het eigen vastgoedbestand te kijken naar een vervangende locatie, heeft de gemeente volgens de partij een dubbelzinnige houding ten opzichte van de dagopvang. “Villa Vrede is onafhankelijk en sluit niet aan bij het Bed, Bad, Brood-beleid van de gemeente”, aldus Van Ooijen. “Eigenlijk willen we dat de gemeente zich uitspreekt en tot het uiterste inzet om Villa Vrede te behouden. De gemeente kan een bredere rol aannemen en kijken naar andere verhuurders die een plek hebben voor Villa Vrede.”

Volgens de partij zijn de problemen met de huisvesting van Villa Vrede een symptoom van een groter probleem in de stad. “Het heeft er alles mee te maken dat er vanuit de gemeente te weinig aandacht is voor maatschappelijk vastgoed”, zegt de fractievoorzitter. “Ik kan je zo nog drie, vier voorbeelden noemen. Maatschappelijke organisaties zijn in de onder druk staande vastgoedmarkt in Utrecht altijd het ondergeschoven kindje.”

4 Reacties

Reageren
  1. Hetty van de Geer

    De voormalige school, naast de Kohnstammschool aan de Marislaan 1, word al jaren zo te zien alleen op de begane grond, ik vermoed, antikraak bewoond. De rest van de school lijkt leeg te staan. Zou dit geen geschikte plek kunnen worden voor Villa Vrede? De school ligt vlakbij de bushalte van lijn 12 en lijn 41, dus uitstekend met het openbaar vervoer bereikbaar. Tevens zijn op het terrein van de school parkeerplaatsen beschikbaar.
    Deze groep verdient een nieuwe plek een samen te kunnen komen, en het is zeer te prijzen, dat de ChristenUnie zich hiervoor inzet. Ik hoop, dat snel een nieuwe plek gevonden wordt, waar Villa Vrede lange tijd kan blijven.

  2. Arjan Verhoeven

    “Villa Vrede is de enige structurele plek waar ze anderen kunnen ontmoeten, zichzelf activeren, cursussen volgen en kunnen nadenken over terugkeer.”

    Volgens mij heeft de rechter alvast nagedacht over terugkeer. De uitkomst was: u moet weg.

    Ik begrijp niet goed waarom politici het overtreden van de wet aanmoedigen. Als ik door rood rijd maar de boete weiger te betalen krijg ik toch ook geen structurele plek aangeboden om mezelf te activeren, en nog ‘s na te denken over alsnog betalen?

  3. Yoshua

    4000 mensen die hier niet gewenst zijn , is dat niet een beetje veel voor Villa Vrede. Ben bang dat ze een beetje overdrijven met dit aantal mensen die in de nachtopvang zouden verblijven en daarna op straat zouden hangen.
    Zullen er wel 40 zijn die gebruik maken van de nachtopvang en Villa Vrede.
    Bij 4000 zouden we een heel erg groot probleem hebben en dringend maatregelen moeten nemen. 40 mensen een kansloos bestaan geven is tot daar aan toe, die kunnen wel de tijd hier afwachten tot die voor hun is gekomen.

  4. wUm

    De Fentener van Vlissingen-villa aan de Maliebaan. Dan doet de familie nog wat terug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).