Cirkels in Julianapark en Griftpark moeten Utrechters helpen anderhalve meter afstand te houden | De Utrechtse Internet Courant Cirkels in Julianapark en Griftpark moeten Utrechters helpen anderhalve meter afstand te houden | De Utrechtse Internet Courant

Cirkels in Julianapark en Griftpark moeten Utrechters helpen anderhalve meter afstand te houden

Cirkels in Julianapark en Griftpark moeten Utrechters helpen anderhalve meter afstand te houden
Het Griftpark in Utrecht
In het Julianapark en het Griftpark in Utrecht komen cirkels in het gras om mensen te helpen anderhalve meter afstand te houden. De gemeente gaat de cirkels mogelijk al komend weekend aanbrengen.

In het Julianapark en het Griftpark in Utrecht komen cirkels in het gras om mensen te helpen anderhalve meter afstand te houden. De gemeente gaat de cirkels mogelijk al komend weekend aanbrengen.

Mensen die naar het park komen kunnen in de cirkels gaan zitten. Zo zijn ze er zeker van dat ze anderhalve meter afstand houden tot de buren. In onder meer Rotterdam zijn al tests gedaan met de cirkels. Daar lijken ze tot nu toe goed te werken.

Wethouder Kees Diepeveen zei dinsdag in de raadsvergadering dat de gemeente het aanbrengen van de cirkels wil opbouwen. Als het systeem in het Julianapark en het Griftpark succesvol blijkt, kunnen ook in andere parken cirkels komen.

Tekst gaat verder onder tweet

Cirkels helpen

Dat de cirkels helpen, is volgens gedragspsycholoog Chantal van der Leest goed te verklaren. Zij zei eerder deze week tegen EenVandaag dat mensen zich wel aan de anderhalve meter afstand willen houden, maar dat daar voortdurend aan denken heel veel energie kost. “Je wil bijvoorbeeld ook niet door rood lopen, en je bent in het park nog met allerlei andere dingen bezig. Nadenken over de 1,5 meter komt daar dan nog bij.”

Volgens Van der Leest helpen de cirkels ons om in te schatten wat anderhalve meter is. “Op het moment dat je zo’n visuele gids als de cirkels hebt hoef je er opeens helemaal niet meer over na te denken. Door de cirkels gaat het afstand houden helemaal op het automatische systeem.”

23 Reacties

Reageren
 1. W

  Het begon in het park in New York, daarna Rotterdam en nu in Utrecht! Lijkt me een geweldig idee om dit in onze Utrechtse parken te doen! Top! Ook gemakkelijk voor de handhavers!

 2. Merijn

  cir-kul

 3. Karla

  Goed idee, hopelijk doen ze wel met milieuvriendelijke materialen! Zoiets zouden ze ook meer op straat moeten doen. Ik zie wel rode matten en stickers, maar die liggen dan weer niet op 1,5 m afstand van elkaar en de matten zelf zijn volgens mij ook niet 1,5 m breed, wat ik wel handig zou vinden om de afstand een beetje goed in te kunnen schatten. Maak het ons makkelijk en zeg niet alleen 1,5 m afstand, laat ook zien hoeveel dat is!

 4. Bernhard

  We slaan helemaal door.

 5. Wim Vreeswijk

  Is zeker een idee van wereldvreemde marsmannetjes om onze parken te verpesten met allerlei cirkels ?

 6. Gerard Brugmans

  Zijn die coronacrisis ontkenners zoals @Merlijn en @Berhard ook bereid om consequenties te verbinden aan hun laat-maar-waaien houding? Bijvoorbeeld afzien van het recht op medische zorg als zij of hun naasten onverhoopt toch besmet raken en ziek worden, zodat hun IC bedden beschikbaar blijven voor mensen die de boel niet bagataliseren. Of zijn ze tegen die tijd niet meer zo stoer?

 7. Lombokker

  Dat wordt dan iedere ochtend om 08.01 uur grote een drukte; met mensen die allemaal hun handdoek alvast in een cirkel leggen:
  https://www.dumpert.nl/item/7741189_6c713d5b

 8. erwin

  @Wim Vreeswijk: hoezo verpesten?
  Als je goed kijkt naar de foto van het Griftpark (en als je er wel eens komt), zie je dat er in het park al veel meer cirkelvormige voorwerpen zijn. Het misstaat dus absoluut niet.

 9. Link zakie

  Lepelenburg!?

 10. Angelique

  Da’s veel meer dan anderhalve meter. Hoe wetmatig zijn deze cirkels dan? Volgens mij ben ik niet verplicht om als een kleuter te luisteren naar getekende cirkels.

 11. G.H.

  @Angelique: die cirkels zijn in het geheel niet wetmatig, ze dienen als suggestie. U bent dan ook niet verplicht om te ‘luisteren naar getekende cirkels’.
  U kunt gaan zitten waar u wilt, mits u zich aan de daaraan verbonden voorschriften houdt.

 12. MJPD

  “Volgens mij ben ik niet verplicht om als een kleuter te luisteren naar getekende cirkels.”

  Dit gaan we dus krijgen, beste mensen: recalcitrant kleutergedrag…

  Zet ook m’n vraagtekens bij het nut van het anderhalfmetergedoe, maar houdt me er uit sociaal oogpunt wel zoveel mogelijk aan voor anderen. Parken, terrassen, restaurants, winkels en kappers worden ook de komende maand door mij gemeden. Ook geen vakantie in het buitenland. Alle boodschappen inmiddels online, had ik jaren eerder moeten doen. Niet bang voor het virus, maar heb geen zin om constant in onduidelijke, onoverzichtelijke en wellicht overvolle hindernisbanen rond te lopen. Dit gaat een hete zomer worden qua onderlinge irritatie…

 13. Koel Hoofd

  Hysterisch, doorgeslagen luiheid van een hedonistische samenleving.
  “mensen zich wel aan de anderhalve meter afstand willen houden, maar dat daar voortdurend aan denken heel veel energie kost”
  En dat voor een wezen met de grootste hersencapaciteit van alle zoogdieren….
  Je zou bijna gaan denken dat we volkomen achterlijk zijn.

 14. Scherpschutter

  Intussen overweegt Duitsland de 1.5 meter per 01-07-2020 samenleving geheel op te heffen omdat overduidelijk is dat slecht geventileerde ruimtes de grote verspreidingsboosdoeners zijn.

  En wij maar cirkels in parken tekenen…

 15. Katja

  Beter dat dan foodtrucks en gebarbeque.

 16. Merijn

  @Gerhad Je jammert al 50 dagen (sinds de parken vol zijn, met mensen die prima in staat zijn afstand van elkaar te houden) over volle IC’s in de nabije toekomst maar zoals je weet wijzen de cijfers op een alsmaar dalende trend met goddank nauwelijks nog nieuwe ziekenhuisopnames. De conclusie: het kon prima zoals het ging. Ik wens trouwens iedereen, ook jou, een blakende gezondheid toe. Veel plezier in je cir-kul.

 17. Pee

  Ze draven te ver door en dat geeft irritaties bij de meeste mensen.

 18. Scherpschutter

  @Pee 27/5/2020 – 21:37

  Irritaties zeker, maar het heeft ook simpelweg enorme tastbare gevolgen voor de samenleving in allerlei opzichten. Het is dan ook mijn overtuiging dat als deze storm voorbij is en bedrijven en burgers eens in alle rust gaan terugkijken naar wat er gebeurt is, dat de overheid een behoorlijk probleem heeft en werkelijk massaal zal worden aangeklaagd…

 19. Bernhard

  @Gerard Brugmans: Ik heb ‘m nog nooit eerder gebruikt, en eigenlijk is het een nogal treurige opmerking, maar hier lijkt hij toch wel heel erg op z’n plaats: OK BOOMER!

  Laten we vooral onze economie nog verder afbreken – en jongere generaties opnieuw met de puinhoop opzadelen -, allerlei overtrokken maatregelen handhaven (die aantoonbaar niet of nauwelijks iets bijdragen) om die minderheid van ouderen en zwakkeren maar coronavrij te houden. Mensen die we prima zouden kunnen beschermen zónder de maatschappij te ontwrichten en de samenleving iedere vorm van plezier/ontspanning te ontnemen. Absoluut de meest solidaire en morele aanpak, beste Gerard!

 20. Harko

  Gras? Een deel van het Griftpark is een zandwoestijn geworden. Ik neem m’n eigen cirkel wel mee.

 21. Len

  Dit soort nudging is helemaal niet verkeerd en zouden ze in meerdere facetten van de samenleving moeten toepassen. Dat bijvoorbeeld dikke mensen de trap nemen in plaats van de roltrap, of jongeren maar 1 blikje energy drink per keer mogen kopen, of wat dan ook voor uiterst betuttelend doch effectief bewustmakend gedoe.

  Aan de andere kant doen mensen net als andere dieren doorgaans niet zoveel uit zichzelf als er niet een soort beloning tegenover staat. Dat de beloning je eigen gezondheid is, wat wordt geadverteerd als het grootste goed, is dan helaas niet de juiste. Anders had er inmiddels ook niemand meer gerookt.

  Tragisch, maar de realiteit. Daar moet je dan maar mee dealen.

 22. van heteren

  Wat een onvoorstelbare onzin.

  Iedere oplettendheid en eigen verantwoordelijkheid wordt hiermee weggehaald bij de burger. Gewoon opletten en of het nu 1.4 of 1.6m is…

  Het is toch geen kleuterschool.

 23. Koel Hoofd

  @Len
  Nudging is niet anders dan mensen dwingen door propaganda stigmatisatie:
  Want als je er niet bijhoort, dan ben je slecht.

  Het is uitgevonden door Amerikanen die nooit hun academisch lab uitkomen en dus ook nooit begrepen hebben wat de nazis in Europa deden: met propaganda stigmatiseren, discrimineren, aanzetten tot haat en dodelijk geweld.
  Daarom is dwingen iets wat de overheid alleen in uiterste noodzaak mag doen.
  En daarom zijn mensen kritisch op dergelijke invasieve betutteling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).