Climate Planet kost de gemeente 50.000 euro extra | De Utrechtse Internet Courant Climate Planet kost de gemeente 50.000 euro extra | De Utrechtse Internet Courant

Climate Planet kost de gemeente 50.000 euro extra

Climate Planet kost de gemeente 50.000 euro extra
De wereldbol op het Jaarbeursplein. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht moet 50.000 euro extra betalen voor Climate Planet omdat het duurzaamheidsevenement te weinig bezoekers trok. Ook de provincie moet hetzelfde bedrag neerleggen. Dat laat het provinciebestuur weten op vragen van de PVV.

De gemeente Utrecht moet 50.000 euro extra betalen voor Climate Planet omdat het duurzaamheidsevenement te weinig bezoekers trok. Ook de provincie moet hetzelfde bedrag neerleggen. Dat laat het provinciebestuur weten op vragen van de PVV.

In een wereldbol van 20 meter hoog werden bezoekers in een show van 40 minuten meegenomen op een visuele reis door de ontwikkeling van ons klimaat. Toen het evenement afgelopen was stuurde de organisatie een persbericht rond dat de klimaatexpositie op het Jaarbeursplein 20.000 bezoekers had getrokken. Met dit aantal was het volgens de organisatie ‘het grootste duurzaamheidsevent van 2018’.

Nu blijkt echter dat 20.000 bezoekers niet voldoende was om de kosten te dekken. Na vragen van de provinciale fractie van de PVV blijkt dat zowel de gemeente als de provincie Utrecht 50.000 euro extra moeten betalen. Naast de tegenvallende bezoekersaantallen waren er ook problemen met het klimaatsysteem. Dit werd opgelost door een dieselaggregaat te gebruiken.

Burgemeester Jan van Zanen zei vanochtend in het radioprogramma Utrecht is Wakker dat er inderdaad minder mensen zijn gekomen dan gehoopt. “Het is jammer dat we het risicogeld moeten aanspreken.” Van Zanen was wel blij met het evenement: “Verder vond ik het zeer de moeite waard, het zag er prachtig uit en heel veel mensen waren er enthousiast over.”

16 Reacties

Reageren
 1. Ihsan

  Wat er echt prachtig uit zou zien en waar ik echt enthousiast van zou worden, is als al dat geld was geïnvesteerd om een paar daken van scholen vol te leggen met zonnepanelen. Het is verbijsterend om te zien hoe “GroenLinks” ons belastinggeld door de WC spoelt.

  De enige emotie die de Climate Planet bij mij opwekte was plaatsvervangende schaamte. Voor Utrecht en voor de politici die dit hebben toegestaan. Ik liep toevallig langs de opening. Een dj stond plaatjes te draaien voor 2 mensen! Wat een geldverspilling dacht ik. Toen las ik de slogans op de afzettingsborden over genoeg eten en drinken voor de aardbewoners… Ik kreeg er tranen van in mijn ogen.

 2. Marcel

  De gemeente moet 50000 meer betalen en de provincie ook?!! De gemeente zijn wij, Utrechters. Hebben ze mij dit gevraagd om het te mogen doen? Nee, dus wil ik ook niet betalen!!!! Wie is hier nu gek geworden? Dit wordt ook weer wat met de Vuelta. Wie betaald het verlies? Ikke weer?

 3. Jeroen

  100.000 euro extra, dat zijn dus nog eens 20.000 betalende bezoekers.

  Ik ben er geweest en het was een hele slechte beleving. Een film die niet aansprak, met veel te veel infomatie in te weinig tijd, zonder heldere boodschap, zonder een duidelijke doelgroep voor wie de film bedoeld zou zijn en een ‘expositie’ van een paar statafels en posters aan de wand. Op dit onderwerp zijn veel betere documentaires en exposities gemaakt.

  Inderdaad plaatsvervangende schaamte. Ben benieuwd wie van degene die deze beslissing hebben genomen vooraf de film zelf gezien hebben.

 4. Mark

  Hoe kan zoiets ook zoveel geld kosten…..Het lijkt altijd dat als een overheid iets organiseert, een opdrachtnemer de prijs X10 doet…. Verder natuurlijk gewoon een tenenkrommend project, met als hilarische uitsmijter de kwestie: ” dieselaggregaat”.

 5. Jeroen

  Het erge is dat ik er elke dag langs ben gelopen en geen idee had dat het een openbaar iets was waar je in zou kunnen. Geen enkele promotie, nergens te lezen wat daar nu precies dan niet te doen is. Volledig in zichzelf gekeerde navelstaarderij voor heel veel geld. Tsja vind je het gek als het project toch wel door subsidie in de lucht wordt gehouden. Ze moeten zich de ogen uit hun hoofd schamen.

 6. wollie

  Nog treuriger was dat mensen van 12 tot 16 jaar oud er niet eens in mochten (entree >16 jaar 7,50 euro , <12 jaar gratis)

 7. Scherpschutter

  Gemeente die ondernemertje speelt. Het blijft toch een moeizame combinatie, zeg ik met enig gevoel voor understatement.

  Het valt ook niet mee om het geld te moeten verdienen op basis van vrijwillige gunning, in plaats van het simpelweg afpakken en verbrassen.

  Als ze de les maar leren: vrijwel niemand zit op dat klimaatgedram te wachten. De zeepbel van dit sprookje is al lang doorgeprikt. En nu voor straf 6 maanden verplicht naar werk met de fiets om alle Co2 uitstoot van de dieselaggregaten te compenseren. LOL!

 8. peter

  Dit is toch wel een héél bizar bericht…. zoiets bereken je niet van tevoren goed door? Geeft toch sterk de indruk dat de gemeente zich in de luren heeft laten leggen door een paar handige types die hier snel veel aan verdienen. Zorgelijk.

 9. BdV

  De medewerker van de Gemeente Utrecht die dit contract heeft ondertekend, moet de volgende keer maar even navragen of dat wel echt zo’n goed idee is.

 10. Bob

  @Marcel, daarvoor stemt u eens in de 4 jaar op een partij. Als u dit niet nog eens wilt, dan kunt u uitzoeken welke partij dit event heeft georganiseerd. Zo weet u in het vervolg op welke partij u niet moet stemmen.

 11. Scherpschutter

  Peter

  Een ondernemer rekent dat door ja. Omdat alle verliezen uit zijn eigen zak betaalt moeten worden, met eigen geld. Voor een ambtenaar maakt het geen reet uit. Die pakt gewoon wat extra van de burgers, zonder enig risico op persoonlijk verlies.

  En zoals je kunt lezen in dit artikel was het probleem dat er niet genoeg mensen zijn komen opdagen (zelfs 50 procent te weinig) om de kosten te dekken. Het probleem is dus niet dat een ondernemer de Gemeente pootje heeft gehaakt, maar dat de ambtenaar in kwestie een gigantische misrekening heeft gemaakt over de interesse uit de markt…

  Het is ambtenaar eigen, zullen we maar denken. Als ze succesvol waren in vraag in de markt identificeren en daar op efficiente wijze gewin mee te halen, dan waren ze wel ondernemer geworden….

  Dit soort projecten zouden verboden moeten worden. Overheden bewijzen al millenia(!) niet met geld van burgers om te kunnen gaan.

 12. Leon

  Jammer dat het een mislukking lijkt. Erger nog dat het niet professioneel wordt toegegeven. Zullen we het over effect en resultaat hebben ipv ‘de moeite waard en enthousiasme’? Welke les wordt hieruit getrokken? En wat doen ze daarmee?

 13. cas

  @ Scherpschutter, Arthur Lippus, die heeft hier waarschijnlijk de beste berekening gemaakt…. Die gaat er waarschijnlijk het meeste uittrekken zonder enige verantwoordelijkheid te hoeven dragen (financieel als bestuurlijk) voor dit fiasco…. Gebeurd meestal met deze zogeheten initiatief nemers….

 14. Ben Uiterwijck

  Was meer ‘n fanclubevenement voor klimaatgekkies.
  Bizar dat er eerst ‘n schrikaanjagend klimaatramp wordt gebruikt om geld te kloppen uit de zakken van de ramptoeristen – rukt er ook een DJ uit bij een overstroming of vliegtuigongeluk? Kan dit niet serieus nemen, en gelukkig doen de meesten dat ook niet… Denk dat de gemiddelde Utrechter zich meer zorgen maakt dat de Dom niet omvalt.

 15. Fred

  Het businessmodel klopt niet helemaal: toegangsgeld vragen om mensen zich te laten indoctrineren lukt soms maar lang niet bij iedereen. 😉

 16. Dirk

  Ik vind het belangrijk om niet te zuur te zijn op deze site, maar wil wel zeggen dat ik langs ben gegaan een van de dagen en er toen niet in kon omdat het een besloten event was.

  Het verbaast me dus dat de gemeente nu de rekening betaalt voor te weinig bezoekers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).