Het Amerikaanse televisienetwerk CNN is op bezoek geweest in Utrecht. Burgemeester Sharon Dijksma vertelt in de videoreportage uiteraard over de fiets. CNN zegt dat Utrecht ‘een toonbeeld is van een duurzame stad’.
Hoewel CNN Utrecht wel aanduidt als een stad ‘net buiten Amsterdam’ is de reportage verder vol lof over de stad. Burgemeester Sharon Dijksma zou voorop lopen in de strijd tegen klimaatverandering. Natuurlijk wordt de grootste fietsenstalling aangehaald maar ook de vele zonnepanelen en het groene gebouw Wonderwoods worden genoemd.
De reportage is gemaakt in het kader van de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheik in Egypte. Die vindt in november plaats en burgemeester Sharon Dijksma zal daarbij aanwezig zijn.
The city of Utrecht in the Netherlands has been recognized as a model of sustainability — by some estimates, more than 90% of its residents use bicycles for transportation. pic.twitter.com/hZaOe0oXNz
— CNN (@CNN) October 18, 2022
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
19 Reacties
ReagerenUtrecht ís toch ook een stad net buiten Amsterdam?
Dus vanwaar het gebruik van “hoewel” in het artikel?
Fietsers rule the streets!! ✊🏼
Goede marketing. Zou het waar zijn? Dan is het buiten Utrecht dus nog erger…
Ik heb nog gezwaaid naar de CNN drone. Mijn groet naar de wereld. Overigens heeft Utrecht makkelijk praten qua duurzaamheid. (Toch even zuur doen hè). Er is nauwelijks nog industrie in de stad, terwijl het vroeger een fabrieksstad was. Dat is allemaal ge-outsourced naar goedkope lonenlanden en die krijgen de milieuvervuiling er gratis bij. Laat CNN maar eens rondkijken in de grote steenkooleconomieën: India en China. Schrikken! Maar hun producten liggen wel voor een habbekrats bij de Action, Primark, Mediamarkt en anderen. Als je in Utrecht milieuvervuiling wil spotten dan moet je daar filmen.
@Chantal:
Ik beschouw Amsterdam als een noordelijke suburb van Utrecht.
Herstel: lage lonenlanden
Hahahaha, gisterenavond stonden ze bij de kanoverhuur aan de Oudegracht lekker duurzaam fikkie te stoken. Je rook de stooklucht over ongeveer de hele gracht.
Hou toch op.
Er is ook een grote groep mensen in Utrecht die volstrekt geen boodschap heeft aan klimaat, milieu, duurzaamheid en what not. Niet doen alsof heel Utrecht zo betrokken is.
Bij de “Still”: dat was vroeger het Suikerterrein, de enige bebouwing daar was het “pishuisje” …
Als Dijksma meegaat met Gretha Thunberg op de zeilboot naar Sharm-el-Sheikh en ter plaatse niet overnacht in een resort met airco dan vind ik haar echt een toffe peer!
Chantal, Utrecht heeft over “Abcoude Noord” als we 020 bedoelen.
“In the city of Oooeetrekt just outside Amsterdam”
En dat is precies wat het is hahahaha
Maar Sharon heeft Utrecht toch maar mooi op de kaart gezet……
Als buitenwijk van Amsterdam ! 🤣
Amsterdam is een veel toffere stad, betere musea, betere podia, betere dagmarkten, beter ov in/door centrum, mooiere parken, een chinatown, een metro enz, en geef toe, het is een mooiere stad in alle opzichten!
CNN, dat wordt beter bekeken buiten de USA dan in de USA.
Enne, sinds 1983 bestaat “zone 30” al, wat nu wordt verkocht als “auto als onderdaan van koning fietser”. Werd toen ingevoerd vanwege verkeersveiligheid van spelende kinderen op straat (dat deden ze toen nog, nu zijn er te veel fietsers en fietsen). Dat heeft dus geen ruk met duurzaamheid te maken want daar deed men toen niet aan.
Amelisweerd is toen bijvoorbeeld ook met harde hand ontruimd in het kader van de mobiele vooruitgang.
30 km is in de VS een zeer kleine afstand in vergelijking met postzegel Nederland
@Massegast:
Correct. Onlangs is een wereldwijde stikstof-emissiekaart gepubliceerd door universiteiten Utrecht en Wageningen. India en China dieprood. Europa ook niet fraai, maar grotere spreiding. Afrika vaak juist een tekort, behalve bij stedelijke agglomeraties. Zou @Scherpschutter aanslaan op moddervette winsten bij strontexport?
Met vriendelijke groet,
PeterH
Duurzame stad Utrecht, Klimaatconferentie in Sharm al Sjeik, WK in Qatar, what’s next? Een mensenrechteninstituut in Saudi Arabië? Ga toch weg met je gekochte conferenties, toernooien en titels. Utrecht doet veel aan PR, maar erg weinig aan duurzaam beleid. Heeft de burgemeester CNN ook verteld dat het afval hier niet meer wordt gescheiden en gewoon de oven in gaat? Dat de heetste plek van het hele land het Jaarbeursplein is, waar een paar jaar geleden nog dieselaggregaten moesten draaien voor de ‘climate planet’ farce? Dat de gemeente inmiddels ver achter loopt op verduurzaming vergeleken met burgers? Dat de gemeente grijs gas uit Rusland inkoopt? Dat er nergens in het land zo veel beton wordt gestort als in onze stad? Dat het nog altijd onmogelijk wordt gemaakt om op de meeste monumenten zonnepanelen te leggen? Dat er midden in de stad driftwedstrijden worden georganiseerd? Wat is er precies duurzaam aan Utrecht? Ik zie het niet.
Fijn dat CNN Utrecht op de kaart heeft gezet over duurzaamheid.
Het lijkt overbodig dat juffrouw Dijksma volgende week naar Argentinië vliegt om tegen de Argentijnen te vertellen dat de major van Utrecht zo ontzettend duurzaam, is dat ze volgende maand aanwezig zal zijn, bij de Klimaatconferentie in Sharm al Sjeik, Egypte.
Het is voor Dijksma bijna niet te doen als burgemeester van de absolute fietsstad op aarde, vaker de wereld overvliegt dan haar stad door fietst.
Voor Dijstra is het een straf dat ze vaker over de wereld vliegt om haar duurzame verhaal te vertellen uit naam van de VN, dan voor haar eigen stad te zorgen.
Tijd dat de VN aan de slag gaat met duurzaamheid.
Zorgen dat er wereldwijd VN-gezanten zijn die regionaal de duurzaamheid plannen gaan uitleggen.
Laat VN een poging wagen om uit te zoeken hoe applicaties als Teams en Zoom werken.
Deze stappen maakt de VN al een klein beetje duurzamer.
Dat Dijksma als duurzaamheid boodschapper voor de VN, zelf de VN nooit heeft gewezen op duurzaam werken.
Is een gemiste kans als vertegenwoordigster van de duurzaamste en mooiste stad op aarde.
Duurzaamheid begint bij jezelf.
Ach, wat is duurzaam nu eigenlijk? Een mooi verkoopverhaaltje o.b.v. marketing. Men trapt er massaal in. Het woord wordt overal te pas en te onpas toegepast.
Het wordt tijd dat wie iets roept over duurzaamheid een VOG op basis van footprint nodig heeft, voordat diegene mag spreken over duurzaamheid.