De partijen in de provincie Utrecht hebben na weken van onderhandeling een akkoord gesloten. Na de verkiezingsuitslag waarbij BBB de grootste werd, gaan uiteindelijk GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA als coalitie aan de slag. In het gepresenteerde akkoord staat onder meer de keuze voor Klein Rijnenburg waarbij er maximaal 25.000 woningen in de polder komen samen met een energielandschap.
Het coalitieakkoord ‘Aan de slag voor Utrecht’ staan de plannen waarmee de provincie de komende vier jaar aan de slag wil. Dit soort keuzes hebben regelmatig indirect of direct invloed op bewoners van de gemeente Utrecht, maar hebben nog vaker een gemeente-overstijgend karakter.
Hoewel het een akkoord is op hoofdlijnen – keuzes die nog verder uitgewerkt moeten worden – staan er wel al wat specifieke plannen in. Zo pleit de coalitie voor een combinatie van woningbouw en energielandschap in polder Rijnenburg. Daarbij gaan ze uit van het model Klein Rijnenburg waarbij er maximaal 25.000 woningen komen. Er wordt onderzocht of en hoe de bouw van woningen al voor 2035 kan beginnen.
Daarbij wordt ook gewezen op het belang van goede infrastructuur voor de komst van de woningen in de polder. Een nieuwe wijk moet namelijk goede fietsverbindingen en openbaar vervoer hebben. Het doortrekken van de nog te bouwen tramrails Merwedelijn of Papendorplijn is daarvoor een randvoorwaarde. Daar is een hoop geld voor nodig en er wordt dan ook naar het Rijk gewezen.
Andere ontwikkelingen
“De komende jaren zijn klimaat, de ontwikkelingen in het landelijk gebied, wonen en mobiliteit de grootste uitdagingen,” zeggen de partijen in het akkoord. De coalitie heeft de wens dat er 10.000 woningen per jaar gebouwd worden in de provincie. Ook moet er sterk worden ingezet op het opwekken van zonne- en windenergie. Het oplossen van netcongestie is ‘topprioriteit’. Ook moet er 1.500 hectare nieuw bos bij komen de komende jaren.
De coalitie is voorstander voor een alternatief voor de verbreding van de A27, waarvoor bomen in Amelisweerd gekapt zouden moeten worden. Daarvoor wordt er gekeken naar mogelijkheden binnen de bestaande bak.
Het onderwerp over beëdiging of verplaatsing van boerenbedrijven is in de stad Utrecht wellicht minder relevant, maar in de provincie des te meer. De coalitie schrijft dat de keuze tot beëindiging of verplaatsing van een boerenbedrijf aan de agrariër zelf is. “Het uitgangspunt is en blijft vrijwilligheid. Halverwege de coalitieperiode bekijken we hoe de situatie er in de gebiedsprocessen voor staat. Tot dat moment zetten we geen gedwongen onteigening in.”
Er staat nog veel meer in het akkoord, dat hier te lezen is (pdf).
Tekst gaat verder onder afbeelding

Gedeputeerden
Huib van Essen blijft namens GroenLinks gedeputeerde en heeft onder meer de portefeuilles Energietransitie, Ruimtelijke Ontwikkeling en Toezicht en Handhaving. De PvdA heeft Rob van Muilekom gevraagd voor een tweede periode. Hij blijft onder meer verantwoordelijk voor Wonen, Cultuur en Erfgoed en Vitale Samenleving. Mirjam Sterk blijft namens het CDA gedeputeerde met onder meer de portefeuilles Natuur en Landbouw, Transitie Landelijk Gebied en Groen Groeit Mee.
Twee nieuwkomers zijn André van Schie van de VVD en Has Bakker van D66. Van Schie is zelfstandig toezichthouder en adviseur en was de afgelopen jaren fractievoorzitter van de VVD. Hij krijgt onder meer de portefeuilles Mobiliteit, Economie en Vergunningverlening. Has Bakker is momenteel raadslid in Utrecht en bestuursadviseur bij de Natuur en Milieufederaties. Hij krijgt onder andere de portefeuilles Financiën, Water en Bodem en Circulaire Samenleving.
Gekoppelde berichten

D66-raadslid Has Bakker wordt gedeputeerde provincie Utrecht
Gemeenteraadslid Has Bakker is door D66 voorgedragen als kandidaat-gedeputeerde in de provincie Utrecht. Bakker is…
23 Reacties
ReagerenDacht dat BBB de grootste was geworden in utrecht. Hebben we hier te maken met een ondemocratisch judassen akkoord van de zittende partijen om de BBB buiten de deur te houden ?
Wat is model Klein Rijnenburg, is er dan ook een Groot Rijnenburg?
RTVUtrecht weet meer:
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3322311/utrecht-lanceert-scenarios-voor-grootschalige-woningbouw-in-polder-rijnenburg
Klein Rijnenburg wordt een MWKZ versie 2.0, de fiets domineert tussen de struiken en de auto heeft een ondergeschikte rol…terwijl het naast zowel de A12 als A2 ligt. Intussen komen er steeds meer mensen in Nederland te wonen die een auto als statussymbool zien en niet bereid zijn om daar afstand van te doen.
Ik zal verder niet zeuren en blij zijn met dit besluit:
er komen 25.000 woningen voor fietsers bij naast Nieuwegein (noordelijk van de Ringkade wordt niet gebouwd), ergens na 2035 of zo.
Een democratie waar een coaltie van 5 partijtjes die bewust de grootste gekozen partij willen omzuilen noem ik geen democratie.
Al krijgt een partij 49% van alle stemmen, wil men met alle andere partijtjes een coalitie vormen om zo 50-51% te krijgen. Echt belachelijk.
@ Niet zo koel hoofd
Heb je ook nog cijfers om je onzin te onderbouwen: “Intussen komen er steeds meer mensen in Nederland te wonen die een auto als statussymbool zien en niet bereid zijn om daar afstand van te doen.”?
Als je al cijfers over Nederland hebt (die je niet hebt) dan heeft het nog geen zin. Je moet namelijk vergelijkbare wijken met elkaar vergelijken in redelijk wat grotere steden.
Je blaat maar weer eens wat.
Wat nog meer meespeelt is dat Groot Rijnenburg nogal wat vraagt rondom wateroverlast. Waterschap HDSR heeft gewaarschuwd dat je dan rekening moet houden met frequent overstromen. Niet echt aantrekkelijk als je dat in de verkoopbrochure zet van de woningen.
@Sander en hoe hebben ze dat dan gedaan in Flevoland, Noordoostpolder ?.
@Uuu
Zeg, praat jij eigenlijk ooit met mensen buiten je eigen linkse stedelijke bubbel? Kom je wel eens op een snelweg, bijvoorbeeld de A2 of A27? Kom je wel eens in het buitenland waar ze toch heel anders naar de auto kijken dan duurzaam links groen Nederland?
Kennelijk niet want dan had je geweten wat het CBS heeft gemeten.
Cijfers CBS
inwoners NL 1992 =
15.129.150 personenauto’s 5.246.568 = 0.35 auto per persoon
Inwoners NL 2022 =
17.590.672 personenauto’s 8.941.456 = 0.51 auto per persoon
Meer inwoners in NL en meer inwoners hebben een auto, ondanks actief autowerend (tegenwoordig ook bezit en gebruik inperkend) beleid.
Dat aantal zal alleen maar toenemen omdat het OV al die mensen niet kan vervoeren naar de plekken waar ze moeten zijn.
Overigens, die toename in bevolking komt vooral op het conto van EU-ingezetenen. Die hoogopgeleide bevolking die overal kan studeren en werken en zo goed verdienen dat ze die eigen auto, incl alle bijkomende kosten, wel kunnen betalen. En anders geeft hun werkgever ze wel een leasebak. De arbeidsmigrant moet het doen met een oud vehikel om mee op familiebezoek te gaan.
NL kan niet zonder die mensen omdat Nederlanders veel te lui worden om nog fulltime te werken. Waarom denk je anders dat pretpakr Utrecht een stad vol vermaak en beleving moet worden?
Geen BBB….
En dan vinden sommige ” politici ” het nog raar dat de afstand tussen kiezers en hen steeds groter wordt. Dit is minachting van de kiezer.
Allemaal mensen die niet snappen hoe het Nederlands staatsbestel werkt.
Niet de grootste partij reageert automatisch, maar die heeft wel het initiatief. In Nederland regeren we met coalities. Kennelijk heeft BBB het in Utrecht zelf verprutst in de onderhandelingen. In andere provincies doen ze wel mee namelijk. Ook in provincies met linkse partijen.
Allemaal weer huilie huilie en het wantrouwen wordt weer eens verder gevoed, maar zelf kennis nemen van de staatisnrichting in Nederland. Ho maar.
@ Niet zo koel hoofd
Ah, het gebruikelijke gefoeter op links weer. En daar zit zeker helemaal geen zeer rechtse agenda achter. Lekker bezig pik!
L ‘Histoire se repête!
Maar toen was het met Leefbaar Utrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zij weden er destijds ook buiten gehouden.
4 Jaar later leverde Leefbaar Utrecht 3 wethouders omdat ze de grootste werden! Geen andere partij kon daar tegenop toen!
@don, dit is democratische besluitvorming, dat de boze burger beweging niet zn zin krijgt, wil niet zeggen dat het ondemocratisch is, democratie is: de meerderheid beslist, ondemocratisch is de grootste beslist… beetje blijven opletten…
Het aantal mensen dat niet snapt hoe de democratie werkt is weer schrikbarend hoog.
Niet geheel toevallig komt het eeuwige gejammer weer uit de populistisch rechtse hoek, waar elk besluit of gebeurtenis die niet bekrompen en conservatief genoeg is steevast ‘ondemocratisch’ wordt genoemd.
@ Tony Farellie, @ Leonuuu
Dat heet de tirannie van de meerderheid. Mensen die echt snappen hoe de democratie werkt respecteren ook de rechten van de minderheid. Lees Alexis de Tocqueville.
@Don: Die polder ligt niet aan een rivier die jaarlijks buiten zijn oevers gaat.
Waterschap waarschuwt voor lage put Rijnenburg
De polder Rijnenburg is niet de meest voor de hand liggende plek om woningen te bouwen. Dat zegt het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Bij een dijkdoorbraak langs de Lek of Hollandse IJssel kan de diepe polder vol water lopen.
@Wim: op welk recht van jou maakt de bouw van deze woonwijk in vredesnaam inbreuk?
@Hans
Nederland waterland.
Kwestie van ophogen, dijken bouwen, gemalen installeren en heel veel heipalen gebruiken. Heeft Nederland al honderden jaren ervaring mee en zijn we heel groot door geworden. Kijk maar eens hoe NL er vroeger uit zag…
@Koel Hoofd:
Met het probleem dat Rijnenburg aangewezen is als laatste overstromingsgebied als anders Amsterdam dreigt te overstromen. De dijken worden dus bewust doorgestoken om Amsterdam te beschermen. Kan je zeggen wijs maar een ander gebied aan. Dat kan niet. Die hebben we over de afgelopen jaren allemaal volgebouwd. Nu willen we ook nog de laatste plek volbouwen…
@ Hans
Nederland is nu eenmaal het wadden- en duingebied van Duitsland. Doe je verder niks aan. We cultiveren het door het droog te pompen en te bebouwen.
In Italië heeft men bovenop een actieve vulkaan een grote stad gebouwd. Het wordt spannend daar de komende tijd.
Bron: https://www.weer.nl/nieuws/2023/gevaarlijke-italiaanse-vulkaan-steeds-actiever
Orkanen, overstromingen, tsunami’s en aardbevingen bijv. stoppen niet. Zo gaat dat. De aarde doet haar ding en de mensheid likt haar wonden en gaat weer verder met cultiveren. Vergelijkbaar met een mierennest.
@Sander
Als laatste overstromings gebied voordat Amsterdam overstroomt????????
Snap ik niet. Best ver van Amsterdam en behalve de Hollandsche IJssel niet echt iets anders in de buurt. Bronnen?????
@Wiewatwaar:
Waterschap HDSR en Rijkswaterstaat waarschuwen hier al jaren voor. Kijk voor de gein eens op de kaart en volg Amsterdam Rijnkanaal en de vecht. Als het waterpeil nu te hoog komt kunnen ze water wegleiden naar Rijnenburg.
Volg je de waterwegen verder stroomafwaarts zie je veel ruimte, maar alles toch (enigszins) bebouwd. Ga je die mensen dan zeggen dat ze nu toch maar pech hebben en dat zij onder water worden gezet?
Zie bijvoorbeeld ook: https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/694f58fb-2258-41c0-8f29-02ef698b0719
En ook nog de klimaatdoelen willen halen , wat nu al niet lukt.
Dat gaat ons dus nog meer kosten en nog meer beperkingen opleveren.
@koelhoofd over auto bezit in Nederland.
Niet wat er in Nederland plaats vindt is hier het meest relevant wat auto bezit, maar in de Randstad Utrecht. Wat mij opvalt is dat er steeds minder auto’s in de betaalde wijken staan, terwijl er ook bijna overal nieuwbouw is. Zelfs Overvecht en Kanaleneiland hebben op veel plekken een waar overschot op de parkeer terreinen. Hier voor zijn een logische verklaring. De bevolking wordt niet alleen gemiddeld ouder, maar ook zijn er veel deel auto’s door de hele stad beschikbaar nu. Ook het toegenomen E Bike gebruik in de stad verminderd de automobiliteit behoefte. Tot slot, worden meer mensen zich bewust dat vooral bij ook het ouder worden een eigen autobezit onlogisch is. De hoge kosten ‘t.o.v de geringe km / gebruiks duur. Het heeft niets te maken met dogma’s links als rechts, maar met gezond verstand. Zelf heb ik ook besloten mijn auto weg te doen. Daarmee bespaar ik ongeveer 500 euro per maand. Ik fiets en loop meer, en met OV kom je bijna overal als je ietsje meer tijd neem. Indien toch nog een auto nodig, dan staan er diverse merken huur auto’s binnen 100 meter. Ik hoef geen tijd te besteden aan auto administratie, of garage afspraken en bezoeken etcetera.
Infeite…ben ik minder tijd en geld kwijt voor mobiliteit !
Natuurlijk wordt in de regio, buiten onze Randstad en vooral in de krimp regio’s aan de grens meer auto gereden door vermindering OV…