De gemeente Utrecht gaat de collectieve sluitingstijden op de Amsterdamsestraatweg afschaffen. De sluitingstijden op het middenstuk werden in 2016 ingevoerd om overlast tegen te gaan, maar de gemeente wil nu om verschillende redenen de sluitingstijden per 1 juni opheffen.
Bij het instellen van de maatregel werd al aangegeven dat het inzetten van collectieve sluitingstijden een zwaar middel is “dat met zorgvuldigheid moet worden toegepast”. De overlast in het gebied nam afgelopen vijf jaar af, wat ertoe leidde dat de gemeente de ondernemers vorig jaar weer wat verruiming van de openingstijden heeft gegeven. De gemeente heeft nu dus besloten om de collectieve sluitingstijden per 1 juni 2021 op te heffen.
Bij dat besluit is gekeken naar een aantal factoren. Zo wilde de gemeente de sluitingstijden alleen afschaffen als omwonenden erop kunnen vertrouwen dat de overlast niet terugkeert. De maatregel was volgens de gemeente zeer effectief en het verruimen van de openingstijden vorige zomer heeft niet tot veel klachten geleid. Het beeld kan door de coronamaatregelen wat vertekend zijn, maar de gemeente benadrukt dat horecabedrijven vorige zomer tot half oktober wel geopend waren.
Samenstelling
Volgens de gemeente speelt ook de samenstelling van woningen en bedrijven een rol in de afname van de overlast. “Enkele bedrijven die veel overlast veroorzaakten zijn gesloten. Dit wekt bij mij het vertrouwen dat het oude patroon de afgelopen vijf jaar dermate is doorbroken, dat we kunnen terugkeren naar een situatie waarin het toepassen van dit zware middel niet nodig is”, schrijft burgemeester Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.
De gemeente denkt dat het helemaal loslaten van de sluitingstijden kan leiden tot een toename van overlast, maar de sluitingstijden hadden als doel om onacceptabele overlast te voorkomen. “Van criminele activiteiten zal mogelijk overlast uitgaan, maar anderzijds is het voor personen en/of bedrijven die zich met criminaliteit bezighouden juist belangrijk dat deze activiteiten niet in het oog springen”, schrijft de burgemeester.
Tekst loopt door onder de foto
“Tegen criminaliteit en/of het faciliteren daarvan kan zonder meer handhavend worden opgetreden. Daarvoor zijn andere, meer gepaste middelen dan een algemeen sluitingstijdengebod, zoals het betrokken pand sluiten of een verleende vergunning intrekken.” De gemeente komt met een meerjarenplan waarin maatregelen staan die het woon- en ondernemersklimaat op de Amsterdamsestraatweg op termijn moeten verbeteren. Dat plan moet los worden gezien van de redenen waarvoor de sluitingstijdenmaatregel is genomen, vindt Dijksma.
Corona
De gemeente heeft tot slot laten meewegen dat ondernemers het zwaar te verduren hebben gehad door de coronamaatregelen. “Het belang van de ondernemers om de geleden schade enigszins goed te maken is dan ook groot. Dit betekent dat zij waar mogelijk, ruimte moeten krijgen om omzet te kunnen draaien. Dit uiteraard wel zonder dat daarbij tekort wordt gedaan aan de andere belangen, zoals die van de omwonenden.”
“Het belang van de ondernemers om de schade enigszins goed te maken is groot”
Verschillende middelen
Niet alleen de gemeente en politie moeten zich inzetten om te voorkomen dat de overlast in het gebied terugkeert, ook de ondernemers zelf, de vastgoedeigenaren en omwonenden zijn “van cruciaal belang”, stelt burgemeester Dijksma.
De gemeente zet zelf ook verschillende middelen in: toezichthouders en handhavers zullen de eerste tijd extra surveilleren, omwonenden kunnen bij overlast tot 23.00 uur het nummer van de overlasttelefoon bellen en het melden in de slim melden-app van de gemeente. Ook komt er een klankbordgroep voor bewoners, pandeigenaren en ondernemers.
Inspanningen
Burgemeester Dijksma richt zich in het bijzonder nog tot de ondernemers op de Amsterdamsestraatweg. Ook van hen worden inspanningen verwacht om de verbeterde situatie te houden zoals die nu is.
“Ik benadruk dat bij onaanvaardbare overlast vanuit specifieke bedrijven onverminderd handhavend zal worden opgetreden. Daarnaast blijft het opnieuw instellen van collectieve sluitingstijden een mogelijkheid, mocht de overlastsituatie verslechteren tot het niveau dat het in eerste instantie noodzakelijk maakte om dit zware middel in te zetten.”
Omwonenden
Omwonenden zeggen zich grote zorgen te maken dat de verbeterde situatie door het afschaffen van de collectieve sluitingstijden tenietgedaan wordt en de overlast terugkeert.
De burgemeester zegt begrip te hebben voor die zorgen, maar “de belangen van alle partijen in de Amsterdamsestraatweg afwegend, vind ik het op dit moment echter niet redelijk deze maatregel nog langduriger in te zetten. […] Ik reken erop dat we samen met bewoners, pandeigenaren en ondernemers ervoor kunnen zorgen dat de Amsterdamsestraatweg een straat is en blijft waar het prettig wonen, ondernemen en verblijven is.”
Gekoppelde berichten
Ondernemers ASW mogen vanaf februari 2021 weer zelf bepalen hoe laat zij de deuren sluiten
De vanuit de gemeente Utrecht opgelegde sluitingstijden voor ondernemers op de Amsterdamsestraatweg gaan verdwijnen. Vanaf…
Dit zijn de plannen voor de Kanaalstraat en de Amsterdamsestraatweg in 2021
De gemeente Utrecht heeft dinsdag plannen bekendgemaakt voor de Amsterdamsestraatweg en het gebied rondom de…
16 Reacties
ReagerenWeeeeer heeft de gemeente volstrekt maling aan omwonenden
We wachten het maar weer af, denk niet dt het lang goed gaat, gelet op het verleden.
Ook een goede foto; Radio Bos zorgde inderdaad voor heel veel
overlast ???????? en is inderdaad gesloten.
Mensen, leer het nou eens…onze overheid laat de burger in de steek. Gedrag van Golf GTI rijdende petjes wordt weggepoetst in ambtelijke rapporten om de ….. problematiek niet onder ogen te hoeven zien. Deze straat zou privé bewaking moeten inhuren.
Want?
Binnen een maand of 1 of 2 heb je het oude gezeik weer terug. Waar is deze beslissing op gebaseerd en waarom?
Met andere woorden men weet dat het er wemelt van de criminelen maar weet niet hoe ze het aan moeten pakken
Reken maar dat het binnen een paar weken weer terug bij af is. Wat een domme beslissing.
Waarom is de sluitingstijd doordeweeks om 1 uur ‘s nachts en in het weekend tot 2 uur ‘s nachts niet voldoende?
Waarom mogen ze daar zelf bepalen tot hoe laat ze open zijn?
Normale mensen liggen dan op bed om de volgende dag naar hun werk te gaan.
Zodra er maar iets niet naar de zin gaat van die ”ondernemers” word gelijk de discriminatiekaart getrokken.
Dat moet ook maar eens afgelopen zijn .
Mooi zo. Stoppen met de betutteling. Handhaven in plaats van collectief straffen waarbij de goeden lijden onder de kwaden. En al die omwonenden? Je wist toch wel waar je een huis kocht of huurde destijds? Daar heb je toch zelf voor gekozen? Dat argument wordt namelijk ook altijd gebruikt als het gaat over de binnenstad en de overlast aldaar. Dus waarom zou dat voor de ASW anders zijn? Moet je maar in oost gaan wonen, heb je al dat gezeik niet. O ja, stem voortaan ook op een andere partij, eentje die wel wil handhaven in plaats van pamperen.
@JdV, toen ik mijn huis kocht waren er gewoon sluitingstijden, winkels gingen om 18.00 of 19.00 dicht. Zo’n 15 jaar geleden zijn de sluitingstijden sluipenderwijs verruimd, voor o.a.”dienstverleners” (belwinkels, kappers, gokhallen, al dan niet illegaal) naar 24/7 open.
Dus niet zeggen dat ik dat al wist, ik stel voor dat je maar een pand gaat huren aan dit beruchte stuk ASW, slapen aan de straatkant en dan praten we na verloop van tijd wel verder.
Fijn!
Wordt het weer ouderwets levendig en gezellig in dit bijzondere deel van Utrecht. HC gaat op slot, hier begint het leven pas laat!
Alles gebeurt sluipende wijs
Bestuur van Utrecht doet alles om normaal wonen te verpesten
Eerst normale sluitingstijd
Elke keer uurtje erbij
Gelijk horeca binnenstad,,,ze verzinnen van alles
Is het warmer dan 25 graden
Hoppa horeca buiten op tot 2 uur in de nacht
Alsof er geen omwonenden die de volgende dag moeten werken
Zo gaat het ook op de straatweg
Wat een ellende voor de straatwegbewoners en
Pee, je zegt het goed. Waarom niet gewoon door de week sluiting 23.00 uur en in het weekend een uurtje langer. Nachtrust van omwonenden is ook belangrijk.
Hou je hart maar vast, dit wordt de hel op aarde voor bewoners van en naast de straatweg. Oja, je kan je melden bij het wijkbureau voor advies om in gesprek te gaan. Wat een lacher.
@katja: exact hetzelfde verhaal voor bewoners van de binnenstad. Iedereen stemt op partijen die Utrecht laten groeien. Accepteer dan ook maar de overlast.
Oh heerlijk. Blijft de AH nu ook weer de hele nacht open?
Dames en Heren,
Langzamerhand hollen wij de betekenis van het woord “overlast” uit, Overlast = te veel last. Dat is NOOIT acceptabel.
Wat wel acceptabel is, is dat je op sommige plekken en momenten wat meer drukte of geluid hebt. Zo kun je dat verwachten in de binnenstad, daar is het wat drukker en levendiger dan in een suffe buitenwijk. Zo ook op de Amsterdamsestraatweg of de Biltstraat.
Maar overlast is altijd te veel, daar moet iedereen tegen beschermd worden. “enige overlast” is dus NOOIT acceptabel, en hoe langer de gemeente dit roeptoetert, hoe meer het woord overlast aan kracht inboet, totdat overlast ineens normaal is.
Overlast is niet normaal.
Taal is belangrijk, woordkeuze is belangrijk.
De gemeente is een ster in verhullend taalgebruik. Dat ons allen in de luren legt voor we er erg in hebben.
Ik herhaal: overlast is nooit normaal.