Collectieve sluitingstijden Amsterdamsestraatweg vanaf 1 juni van kracht | De Utrechtse Internet Courant Collectieve sluitingstijden Amsterdamsestraatweg vanaf 1 juni van kracht | De Utrechtse Internet Courant

Collectieve sluitingstijden Amsterdamsestraatweg vanaf 1 juni van kracht

Collectieve sluitingstijden Amsterdamsestraatweg vanaf 1 juni van kracht
Burgemeester Van Zanen heeft laten weten dat de eerder aangekondigde collectieve sluitingstijden op de Amsterdamsestraatweg vanaf 1 juni van kracht gaan. Eerder zou dit 1 mei zijn. Het gaat hier om het gedeelte tussen het spoorviaduct en de Acaciastraat. De maatregel wordt ingevoerd om overlast door geluid en vervuiling te verminderen.

Burgemeester Van Zanen heeft laten weten dat de eerder aangekondigde collectieve sluitingstijden op de Amsterdamsestraatweg vanaf 1 juni van kracht gaan. Eerder zou dit 1 mei zijn. Het gaat hier om het gedeelte tussen het spoorviaduct en de Acaciastraat. De maatregel wordt ingevoerd om overlast door geluid en vervuiling te verminderen.

Dit betekent dat voor dienstverlenende bedrijven (onder andere kappers en massagesalons) sluitingstijden gelden conform de winkeltijden, van 22.00 uur tot 06.00 uur. Voor horeca gelden op doordeweekse dagen sluitingstijden van 01.00 uur tot 06.00 uur, en in het weekend op zaterdag- en zondagnacht van 02.00 uur tot 06.00 uur. Winkels en afhaalzaken vallen buiten het besluit. Zij hebben, vanuit de Winkeltijdenwet, nu al sluitingstijden tussen 22.00 uur – 06.00 uur.

Eerder heeft de gemeente geprobeerd om overlast in de straat te beperken via bemiddeling en overleg met bewoners en ondernemers. Dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Daarom wordt nu gekozen voor collectieve sluitingstijden. Ondernemers en omwonenden zijn in de gelegenheid gesteld om hierover hun mening te geven. Dit heeft ertoe geleid dat de collectieve sluitingstijden ingaan per 1 juni 2016, en niet per 1 mei zoals eerder aangekondigd, zodat ondernemers voldoende tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Frank E.

    Potdikke waar moet ik dan ‘s nachts m’n kebab halen? Al m’n favoriete zaken zitten op dat stuk!

  2. Hassan

    Ik ben benieuwd welke maatregelen die winkels in die extra maand tijd kunnen en zullen treffen. Wie kan hier een inzicht in bieden?

  3. kees van oosten

    In de elf pagina’s dikke toelichting op het besluit doet de burgemeester niets anders dan de verantwoordelijkheid en de zwarte piet voor de overlast bij de ondernemers leggen, aan wie niet eens verweten wordt dat ze in strijd hebben gehandeld met een of andere verordening.

    Op geen enkele manier vraagt de burgemeester zich af of de gemeente (en dus ook hijzelf als primair verantwoordelijk collegelid) niet zelf ernstig in gebreke is gebleven en nog steeds blijft.

    De burgemeester gaat er helemaal aan voorbij dat hij wél over de vereiste bevoegdheden beschikt om orde te handhaven en de ondernemers niet. De ondernemers zouden zelfs strafbaar zijn als ze iemand in de kraag pakken en bovendien groot fysiek risico lopen.

    De Algemene Plaatselijke Verordening geeft voldoende mogelijkheden om tegen baldadigheid, kabaal en rotzooi maken op te treden. De praktijk is echter dat rotzooitrappers, snelheidsovertreders en lawaaischoppers in Utrecht (en niet alleen op de Amsterdamsestraatweg) straffeloos hun gang kunnen gaan.

    Moeten die ondernemers nu (onbezoldigd en zonder bevoegdheden) met toezicht en handhaving belast worden omdat de gemeente, de politie en de burgemeester zelf in gebreke blijven? Betalen wij nu belasting om het werk dat door de gemeente/politie gedaan moet worden zelf te moeten doen?

    Het instellen van dat collectieve sluitingsuur, daarvan kan een kind bedenken dat het de overlast alleen maar verplaatst. Dat heet “waterbedeffect”. Ik heb de afgelopen 15 jaar niet anders meegemaakt dan de gemeente en de burgemeester niet in staat zijn effectieve maatregelen te nemen en met hun ondoordachte maatregelen de overlast alleen maar verplaatsen en verergeren.

    Overigens, de gemeente werkt overlast zelf sterk in de hand doordat horeca 24 uur per etmaal open mag zijn en winkeltijden sterk zijn verruimd. Daar sprak de bevolking zich destijds tegen uit, maar daar trok de politiek zich niets van aan.

    Kortom: ik kan het besluit van Van Zanen alleen maar zien als een manier om te verhullen dat hij gewoon niet weet wat hij moet doen, maar wel de indruk wil maken krachtdadig op te treden.

  4. RobH

    @Kees: Moet de politie dan 24 uur per dag patrouilleren op de Straatweg? Daar is er de capaciteit niet eens voor. Of het moet ten koste gaan van de rest van de stad. Kortom, dit is second best, maar wel het enige dat Van Zanen kan doen, binnen zijn mogelijkheden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).