College voor de Rechten van de Mens: kerk in Utrecht had homojongeren niet mogen weigeren | De Utrechtse Internet Courant College voor de Rechten van de Mens: kerk in Utrecht had homojongeren niet mogen weigeren | De Utrechtse Internet Courant

College voor de Rechten van de Mens: kerk in Utrecht had homojongeren niet mogen weigeren

College voor de Rechten van de Mens: kerk in Utrecht had homojongeren niet mogen weigeren
De Evangelie Gemeente Utrecht (EGU) had de homojongerenvereniging Jong&Out niet mogen weigeren als huurder. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. De weigering in oktober vorig jaar zorgde voor veel ophef in Utrecht.

De Evangelie Gemeente Utrecht (EGU) had de homojongerenvereniging Jong&Out niet mogen weigeren als huurder. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. De weigering in oktober vorig jaar zorgde voor veel ophef in Utrecht.

Jong&Out organiseert maandelijkse bijeenkomsten voor jongeren die ‘uit de kast komen’. De werkgroep informeerde bij Zaalverhuur7, die de verhuur van de ruimtes regelt, naar een ruimte in het kerkgebouw van de EGU. Zaalverhuur7 legde de aanvraag voor aan het kerkbestuur, dat de aanvraag afwees. Het kerkgenootschap stelt dat het niet zozeer de COC-werkgroep afwijst, maar de activiteiten die de werkgroep wil uitvoeren. Volgens het kerkbestuur is er geen plaats voor activiteiten waarin seks en relatiekeuze aan de orde zijn. Ook ligt homoseksualiteit gevoelig bij de achterban.

De weigering zorgde voor ophef, het college van B en W in Utrecht sprak haar ongeloof uit over de weigering en vond deze discriminerend en onacceptabel. Homobelangenorganisatie COC, waar Jong&Out onderdeel van is, stapte naar het College voor de Rechten van de Mens.

Oordeel

Deze oordeelt dat de EGU de verhuur van de zaal niet had mogen weigeren. Het kerkgenootschap zou een relatie hebben gelegd met de homoseksuele gerichtheid van de leden van vereniging. Daar mag geen onderscheid in gemaakt worden. De EGU stelde dat ze niet zozeer COC Midden-Nederland als organisatie had afgewezen maar de activiteiten die deze werkgroep ontplooit. De EGU zou hier echter geen enkele onderbouwing voor hebben gegeven.

COC Midden-Nederland geeft aan dat ten tijde van het afwijzingsbesluit nog niet bekend was welke activiteiten de werkgroep zou gaan organiseren. Het kerkgenootschap is daar niet op ingegaan volgens het college. Daarmee heeft de EGU dus niet bewezen dat de afwijzing niet de leden van de organisatie zelf betrof. Daarom oordeelt het College dat het kerkgenootschap en de Zaalhuur7 de jongeren niet hadden mogen weigeren.

3 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Je mag toch zeker zelf wel bepalen aan wie je een ruimte verhuurt?

 2. Pim

  @Hans, je mag dat bepalen op voorwaarde dat je afwijst op de juiste gronden. De rechter stelde terecht dat dit niet de juiste gronden zijn.

 3. Boni

  Sinds wanneer zijn voor een kerkgenootschap dit niet de juiste gronden? Gaat de rechter over de leerstellige standpunten van deze kerk? Dit maakt inbreuk op de vrijheid van Godsdienst als je het mij vraagt. Aan wie je ruimtes verhuurt staat niet los van waar je als kerkgenootschap voor staat.

  Jong&Out had kunnen weten dat de kans op weigering door een kerkgenootschap vrij groot is. Waarom wil je anders als Jong&Out perse een kerkzaal huren? (of een van de andere zalen die men daar kan huren, maar dat het hier om een kerkelijke zaal gaat is duidelijk). Dat ze dan toch juist deze locatie willen huren lijkt mij een bewuste provocatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).