College: weigering homojongeren door kerkbestuur discriminatie | College: weigering homojongeren door kerkbestuur discriminatie – De Utrechtse Internet Courant

College: weigering homojongeren door kerkbestuur discriminatie

College: weigering homojongeren door kerkbestuur discriminatie

Het Utrechtse college vindt het discriminerend en onacceptabel dat de Evangelie Gemeente Utrecht (EGU) geen zaal heeft willen verhuren aan de homojongerenvereniging Jong&Oud. Dat blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen die GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg in oktober stelde.

“Wij betreuren het zeer dat het kerkbestuur besloten heeft om geen zaal te verhuren aan de homojongerenvereniging Jong&Out”, schrijft het college. Toch zal er niet direct worden ingegrepen: “Het zalencentrum is eigendom van het kerkbestuur; over verhuur van ruimtes kunnen zij zelf beslissen. In die zin ziet het college hierin geen taak voor zichzelf.”

Bevindingen afwachten

Of er, op een later moment, wel maatregelen zullen worden getroffen, laat het college nog in het midden. “Omdat de homobelangenorganisatie COC inmiddels het College voor de Rechten van de Mens heeft verzocht om te beoordelen of de Evangelie Gemeente discrimineert, wacht het college deze behandeling af alvorens tot eventuele vervolgstappen te besluiten.”

GroenLinks is blij met het antwoord: “Het college heeft met deze beantwoording laten zien deze zaak zeer serieus te nemen. Daar zijn we heel blij mee. Het COC heeft wat ons betreft terecht het College voor de Rechten van de Mens ingeschakeld en daarnaast een strafklacht ingediend. Het is logisch dat het college wil afwachten wat de uitkomsten van deze trajecten zijn.”

EGU: “verantwoordelijkheid naar achterban”

Begin oktober werd bekend dat de Evangelie Gemeente Utrecht (EGU) heeft geweigerd een zaal te verhuren aan de COC-jongerenorganisatie Jong&Out. In een e-mail aan Jong&Out schreef het bestuur van de EGU: “Homoseksualiteit is een onderwerp dat niet alleen actueel is in de maatschappij maar ook in de kerk. In de EGU is dat net zo het geval. Als kerkbestuur hebben wij echter ook de verantwoordelijkheid naar onze achterban, zeker als het gaat om dit soort ethische vraagstukken. Ik denk dan ook dat het verhuren van ons gebouw aan organisaties als Jong&Out niet wijs is en wijs het verzoek daarmee af.”

“Ook geen ruimte voor pedofielenvereniging”

Kerkbestuurder Paul de Vries voegde daar later aan toe: “Het is ons gebouw en wij bepalen aan wie we ruimtes verhuren. We kiezen daarin voor neutrale organisaties en zouden bijvoorbeeld ook geen ruimte aan de pedofielenvereniging verhuren.” Zwanenberg: “We waren echt geschokt over deze uitlatingen.”

GroenLinks kon wel huren

De EGU verhuurt de kerk via de Zaalverhuur 7. Op de website van Zaalverhuur 7 wordt niet gerept over uitzonderingen bij de verhuur van de kerk. “Als de kerk uitzonderingen maakt, dan moet dat minstens op de website staan. Bovendien is GroenLinks ook geen neutrale organisatie, maar wij konden een aantal weken voor het incident wel een ruimte huren in de kerk.”

2 Reacties

Reageren
  1. jj

    wat een gejank weer. Ruimtes genoeg om te huren in Utrecht lijkt me zo.

  2. A Geijsen

    Het EGU bestuur verschuilt zich achter hun “”christelijke”” visie alsof
    homo jongeren schepsels van een andere planeet zijn ?? Je wordt als homo of als lesbisch geboren en alleen geluk voor hen net zo als voor ons, is primair en menselijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).