College wil plan windmolens Lage Weide doorzetten - De Utrechtse Internet Courant College wil plan windmolens Lage Weide doorzetten - De Utrechtse Internet Courant

College wil plan windmolens Lage Weide doorzetten

College wil plan windmolens Lage Weide doorzetten

De windmolens op Lage Weide komen er. Tenminste, als het aan het Utrechts college ligt. Dat maakte wethouder Mirjam de Rijk vandaag op haar kantoor in het stadhuis bekend. Nu is het aan de gemeenteraad om wel of niet akkoord te gaan met dit voorstel.

Met een nipte meerderheid binnen het college, vier van de zeven stemden voor, is er besloten dat het college door wil met de bouw van zes windmolens op het bedrijventerrein.

De Rijk: “We hebben geluisterd naar de stad en het plan aangepast. Er zijn extra normen gesteld om te leefbaarheid te bewaken.”

Ondanks de verdeling binnen het college, wethouders Spigt, Everhardt en Kreijkamp stemden tegen, werd het besluit volgens de Rijk vlot en “in een goede sfeer” genomen.

Gekeken naar inhoud

Ze benadrukt het begrip van zowel voor als tegenstanders rondom het onderwerp, zowel binnen het college als tussen de buurtbewoners. “Er hebben 1110 mensen met inspraakreacties gereageerd. Driehonderd reacties waren positief, maar dat betekent niet dat de rest geheel negatief waren. De één wil een paar dingen zus, de ander een aanpassing zo. Het is niet zo zwart wit als enkel voor of tegen. We hebben dan ook alleen gekeken naar de inhoud van de argumenten.”

Raad moet beslissen

Nu is het aan de gemeenteraad om over het voorstel te beslissen. Naar verwachting zullen zij in december met hun besluit komen. Als de raad instemt volgt er een procedure om het bestemmingsplan aan te passen en een omgevingsvergunning te verlenen. Energie-U, de initiatiefnemer, zou dan eind 2015 kunnen starten met de bouw van de windmolens.

De kans is echter groot dat de gemeenteraad het voorstel toch naar de prullenbak verwijst. Hoewel GroenLinks voor het plan is, is de VVD al lange tijd tegen. Ook D66 liet weten in principe tegen het plan te zijn. PvdA en CDA zeggen kritisch tegenover het plan te staan maar de inspraakreacties en het besluit af te willen wachten voordat ze een oordeel fellen.

Provincieplannen

Mocht de gemeenteraad inderdaad tegen stemmen, is het plan nog steeds niet definitief van de baan. “Want de provincie Utrecht heeft met het rijk de afspraak gemaakt dat er in de provincie Utrecht voor 2020 65,5 megawatt windenergie moet worden opgewekt. En Lage Weide is daarvoor een van de aangewezen plekken. We lopen het risico dat als de Utrechtse gemeenteraad het plan van Energie-U voor zes windmolens afwijst, de grote energiemaatschappijen met steun van de provincie met een plan komen voor elf of veertien windmolens op Lage Weide”, liet gemeenteraadslid Steven de Vries DeStadUtrecht.nl weten.

VVD raadslid André van Schie trekt dat in hetzelfde artikel in twijfel: “Ook de provincie weet dat er geen draagvlak is voor windmolens op Lage Weide en zal volgens mij eerder op zoek gaan naar een andere locatie.”

Miljoenenclaim

Voor een situatie als in Houten, waarbij huizeneigenaren miljoenen van de gemeente huizen door de prijsdaling van hun woning, zegt de Rijk niet te vrezen. “Het verschil is dat wij alle normen en eisen van tevoren hebben vastgelegd. Dat is daar niet gebeurd.”

2 Reacties

Reageren
  1. Jiri

    Deze week bleek maar weer welke gevaren aan windmolens kleven en welke nut ze hebben als het waait, namelijk nul. Dan staan die dingen stil. Dit is de grootste milieuonzin die er bestaat. Die dingen drijven op subsidie en kosten meer dan ze opleveren. 1 kerncentrale bouwen, en al die lelijke subsidieslurpende horizon vervuilers kunnen Nederland uit!

  2. Snor

    Ik neem aan beste Jiri dat je die kerncentrale dan ook midden op Lage Weide in Utrecht wilt. Of wil je alleen maar alles ver, ver weg van je eigen bed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).