Communistische Jongerenbeweging dit jaar wel welkom bij Utrechtse Introductie Tijd (UIT) Communistische Jongerenbeweging dit jaar wel welkom bij Utrechtse Introductie Tijd (UIT)

Communistische Jongerenbeweging dit jaar wel welkom bij Utrechtse Introductie Tijd (UIT)

Communistische Jongerenbeweging dit jaar wel welkom bij Utrechtse Introductie Tijd (UIT)
Archieffoto van een eerder editie van de Utrechtse Introductie Tijd
De Communistische Jongerenbeweging (CJB) is dit jaar wel welkom bij de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Vorig jaar werd de beweging geweerd vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Communistische Jongerenbeweging (CJB) is dit jaar wel welkom bij de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Vorig jaar werd de beweging geweerd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Tijdens de UIT trekken duizenden nieuwe studenten door Utrecht om kennis te maken met de stad. Er zijn een hoop feestelijkheden maar er is ook een informatiemarkt waar verenigingen en partijen, waaronder politieke jongerenorganisaties, zich kunnen voorstellen aan de nieuwe lichting studenten.

De CJB, de jongerenpartij van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland, wilde ook graag op de informatiemarkt staan en vroeg in mei 2022 wat de mogelijkheden en kosten waren. Het bestuur van de UIT liet destijds echter weten dat ze niet welkom waren. In correspondentie tussen de CJB en de organisatie van de introweek, ingezien door DUIC, werd de oorlog in Oekraïne genoemd als reden voor het uitsluiten van de introductieweek. We schreven daar toen dit over.

Dit jaar is de CJB wel welkom. Volgens de beweging hebben de UIT, Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht excuses aangeboden. “De universiteit heeft nu erkend dat de reden voor uitsluiting ongegrond was. De beslissing om de CJB uit te sluiten is destijds niet afdoende heroverwogen, zelfs nadat duidelijk werd gemaakt dat de CJB de Russische invasie niet steunde”, schrijft de CJB in een persbericht.

De UIT begint dit jaar maandag 14 augustus en duurt tot en met 17 augustus.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Alias

  Zal wel iets met 22 november te maken hebben…

 2. BdV

  @Alias – Niet met 4 juni?

 3. Koel Hoofd

  Hypocrisie ten top van UIT en de Uithof grazers.
  Vooral in de context van het eerdere artikel van Duic waaruit feitelijk blijkt: een andere mening wordt hier niet getolereerd…

  Niet dat ik fan ben van communisme, maar dat is al een bewezen achterlijke ideologie.

 4. HenQ

  Ik ben eigenlijk wel verbaast waarom CJB niet eerder is toegelaten en DWARS en RADICAAL wel? Ik zie geen verschil tussen de drie extreemlinkse clubs. Het communistisch/marxistische gedachtegoed is al zo oud als, ja, Karl Marx.

  Universiteiten, NGO’s en salonfähige (activistische) cultuurclubs zijn uitgesproken marxistisch, waarom zou daar geen jongerenbeweging bij kunnen? Ik verwacht stormloop! Communisme is hot onder de wokisten,de nieuwe trotskisten!

 5. Herman

  Was vorig jaar ook onvoorstelbare blunder om heb te weigeren.
  Dat we dat anno 2022 nog deden…..

 6. BdV

  @Henq – Je klinkt bijna blij? Meteen ook maar even de banden aanhalen met de diverse bevriende regimes die zeer tevreden mogen zijn met dit verheugende nieuws?

 7. Uuu

  @ HenQ

  De universiteit Marxisitisch? Hoe komen jullie (vaak zeer rechtse mensjes) hier toch bij? Het voorbeeld van de uitsluiting van de in het artikel genoemde club zegt al genoeg (en het altijd de hand boven het hoofd houden van de lieden die corporale fratsen en misdaden begaan).

  De raad van bestuur bestaat voornamelijk uit ex-corpsleden en ex-dispuutsleden. Het is behoorlijk VVD en neo-liberaal daar. Alles behalve Marxistisch. Daar spugen ze juist op.

  De universiteit Utrecht staat ook echt bekend als een universiteit waar de studenten juist een injectie neo-liberalisme geïnjecteerd krijgen (heel subtiel gedaan).

  Het is behoorlijk corperate aan de UU. Lijntjes met bijvoorbeeld de farmaceutische industrie zijn flinterdun bij de UU.

  DWARS is trouwens alles behalve extreem links, maar goed, het laat wel weer zien hoe erg extreem jij je aan de overzijde van het politieke spectrum bevindt als je dat vindt.

 8. HenQ

  @uuu

  Van vroeger ja, die ouderwetse corporale structuren die stinken, beerputten van clubjes en genootschappen die worden opengetrokken en sexistische abcessen zoals Vindicat, die eindelijk een keertje not-done zijn. Daar ben ik het wel mee eens. Niet meer van deze tijd. Banden met big farma ben ik ook niet dol op. Jammer joh, je frame is mislukt, ik ben allesbehalve corpsbal.

  Maar wat is er voor teruggekomen? Salonfähig dogmatische groupthink waar ik je voor het gemak niet over hoor. Als het meest linker doelpaaltje zich in rap tempo zich verder naar links verplaatst, dan is het makkelijk schoppen op alles wat niet extreemlinks is – dan is een wit pak melk nog aanstootgevend voor je.

  Zoek maar even op wie Laurens Buijs is. Als je een mening hebt die niet binnen het dogma past, berg je maar, dan ben je vogelvrij. Laat staan als je uitkomt FvD of PVV stemmer te zijn in universitaire kringen. Ja, wie is er dan facistisch en niet inclusief? Je zal er maar tussenzitten. Feind ist, wer anders denkt, schreef men bij overheidsorganen al op de vloer in de comunistische DDR.

  De rest herhaalt zichzelf.

 9. BW

  Iedereen mag natuurlijk alles denken/vinden, maar ik kan er toch maar moeilijk aan wennen dat keurige gymnasiumjongetjes en -meisjes, waarschijnlijk uit nette milieu’s, serieus pleiten voor de invoer van communisme.

 10. Uuu

  @ BW

  Misschien omdat die “keurige” gymnasiastjes inside information hebben in hoe hun rijke pappies en mammies en familieleden met de medemens omgaan (antwoord 1: niet zo netjes) (antwoord 2: graaien, graaien en nog eens graaien en op legale wijze, want gebackuped door een neo-liberale politiek en ambtenarenapparaat, afpakken wat anderen en de gemeenschap behoort; alleen maar om zelf misdadig rijk te worden en je beter te kunnen voelen dan andere mensen).

 11. Ton

  Curieus: Dwars = marxistisch ??
  Iemand hier is blijkbaar zeer slecht geïnformeerd over de ideeën van Karl Marx.
  HenQ, Dwars en/of ik ??

 12. Anne-Fleur

  Ina Brouwer (CPN) is ook welkom op de kandidaten lijst van PvdA/D66.

 13. Statler

  Ook propagandisten van een achterhaalde doctrine moeten hun gedachtengoed vrijelijk kunnen uiten, in een democratisch systeem.
  Met vriendelijke groet
  PeterH

 14. Koel Hoofd

  @Uuu
  Je klinkt als een UU salonsocialist, de indoctrinatie druipt er vanaf.
  Ik kan horen of iemand aan UU heeft gestudeerd, ze praten elkaar namelijk allemaal klakkeloos na.
  Er zijn echt veel betere universiteiten in Nederland waar de studenten nog wordt aangeleerd om hun ratio te gebruiken omdat die woke onderbuik emoties nergens toe leiden behalve poplarisatie en haat.

 15. Cohen

  Men heeft hier allerlei meningen over communisme en andere linkse ideologieën, maar daarmee is ook vrij snel duidelijk dat die zelfde mensen nog nooit een boek of essay van Marx, Proudhon, Marcuse of Bakunin hebben aangeraakt. Dat is misschien nog wel de grootste verdienste van de neoliberale PR machine: een schreeuwerige, maar toch volgzame bevolking die niet meer kritisch kan nadenken, precies zoals ze het willen. Overigens zijn linkse bewegingen daar zelf ook schuldig aan. George Carlin kon dat mooi verwoorden in zijn “it’s a big club and you ain’t in it” speech.

 16. Statler

  @Cohen:
  ik mis A. Solzhenitsyn in uw lijst. Maakt het wat minder eenzijdig m.b.t. de practische uitvoering.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).