Communistische Jongerenbeweging geweerd van Utrechtse Introductie Tijd vanwege oorlog in Oekraïne Communistische Jongerenbeweging geweerd van Utrechtse Introductie Tijd vanwege oorlog in Oekraïne

Communistische Jongerenbeweging geweerd van Utrechtse Introductie Tijd vanwege oorlog in Oekraïne

Communistische Jongerenbeweging geweerd van Utrechtse Introductie Tijd vanwege oorlog in Oekraïne
Archieffoto van een eerder editie van de Utrechtse Introductie Tijd
De Communistische Jongerenbeweging is deze week niet welkom op de Utrechtse Introductie Tijd. Terwijl andere partijen en verenigingen een kraampje kregen op de markt om nieuwe studenten van informatie te voorzien besloot het bestuur dat de CJB niet welkom was.

De Communistische Jongerenbeweging is deze week niet welkom op de Utrechtse Introductie Tijd. Terwijl andere partijen en verenigingen een kraampje kregen op de markt om nieuwe studenten van informatie te voorzien besloot het bestuur dat de CJB niet welkom was.

Tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) trekken duizenden nieuwe studenten door Utrecht om kennis te maken met de stad. Er zijn een hoop feestelijkheden maar er is ook een informatiemarkt waar verenigingen en partijen, waaronder politieke jongerenorganisaties, zich kunnen voorstellen aan de nieuwe lichting studenten.

De Communistische Jongeren Beweging, de jongerenpartij van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland die in één Nederlandse gemeente in de raad zit, wilde ook graag op de informatiemarkt staan en vroeg in mei wat de mogelijkheden en kosten waren. Het bestuur van de UIT liet echter weten dat ze niet welkom waren. In correspondentie tussen de CJB en de organisatie van de introweek, ingezien door DUIC, wordt de oorlog in Oekraïne genoemd als reden voor het uitsluiten van de introductieweek.

Veroordelen oorlog

De CJB reageert: “Eerst weigerde de organisatie in te gaan op de reden van uitsluiting. Na lang aandringen bleek dat de oorlog in Oekraïne te zijn, maar waarom wij daardoor niet mogen deelnemen, blijft onduidelijk. Voor de duidelijkheid: wij veroordelen de inval van Rusland in Oekraïne en roepen op tot vrede voor de bevolking van het land. Wij wijzen ook op de rol van de NAVO en de EU in dit conflict, maar dat lijkt ons geen reden om niet deel te mogen nemen aan een intromarkt.”

Desgevraagd laat een woordvoerder van de UIT aanvullend weten: “Onze belangrijkste zorg is dat alle UIT-lopers zich welkom, veilig en prettig moeten voelen. Wij hebben daarom het zekere voor het onzekere genomen en besloten dat de CJB niet welkom is. De partij is op sommige onderwerpen redelijk uitgesproken en dat kan mensen tegen het hoofd stoten.” Dit zou volgens de woordvoerder betrekking hebben op meer onderwerpen dan alleen de oorlog in Oekraïne.

De CJB laat weten: “Wij vinden het belangrijk dat aankomende studenten kennis kunnen maken met een breed spectrum aan politieke organisaties. Dat de organisatie er nu voor kiest om één specifieke partij uit te sluiten, terwijl partijen als de VVD of D66 wel gewoon aanwezig mogen zijn, vinden wij heel kwalijk.”

36 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Dit is typerend voor hoe het er momenteel in de maatschappij aan toe gaat. Iedereen heeft de mond vol over ‘inclusiviteit’, maar zodra je een mening hebt die niet in hun straatje te pas komt wordt je buitengesloten.

 2. Scherpschutter

  Een communistische jongerenbeweging? Wat afschuwelijk…Kindertjes zouden eigenlijk niet blootgesteld moeten worden aan een dergelijk amorele en afgrijselijke ideologie. Ouders hebben hier hun verantwoording te nemen en hun kinderen fatsoenlijk op te voeden. Het schenden van lijf en goed van een ander mens is per definitie onverdedigbaar.

  Dat UIT een organisatie met dergelijk gruwelijke idealen tot onwenselijk verklaart is sec bezien volkomen begrijpelijk en tegelijk natuurlijk ook wel weer tenenkrommend hypocriet. Als de socialisten van o.a. VVD en D66 WEL welkom zijn, ja, waarom zou een andere lijf- en goed schendende organisatie dan niet welkom mogen zijn? Dat laat zich weinig anders uitleggen dan dat UIT geen ideologische concurrentie voor het gewenste socialisme wenst.

  Het toont wat mij betreft allemaal opnieuw aan dat het onderwijs totaal geprivatiseerd moet worden. De totale politisering van het onderwijs is extreem ongezond en schadelijke voor de geestelijke ontwikkeling van jong-volwassenen. Politiek dient geen enkele rol te spelen in onderwijs. Jong-volwassenen moeten leren HOE te denken. Niet WAT te denken. Alleen privaat onderwijs is een garantie op kwaliteit in plaats van indoctrinatie met linkse pulp.

 3. Herman

  Pijnlijke uitsluiting…..wel heel opzichtig kenmerk huidige tijd. Rusland is slechterik Oekraïne de goeierik. Realiteit is zoveel gecompliceerder, net zoals het communisme. Dat bestaat al zo lang in zoveel vormen.
  Zijn de leden van het corps wel aanwezig?

 4. Confusius

  Fijn dat de gedachtepolitie binnen de corpsballetjes die de UIT-organiseren al actief is. Alles voor de neoliberale VVD-en D’66 agenda. Kritiek daarop MAG NIET.

 5. Wies

  De organiserende studenten (bestuursjaar) achter het UIT feest bedrijven dus gewoon politiek. Je mag schijnbaar geen afwijkende opvatting hebben over het systeem. Dat klinkt prima voor middenpartijen als VVD en D66 en de (toekomstige) positie van deze besturende studenten. Ondertussen haken de mensen op de flanken toch echt af/voelen zich buitengesloten. Het midden kalft af. (Gekke) partijen groeien. Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen.

 6. Bromsnor

  Bromsnor heeft een kijkje genomen op de website van CJB (https://www.voorwaarts.net/) en heeft zich daarbij wel geamuseerd. Cuba, Iran, China, Venezuela en Rusland zijn goed, de rest is fout. Heel schattig. Waar Bromsnor wel over valt is de “eis” (ja, heel leuk, ze hebben allemaal “eisen΅) dat stagiairs minimaal het minimum loon uitbetaald moeten krijgen!

  Ze willen uit de NAVO en de EU, want die zijn imperialistisch. Alsof Rusland en China niet imperialistisch zijn? Bromsnor denkt dat als Nederland een totalitair geleidde staat wordt, dat dat niet onder de bezielende leiding van de CJB zal zijn.

 7. Bill

  Het feit dat de CJB wijst “….op de rol van de NAVO en de EU in dit conflict” lijkt mij voldoende om dit soort gevaarlijke partijen te weren. Hierin dus een juiste beslissing van de UIT..!

 8. BdV

  Ik vraag me af of ze in de gaten hebben hoe verstandig dit besluit is, al gaat het besluit bepaald niet ver, maar in ieder geval een te waarderen initiatief.

 9. Koel Hoofd

  Dit is een hele gevaarlijke en bijzonder ongewenste trend, andere meningen de mond snoeren en uit het maatschappelijk verkeer weren. Dat uitgerekend het hoger onderwijs dat ‘preventief’ doet en daar als oneigenlijk argument de oorlog in Oekraine voor bij de haren bij sleept is helemaal schandelijk en godgeklaagd.

  Want universiteiten pretenderen jonge academische geesten te ontwikkelen en daarbij de academische vrijheid hoog in het vaandel te hebben staan. Daar horen juist de bekende open mind alsook die andere -soms beetje schurende- meningen bij want anders is er helemaal geen sprake van academische vrijheid maar van academisch conformisme. Dat resulteerd altijd in navelstaren, intellectuele incest ergo nazi pseudowetenschap.

  Maar kennelijk is dat gezien de uitspraken van de UIT woordvoerde precies de bedoeling want deze stelt: “Onze belangrijkste zorg is dat alle UIT-lopers zich welkom, veilig en prettig moeten voelen. ”
  Oftewel, emotioneel welzijn is vele malen belangrijker dan ontwikkeling van het intellect. Dan kunnen we de hele Uithof nu wel opdoeken en er woningen gaan bouwen.

 10. Realist

  @confusius. Welke kritiek heb je het nu weer over, wat een gezwets. Elke mening moet bespreekbaar zijn en niet gecanceld worden zoals progressief en links Nederland altijd doet.

 11. Utrechter2

  Ik ben geen communist, maar ik zou wel naar een anti-discriminatiebureau gaan hiermee, misschien nog een keer de CJB een kans geven om een inhoudelijke reactie te geven i.p.v. de drogreden dat er ergens in de menigte iemand kan zijn die zich gekwetst voelt, als dat een geldige reden is dat kun je ook de Telegraaf verbieden.. De CJB heeft al kleur bekend, maar het is zaak dat andere instanties hier uitspraak over doen, en anders ook maar kleur gaan bekennen. Het wrange is wel, maar dat gebeurd wel vaker dat NA de UIT-dagen de jongerenbeweging wel gelijk krijgt, de spreekwoordelijke mosterd.

 12. Berk

  Haha Scherpschutter, alleen privaat onderwijs is een garantie op kwaliteit, je bent echt nog gekker dan ik dacht

 13. PvC

  @Scherpschutter: “Socialisten van VVD en D66”? Jij kletst ook maar wat. Weinig socialistisch aan die liberalen die de marktwerking verheerlijken waar nu inmiddels aan ten onder gaan.

 14. Pee

  Instructies van de partijen die de boel 1 kant op wilt laten denken.

 15. Ronald

  Meer dan een beetje eng als het bestuur van de UIT gaat uitmaken welke politieke stromingen wel en welke niet mogen deelnemen.
  Waarschijnlijk hebben ze de mond vol over democratie.

 16. Piet v K

  CJB mag ook de hand in eigen boezem steken, als je ziet wat voor logo’s/vlaggen/uitingen zij hanteren is de associatie met de Sovjet-Unie en Rusland snel gemaakt. Ik snap dat je als UIT hier geen zin hebt

 17. Realist

  Groen Links heeft ook associaties met het communistische en wordt toch ook nergens geweerd? Laat deze jongens en meisjes die het communisme kennelijk als ideaal zien dus gewoon meedoen en meepraten zodat ze wellicht nog te overtuigen zijn van hun ongelijk.

 18. Scherpschutter

  @PvC 19:25

  Zowel VVD als D66 zijn voorstander van;

  1) De overheid als ultiem beslisser in ieder conflict, zelfs conflicten waar diezelfde overheid bij betrokken is.
  2) Een overheid met monopolie op (gewapend) geweld.
  3) Burgers zonder eigendomsrechten. De overheid is ultiem eigenaar van alles op haar grondgebied.
  4) Een grondwet zonder constitutioneel hof.
  5) Een grondwet waar louter plichten in staan en niet 1(!) recht.
  6) Een overheid die belasting kan innen naar eigen inzicht.
  7) Een verzorgingsstelsel dat 50% van de economie omvat.
  8) Staatsbedrijven.
  9) Complete sectoren die door de overheid gemanaged worden (spoorwegvervoer).
  10) Ongebreidelde machtsoverdracht aan socialistische supranationale organisaties als de EU.
  11) Een overheid met een monopolie op de uitgifte van (nep)geld.
  12) Een overheid die het onderwijs verzorgt.
  13) Een overheid die de hele zorgsector bestiert.
  14) Een overheid die tienduizenden regels, wetten en directieven vervaardigt.
  15) Financieringskapitaal in handen van de overheid (geldsysteem + pensioenen).
  16) Een overheid die naar hartelust kan onteigenen.
  17) Staatstelevisiekanalen voor het bedrijven van propaganda.
  18) Een overheid die op ongekende schaal vrijheidsberovingen kan dicteren (corona).
  19) Een overheid die ongehinderd burgers kan bespioneren en zulks op gigantische schaal doet.
  20) Een overheid die personen voor mensen creeert en zo een gigantische trust-zwendel in stand houdt.
  21) Een overheid die op massieve schaal immigratie toestaat.
  22) Een overheid die werkgevers duizenden regels oplegt en werknemers in bescherming neemt, o.a. middels ontslagbescherming, minimumlonen, etc etc.
  23) Een overheid die de beslissing kan nemen om met militair geweld andere landen binnen te vallen of militair geweld tegen de eigen bevolking kan inzetten.
  24) Een overheid die inkomen nivelleert.
  25) Een overheid die zich bemoeit met morele opvattingen van burgers.

  En zo kan ik nog wel 100 zaken noemen. Hoe iemand in vredesnaam tot de gedachte komt dat de VVD en D66 niet socialistisch zijn (maar dan ook echt kneiterdekneiter socialistisch) is me een compleet raadsel…

  Presenteert u mij nu eens enig(!) bewijs (anders dan het eigen lege gelul van deze partijen) waaruit blijkt dat de VVD en D66 NIET socialistisch zijn…Gaat u gewoon niet lukken.

 19. Scherpschutter

  @Berk 18:58

  U kent kennelijk ook op onderwijsvlak de feiten wéér niet. Het begint genant te worden. Ik stel voor dat u eens begint met het lijstje van de top-50 uit de beste universiteiten ter wereld te bestuderen, waarop u tot de (voor u uiteraard…) SCHOKKENDE conclusie zult komen dat een OVERWELDIGENDE meerderheid uit PRIVATE entiteiten bestaat.

 20. Confusius

  @Realist

  Groen Links is een nieuw ontstane partij.
  Opgericht door mensen die eerder lid waren van andere partijen. Een christelijke partij, een pacifistiche partij, een sociaal democratische partii en een kleine ex-communististiche partij (die al niet meer communistisch was).

  Er is een nieuw partij- en beginselprogramma geschreven bij de oprichting vd nieuwe partij. In dat beginselprogramma is werkelijk niks communistisch te vinden. Noch iets christelijks. Sterker nog, sinds Halsme aan het roer heeft gestaan bij Grpen Links heeft de partij een draai gemaakt van een kleine linkse en vooral groene partij naar een vleugje liberalisme in het gedachtengoed.

  In al je reacties maak je duidelijk weinig kennis van politiek en staatsinrichting te hebben. Het was minder erg als je niet zo overtuigd was van je eigen gelijk. Je praat echt een beetje po*p.

 21. arie waijenberg

  juist REALIST en bij de inval op Ukraine is niets met communisme Rusland is ook niet communistisch ….het gaat om vertegenwoordiging politieke partijen en dat heet maatschappelijke betrokkenheid en dat moet je jongeren LEREN zodat zij keuzes in het leven kunnen maken

 22. Hans

  “De partij is op sommige onderwerpen redelijk uitgesproken en dat kan mensen tegen het hoofd stoten”.

  De kwetsbare studentenziel moet vooral tijdens de groentijd beschermd worden. Dat begrijpt iedereen. Het weren van deze levensgevaarlijke partij scheelt toch weer een slok op een borrel. De analyse van Scherpschutter is daarom ook perfect juist op zijn plaats 🤪.

 23. Utrechter2

  @Utrechter: correctie op mezelf ik bedoelde dus de UIT-organisatie.:

  “Ik ben geen communist, maar ik zou wel naar een anti-discriminatiebureau gaan hiermee, misschien nog een keer de UIT een kans geven om een inhoudelijke reactie te geven i.p.v. de drogreden dat er ergens in de menigte iemand kan zijn die zich gekwetst voelt, als dat een geldige reden is dat kun je ook de Telegraaf verbieden.. De UIT heeft al kleur bekend, maar het is zaak dat andere instanties hier uitspraak over doen, en anders ook maar kleur gaan bekennen. Het wrange is wel, maar dat gebeurd wel vaker dat NA de UIT-dagen de jongerenbeweging wel gelijk krijgt, de spreekwoordelijke mosterd”

 24. Bromsnor

  Ow nog een nagedachte van Bromsnor, sinds wanneer is de Russiche Federatie een socialistische republiek? Datzelfde kan je je ook afvragen bij Iran. Dat communistische jongeren Cuba geweldig vinden kan ik nog begrijpen, maar Rusland en Iran? Bromsnor snapt er niks meer van.

 25. René

  @Scherpschutter: ik geloof dat u de betekenis van het woord “amoreel” niet begrijpt. Amoreel is het door u bepleite kapitalisme waarbij alles aan de markt wordt overgelaten.

 26. NotSoHilarious

  Uitermate ongewenste ontwikkeling. Het gemeentebestuur en het bestuur van de UU moet ingrijpen. Indien hier geen gehoor aan gegeven wordt zou een rechterlijke stap moeten worden overwogen. Daarnaast zou er actie tegen de bestuursleden van UIT moeten worden genomen. (Name, shame?) Misschien zit de toekomstige MP hier wel tussen.

  Misschien ook voor de reageerders hier:

  Grondwet Artikel 1: Gelijke behandeling en discriminatieverbod

  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

 27. JdV

  @Rene: Grappig. Zoals geheel links bent u er standaard op uit om uw deug mening als feit te verpakken.

 28. w.h.atisso

  Artikel 1: Gelijke behandeling en discriminatieverbod

  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

  Mag dit wel DUIC?

 29. BdV

  Ik zie hier en daar in de commentaren dat onze zo gewaardeerde democratie in goeie handen is.

 30. Ton

  @ JdV
  “Zoals geheel links’. (wat dat dan ook wezen mag)
  Is dit een feit of een mening ?
  En zo ja, deugt deze ?

 31. BdV

  @JdV – Een mening die als feit wordt gepresenteerd? Ach, zo zijn er wel meer. Zie bijvoorbeeld het commentaar van JdV om 14:14

 32. Hans

  @JdV ‘deug mening’. Raar woord. Bij gebrek aan een deugdelijk argument is het niet meer dan een stoplap.

 33. Scherpschutter

  @René

  Ja, wat moet ik nou met die vage kreet? Zeg iets concreets en onderbouw of zwijg gewoon. Dit soort abstracte onderbuikkreten voegen niets toe aan een discussie.

  Geen beste beurt, René.

 34. Hans

  De 25 punten die Scherpschutter hier boven opsomt, – een doorwrocht rijtje hoor, hoedje af, – is een mooi voorbeeld van het mechanisme wat in de psychologie ‘projectie’ wordt genoemd. Vervang het woord ‘overheid’ door ‘markt’ en zo ontvouwt zich de achterliggende filosofie waar deze trouwe en ijverige scribent een groot aanhanger van is. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Probeert u het maar eens.

 35. Yoshua

  Afgelopen juni een paar weken op Cuba doorgebracht.
  De 25 zeer democratische punten van Scherpschutter, daar dromen 12 miljoen Cubanen van.
  Was het daar, maar zo’n feest met de pracht en praal die Scherpschutter aanstipt.
  Scherpschutter, ga eens kijken op Cuba, stel je 25 punten voor en ze zullen je als verlosser zien met als je prachtige luxe die je aanstipt.
  Cubanen zullen met de luxueuze 25 punten niet meer vanaf 6.00 voor de winkel staan in hoop dat ze die dag in aanmerking komen voor een stukje kip of pak luiers.
  Scherpschutter is de Sinter Klaas voor de Cubanen.

 36. Mark

  Zwakke actie van UIT. Net alsof aankomende studenten geen afweging kunnen maken over 1&en- ander. Het zijn geen onwetende kinderen lijkt me. Tamelijk uitgesproken standpunten is ook geen excuus. Die hebben de diverse LHBTQI+ organisaties immers ook. Maar die zijn natuurlijk wel van harte welkom!? Zwakke broeders bij de UIT 😝

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).