Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij

Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij

Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij
Het pand links op de foto moet plaatsmaken voor het nieuwe complex.
De onderwijsboulevard in Kanaleneiland in Utrecht krijgt er over een paar jaar een nieuw gebouw bij met 569 woningen voor studenten en een plek waar les wordt gegeven. Als alles volgens plan verloopt wordt het complex in 2027 opgeleverd, maar daarvoor moet wel het huidige gebouw aan de Livingstonelaan worden gesloopt.

De onderwijsboulevard in Kanaleneiland in Utrecht krijgt er over een paar jaar een nieuw gebouw bij met 569 woningen voor studenten en een plek waar les wordt gegeven. Als alles volgens plan verloopt wordt het complex in 2027 opgeleverd, maar daarvoor moet wel het huidige gebouw aan de Livingstonelaan worden gesloopt.

Momenteel staat er op de hoek van de Livingstonelaan en de Australiëlaan een pand dat in 1967 is gebouwd en zo’n 2.455 vierkante meter groot is. De sloopwerkzaamheden starten naar verwachting in 2025 en uiteindelijk moet er een gebouw verrijzen dat met een oppervlakte van zo’n 24.500 vierkante meter tien keer groter is dan het huidige pand.

In het nieuwe complex komen 569 studentenwoningen, waarvan 55 procent zelfstandig (gemiddeld 19,5 vierkante meter) en 45 procent onzelfstandig (gemiddeld 15 vierkante meter).

Onderwijs

Daarnaast moet er een plek komen voor onderwijs. In de plannen varieert deze nog van 1.500 vierkante meter tot 5.500 vierkante meter. Wanneer gekozen wordt voor de kleinere lesruimte is er in het gebouw ook nog plek voor 20 zorgwoningen en nog eens 25 woningen voor studenten.

Tot slot wordt ook de omgeving aangepakt. Zo wordt groen toegevoegd en wordt de aansluiting met het achterliggende park verbeterd. Op het dak van het complex komen zonnepanelen, groen of een systeem dat water tijdelijk bergt.

Tevreden

“Er is een groot tekort aan woningen voor allerlei doelgroepen, waaronder voor studenten”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “Daarnaast hebben we ook behoefte aan duurzame en toekomstbestendige onderwijslocaties. Op deze plek is dat op een hele mooie manier te combineren en daarom ben ik zeer tevreden met deze stap. We kunnen nu aan de slag om honderden studentenwoningen, een ontmoetingsruimte en plekken waar onderwijs wordt gegeven samen te brengen in één mooi gebouw. Mét aandacht voor de omgeving.”

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Theo

  Klinkt goed. Maar hoe gaat dat ‘onderwijs’ precies ingevuld worden? Komt er een basisschool? Een dependance van de UU of HU? Een verkeerstuin? Een schietbaan van de politie? Dit is wel erg vaag…

 2. Baliekluiver

  Waarom moeten wij nog steeds zorgen voor studentenhuisvesting in de stad? Zou het niet veel eerlijker zijn om de Universiteit en de Hogeschool te verplichten zelf huisvesting voor haar alsmaar uitdijende verdienmodelletjes te regelen, in plaats van hun klanten bij ons over schutting te gooien?

 3. Piet

  @baliekluiver de antwoord op jouw vraag is heel simpel. In de wet staat dat de (gemeentelijke) overheid toeziet en afspraken maakt over huisvesting/woningbouw en in de wet op het onderwijs staat dat deze zich bezig houdt met onderwijs.

 4. W

  @baliekluiver: eens!
  Analoog zouden ook ASR, Volksbank, rabobank, albert heijn, de jumbo, broese, de politie, enz enz huisvesting moeten verzorgen in plaats van dit bij ons over de schutting te gooien!

 5. Binnenstadbewoner

  Waarom zou alleen onze gemeente moeten opdraaien voor het merendeel van de studentenflats? Er moeten juist veel meer gewone sociale huurwoningen worden gebouwd. Het wordt tijd dat in omringende gemeentes ook studentenflats worden gebouwd, met name die min of meer op fietsafstand liggen zoals Bilthoven, Zeist, etc.. Dit komt de levendigheid in die plaatsen tevens ten goede.

 6. Martin D

  @binnenstad bewoner. Hier in de bilt (de plaats dus niet de gemeente) loopt het dorp steeds voller met studenten vooral met internationale studenten dus appartementen worden tegenwoordig volgepropt met kamerverhuur. Dus ook omliggende plaatsen voelen de druk op de woningmarkt. In Bilthoven en Zeist is dit nog minder het geval al ligt dit wel verder van de Uithof en de stad.

 7. Rick Vervaart

  Meer dan 500 woningen studentenwoningen bouwen direct naast de meubelboulevard op een bedrijventerrein. En volstrekt niet luisteren naar steekhoudende tegenargumenten van omwonenden/belanghebbenden maar wel allerlei volstrekt onjuiste argumenten misbruiken om de plannen maar door te drukken. Want als de planologen/initiatiefnemers eenmaal een plan hebben bedacht dan doen ze er alles aan om het door de besluitvorming te krijgen. Dat terwijl er genoeg en veel betere locaties zijn om studentenhuisvesting te bouwen. Denk aan waar de Praxis stond aan de Europalaan of nabij station Terweide waar alle OV voorzieningen nabij zijn en studenten hun bijbaantjes kunnen vinden in bijvoorbeeld het Antonius of de vele nabij gelegen winkels. Maar ach het zal ze een worst wezen daar bij de gemeente. Gewoon alle suggesties naast zich neerleggen en meer dan 500 studenten straks proberen te “dumpen” op een bedrijventerrein waar allerlei onveilige omstandigheden voor deze jongeren op de loer liggen.

 8. Betweter

  @Binnenstadbewoner

  Studentenwoningen zijn ook sociale huurwoningen. Alleen zijn het woningen met een specifieke bestemming zoals er ook seniorenwoningen worden gebouwd en woningen voor gezinnen etc. etc.

 9. Wart

  @binnenstadbewoner & @Baliekluiver dit project wordt door een ontwikkelaar gebouwd en niet door de gemeente. Dus ‘jullie hoeven niet te zorgen voor de huisvesting van anderen’. Als je even doorzoekt kun je vinden dat het onderwijs over MBO gaat.

  Verder hebben, net als andere woningzoekenden, studenten ook recht op woonruimte.

  P.s. bij elk (groot) woningbouwproject in Utrecht minimaal 30% sociale huur dus ook deze woningen worden al gebouwd.

  Hopelijk kunnen jullie met bovenstaande informatie wat beter slapen 🙂

 10. Baliekluiver

  @Wart & Betweter: studenten hebben recht op woonruimte, maar net zoals als alle andere woningzoekenden niet per definitie in Utrecht. De overload aan studenten zorgt in de hele stad voor problemen. Dat is geen natuurverschijnsel maar het directe gevolg van het commerciele inschrijvingsbeleid van de universiteit. In tijden van woningtekort lijkt het mij niet onredelijk om daar kritisch naar te kijken.

 11. Mark

  Wonen in het gebouw waar je studeert. Praktisch met het overvolle OV maar wel erg deprimerend. Ben benieuwd wat de studenten er van vinden.

 12. Albert

  Waarom speciaal op deze plek 3 hoge woontorens neerzetten terwijl de bewoners erop tegen zijn diverse informatie avonden bij gewoond en ongerief kenbaar gemaakt

 13. Wim

  @ Albert

  Hoog? Hoe hoog dan?

 14. Gedagtekassie

  Kan ik niet rekenen of mis ik ongeveer 8.000 m2 (33%)invulling van het gebouw?

 15. Balderik v. Ravenzwaaij

  Studenten horen op een flat, lekker opgepropt , allemaal bij elkaar, aan de uithof, met een hek eromheen, verplicht. Klaar met studeren? dan eerst een baan gaan zoeken en dan een huis kopen. Geen huurhuis aan afgestudeerden toekennen. ZIJ wilden studeren, dus ZIJ moeten ook maar gaan voor een koophuis, anders hadden ze eerder moeten gaan werken , in de bouw of zo, want er zijn huizen nodig en daar zijn bouwlui voor nodig. Dan hoeven we die ook niet te halen uit het buitenland. Laten we eerlijk zijn 90 procent van de studies leiden tot niets, zijn niets waard, is pseudo intellectueel geleuter, interessantdoenerij op LBO niveau, en feitelijk helemaal géén studie. Dat wat vroeger het BLO niveau was is nu MBO niveau , dat was ooit MBO niveau had, noemt men nu een academische studie. Ik ben eerlijk. Heb 2 kinderen, bijzonder getalenteerd, die mochten studeren, onder voorwaarden. óf een betastudie. óf gaan werken. De rest is een opleiding en geen studie. Wannabee studenten . meer niet. Al die woningen zijn zonde. Blijf lekker bij je ouders inwonen, en ga werk zoeken op je 18e … de bouw schreeuwt om werkers. Over emancipatie gesproken.. Waar zijn al die vrouwen die zo voor gelijke rechten zijn in de bouw? Er moet minder gestudeerd worden dát is het probleem. Dan zijn al die studentenwoningen ook niet nodig. Gewoon weer ambachtsscholen. En stop de automatiserings terreur. Werken voor je geld , een vakopleiding of een betastudie en de studiemogelijkheden (en ik meen dit echt als academicus en ouder van studerende kinderen) echt afslanken tot 20 procent van de huidige aangeboden studies. We creëren toekomstige werkloze. En dan ook nog al die buitenlandse studenten en expats. Die komen hier en gaan nooit meer weg vanwege de sociale voorzieningen. Ook die moeten allemaal een kamer krijgen. Dat gaat ook via studentenhuisvesters. Het is oliedom. Mijn kids wonen nog thuis, gewoon op hun kamer. Voordeel: geen drugsgebruik, geen alcoholgebruik, geen foute vrienden, papa en mama alles streng onder controle of de studie wel met alle aandacht wordt gedaan. Ik adviseer het alle ouders. Dan maar 2 uur per dag in de trein….. desnoods. En als je tever woont van een uni, misschien een vakopleiding in de buurt doen, of je kind desnoods halen/brengen als je uit je werk komt of tijd over hebt. Zodat ze niet altijd met de trein hoeven reizen. Overigens: de meeste pretstudiestudenten zijn maar 2-4 uur aanwezig per week op de uni. De rest van de tijd zuipen ze alleen maar . Alleen Beta studenten trekken er echt aan. Omdat dit wel studies zijn tov al die pretstudies die niets om het hand hebben. Huizen voor studenten is net als nu al vaak een taak voor de universiteit op eigen terrein: de uithof. Ik ben ook voor het verbod op hospita regelingen en studentenhuizen tussen normale woningen. Ze verstoren de sfeer in de buurten, veroorzaken ÁLTIJD overlast, en doen alsof ze slachtoffer zijn als buren het zat worden en ze aanpakken. Studentenhuizen alleen aanhouden als hier een culturele reden voor is. (lang bestaansrecht (ouder dan 80 jaar bijv) in 1 pand. Studenten verzieken de sfeer in de stad. Er is geen diversiteit meer. Vroeger waren de bezoekers enorm gemêleerd , tegenwoordig zie ik alleen nog maar: studenten, studentes, studenten, studentes. en niemand ouder dan 40 …… heel triest. Overconsumptie en overlast door teveel jonge mensen op 1 plek bij elkaar. In een normale stads/dorp/woon/winkelwijk horen normale gezinnen, alleenstaanden en werkenden te wonen studenten passen hier gewoonweg NIET tussen omdat ze de balans verstoren, de sfeer verstoren en de boel versmutzen en verzieken . Ik weet dat 80 procent het met mij eens is, maar slechts weinigen mij gelijk durven te geven . ( online) uit angst impopulair te zijn

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).