Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij

Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij

Complex met honderden studentenwoningen en plek voor onderwijs in Kanaleneiland stap dichterbij
Het pand links op de foto moet plaatsmaken voor het nieuwe complex.
De onderwijsboulevard in Kanaleneiland in Utrecht krijgt er over een paar jaar een nieuw gebouw bij met 569 woningen voor studenten en een plek waar les wordt gegeven. Als alles volgens plan verloopt wordt het complex in 2027 opgeleverd, maar daarvoor moet wel het huidige gebouw aan de Livingstonelaan worden gesloopt.

De onderwijsboulevard in Kanaleneiland in Utrecht krijgt er over een paar jaar een nieuw gebouw bij met 569 woningen voor studenten en een plek waar les wordt gegeven. Als alles volgens plan verloopt wordt het complex in 2027 opgeleverd, maar daarvoor moet wel het huidige gebouw aan de Livingstonelaan worden gesloopt.

Momenteel staat er op de hoek van de Livingstonelaan en de Australiëlaan een pand dat in 1967 is gebouwd en zo’n 2.455 vierkante meter groot is. De sloopwerkzaamheden starten naar verwachting in 2025 en uiteindelijk moet er een gebouw verrijzen dat met een oppervlakte van zo’n 24.500 vierkante meter tien keer groter is dan het huidige pand.

In het nieuwe complex komen 569 studentenwoningen, waarvan 55 procent zelfstandig (gemiddeld 19,5 vierkante meter) en 45 procent onzelfstandig (gemiddeld 15 vierkante meter).

Onderwijs

Daarnaast moet er een plek komen voor onderwijs. In de plannen varieert deze nog van 1.500 vierkante meter tot 5.500 vierkante meter. Wanneer gekozen wordt voor de kleinere lesruimte is er in het gebouw ook nog plek voor 20 zorgwoningen en nog eens 25 woningen voor studenten.

Tot slot wordt ook de omgeving aangepakt. Zo wordt groen toegevoegd en wordt de aansluiting met het achterliggende park verbeterd. Op het dak van het complex komen zonnepanelen, groen of een systeem dat water tijdelijk bergt.

Tevreden

“Er is een groot tekort aan woningen voor allerlei doelgroepen, waaronder voor studenten”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “Daarnaast hebben we ook behoefte aan duurzame en toekomstbestendige onderwijslocaties. Op deze plek is dat op een hele mooie manier te combineren en daarom ben ik zeer tevreden met deze stap. We kunnen nu aan de slag om honderden studentenwoningen, een ontmoetingsruimte en plekken waar onderwijs wordt gegeven samen te brengen in één mooi gebouw. Mét aandacht voor de omgeving.”

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Theo

    Klinkt goed. Maar hoe gaat dat ‘onderwijs’ precies ingevuld worden? Komt er een basisschool? Een dependance van de UU of HU? Een verkeerstuin? Een schietbaan van de politie? Dit is wel erg vaag…

  2. Baliekluiver

    Waarom moeten wij nog steeds zorgen voor studentenhuisvesting in de stad? Zou het niet veel eerlijker zijn om de Universiteit en de Hogeschool te verplichten zelf huisvesting voor haar alsmaar uitdijende verdienmodelletjes te regelen, in plaats van hun klanten bij ons over schutting te gooien?

  3. Piet

    @baliekluiver de antwoord op jouw vraag is heel simpel. In de wet staat dat de (gemeentelijke) overheid toeziet en afspraken maakt over huisvesting/woningbouw en in de wet op het onderwijs staat dat deze zich bezig houdt met onderwijs.

  4. W

    @baliekluiver: eens!
    Analoog zouden ook ASR, Volksbank, rabobank, albert heijn, de jumbo, broese, de politie, enz enz huisvesting moeten verzorgen in plaats van dit bij ons over de schutting te gooien!

  5. Binnenstadbewoner

    Waarom zou alleen onze gemeente moeten opdraaien voor het merendeel van de studentenflats? Er moeten juist veel meer gewone sociale huurwoningen worden gebouwd. Het wordt tijd dat in omringende gemeentes ook studentenflats worden gebouwd, met name die min of meer op fietsafstand liggen zoals Bilthoven, Zeist, etc.. Dit komt de levendigheid in die plaatsen tevens ten goede.

  6. Martin D

    @binnenstad bewoner. Hier in de bilt (de plaats dus niet de gemeente) loopt het dorp steeds voller met studenten vooral met internationale studenten dus appartementen worden tegenwoordig volgepropt met kamerverhuur. Dus ook omliggende plaatsen voelen de druk op de woningmarkt. In Bilthoven en Zeist is dit nog minder het geval al ligt dit wel verder van de Uithof en de stad.

  7. Rick Vervaart

    Meer dan 500 woningen studentenwoningen bouwen direct naast de meubelboulevard op een bedrijventerrein. En volstrekt niet luisteren naar steekhoudende tegenargumenten van omwonenden/belanghebbenden maar wel allerlei volstrekt onjuiste argumenten misbruiken om de plannen maar door te drukken. Want als de planologen/initiatiefnemers eenmaal een plan hebben bedacht dan doen ze er alles aan om het door de besluitvorming te krijgen. Dat terwijl er genoeg en veel betere locaties zijn om studentenhuisvesting te bouwen. Denk aan waar de Praxis stond aan de Europalaan of nabij station Terweide waar alle OV voorzieningen nabij zijn en studenten hun bijbaantjes kunnen vinden in bijvoorbeeld het Antonius of de vele nabij gelegen winkels. Maar ach het zal ze een worst wezen daar bij de gemeente. Gewoon alle suggesties naast zich neerleggen en meer dan 500 studenten straks proberen te “dumpen” op een bedrijventerrein waar allerlei onveilige omstandigheden voor deze jongeren op de loer liggen.

  8. Betweter

    @Binnenstadbewoner

    Studentenwoningen zijn ook sociale huurwoningen. Alleen zijn het woningen met een specifieke bestemming zoals er ook seniorenwoningen worden gebouwd en woningen voor gezinnen etc. etc.

  9. Wart

    @binnenstadbewoner & @Baliekluiver dit project wordt door een ontwikkelaar gebouwd en niet door de gemeente. Dus ‘jullie hoeven niet te zorgen voor de huisvesting van anderen’. Als je even doorzoekt kun je vinden dat het onderwijs over MBO gaat.

    Verder hebben, net als andere woningzoekenden, studenten ook recht op woonruimte.

    P.s. bij elk (groot) woningbouwproject in Utrecht minimaal 30% sociale huur dus ook deze woningen worden al gebouwd.

    Hopelijk kunnen jullie met bovenstaande informatie wat beter slapen 🙂

  10. Baliekluiver

    @Wart & Betweter: studenten hebben recht op woonruimte, maar net zoals als alle andere woningzoekenden niet per definitie in Utrecht. De overload aan studenten zorgt in de hele stad voor problemen. Dat is geen natuurverschijnsel maar het directe gevolg van het commerciele inschrijvingsbeleid van de universiteit. In tijden van woningtekort lijkt het mij niet onredelijk om daar kritisch naar te kijken.

  11. Mark

    Wonen in het gebouw waar je studeert. Praktisch met het overvolle OV maar wel erg deprimerend. Ben benieuwd wat de studenten er van vinden.

  12. Albert

    Waarom speciaal op deze plek 3 hoge woontorens neerzetten terwijl de bewoners erop tegen zijn diverse informatie avonden bij gewoond en ongerief kenbaar gemaakt

  13. Wim

    @ Albert

    Hoog? Hoe hoog dan?

  14. Gedagtekassie

    Kan ik niet rekenen of mis ik ongeveer 8.000 m2 (33%)invulling van het gebouw?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).