Corona heeft grote impact op reizigersaantallen: 58 procent minder reizigers op Utrecht Centraal Corona heeft grote impact op reizigersaantallen: 58 procent minder reizigers op Utrecht Centraal

Corona heeft grote impact op reizigersaantallen: 58 procent minder reizigers op Utrecht Centraal

Corona heeft grote impact op reizigersaantallen: 58 procent minder reizigers op Utrecht Centraal
Archieffoto: Station Utrecht Centraal
Het coronavirus heeft grote impact op de maatschappij en dat ziet ook de NS terug in de cijfers. Het aantal in- en uitstappers per station nam in 2020 in het hele land af. Op Utrecht Centraal nam het aantal reizigers vorig jaar met 58 procent af ten opzichte van 2019.

Het coronavirus heeft grote impact op de maatschappij en dat ziet ook de NS terug in de cijfers. Het aantal in- en uitstappers per station nam in 2020 in het hele land af. Op Utrecht Centraal nam het aantal reizigers vorig jaar met 58 procent af ten opzichte van 2019.

De NS maakt traditiegetrouw in de zomerperiode bekend wat het afgelopen jaar op een gemiddelde werkdag het aantal in- en uitstappers per station was. De impact van corona op de reizigersaantallen in 2020 is volgens de NS ‘enorm’.

Ook in Utrecht is de daling van het aantal reizigers groot. Station Utrecht Centraal blijft met 87.221 in- en uitstappers het grootste station van Nederland, maar in 2019 waren dat er nog 207.360. Een afname van 58 procent.

Naast Utrecht Centraal kregen ook de andere stations in Utrecht te maken met een afname van het aantal reizigers. Terwijde verwelkomde 55 procent minder reizigers, in Leidsche Rijn, Overvecht en Vaartsche Rijn is de afname 54 procent en in Lunetten 53 procent. De kleinste afname in Utrecht is er op station Zuilen, waar 52 procent minder reizigers in- of uitstapten.

Tekst loopt door onder de grafiek

Landelijk

Landelijk gezien reisden op een gemiddelde werkdag ongeveer 591.000 met de trein, een afname van 55 procent ten opzichte van 2019. Station Schiphol Airport is de sterkste daler, doordat ook het vliegverkeer in de coronacrisis flink afnam. Station Schiphol Airport kreeg 70 procent minder reizigers te verwerken dan in 2019. 

Na Schiphol zijn de grootste dalingen te zien op station Tilburg Universiteit (-66 procent) en Amsterdam Bijlmer ArenA (-65 procent). Die station worden normaal veel gebruikt door respectievelijk studenten en evenementenbezoekers.

29 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Het is tijd om het OV op te doeken. De vraagt is ingestort en zal ook niet snel herstellen. Mensen hebben de auto herontdekt en het thuiswerken is ook in opmars; het is niet langer verdedigbaar om nog belastinggeld in deze bodemloze put te storten.

    Sluiten die handel en laat het verder maar aan de markt over. Waar rendabele dienstverlening mogelijk is zal deze ontstaan, en waar niet niet.

  2. De count

    Bijlmer arena wordt voornamelijk gebruikt door kantoorpersoneel van de kantoren aldaar (o.a. ING, ABN). Denk dat dat de grootste daling veroorzaakt. Daarbovenop doen de evenementen ook een duit in het zakje.

  3. Jorderus

    Helemaal mee eens,. opdoeken. Een overblijfsel van het slavensysteem. (Want de labberkakjes moeten wel vervoer hebben naar de bullshit baan). Wat we niet meer nodig hebben nu de miljardairs netjes belasting gaan betalen.

    Oh nee, natuurlijk niet. We laten nog steeds miljoenen ophoesten door de armste zodat we de miljardairs kunnen dienen.

  4. Tristan

    De NS heeft – al voor Corona – m.n. de oudere reiziger ontmoedigd. En vervolgens wordt er nu nauwelijks gehandhaafd. Ja dan doe je echt je best om in de rode cijfers te blijven!

  5. Peter

    Postbezorging ook maar meteen opheffen, Scherpschutter? Ook niet rendabel. Want iedereen stuurt toch mails en rekeningen digitaal. De crèches kunnen ook wel weg, want mensen werken toch thuis. Een kind thuis kan er dus nog wel bij tijdens het werk. KLM kan ook subiet weg, want ook bodemloze put. Tivoli Vredenburg ook maar opdoeken? Als ik het me goed herinner, mocht van u de openbare bibliotheek ook sluiten. Tja, ook die is niet marktconform.

  6. Lexus

    Het nieuwe klimaatrapport maakt duidelijk dat we niet op de bestaande voet kunnen voortleven. Wat ons vervoer betreft: zelfs wanneer het hele particuliere vervoer klimaatneutraal zou kunnen worden georganiseerd — waar we nog heel ver vanaf zijn –, dan nog is openbaar vervoer in veel gevallen gewoonweg praktischer, omdat met name de particuliere auto’s, zowel rijdend als stilstaand, zeer veel ruimte in beslag nemen en het reizen vaak meer tijd kost dan bij goed openbaar vervoer. Dit staat nog los van het feit dat veel mensen zich particulier vervoer niet financieel kunnen permitteren dan wel er fysiek niet toe in staat zijn.

  7. Binnenstadbewoner

    Langzamerhand wordt het alweer steeds drukker in het OV. Nu is het nog zomervakantie maar zeker als straks vrijwel alle coronamaatregelen worden losgelaten, schieten de aantallen reizigers in het OV omhoog. Studenten gaan dan bijv. ook weer volop reizen in de spits en dat maakt veel verschil.

  8. Uuutje

    Dit zijn helemaal geen betrouwbare cijfers. Er wordt namelijk al een jaar massaal zwart gereden. Ik zie ook massaal andere mensen achter andere mensen aan lopen door de poortjes op Utrecht CS. Dat loont zich namelijk. Ik reis 2 a 3x per week met de trein en ik ben 3 maanden (!!!!!) geleden voor het laatst gecontroleerd door een conducteur/ spoorwegpolitie. Overigens leidt dit ook tot massale incidenten door “verwarde” reizigers (vaak zwartrijders) en criminele activiteiten in de trein. Je ziet normaal (pré covid) tussen de 600 en 700 gemelde incidenten per jaar. In het Coronajaar waren dit er ook rond de 670; en dat met soms 40-60% minder reizigers, in periodes. NS is overigens een bedrijf met een uitstekende marketingafdeling en tegenwoordig weer vriendelijk personeel (meestal), maar het is ook een bedrijf dat op de basiszaken bezuinigd en veel te veel naar winst kijkt, terwijl ze een functie hebben. Het is een bedrijf dat tot 2x toe op een moment dat het niet kon het noodzakelijk reizen heeft opgeheven, 2x in een tijd van stijgende ziekenhuisopnames en stijgend aantal besmettingen; en een bedrijf dat hun treinen veel te weinig (1 a 2 a 3x per week weet ik> hier liegen ze openlijk over) echt schoonmaakt (met reinigingsmiddelen). En dat midden in een pandemie. Ook wordt er veel te weinig opgetreden tegen mondkapjesweigeraars. Ik heb nog nooit (!!!) iemand de boete van 95 euro hiervoor zien krijgen. Ook worden er geen enkele cijfers bekend gemaakt over besmettingsgevaar in treinen, terwijl dit gelet op het gedrag van de reiziger (dat de NS dus oogluikend toestaat) vele malen hoger moet zijn dan op andere plekken; afgesloten in een buis.

    Het is ook vreemd. Er zijn 30-40% minder reizigers door Corona (eigen cijfers NS), op basis van een jaar gemeten, overigens al een aantal maanden fors aan het stijgen. Volgens mij zitten we alweer op 70% van het aantal reizigers pré-covid.

    Dat de studenten minder reizen met hun OV-jaarkaarten en ook scholieren maanden thuis hebben gezeten doet natuurlijk veel met de aantallen, maar dat betekent ook dat buiten de scholieren en studenten, mensen nog steeds behoorlijk veel reizen en we gewoon op de jaarcijfers van een aantal jaar geleden zitten, want de reizigersaantallen waren de laatste jaren (pré-covid) belachelijk aan het stijgen, waardoor reizen met de trein echt niet meer leuks was.

  9. M A

    Voor ouderen is station Utrecht al onbereikbaar geworden.
    Roltrappen constant kapot.Liften zo klein en weinig in aantal, dat je daar zeker in coronatijd geen gebruik van wil maken, Te ver lopen voor veel ouderen en gehandicapten Onveilig gebied, veel hangjongeren en groepjes waar je als vrouw s,avonds niet langs wil lopen

  10. Scherpschutter

    @Peter

    Ik stel voor om het aan de markt over te laten, Peter. Of het nou OV, post, bibliotheken, KLM’s, Tivoli’s of creches betreft. Is de vraag er dan zullen er aanbieders zijn. Is de vraag er niet; waarom zou je dan met belastinggeld aanbod genereren..? Makes no sense at all.

    De overheid is een op ongekende schaal falende aanbieder van diensten en dient zich terug te trekken uit alle markten.

  11. Lexus

    @M A: je zou zeggen dat juist nu er minder reizigers zijn, er gewerkt zou kunnen worden aan verbetering. Maar zoals bekend is het vervoer verregaand geprivatiseerd en moet zogenaamd voldoen aan de ‘wetten’ — lees: de anarchie en de manipulaties — van wat de markt wordt genoemd. Mijn grootvader, eertijds trots employé van de prachtige Staatsspoorwegen, draait zich om in zijn graf wanneer hij ziet hoe de situatie nu is, al zal hij moeten toegeven dat het een aantal jaren geleden nog veel beroerder was. Er is dus nog hoop.

  12. Berend

    @scherpschutter, sommige diensten moet je draaiende houden om andere onderdelen van de maatschappij soepel te kunnen laten lopen, bijvoorbeeld OV. Je gaat er ook niet voor pleiten alle ziekenhuizen te sluiten en alleen priveklinieken open te houden voor wie het kan betalen, toch? En dat heeft niks met links of rechts te maken, maar een met een klimaat te scheppen om te kunnen ondernemen. En dat kost ook geld.

  13. Scherpschutter

    @Berend

    Volgens mij leest u niet goed. Ik pleit er niet voor om vervoer als zodanig af te schaffen. Ik pleit ervoor om het openbaar vervoer (OV) af te schaffen en private aanbieders in de vraag naar vervoer te laten voorzien. Is er vraag dan zal er vervoer zijn. Is er geen vraag, waarom zou er dan vervoer moeten zijn?

    Lekker aan de markt overlaten, Berend. Dat geldt overigens natuurlijk ook voor ziekenhuizen.

  14. Peter

    Het wordt een erg dorre, saaie en onwerkbare maatschappij als je alles aan “de markt” overlaat, Scherpschutter. Maar wees dan consequent en laat dan ook echt alles aan “de markt” over! De hele overheid kan dan ook weg, en het leger, en de rechtspraak. Alles ‘vermarkten”. Dat wordt pas een fijne maatschappij!

  15. Uuutje

    Beste DUIC, graag mijn eerdere reactie plaatsen.

  16. Justin

    @Berend, Scherpschutter snapt dat allemaal niet. Hij heeft een ongezonde obsessie met geld en marktwerking.

  17. Scherpschutter

    @Peter

    Helemaal mee eens Peter. Het paradijs op aarde waar wij allemaal naar zouden moeten streven. Een paar honderd jaar geduld nog. Decentralisatie is de trend.

  18. Berend

    @scherpschutter, ik lees uw betoog prima. Maar misschien begrijpt u ook wel dat als je bijvoorbeeld ergens een station bouwt er woningbouw en bedrijvigheid ontstaan. Je zou maar moeten wachten op de behoefte aan openbaar vervoer. Dan zouden groei en ontwikkeling nog trager gaan dan nu al het geval is. Ander voorbeeld, we lopen in Nederland enorm achter met investeren in onderwijs. Onze overheid moet een aantal basis zaken goed regelen als aanjager voor de economie en leefbaarheid, dan kan je niet op particuliere initiatieven vertrouwen, dan loop je nog meer achter de feiten aan dan nu al het geval is.

  19. Lexus

    @Berend: precies. We kunnen helemaal niet zonder sturende overheid. Het enige waar ik Scherpschutter gelijk in geef, is dat de overheid in Nederland in veel opzichten — voornamelijk vanuit neoliberale opvattingen — veel heeft losgelaten en vooral daardoor ronduit slecht functioneert. We moeten dus inzetten op een betere overheid. Zouden we volgens het recept van Scherpschutter de overheid afschaffen, wat overigens gewoon niet mogelijk is, dan zouden we eerst anarchie krijgen en zouden vervolgens de sterksten met geweld de macht grijpen, dus dan krijgen we een dictatuur zoals bijvoorbeeld in Noord-Korea, Wit-Rusland en helaas ook nog een heleboel andere landen. Dan maar liever tobben met wat het minst slecht is, dit wil zeggen een democratie gecombineerd met een rechtsstaat (beide zijn noodzakelijk voor een draaglijke samenleving).

  20. Scherpschutter

    @Berend

    Er gaat iets niet goed tussen je oren. OV is wat een overheid biedt. Vervoer is wat een privaat bedrijf biedt. Je lijkt deze twee totaal verschillende concepten tussen je oren tot 1 versmolten te hebben, waardoor je niet inziet dat een afwezigheid van OV (overheid) helemaal niet hoeft te betekenen dat er geen vervoer is. Integendeel zelfs.

    Je voorbeeld is exemplarisch voor dit anti-denkwerk. Er ontstaat niet ergens op magische wijze bedrijvigheid omdat er een station van de overheid is natuurlijk….Het is andersom. Er ontstaat bedrijvigheid en die bedrijvigheid brengt een vraag naar vervoer met zich mee….Vraag die natuurlijk veel beter door een bedrijf kan worden ingevuld dan door een totaal incapabele en inefficiente overheid. Zie Shikansen bijvoorbeeld in Japan. De helft(!) goedkoper dan de NS en het is een totale schande als een trein 1x per jaar 6 seconden te laat is. Vergelijk dat eens met de puinhoop hier! Of kijk naar de geprivatiseerde Zwitserse sporen. Als een Zwitsers uurwerk!

    Zo is ook de reden dat we achterlopen met onderwijs dat het onderwijs door de overheid wordt bestierd. Niet dat er geen geld naartoe gaat, want we hebben bij benadering het duurste onderwijs ter wereld….Studenten hebben nog net geen persoonlijke butler. Jaar op jaar stijgen de kosten, jaar op jaar wordt de service slechter, zoals in alles dat een overheid aanraakt.

    De overheid bewijst zich al decennia als de slechste dienstverlener van Nederland. Zouden we haar decennia geleden al hebben afgeschaft, dan waren we nu het rijkste land ter wereld.

    De overheid is het probleem. Niet de oplossing.

  21. Scherpschutter

    @Lexus

    Ja precies. Dus als ik het goed begrijp moeten we volgens u een groep mensen die zich overheid noemen alle macht en wapens geven, is het tegelijk volgens u ook niet mogelijk om deze macht weer af te pakken, en moeten we er vervolgens alles aan doen (we kunnen niet zonder ze, zo stelt u) om deze mensen vervolgens in stand te houden om te voorkomen dat een groep mensen met geweld en wapens alle macht pakt…? Proest.

    U blinkt weer eens ouderwets uit in logica. LOL!

  22. Sjaak

    @ss: Misschien gelijk snelwegen ook aan de markt over laten. Tolwegen van maken en toegangspoortjes neerzetten. Geen subsidie meer naar wegonderhoud

  23. Wim Vreeswijk

    Dit artikel was completer als de auteur van dit artikel ook had vermeld hoeveel deze OV-exploitatie de belastingbetaler gaat kosten ?!

  24. Alain

    Ja, lekker OV aan de markt overlaten, want waarom zou een samenleving zich bekommeren voor de ouderen van dagen, gehandicapten of degenen die een kleine beurs hebben.

    Hadden ze maar niet oud, gehandicapt of arm moeten zijn!

    Het libertarisme is een aristocratische luxepositie, als je het mij vraagt.

  25. Lexus

    @Scherpschutter: het kenmerk van democratie en rechtsstaat is nu juist dat we de overheid niet “alle macht en wapens geven”. Maar die logica is voor u te hoog gegrepen, zoals we al zo vaak op dit forum hebben kunnen constateren. U hebt liever de chaos en vervolgens de dictatuur. Dat is niet mijn keus. En ik zie er al helemaal geen lol in.

  26. Realist

    Niemand gaat voor de lol met het OV, een noodzakelijk kwaad. Het is er druk, onveilig en smerig. Weg ermee. Investeer in goede wegen voor eigen vervoer, laat het aan de mensen zelf over, veel beter.

  27. Lexus

    @Realist: wanneer het een noodzakelijk kwaad is, kan het juist niet aan de mensen zelf overgelaten worden. Hierboven heb ik uiteengezet dat het een noodzakelijk goed behoort te zijn, waar we overigens door de voortdurende uitkleding ver van af zijn geraakt.

  28. JR

    Van alle reacties hier is die van @ M A de meest, of eigenlijk enige, zinnige. De rest is weer gereutel van standaard-reaguurders. Maar die onbereikbaarheid van Utrecht CS voor minder validen is een serieus issue. Dat is echte een schande. Waarom laten gemeente, ProRail en NS dit op zijn beloop?

  29. Toine Goossens

    @JR, MA,
    Het nieuwe Utrecht is de 10 minutenstad. Daar zijn ouderen en kwetsbaren per definitie niet welkom. Die hebben niet genoeg aan 10 minuten, zijn dus niet gewenst.

    58% minder. Dat betekent het definitieve einde van het Wiel met Spaken. De droom van een stad met een OV ringlijn waar geen enkele plek voor is. Met idioot hoge aantallen inwoners op een paar postzegels. Blijf daarom tekenen voor de petitie tegen de RSU.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).