Coronacrisis gaat Utrecht tientallen miljoenen euro’s kosten Coronacrisis gaat Utrecht tientallen miljoenen euro’s kosten

Coronacrisis gaat Utrecht tientallen miljoenen euro’s kosten

Coronacrisis gaat Utrecht tientallen miljoenen euro’s kosten
Gezondheidscheck bij de terrassen op de Neude
Utrecht wordt hard geraakt door de coronacrisis. Bewoners merken dat niet alleen in hun alledaagse leven, het kost de gemeente ook een heleboel geld. De gemeente wil tussen de 80 en 90 miljoen vrijmaken om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken.

Utrecht wordt hard geraakt door de coronacrisis. Bewoners merken dat niet alleen in hun alledaagse leven, het kost de gemeente ook een heleboel geld. De gemeente wil tussen de 80 en 90 miljoen vrijmaken om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken.

De gemeente maakt elk jaar een begroting, daarin staat wat de overheid allemaal met het geld gaat doen. Deze begroting wordt flink in de war geschopt door de coronacrisis. De gemeente gaat nu van een scenario uit dat de anderhalvemetereconomie nog tot 1 juli 2021 van kracht blijft. De stad merkt daar de gevolgen van.

Utrecht is namelijk flink geraakt. Er komen een hoop mensen in de bijstand bij en de werkloosheid neemt toe. De gedeeltelijke stilstand van het maatschappelijke leven, door bijvoorbeeld de afstandsmaatregelen, zorgt voor (financiële) problemen in de horeca, culturele sector, sport, evenementen en het openbaar vervoer.

In de Utrechtse regio zijn de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus bij ondernemers goed merkbaar. Bijna een derde van deze groep ervaart een omzetdaling van meer dan zestig procent. Dat blijkt uit een enquête die de overheden en werkgeversorganisaties uit de provincie Utrecht hebben gehouden onder 5600 ondernemers.

Aanpak

Om Utrecht goed uit de crisis te laten komen, zou volgens het college allereerst moeten worden geïnvesteerd in het in stand houden van essentiële voorzieningen in de stad, wijken en buurten. Ook culturele instellingen en ondernemers moeten steun krijgen als dat nodig is.

Daarnaast is het van belang om Utrechters die het zwaarst getroffen zijn door de crisis te ondersteunen door bijvoorbeeld schulden te voorkomen of op te lossen met een ‘coronasanering’.

Ook is er aandacht voor Utrechters die hun baan zijn kwijtgeraakt. Zij worden zo snel mogelijk begeleid naar een nieuwe baan. Opleidingen worden gericht op ‘het werk van de toekomst’ zodat vraag en aanbod van werkgelegenheid beter op elkaar aansluiten.

Tot slot wil het college bij de begroting investeringen met maatschappelijke waarde voorstellen, die de leefbaarheid in de stad ten goede komen én tegelijkertijd werkgelegenheid creëren.

Geld

De gemeente ontvangt momenteel minder geld, doordat de inkomsten uit bijvoorbeeld parkeren en toeristenbelasting sterk gedaald zijn. Tegelijk worden veel extra kosten gemaakt voor de financiering van de noodmaatregelen die getroffen zijn.

De gemeente laat weten de komende jaren een bedrag van tussen de 80 en 90 miljoen euro nodig te hebben om de klappen op te vangen en de nodige investeringen te doen om bewoners, organisatie, instellingen en bedrijven te helpen en de stad gezond te houden. Het college rekent ook op financiële compensatie door het Rijk.

De plannen staan in een zogenoemde kaderbrief die de gemeente heeft gepubliceerd. De verschillende politieke partijen gaan nu samen met het college praten over de plannen en de precieze invulling van de wensen.

18 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Hoe dan ook de burger gaat hier voor opdraaien.

  Wrang is echter dat de gemeente dit zelf heeft veroorzaakt door vol in te zetten op vermaak en beleving. Van oudsher kwetsbare sectoren die draaien op 0-uren contracten, flexwerkers met lage lonen en subsidies. Om nog maar te zwijgen van de “groene verduurzaming” welke voor 100% afhankelijk is van subsidies. Die zakelijke eenzijdigheid nekt nu de stad die al problemen heeft om de financien op orde te houden door volledig op te gaan in de groene waan van de dag met een zeer nauwe scope op de wereld.

  Democratie is een groot goed, maar het zou wel eens fijn zijn als de politici een beter sociaal zakelijk inzicht hadden.

 2. Is

  Is het niet eens een idee om te kijken naar de uitgaven? Waarom krijgt een festival ‘dat de grenzen van gender en identiteit’ opzoekt geld van de gemeente? Waarom geeft de gemeente miljoenen uit aan stadsboulevards terwijl dit niks anders oplevert dan file problematiek? Waarom geeft de gemeente belachelijke bedragen uit om huishoudens te verduurzamen terwijl aangetoond is dat deze maatregelen van zeer beperkt nut zijn in de context van een daadwerkelijke reductie van CO2? Waarom worden culturele instellingen met giga bedragen in stand gehouden terwijl zij voor deze crisis de facto ook niet konden overleven? Waarom hield de gemeente (met alle kosten van dien) vast aan het nieuwe inzamelen terwijl op voorhand duidelijk was dat dit niet tot het gewenste resultaat zou leiden?

  Burgers zijn de afgelopen jaren ook steeds meer gaan betalen aan gemeentelijke lasten. Lasten die nu met corona nog zwaarder drukken.

  De Utrechtse begroting bezwijkt niet door corona maar door een ideologisch gedreven agenda dat met fatsoenlijk bestuur niets te maken heeft. Meer geld, een grotere overheid is niet de oplossing voor deze financiële problemen. Een pragmatischer, in de realiteit staande gemeente wel.

 3. Peet

  Twee keer raden wie voor dat bedrag op gaat draaien!?

 4. Bakfiets

  Daar hadden we nog een stukje tram voor kunnen aanleggen. Jammer, hoop dat ze de uitgaven wel goed tegen het licht houden en alleen noodzakelijke posten meenemen en geen ideologie.

 5. cas

  Je hoopt nu zo dat er eindelijk eens correct en volwassen met het geld van de burgers wordt omgegaan. Eens een kritische kijk naar de uitgaven, vooral naar onrendabele en puur ideologische projecten.
  Die 90 miljoen heb je zo terugverdient. En als ze dat doortrekken dan komt er misschien ooit een jaar dat de gemeente een plus over houdt.

 6. Janah

  Volledig eens met @Is. Een van de betere analyses. Utrecht gaat inderdaad gebukt onder de uitvoering van een “ideologisch gedreven agenda”.

 7. Wim Vreeswijk

  De ‘winst’ uit de begroting 2019 van 82 miljoen is hiermee nu gelijk verdampt met de coronaschade van 90 miljoen, zo publiceerde hedenmorgen het A.D. .Tel uit je ‘winst’ die nu minstens 8 miljoen negatief wordt. Misschien dat er nu eens een realistischer politiek bedreven gaat worden in het gemeentehuis.

 8. Ab

  90 miljoen verdeeld over 100.000huishoudens die het kunnen betalen, is 75euro per maand extra belastingen. Moet mogelijk zijn in het rijke Utrecht

 9. Is

  @Janah: dank u. Ik denk dat straks het rijk op de rem zal trappen. Hopelijk voordat de gemeente weer doodleuk de lasten verhoogt…

 10. Hans

  Alle scribenten hier boven lijken mij prima kandidaat-bestuurders. Jammer dat zij – zover bekend – nu nog aan de wal staan te (be)-sturen! Zij weten als geen ander hoe een stad als Utrecht financieel-economisch wel goed bestuurd dient te worden. Stel u beschikbaar voor de post van gemeenteraadslid dan wel wethouder zou ik zeggen! Kom in beweging!

 11. JJ

  @ Hans

  Ja, gewoon onder de baas zijn tijd (of in de tijd dat je eigenlijk sollicitaties had moeten schrijven), of de tijd dat je van de instelling even op de computer/ internet mag van de zijlijn roeptoeteren, zonder dat je voorwerk hoeft te doen, of je hoeft in te lezen, of zonder dat je een opleiding hebt moeten volgen, is natuurlijk veel makkelijker dan echt tijd in de gemeenschap steken of verantwoordelijkheid willen dragen.

  Helaas zijn we nog lang niet verlost van de reaguurders die het altijd beter menen te moeten weten. Het erge is wel dat zij daadwerkelijk het vertrouwen in het bestuur ondermijnen (terwijl ze maar wat roepen en opkomstpercentages bij verkiezingen doen laten kelderen). Zij zagen met hun geroeptoeter, vaak onterechte en zeker ongefundeerde kritiek wel aan de stoelpoten van onze mooie stad en onze democratie, Het kan natuurlijk zijn dat wanneer zij professionele trollen aan de rechterzijde zijn of vanuit het buitenland zijn, dat dit precies hun doel is. Helaas laten heel wat lezers zich meeslepen in hun negatieve geroeptoeter, bewust en onbewust.

 12. JJ

  @ Alle reaguurders

  Het is crisis geweest, dat kost nu eenmaal geld. Ben blij dat de gemeente te hulp schiet.

  82 miljoen winst, 90 miljoen kosten, dat gaat ons dus met ons allen 8 miljoen kosten. 8 miljoen op 100.00 Utrechtse huishoudens = 80 euro per jaar = 6,6 euro er gezin per maand wat er aan gemeentebelasting bovenop zou kunnen komen. Dan is het binnen een jaar al verrekend.

  6,6 euro per maand per gezin en dat 1 jaartje.

  Dat kan dus prima. Je zou zelfs de armsten en lage middenklasse kunnen ontlasten. Verder prima dat andere dingen door de gemeente betaald blijven worden. Een stad zonder cultuur bijv. is geen stad, een stad met alleen maar plat vermaak waar op verdiend kan worden is ook geen stad. Als je dit soort dingen laat sneuvelen, dan kun je jezelf, net als Churchill, afvragen: What else are we fighting for?.

 13. Wim Vreeswijk

  [email protected] Utrecht is niet rijk, meer een structurele bedelaar want de begroting bestaat elk jaar uit 60% subsidie uit Den Haag. Zielige vertoning dus.

 14. Hans

  @JJ
  Zo is het.

 15. Katja

  @Ab; ik ben niet rijk. Mijn buren ook niet. En weet er wel meer.

 16. Feiten

  @JJ
  Fantastische wijze woorden en zeer goed onderbouwde argumentatie…
  De gemeente Utrecht heeft bijna 175.000 huishoudens en geen 100.000.
  De netto schuld positie van de gemeente Utrecht was in 2019 1,2 miljard en loopt al jaren op.
  Dat is bijna € 6.900 per huishouden.
  En u beschuldigd anderen dat ze hun voorwerk niet hebben gedaan?

 17. JJ

  @ Feiten

  Tja, we leven in een schuldeconomie. Zo werkt. Dat geldt voor alles en iedereen: iedereen heeft schulden, gemeentes /landelijke overheden. Dat is het systeem. Zo werkt ons economisch model. Geen ontkomen aan. Maar daar hebben we het hier dus helemaal niet over.

 18. Nina

  @JJ
  Wat een totale miskijk op de realiteit van veel Utrechters.

  Er zijn mensen die dat absoluut niet kunnen betalen. En dat worden er door de diepe economische crisis die ons nog te wachten staat helaas steeds meer.

  Maar droom lekker verder in je bubbel met baanbehoud en geld besparen, omdat je geen gebruik meer maakt van o.a. de horeca.

  Zolang deze linkse gemeente haar hobby’s blijft betalen om het onderbuikgevoel te sussen, zijn we kansloos verloren in Utrecht. Terug naar de basis graag voor alle Utrechters: huisvesting, goede zorg, eten en goed onderwijs. Het overige wordt bijzaak. Je kunt de kale kippen straks niet plukken; wen er maar vast aan gemeente.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).