Coronamaatregelen aangescherpt: mondkapjes verplicht in winkels en coronapas in sportscholen Coronamaatregelen aangescherpt: mondkapjes verplicht in winkels en coronapas in sportscholen

Coronamaatregelen aangescherpt: mondkapjes verplicht in winkels en coronapas in sportscholen

Coronamaatregelen aangescherpt: mondkapjes verplicht in winkels en coronapas in sportscholen
Het demissionaire kabinet heeft dinsdagavond tijdens een persconferentie een aanscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. De verscherping van de maatregelen is volgens het kabinet nodig vanwege de snel oplopende ziekenhuiscijfers.

Het demissionaire kabinet heeft dinsdagavond tijdens een persconferentie een aanscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. De verscherping van de maatregelen is volgens het kabinet nodig vanwege de snel oplopende ziekenhuiscijfers.

“Het zal niemand verrassen dat we vanavond opnieuw een lastige boodschap hebben. We moeten weer meer van mensen gaan vragen nu de besmettingscijfers en ziekenhuiscijfers snel oplopen. […]”, begon demissionair premier Mark Rutte de persconferentie. “Het is ook lastig omdat alles dat met corona te maken heeft leidt tot meer discussie in de samenleving. Het is belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan.”

Rutte benadrukte dat corona een probleem is ‘dat we alleen samen kunnen oplossen’. “We moeten dit samen blijven doen en vooral ook met een beetje begrip voor ieders mening en situatie. […]”

Mondkapjes en thuiswerken

Het demissionaire kabinet komt met het dringende advies om anderhalve meter afstand te houden. Ook het thuiswerkadvies wordt vanaf 3 november verder aangescherpt; Nederlanders moeten minstens de helft van de week thuis gaan werken. Verder wordt geadviseerd om drukte te mijden en buiten de spits te reizen.

Onder meer in winkels en publieke binnenruimtes zoals het gemeentehuis en de bibliotheek moeten vanaf zaterdag 6 november weer mondkapjes worden gedragen, net als in het hoger onderwijs als van A naar B wordt gelopen. Ook voor mensen met een contactberoep wordt het mondkapje weer verplicht, evenals op perrons en stations.

Coronapas

Het coronatoegangsbewijs wordt naast in culturele instellingen en de horeca vanaf 6 november ook ingevoerd op onder andere terrassen, in musea, in de amateursport binnen voor mensen van 18 jaar en ouder en voor activiteiten als schilderles en muziekles voor mensen van 18 jaar en ouder. Op plekken waar een coronapas verplicht is, hoeven geen mondkapjes te worden gedragen.

Toekomst

Het demissionaire kabinet zegt nog te kijken naar een wetswijziging waarmee het coronatoegangsbewijs ook voor werknemers verplicht kan worden gesteld. In de zorg moet de pas dan ook voor bezoekers verplicht kunnen worden. Verder zou het coronatoegangsbewijs verplicht moeten worden in niet-essentiële winkels, dierentuinen en pretparken.

Het demissionaire kabinet wil deze maatregelen specifiek kunnen gebruiken in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en op plekken waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is. Op 12 november wordt na een OMT-advies besloten of en hoe verder wordt gegaan met deze maatregelen. De Tweede Kamer moet eerst instemmen met deze wetswijziging.

Maatregelen op een rij

Meer aandacht voor de basisregels

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Thuiswerken en advies voor onderweg

Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de tijd thuis’. We weten dat thuiswerken een efficiënte manier is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Mondkapjesplicht

Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:

  • In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:
  • Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.
  • Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
  • Op luchthavens en in vliegtuigen.
  • Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener.

Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

11 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Met dank aan de mensen die initiatieven zoals dat van Waku Waku steunen. Hartelijk bedankt!

  2. Baliekluiver

    Met wikken en wegen, twijfelen en afwachten, zeuren en piepen ben je echt geen partij voor een pandemie. Het is net als bij alle andere grote mondiale problemen: iedereen moet overal alles doen wat helpt, ook al is het maar een beetje. Een vaccinatie weigeren maar daarna wel voordringen op de IC is hypocriet en asociaal. Maar weigeren maatregelen te respecteren of te handhaven is dat is ook!

  3. Realist

    Iedereen moet een beetje tevreden gehouden worden vandaar weer een pakket halfslachtige maatregelen… met vergeet kennelijk dat door dit gepolder ook iedereen een beetje ontevreden is. Voer voor discussie en polarisatie dus.

  4. Mark

    Ik ben benieuwd hoeveel mensen er nu echt meer gaan thuiswerken. Op mijn werk hebben de meesten er geen zin in. Sowieso is het duur met de hoge gasprijs en de groep die we ermee moeten beschermen zijn stokoude danwel zieke mensen (die waarschijnlijk toch al redelijk snel aan iets anders dood gaan) of mensen die bewust de keuze hebben gemaakt zich niet te vaccineren. Ik snap heel goed dat niet iedereen er zo over denkt, maar persoonlijk heb ik ook weinig zin in deze maatregelen. Als er niks veranderd in de vaccinatiegraad hebben we permanent dit soort maatregelen nodig, aangezien corona nooit meer weg gaat. Zelf had ik het beter gevonden als de niet-vaccineerders harder aangepakt zouden worden. 2G of fors duurdere premie om die zorg te compenseren voor de last die zij brengen.

  5. Realist

    @Marc. Het is inderdaad veel beter en slimmer om met z’n allen op hetzelfde tijdstip een file te vormen om ergens gezamenlijk in een gebouw te gaan zitten en op hetzelfde tijdstip met z’n allen weer te vetrekken om weer een file te vormen.

  6. Mark

    @Realist. Ik begrijp wat je zegt. Theoretisch zou het beter zijn als iedereen z’n werktijden zou spreiden. Praktisch gaat dat niet. De meesten mensen willen niet heel vroeg gaan werken of ‘s avonds werken. Ook is het niet handig met klanten. Dan heb je bewijs van spreke de hele dag gewerkt en moet je ‘s avonds nog gaan vergaderen met iemand anders. De dagindeling flexibel heen en weer schuiven is voor veel mensen blijkbaar lastig. De meesten zijn gewoontedieren en willen gewoon elke dag op een vaste tijd starten en stoppen. Plus dat je dan ook nog een werkgever moet hebben die daar in mee gaat. Al jaren weten we dat flexibiliteit beter zou zijn en al jaren komt het niet van de grond. Zelfs als mensen thuiswerken doen ze dat in de standaard kantoortijden. Ik zie het niet snel veranderen, hoewel ik het wel met je eens ben dat het beter zou zijn voor een hoop dingen.

  7. Lombokker

    @Mark

    U maakt een denkfout. Het gaat er namelijk niet alleen om dat bepaalde groepen tegen corona beschermd moeten worden. U ziet echter over het hoofd dat er ook nog uitgestelde zorg ontstaat als gevolg van de oplopende besmettingen.

    Als de ziekenhuizen namelijk weer vollopen met coronapatiënten, moeten allerlei behandelingen en onderzoeken voor andere mensen worden uitgesteld. En helaas worden de meeste medische aandoeningen van dat uitstel niet beter, om het even of dat een knieoperatie of een nog niet ontdekte tumor betreft.

    De mensen die daar de dupe van worden houden zich vrijwel allemaal netjes aan de regels, en zijn ook al lang geleden ingeënt. Waar hebben die dit aan verdient?

  8. JdV

    Nu even doorpakken en snel 2G invoeren.Wat zal het dan heerlijk rustig worden op het terras, in het restaurant en in de bioscoop als de godsdienstwaanzinnigen/wappies worden geconfronteerd met de gevolgen van hun zo waardevol geachte keuzevrijheid.

  9. Koel Hoofd

    @Mark, van in je eigen autootje in de file staan krijg je juist geen corona, op elkaars lip geplakt zitten in het OV is een heel ander verhaal.
    De NS heeft bijvoorbeeld daarom haar dure kantoorpersoneel dringend geadviseerd om NIET met de trein te reizen maar om thuis te werken, en als het niet anders kan met de auto naar het werk te komen.
    Reflecteer daar eens een minuutje op: de NS die autogebruik stimuleert onder het eigen kantoorpersoneel met gratis 1e klas OV-kaart.

  10. WvR

    Bij mij is ook ingezet op 50% kantoor aanwezigheid.

    Probleem:
    90% heeft een 32 of 36-urige werkweek.
    Vrije dagen die daar uit ontstaan worden grofweg als volgt ingevuld:
    50% vrijdag , 30% maandag, 20% woensdag.

    Iedereen werkt in teams, en als je dan toch naar kantoor komt, is het handig om als team naar kantoor te komen. Dus welke dagen zijn het handigst om als kantoordag af te spreken? Dinsdag of donderdag, want dan kan iedereen, of grosso modo de meesten.

    Gevolg:
    Kantoor tot de nok toe gevuld op dinsdag en donderdag, en drukker dan enig andere dag BC2020. Maar da’s prima, overall voldoen we aan de 50% norm…

  11. Rietje

    Het gros van de mensen hier heeft blijkbaar nog steeds niet begrepen dat gevaccineerden nog steeds besmet kunnen raken en het virus kunnen verspreiden. De vaccinatie helpt de gevaccineerde minder ziek te worden. Je kunt dus ophouden de ongevaccineerden de schuld te geven van de toename van het aantal besmettingen.
    Helaas blijkt ook uit de cijfers dat de werking van de vaccins snel afneemt. Je werkelijk profijt van je vaccinatie duurt maar heel kort. Je ziet dus weer een toename van gevaccineerden in de ziekenhuizen.
    Die QR code beschermt dus echt helemaal niemand. Klinkare onzin.
    Voordat iedereen weer gaat brullen: ik ben geen anti-vaxer, wel een realist. Ik had graag gezien dat de resultaten beter waren geweest. Maar haal dus even je kop uit het zand.
    Zorg goed voor je zelf en voor je medemens. Sterkte allemaal.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).