Coronapersconferentie: avondklok verlengd en bijna weer naar zwemles Coronapersconferentie: avondklok verlengd en bijna weer naar zwemles

Coronapersconferentie: avondklok verlengd en bijna weer naar zwemles

Coronapersconferentie: avondklok verlengd en bijna weer naar zwemles
Het demissionaire kabinet heeft opnieuw besloten een aantal coronamaatregelen te verlengen, maar premier Rutte probeerde maandagavond ook wat perspectief te bieden. “Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus”, zei Rutte maandag.

Het demissionaire kabinet heeft opnieuw besloten een aantal coronamaatregelen te verlengen, maar premier Rutte probeerde maandagavond ook wat perspectief te bieden. “Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus”, zei Rutte maandag.

De avondklok blijft voorlopig gelden tot 30 maart en het advies om niet naar het buitenland te reizen wordt met twee weken verlengd. Dat advies was van kracht tot 31 maart, maar schuift nu op naar in ieder geval 15 april. Rutte zei daar wel bij dat hij hoopt bij de volgende persconferentie, op 23 maart, perspectief te kunnen bieden voor de mei- en zomervakantie.

Rutte kondigde verder aan dat kinderen vanaf 16 maart weer zwemles kunnen krijgen en mogen afzwemmen in binnenzwembaden, mits ze geen klachten hebben. Volwassenen mogen, ook als ze ouder zijn dan 27 jaar, weer buiten sporten in groepjes van maximaal vier personen.

Over drie weken

Ook worden voorbereidingen getroffen voor versoepelingen over drie weken: als de cijfers de goede kant op gaan, zouden de terrassen weer open kunnen en kan het winkelen worden uitgebreid. Winkels vanaf 50 vierkante meter kunnen straks, op afspraak, maximaal vijftig klanten ontvangen. Hbo’s en universiteiten zouden dan ook fysiek onderwijs kunnen gaan geven.

Verder onderzoekt het kabinet of mensen met een vaccinatiebewijs of sneltest met een negatieve uitslag meer vrijheden kunnen krijgen. Voor de uitwerking van dat plan is het belangrijk dat er geen sprake is van vaccinatiedwang.

12 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Mooi hè zoals dat vaccinatie bewijs er en-passant tussendoor wordt gefrommeld. Dit wordt nog wel een dingetje. Mark (pun inténded!) my words.

 2. Binnenstadsbewoners

  Beste mensen,,ondernemers horeca etc

  Ik begrijp jullie problemen
  Maar kijk nu ook eens naar de zorg,,de ziekenhuizen,,de ic
  De overbelasting
  Het enorme leed,,,dat mensen overlijden
  Wat is belangrijker jullie omzet,,of nog meer Corona doden

 3. Mark D.

  De omzet is belangrijker.

 4. Michiel

  Meer vrijheden geven aan mensen met een vaccinatiebewijs is per definitie een vorm van vaccinatiedwang. Het is sowieso niet de overheid die ons vrijheden geeft. De overheid neemt alleen maar vrijheden af die we van nature als mens hebben.

  Binnenstadbewoners: de economische achteruitgang leidt ook direct tot doden. De IC’s zijn nooit maximaal bezet geweest. Zorg opschalen was ook een mogelijkheid geweest. Is het leed van een oudere die in plaats van met 87 jaar, nu met 86 overleden is, groter dan het leed van mensen die hun bedrijf verliezen? Hun huis moeten verkopen? Depressief raken? Het zit sowieso niet het één of het ander moeten zijn. Nu wordt álles opgeofferd aan corona, terwijl hierdoor mogelijk de kuur meer schade veroorzaakt dan de kwaal. Mensen overlijden iedere dag aan allerlei oorzaken. De dood hoort bij het leven en de overheid kan dat niet veranderen.

 5. Baliekluiver

  Beste Michiel, begrijp ik het nou goed dat u uw eigen grootouders wel op 86 jarige leeftijd zou willen opofferen t.b.v. de economie, of heeft u het alleen over andermans grootouders? Hopelijk bedoelt u in ieder geval niet mijn grootouders, want dat zou ik dan wel een klein beetje zorgelijk vinden.

 6. Binnenstadbewoner

  @ Michiel de maatregelen zijn hard maar noodzakelijk. De enige uitweg is vaccinatie en dat gaat sowieso op vrijwillige basis.

  Dankzij de draconische maatregelen is een humanitaire ramp zoals in Brazilie (geen enkel corona- of vaccinatiebeleid) ons bespaard gebleven.

 7. GeeWee

  Grote winkels mogen straks weer 50 mensen tegelijk binnen hebben. Maar tegelijkertijd behouden we wel een vrijheidsbeperkende avondklok 🙁

 8. guus

  Meer vrijheden voor mensen met een vaccinatiebewijs en minder vrijheden voor mensen zonder vaccinatiebewijs is in strijd met de grondwet. Een flagrante schending zelfs en in strijd met de rechten van de mens.
  Voor de wet zijn alle mensen gelijk dus moet iedereen dezelfde vrijheden hebben.

 9. Jannes

  @Guus
  Iedereen heeft het recht mensen die hem om een of andere reden niet aanstaan uit zijn zaak te weren. Er stond toch ook een “klerenkast” bij iedere disco? Dan mag je toch ook potentiële klanten vragen of ze gevaccineerd zijn? Er was zelfs al een triage in horecagelegenheden!

  @GeeWee
  Je kunt een grote winkel niet zomaar eventjes vergelijken met een heel land waar een avondklok geldt.

 10. Scherpschutter

  @Guus

  Wat is een grondwet waard zonder constitutioneel hof?

 11. GeeWee

  @Jannes, 50 mensen, 6x per uur in de grotere winkels = 300 mensen op pad in een kort tijdsbestek. En dat dan maal een behoorlijk aantal winkels en smalle straten zoals de Oudegracht. Mijn punt is: dat veroorzaakt veel bewegingen en contacten geconcentreerd in de winkelgebieden.
  Meer denk ik dan een enkele wandelaar of ‘stoute’ student in de avonduren.
  Het gaat mij daarnaast om de ernstige vrijheidsbeperking die in stand blijft met de avondklok. En de gebroken plechtige belofte bij invoering dat hij er na de opening van de scholen als allereerste er weer af zou gaan. 🙁

 12. Pee

  “Verder onderzoekt het kabinet of mensen met een vaccinatiebewijs of sneltest met een negatieve uitslag meer vrijheden kunnen krijgen. Voor de uitwerking van dat plan is het belangrijk dat er geen sprake is van vaccinatiedwang.”
  Hoe kan hij nou beweren dat er geen vaccinatiedwang is?
  Zonder vaccinatie word je beperkt in je doen en laten .
  als dat niet direct met vaccinatiedwang te maken heeft hoe noemt hij dat dan?
  @Binnenstadbewoner
  Brazilië word gebruikt als proefgebied.
  De noodzaak van de maatregelen zijn nog steeds niet aangetoond.
  Als je denkt dat vaccinatie de enige uitweg is en denkt dat beperkingen op niet gevaccineerde niets met dwang te maken heeft dan heeft de overheid bij jouw dus bereikt wat ze willen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).