Coronaversoepelingen gaan door: bekijk hier de nieuwe regels Coronaversoepelingen gaan door: bekijk hier de nieuwe regels

Coronaversoepelingen gaan door: bekijk hier de nieuwe regels

Coronaversoepelingen gaan door: bekijk hier de nieuwe regels
De coronacijfers ontwikkelen zich volgens het kabinet op een goede manier. Daarom worden de maatregelen vanaf woensdag 19 mei weer versoepeld. Dit betekent onder meer dat de terrassen langer open mogen blijven en dierentuinen en sportscholen weer opengaan.

De coronacijfers ontwikkelen zich volgens het kabinet op een goede manier. Daarom worden de maatregelen vanaf woensdag 19 mei weer versoepeld. Dit betekent onder meer dat de terrassen langer open mogen blijven en dierentuinen en sportscholen weer opengaan.

Met de nieuwe versoepelingen wordt de volgende stap gezet in het openingsplan naar het ‘oude normaal’. Het openingsplan bepaalt welke maatregelen wanneer worden versoepeld of losgelaten. Bekijk hieronder de nieuwe versoepelingen.

 • Binnen sporten
  Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Buiten sporten in groepen
  Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.
 • Recreatie buiten
  Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.
 • Kunst- en cultuurbeoefening binnen
  Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.
 • Kunst en cultuur buiten
  Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.
  Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.
 • Verhuurlocaties open
  Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.
 • Terrassen langer open
  Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.
 • Contactberoepen
  Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

3 Reacties

Reageren
 1. Theo

  Een mooie opsomming. Het geeft meer duidelijkheid.
  Alleen die gezondheidscheck is niet zo duidelijk. Wat houdt dat in?
  Als ieder zich houdt aan de basisregel: “als je covid-symptomen hebt, of als een huisgenoot dat heeft, dan blijf je thuis”. Dan hoef je toch niks meer te checken?

 2. Wim Vreeswijk

  Dankzij corona en de vele lockdown beperkingen zitten we nu in een formidabele recessie, zo kopte ook de landelijke media (Telegraaf & Volkskrant)

 3. Jooo

  @theo dat heeft niets te betekenen ben ik achter. Op de terrassen waar ik ben geweest kon ik zondermeer plaatsnemen, no questions asked.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).