Coronavirus kost gemeente Utrecht tot nu toe tussen de 30 en 50 miljoen euro | De Utrechtse Internet Courant Coronavirus kost gemeente Utrecht tot nu toe tussen de 30 en 50 miljoen euro | De Utrechtse Internet Courant

Coronavirus kost gemeente Utrecht tot nu toe tussen de 30 en 50 miljoen euro

Coronavirus kost gemeente Utrecht tot nu toe tussen de 30 en 50 miljoen euro
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Het coronavirus heeft de gemeente Utrecht tot nu toe tussen de 30 en 50 miljoen euro gekost. Met name de gemiste inkomsten van het betaald parkeren in de stad drukken op de financiën.

Het coronavirus heeft de gemeente Utrecht tot nu toe tussen de 30 en 50 miljoen euro gekost. Met name de gemiste inkomsten van het betaald parkeren in de stad drukken op de financiën.

Vanwege het coronavirus kwamen er minder mensen naar de stad waardoor er ook minder parkeergeld is opgehaald. De gemeente zegt dat de schade van het mislopen van deze inkomsten oploopt tot ruim 9 miljoen euro.

Ook is er de afgelopen periode veel minder geld binnengekomen via de toeristenbelasting. De schade hiervan bedraagt 2,3 miljoen euro.

Reizen naar het buitenland lag grotendeels stil en ook werd er niet meer afgereden. Documenten zoals rijbewijzen en reisdocumenten werden daarom minder aangevraagd, wat volgens zo’n 2,5 miljoen euro heeft gekost.

Extra kosten

Daarnaast maakt de gemeente extra kosten. Onder andere voor compensatie van het productieverlies bij de UW-bedrijven (2,2 miljoen euro), ondersteuning van culturele instellingen (1,2 miljoen euro) en het gezondheidsbeleid (1,2 miljoen euro).

Naast de bijna 30 miljoen aan inkomstenderving en extra kosten, rapporteert het college ook voor een bedrag van 21 miljoen euro aan risico’s door corona. De grootste risico’s en onzekerheden doen zich voor bij de parkeeropbrengsten, de tegemoetkoming vanuit het Rijk voor hogere kosten voor bijstand en de GGD regio Utrecht.

De gemeente benadrukt dat het om een momentopname gaat. Hoe groot de impact van het coronavirus op de financiën echt gaat zijn moet nog blijken. Ook wordt later bekendgemaakt in hoeverre het virus gevolgen heeft voor de begroting van 2021.

14 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dat valt alleszins mee! Peanuts. Alleen al het opheffen van alle subsidie aan kunst en cultuurinstellingen (70 miljoen per jaar) zou al meer dan voldoende zijn om het gat in de begroting te dekken en dan blijft er dus nog 20-40 miljoen over voor belastingverlagingen komend jaar. Een andere keuze voor de Gemeente zou kunnen zijn om een procent of 30 van het eigen personeelsbestand te ontslaan.

  Prima te overzien dit en als de Gemeente de juiste keuzes maakt dan kunnen de belastingen volgend jaar aardig verlaagd worden.

 2. Nel

  Ben je een gamer?

 3. Scherpschutter

  @Nel

  Gamer? Nou, vooral een optimistische realist die kijkende naar de begroting van de Gemeente riante mogelijkheden ziet om de burger niet nog meer te laten bloeden voor het totale overheidsfalen in deze zogenaamde coronacrisis..

 4. Koel Hoofd

  Interessant, de grootste inkomsten post is parkeergeld. 9 miljoen euro in 2 maanden lockdown NB!
  Dat betekend dat de gehate autobezitter wordt geplukt om idiote linkse groene hobbies te financieren. Dat betekend ook dat autobezit en gebruik ontmoedigen een ongelooflijke impact zal hebben op het budget. En daarom is er dus de drang om van pretpark Utrecht een toeristische trekpleister te maken, terwijl het weinig meer te bieden heeft dan platvloers brood en spelen voor het volk want Utrecht kan zich niet meten aan wereldsteden.

  En daarom wordt er nu ook vol ingezet op inbreiding door uitbreiding met beton, ze hebben die mensen nodig voor documenten en andere gemeentelijke belastingen (2.5 miljoen in 2 maanden gemist alleen al aan documenten NB!). Kortom, de stad wordt onleefbaar door het asociale, niet-groene en vooral niet duurzame korte termijn beleid. Slimme mensen zoeken nu al buiten de stad naar echte huizen met tuintjes in het groen buiten de randstad waar de auto nog gratis voor de deur geparkeerd kan worden. Want wie wil er nou in een lullig peperduur piepklein appartementje zonder parkeerplek (of anders de hoofdpijs betalen) zondere groene ruimte wonen als je ook kan thuiswerken in het ruimtelijke groene achterland?
  Ik begrijp ineens het vertrek van Van Zanen volledig.

 5. HArry

  Het geld klotst met de huidige OZB opbrengsten bij Utrecht tegen de plinten.

 6. Subsidie

  Utrecht Kent een gigantische hoeveelheid subsidies toe. Zo kreeg in 2019 de Tango week subsidie, alsmede het What You See festival (20 000 euro). Deze laatste stelt op zijn website de grenzen van gender en identiteit te willen oprekken… Dit terwijl de de lasten voor huiseigenaren fors zijn gestegen. Ik neem aan dat de gemeente straks eerst gaat kijken naar de uitgaven i.p.v. bewoners weer op te willen zadelen met de zoveelste laste verhoging. Utrecht hoeft geen cultureel woestijn te worden maar de balans is wel al tijden zoek in onze gemeente. Wie de grenzen van gender en identiteit wil oprekken moet daar zelf maar voor gaan betalen

 7. Reiger030

  Hoi @scherpschutter,

  Als je denkt dat een gemeente 30% van de ambtenaren kan ontslaan of het gehele cultuurbudget kan schrappen, dan heb je het simpelweg niet begrepen. En dan diskwalificeer je jezelf in de discussie (wel lekker makkelijk overigens).

  Het is afwachten wat de bijdrage van de Rijksoverheid wordt, in ieder geval blij dat alle gemeenten niet bang zijn geweest om de portemonnee te trekken tijdens de COVID crisis.

 8. Debatregel

  Hoi @reiger030,

  Scherpschutter geeft een idee weer. Kan jij reiger030 beargumenteren waarom het niet kan? In plaats van enkel roepen dat het niet kan.

  Debat regel.

 9. George Knight

  Het verlies aan inkomsten goed documenteren en als de schuldige voor de uitbraak van COVID-19 is vastgesteld daar de rekening heen sturen.

 10. Katja

  Peanuts vergeleken met het Uithoflijntje-debacle.

 11. Scherpschutter

  @Reiger030

  Ik vind vooral dat mensen die een ‘het is zo omdat het zo is’ redenering (hoewel, redenering…) hanteren zichzelf diskwalificeren, en ja, inderdaad op een wel heel makkelijke manier.

  Verklaar u nader. Graag verneem ik waarom het volgens u niet mogelijk zou zijn om 1.) 30% van alle ambtenaren te ontslaan (bezitten deze mensen een of andere bovennatuurlijke gave die ontslag op magische wijze kan voorkomen …?) of om 2.) iedere vorm van subsidie aan de kunst of cultuursector stop te zetten (een briefje met “u krijgt geen cent meer” volstaat).

  Leg uit.

 12. Wim Vreeswijk

  Dan kan de gemeente Utrecht de 82 miljoen die triomfantelijk overgehouden is volgens de terugblik perspectiefnota 2019 direct ingezet worden, om alle geconstateerde financiële coronaschade mee te repareren. Uiteindelijk verwacht ik dat deze 82 miljoen eind 2020 wel uitgedeeld zal zijn. en dan valt er ook gelijk niks meer te juichen.

 13. Bert

  Dus het niet kunnen innen van parkeergelden drukt op de begroting enOV aanleggen steevast uitloopt op debacles. Dan is het niet meer dan logisch dat alle kosten worden verhaald op de fietsers toch?

  – 2,50 p/u voor het parkeren van je fiets
  – keiharde handhaving op overtredingen door fietsers (zonder licht, appen, 3 naast elkaar, gevaarlijk rijgedrag)

  Dan houden we genoeg geld over voor het sponsoren van festivals, vastgoed op triple A locaties voor culturele instellingen of geweldige fietsevenementen als de tour en de vuelta

 14. Zwaontjue

  @Bert, daar slao je de spijker wel op zijn kop, alleen jammer dat die fietsers geen geld hebben, om een auto aan te schaffen en daarom nog noodgedwongen van A naar B op de fiets moeten.

  Als we ze nu al gaan bekeuren, kunnen ze nooit een auto kopen, laat staan “huis”. In principe is het een investering, om fietsers niet te bekeuren en pakken we ze terug, zodra ze hun 1e auto kopen of huis, dan zijn ze van ons en melken we ze helemaal uit, totdat ze overlijden ….. (Dit noemt men beleid, mensen pas laten betalen, als ze kunnen betalen en dan door laten betalen tot hun graf, waar ze ook voor dienen te betalen)

  Een fietser bekeuren is hetzelfde als een speenvarken slachten, er zit nog niet genoeg vlees aon 🙁

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).