Het crematorium bij begraafplaats St. Barbara in Utrecht kan gebouwd gaan worden. Na jarenlang gesteggel tussen omwonenden, de gemeente en St. Barbara heeft de Raad van State uitspraak gedaan en houdt de vergunning stand. Het is nu aan het bestuur van de begraafplaats om groen licht te geven voor de daadwerkelijke bouw.
Vijf jaar geleden schreef DUIC al over de plannen voor een crematorium bij begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan. Sindsdien is er het nodige gesteggel geweest. Een groep omwonenden zat niet te wachten op de komst van de nieuwe faciliteiten. Er werd gevreesd voor luchtverontreiniging en verkeer- en parkeeroverlast.
Er kwam een petitie, er gingen honderden mensen in beroep, omwonenden wonnen een rechtszaak vanwege een procedurefout bij de gemeente, de gemeente herstelde de fout en gaf een nieuwe vergunning af. Omwonenden stapten naar de Raad van State en de rechter heeft nu geoordeeld dat de vergunning rechtsgeldig is.
Daarmee komt er na jaren gesteggel een einde aan het proces en kan het crematorium gebouwd gaan worden. Een belletje naar St. Barbara maakt echter duidelijk dat eerst het bestuur nog formeel groen licht moet geven. Het bestuur komt op korte termijn samen om er een klap op te geven.
Gekoppelde berichten

Gemeente Utrecht van plan om nieuwe vergunning af te geven voor crematorium St. Barbara
De gemeente Utrecht wil weer een vergunning gaan afgeven voor de bouw van een nieuw…

Gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechter over crematorium St. Barbara
De gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank waarmee de…

Bouw crematorium begraafplaats St. Barbara in Utrecht kan voorlopig niet doorgaan
De gemeente Utrecht moet opnieuw beoordelen of de bouw van het crematorium bij begraafplaats St.…

Vergunning voor crematorium Utrecht terecht verleend
De gemeente Utrecht heeft geen fouten gemaakt bij het verlenen van een vergunning voor de…

Omwonenden niet blij met vergunning voor nieuw crematorium in Utrecht
Begraafplaats St. Barbara heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuw crematorium. Volgens…

Bewoners bezorgd over plannen voor crematorium St. Barbara
Bewoners rond de begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan zijn tegen de komst van een…

Plannen voor crematorium op begraafplaats Sint-Barbara
Er zijn concrete plannen voor een crematorium op begraafplaats Sint-Barbara aan de Prinsesselaan in Utrecht.
26 Reacties
ReagerenZoals te verwachten trekken de Nimby’s aan het kortste eind, maar helaas is de boel wel jarenlang vertraagd. De mogelijkheden om in (hoger) beroep te gaan, protest en bezwaar te maken, een kort geding of bodemprocedure te beginnen etc. zijn in Nederland eindeloos.
Wat mij betreft zijn we daarin veel te ver doorgeschoten; een rechtstaat is prima, maar als het jarenlang duurt en andere zaken daardoor op de plank blijven liggen wordt het tijd om beperkingen in te stellen.
@lombokker: beperkingen aan de rechtsstaat instellen?!? Toe maar weer, het wordt steeds doller hier
@Lombokker. Slechte vergelijking. Nimby’s zijn mensen die voor klimaatmaatregelingen en integratie zijn maar geen windmolens of AZC’s in de achtertuin willen. Daar zijn er overigens heel veel van..
@Realist, denk je dan niet dat dit geen Nimby’s zijn? Uiteindelijk gaat iedereen een keer dood en ik denk dat er veel buren/bezwaarmakers zijn die uiteindelijk gecremeerd willen worden. Daar zijn er overigens heel veel van…
Zo maar liefst 5 jaar vertraging met de start van de bouw, met de huidige inflatie en de krapte in de bouw aan materiaal en personeel zal dat een forse verhoging van de bouwkosten geven.
@realist: lekker beperkte kijk op het nimby-gebeuren… 🤯
“gesteggel”.
DUIC, je hoeft inspraak/procedures/participatie van omwonenden, je weet wel, de mensen die ECHT weten hoe het in hun buurt toegaat, niet te bagatelliseren.
Woordkeus is belangrijk.
Geen dag te vroeg! De oversterfte is al sinds 2021 astronomisch…
NIMBY zou ik gebruiken bij iets wat er nou eenmaal ergens MOET komen maar wat niemand in z’n achtertuin wilt. Dat lijkt me in dit geval niet echt het geval, je kan een crematorium namelijk op 1001 plekken bouwen waar geen (tien) duizenden mensen wonen die nu de rook van 500? verbrandde lichamen per jaar in hun tuin/ huis krijgen. Ja, er komt een roetfiltertje op de schoorsteen, ik weet het.
Ik kan me niet voorstellen dat iemand het lekker vindt om op 50 meter van een plek te wonen waar elke dag 2 mensen verbrand worden.
Terechte uitspraak. Ik ga er dan ook vanuit dat de omwonenden/bezwaarmakers bij hun sterven zich NIET laten cremeren in dit nieuw te bouwen crematorium maar uitwijken naar Overvecht…. wel zo principieel… en consequent….
Heeft Utrecht toch maar weer iets om over op te scheppen, het eerste crematorium in Nederland wat zo dicht omgeven is door woningen.
@ Charles,
Op die plaats worden al sinds jaar en dag mensen begraven dus daar zijn ze aan gewend en wisten ze toen ze er gingen wonen. nu komt dan een milieuvriendelijk crematorium erbij wat zeer logisch is voor een begraafplaats.
Het de wereld in slingeren van ongefundeerde beweringen zoals @Charles doet, geeft perfect weer hoe NIMBY’s denken. Het verzet van de NIMBY mevrouw tegen het crematiecentrum als aanvulling van de begraafplaats is gebroken.
De maatschappelijke kosten van dit verzet zijn hoog. 5 jaar lang is de zwaar overbelaste rechtspraak met deze onzin bezig geweest en niet te vergeten de gemeentelijke ambtenaren die al hun taal- en wetsvaardigheid uit kast hebben moeten trekken om tot een op de millimeter nauwkeurig besluit te formuleren. Bovendien, voor elk gewonnen proces ontvangt deze NIMBY mevrouw een vergoeding voor gemaakte proceskosten.
Deze NIMBY heeft veel kosten veroorzaakt waar de belastingbetaler voor opdraait. Laten we dat stoppen. Wie uiteindelijk verliest betaalt aan staat en gemeente een volledige vergoeding voor de gemaakte kosten.
@Nuchter. Heb je een nieuw woordje geleerd? Alsof je een crematorium perse in een woonwijk moet bouwen en alsof je geen bezwaar mag maken.
De uitstoot van een beetje open haard schijnt al meer te zijn.
Sorry ik vind het niet normaal Een crematorium MIDDEN in een mooie woonwijk. Hier is het grote geld weer winnaar. Zoiets hoort niet in een stad. Zoiets hoort in een buitenwijk. Vind het werkelijk schande. Overigens ben ik tegen crematie. De mens hoort in de aarde thuis, nergens anders
In de directe omgeving zijn er al vier crematoria. Waarom er dan per se op die wat onhandige lokatie nóg een moet komen, ontgaat me. Zou uitbreiding van de al aanwezige crematoria niet de voorkeur verdienen?
De door SS genoemde oversterfte valt heel erg mee als je het lokaal bekijkt. Voor die betreffende crematies (een deel van de overledenen wordt begraven) hoef je echt geen extra crematorium bij te bouwen.
@Eloise
Begraven zal t.z.t. vast worden afgeschaft, b.v. wegens ruimtegebrek. De mens hoort op de aarde thuis en niet erin. Dat een crematorium niet in een woonwijk behoort, ben ik geheel met u eens.
@rose En een koekoek dan die sterft? moet die ook gecremeerd? precies KOEKOEK KOEKOEK. Kom eens met beide benen op de grond. De mens is op aarde geboren en hoort ook in de aarde thuis. Doe eeeeeeeeven normaal aub.
@rose: iemand cremeren is nou net bepaald “op de aarde” maar “boven de aarde”.
Cremeren lijkt me overigens ook niet bepaald milieubewust, maar dat terzijde.
Uw mening is uw mening meneer Slotstruik. Begraven is in mijn ogen weerzinwekkend. In China is men er heel verstandig allang vanaf gestapt, zeker in grote steden. Waarom de mens in de aarde thuis zou horen, tja, zegt u maar waarom. Ik schreef in reactie op Eloise dat de mens op de aarde thuishoort en daarmee bedoelde ik een levende mens. Een dode mens is in mijn visie geen mens meer. Waarom mijn reactie niet normaal zou zijn? Hoezo?
Tuurlijk. Crematoria kun je overal bouwen. Prima argument.
Heb ik er nog 1.
Bomen kun je overal planten. Dus zonder problemen kun je een stukje Amelisweerd slopen en daar de snelweg verbreden. Plant je ergens in de middle of nowhere wat vervangende bomen. Wellicht mooi om die om datzelfde crematorium dat in de middle of nowhere staat 1000 bomen te planten. Die kunnen dan weg uit Amelisweerd. Ik zeg win-win.
@Sjaak:
een crematieoven werkt volgens mij nog meestal op aardgas, dus CO2 neutraal is een crematie niet. De afgassen worden als het goed is gereinigd.
Een elektrische oven kan “groen” worden, maar zal voorlopig wel “grijs” zijn.
@Rose: ontbinding in de buitenlucht is de meest natuurlijke manier. Ik betwijfel of de effecten daarvan u erg aan zullen spreken, daarom is begraven een redelijke en al sinds de prehistorie veelgebruikte optie.
Met vriendelijke groet,
PeterH
@wim Begraven en crematie hebben NIETS met elkaar te maken. Bovendien is het een Rooms-Katholieke begraafplaats. Vanuit het RK Geloof is crematie NOT DONE . Het mag , maar je moet de as dan bij elkaar houden, maar liever niet. “de opstandig van de mens na zijn dood en de dag des oordeels: Dies Irae .
Appels en peren vergelijken moet men toch écht mee ophouden.
@Statler, Sjaak
Ik reageerde op de opmerking van Eloise die tegen crematie is. Dat mag, maar een argument “de mens hoort in de aarde thuis” is eufemistisch gezegd niet erg steekhoudend.
@ Nuchter
Zullen we het crematorium dan maar naast uw woning neerzetten?
Het is zo makkelijk praten over een ver-van-mijn-bed situatie.