Crisisnoodopvang aan ‘t Goylaan in Utrecht is klaar om de eerste asielzoekers te ontvangen Crisisnoodopvang aan ‘t Goylaan in Utrecht is klaar om de eerste asielzoekers te ontvangen

Crisisnoodopvang aan ‘t Goylaan in Utrecht is klaar om de eerste asielzoekers te ontvangen

Crisisnoodopvang aan ‘t Goylaan in Utrecht is klaar om de eerste asielzoekers te ontvangen
't Goylaan.
Een bankje in elkaar zetten, de bedden opmaken en het beschermfolie van een desinfectiezuil trekken; dinsdag werden de laatste werkzaamheden verricht in het voormalige kantoorpand aan ’t Goylaan in Utrecht. Woensdag is de plek gereed voor de opvang van maximaal 120 asielzoekers die er tot april volgend jaar kunnen blijven. Wat de samenstelling wordt van de groep is nog niet bekend.

Een bankje in elkaar zetten, de bedden opmaken en het beschermfolie van een desinfectiezuil trekken; dinsdag werden de laatste werkzaamheden verricht in het voormalige kantoorpand aan ’t Goylaan in Utrecht. Woensdag is de plek gereed voor de opvang van maximaal 120 asielzoekers die er tot april volgend jaar kunnen blijven. Wat de samenstelling wordt van de groep is nog niet bekend.

Het pand aan ’t Goylaan stond volgens de gemeente al even leeg. De eigenaren besloten de ruimte daarom beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers. De gemeente Utrecht is verantwoordelijk voor de inrichting, beheer en exploitatie, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betaalt voor de opvanglocatie. De afgelopen twee á drie weken is het kantoor omgebouwd voor de opvang van maximaal 120 asielzoekers.

Eten

Op de begane grond, die wordt aangeduid met de kleur oranje, zijn onder meer de ontvangstbalie, de zestien douches, een recreatieve ruimte, een artsenkamer en de kantine te vinden. Het eten wordt geregeld via een catering en het is de bedoeling dat er geen voedsel mee naar de slaapkamers wordt genomen. “Vanwege de hygiëne”, aldus de locatiemanager.

 

Via een trap – want de lift werkt niet naar behoren waardoor deze locatie niet geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn – komen de bewoners op de eerste verdieping. Deze etage is aangeduid met een blauwe kleur. Op de eerste verdieping zijn met name slaapkamers te vinden, die in het hele pand variëren van twee- tot zespersoons. “We weten nog niet wat voor mensen er straks komen, maar als daar vrouwen en kinderen bijzitten willen we die met name op deze verdieping onderbrengen”, vertelt de locatiemanager.

Quarantainekamers

Op de tweede verdieping, die wordt aangeduid met de kleur wit, zijn naast een aantal slaapkamers ook de kantoren van de medewerkers van het COA te vinden. Ook zijn er op deze etage een aantal quarantainekamers voor bewoners die positief testen op corona. “Dit was geen vereiste, maar de ruimte was beschikbaar.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Op de derde en laatste verdieping, en deze etage wordt aangeduid met de rode kleur, zijn wederom slaapkamers te vinden, maar ook een rustruimte voor volwassenen. Het idee is dat hier geen kinderen komen, maar er kan er volgens de locatiemanager weleens een tussendoor glippen.

Beveiligers

Het is dus onduidelijk wat voor mensen straks op deze plek onderdak krijgen. Het is wel zo dat deze locatie geschikt is voor de opvang van gezinnen en dat geldt volgens de gemeente niet voor alle crisisnoodopvangen in het land. Hoeveel mensen er in het voormalige kantoorpand verblijven verschilt van tijd tot tijd. Ze wachten hier namelijk tot hun asielprocedure in Ter Apel kan starten. In en rond het pand zijn permanent vijf beveiligers aanwezig. Deze zijn ook telefonisch bereikbaar voor omwonenden. Naast deze beveiligers zijn er ook twee toezichthouders, maar deze zullen niet permanent aanwezig zijn.

De rustruimte voor volwassenen

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Leon

    Snel gedaan.

  2. Lachgas

    Binnen 2 à 3 weken omgebouwd. Hoe komt men aan deze mensen. Als particulier maanden wachten.
    En dat alles voor half jaar.

  3. Jos

    @ Lachgas

    Het ombouwen kost nauwelijks werk en tijd.

    Het is een kantoorgebouw. De kamertjes en makkelijk flexibel verplaatsbare tussenwanden waren al voor een flink deel aanwezig (voor het maken van de kamers/ hokjes). Extra tussenwandjes zijn 2e hands zo te koop. De douche is op de plek van een wc gekomen. Waterleiding en afvoer zitten er al. Gewoon een kwestie van kant- en klare-cabines kopen en er in plaatsen. Nog geen dag werk. Kantoorbeheerders hebben vaak al contracten met klusbedrijven. Net als de overheid dat heeft. Kluswerk kan dus binnen bestaande contract gedaan worden.

    Verder zijn alle systemen (brandveiligheid e.d.) al aanwezig in het gebouw.

    Dus met wat klus- en oplapwerk en schoonmaakwerk ben je zo klaar.

    Vergeet niet dat de kantoorbeheerders zelf hun gebouw hebben aangeboden.

    Verder vraag ik me wel altijd af waarom deze gebouwen altijd uitgerust moeten worden met ogenschijnlijk gloednieuwe grote flatscreens. Wat is er mis met een bescheiden 2e hands TV? Dat zet wat minder kwaad bloed bij mensen die tegen een dergelijke opvang zijn. Net als het kopen van 2e hands meubilair (al ziet het er naar uit dat dit 2e wel gebeurd is). En het is logisch dat stapelbedden en matrassen wel nieuw besteld worden. Dat is makkelijker en efficiënter (en hygiënischer).

    Het zou de gemeentelijke en landelijke overheden wel sieren als ze net zo snel en met net zo veel spoed noodopvang fixen in hun gemeentes voor mensen die in bittere armoede terecht komen of andere vormen van nood verkeren. Inclusief beveiliging en toezichthouders. Staan genoeg kantoorgebouwen leeg en weet zeker dat omwonenden hier een stuk positiever tegenover staan dan tegen bijv. gastarbeiders e.d.. Sterker nog. Als de landelijke overheid een gemeente dwingt tot opvang, dan zou ik als gemeente van de landelijke overheid wisselgeld willen om dergelijke noodopvang van de eigen inwoners van de gemeente te kunnen realiseren. Lijkt me fair en vergroot het draagvlak enorm. Maar kennelijk zijn ambtenaren niet zo slim om dit te bedenken.

  4. Realist

    @Lachgas. Als de prioriteit er is blijkt ineens op wonderbaarlijke wijze alles mogelijk te zijn..

  5. Hans

    @ Lachgas “ Binnen 2 à 3 weken omgebouwd. Hoe komt men aan deze mensen. Als particulier maanden wachten.
    En dat alles voor half jaar.”

    Wat vervelend voor u dat u als particulier wat langer moet wachten tot een aannemer tijd vindt om uw keukeneiland te komen plaatsen.
    Misschien is men wel eerst naar dit kantoorpand gegaan voor de noodzakelijke werkzaamheden omdat het hier om 120 mensen gaat die anders nog langer in kou en regen buiten zouden moeten slapen.

    Dat is wellicht een antwoord op uw vraag.

  6. Koel Hoofd

    Ze weten nog niet welke asielzoekers er komen in afwachting tot de asielprocedure in Ter Apel.
    Ik durf wel een gokje te wagen, jonge alleenstaande mannen?
    Die zijn heel ver in de meerderheid op de beelden in het nieuws.

    @Lachgas
    Onder hoge druk wordt alles vloeibaar…
    Er zitten -tig duizend mensen in de file in het asielsysteem en er komen er dagelijks een paar honderd bij. Zie het alsof de A2 tunnel is geblokkeerd en de file intussen door groeit tot aan Maastricht
    Is dat druk genoeg voor je?

  7. Lombokker

    ” In en rond het pand zijn permanent vijf beveiligers aanwezig.”
    Voor 120 asielzoekers? Dat vind ik best veel, of is men van plan om hier zogenaamde ‘veiligelanders’ of andere probleemgevallen op te gaan vangen.

  8. buurtbewoner

    @Jos
    zo te zien een nieuwe 65″ inderdaad, zo groot dat er geen plek meer is op het tvmeubel voor een ps5… wat jammer zeg

  9. Nina

    @Hans
    “….omdat het hier om 120 mensen gaat die anders nog langer in kou en regen buiten zouden moeten slapen.”

    Er gaan in Nederland kinderen met honger naar school, bakkerijen sluiten, de toeslagenaffaire is verre van opgelost en mensen met chronische ziekten zitten in de kou waardoor ze nog zieker worden; om wat voorbeelden te noemen.

    Urgentie zou er (ook) moeten zijn voor de mensen die hier het geld verdienen en dit alles mogelijk maken, volgens mij.

    Ik zag net op tv een opvang in Brabant waar men 24 uur per dag een warme maaltijd kan nuttigen (waarom?) en ik neem dan even aan dat het er lekker warm is. Ik vind het inmiddels steeds lastiger worden…..

  10. Utrechtse Jantje

    Ik vind dit best wel ‘n redelijk normale T.V. hoor , en deze kosten bij de Mediamarkt niet eens zo heel veel geld , en daarbij ook geen problemen met de diverse afgedankte 2e hands toestellen , nee dit vind ik best OKE !!!

  11. Koel Hoofd

    @Lombokker
    Het zijn mensen die nog het asielsysteem in moeten, dus die kans zal wel aanwezig zijn.

  12. Boesje

    Ons buurtbewoners is verteld dat de eigenaar wacht op een vergunning om in het gebouw appartementen te realiseren. Vandaar dat de opvang 5 maanden duurt. Wij hopen van harte dat het bij 5 maanden blijft. Want het is makkelijk om de vergunning niet af te geven als de gemeente de ruimte langer wil gebruiken.
    Het gebouw grenst namelijk aan een senioren complex waar veel oudere alleenstaanden wonen met name vrouwen. Deze voelen zich erg onveilig dankzij alle berichtgeving in de media.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).