Crowdfundactie voor wederopbouw schoorsteen Werkspoor | De Utrechtse Internet Courant Crowdfundactie voor wederopbouw schoorsteen Werkspoor | De Utrechtse Internet Courant

Crowdfundactie voor wederopbouw schoorsteen Werkspoor

Crowdfundactie voor wederopbouw schoorsteen Werkspoor
De Utrechtse Stichting voor het INdustrieel Erfgoed (USINE) is een crowdfundactie gestart voor het herstel van schoorsteen Werkspoor. Met de wederopbouw van deze schoorsteen moet een stuk historie naar Zuilen terugkeren.

De Utrechtse Stichting voor het INdustrieel Erfgoed (USINE) is een crowdfundactie gestart voor het herstel van schoorsteen Werkspoor. Met de wederopbouw van deze schoorsteen moet een stuk historie naar Zuilen terugkeren.

Het is voor De Utrechtse Stichting voor het INdustrieel erfgoed, een stichting die zich inzet voor de instandhouding van industrieel erfgoed in de provincie Utrecht, een wens om de schoorsteen terug te laten komen als herinnering aan het industriële tijdperk. Om dit te realiseren, is de stichting een crowdfundactie gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van de stenen.

De fabriek Werkspoor was ooit de grootste werkgever van Utrecht. In de fabriek werden treinen, staalconstructies, ijzeren gietwerk, industriële installaties en vele stalen bruggen vervaardigd. De elf meter hoge schoorsteen stond bij het ontspanningsgebouw en was tot 1960 in werking. De schoorsteen bleef als enige na de sluiting van de fabriek in 1982 staan en was een vast herkenningspunt vanuit de trein en bij het bereiken van de Vlampijpstraat vanaf het Julianapark. Oude schoorstenen vervallen als ze niet gebruikt worden en daarom is de schoorsteen in 2012 afgebroken. De afbraak was niet de bedoeling: het hele gebouw inclusief schoorsteen zou monument worden. In 2013 werd het gebouw zonder schoorsteen als industrieel monument op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

In de originele schoorsteen zat een kruisvormig sierpatroon van gele stenen en deze moet terugkeren met behulp van donaties. Voor het herstel is al een bedrag van €30.000 toegezegd alleen de stenen ontbreken nog. Er zijn in totaal 7.200 stenen nodig. Naast de 6.700 rode stenen zijn er 500 gele stenen nodig voor het kruisvormig sierpatroon. Er ontbreekt €9.000 euro voor de aanschaf van de stenen en de stichting hoopt middels crowdfunding het geld bij elkaar te sprokkelen. De levering van stenen gaat in de vorm van steenpakketten: van kleine tot grote en mensen kunnen vanaf vijf euro al hun ‘steentje’ bijdragen aan de wederopbouw van de schoorsteen. Op het moment van schrijven is €400 opgehaald en de actie eindigt op 30 mei 2015

3 Reacties

Reageren
 1. trebor2110

  Ik heb geen geld maar nog wel een paar rode en gele stenen liggen die kunnen ze komen halen .

 2. Bill

  Tsja, zoveelste fout van de gemeente…? Als de tweede schoorsteen van de Nuon centrale (nog zo’n fout) weer wordt herbouwd ben ik de eerste die 500 euro stort.. Heeft altijd de skyline gedomineerd, en zomaar afgebroken… Bij de gemeente blijken er nog altijd amateurs op de verkeerde plekken te zitten…!

 3. trebor2110

  en als ze hier kijken kunnen ze nog meer geld besparen voor het onzinnige idee
  http://www.marktplaats.nl/z/gratis-stenen.html?query=+gratis+stenen+&view=gv

  Bouw van die stenen liever huizen die hebben we harder nodig dan een niet rokende schoorsteen .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).